23 Listopada 2024 23:38:37
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [S] Asus RT-AC56U
· DIR868l OFW asus vs ...
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [8]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.15.31.27
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » Asus
 Drukuj wątek
Asus RT-N10U czarny bez tomato
miki2209
Cześć,

jestem tu nowy i zarazem nowicjusz ( laik) w te klocki, także proszę nie śmiejcie z moich pytań...

co to jest Tomato ? czy to jakiś program do tuningu procesora routera ?
czy to jest jakiś ,,lifting" do oprogramowania routera ?
czy to jest lek na wszystkie choroby routera Asusa ?

pytam się ponieważ niedawno ( 14 dni) zakupiłem router Asusa RT-N10U, tylko w kolorze czarnym i jest spłaszczony do przodu, ściana tylna, gniazda, port USB są identyczne do tego samego modelu, który prezentował shibby w kolorze białym. Do routera mam podłączony kablem ( sieć osiedlowa) kompa stacjonarnego, a przez Wi-Fi laptopa w drugim pokoju ( ściana k/g 15 cm), odległości około 3 m.
Przy pomiarze prędkości łącza na kompie stacjonar. mam: download 30000kbit/s, upload 3000 kbit/s. Ten sam pomiar na laptopie to: 16000/1400. W ustawieniach routera wskazałem na wysoki piorytet IP laptopa, ale nic to nie dało. Czytałem na tym forum o Tomato, że w wielu przypadkach po wgraniu do Asusa problem zamierania lub spowalniania zniknął. Może to jest sposób na mój problem. A może błąd leży po mojej stronie. Do tej pory używałem tp-linka 740N, czasami sie zawieszał lub spowalniał, ale prędkość na kompie i laptopie była wyrównana .

Proszę o pomoc, może ktoś ma podobny problem.
Może shibby pomoże, bo widzę, że jest to mądra głowa, ogarnia wiele tematów...Smile

buniaczek
Tomato - to nic innego jak oprogramowanie do Twojego rutera. Nie jest ono wypuszczane przez Asusa ale przez pasjonatów i znawców tematu (takich jak shibby). Dzięki temu oprogramowanie jest dopracowane i w bardzo wielu względach lepsze od "oryginalnych" softów wypuszczanych przez producentów sprzętu. Te oryginalne softy często upośledzają rutery, tak więc i w Twoim przypadku przesiadka na Tomato może dużo zmienić.
Mam dokładnie ten sam ruterek co Ty i sam wrzuciłem do niego Tomato (nawet nie oglądając tego oryginalnego softu). Softy przeznaczone dop tego rutera znajdziesz tutaj
Do wgrywania softu mozesz wykorzystać narzędzie dostarczane przez Asusa czyli Asus Restaration (do pobrania w necie oraz powinno byc na CD które dostałeś z ruterem). Przed wgraniem softu możesz jeszcze dopytać na forum jeśli masz jeszcze wątpliwości Smile
-------------------------
Netgear WNR3500L || Tomato-K26USB-1.28 RT5x MIPSR2 101V Big-VPN ||
Asus RT-N56U || Asus firmware 3.0.0.3.135 - wygrania w konkursie na openlinksys.info||
[b]Asus RT-N10U v.B1 [small]

hermes-80
Trzeba tez podkreślić, że alternatywny FW nie jest remedium na wszystkie problemy z OFW i routerem (zasięg wifi, stabilność działania), a jedynie aplikacją rozszerzającą jego funkcjonalność.
===============================================================
Netgear WNR3500L v1
Podziękowania dla administracji Openlinksys.info!

shibby
buniaczek napisał już wszystko wiec ja mogę napisać tylko "jw" Smile
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM Router: OpenWRT 22.03.4
VM NAS: Synology SA6400
VM VPS: Debian, WWW, Home Assistant
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite - szt. 2

miki2209
Dziękuje kolega za odpowiedź i pomoc. Wiele niewiadomych pomogłeś mi zrozumieć.
Możesz mi jeszcze podpowiedzieć, czym różnią sie praktycznie softy, które podesłałeś w linku ? są tam trzy podobne, a dzieli je kilka ostatnich znaków ( rozszerzenia).
Który z nich mi polecasz, albo który jest na Twoim routerze ?
Czytałem na forum, że nie wszystkie asusy nadają sie do tomato, tylko te, które mają serce Broadcomu. Czy nasz lub ten mój jest z takim sercem ?

shibby
w bardzo duzym skrocie VPN to podstawowa wersja + opevpn

Big-VPN to VPN + wbudowany Captive portal i serwer NFS oraz GUI do obsługi klienta torrenta. Wymagana jest jednak instalacja binarek z optware

BT to VPN minus openvpn za to dodanym klientem torrentow. Nie trzeba juz dogrywac binarek z optware.

buniaczek
Ja osobiście mam wersję VPN (możesz zobaczyć w moim podpisie) - i jak dla mnie jest to ok. Ale jeśli chcesz np pobierać torrenty bez uruchomionego kompa Twój ruter może zrobić to za Ciebie pod warunkiem że zaaplikujesz mu wersję BT i podepniesz do rutera dysk lub Pendrive.
W Twoim asusie jeśli masz wersję v.B1 na 100proc siedzi Broadcom Smile
Możesz Sobie poczytać ten temat o Asusie RT-N10U
Asus RT-N56U || Asus firmware 3.0.0.3.135 - wygrania w konkursie na openlinksys.info||

miki2209
OK, dziekuje koledzy za dobre słowo i poradę. Biorę się za tego VPN-a i spróbuje go wgrać tak jak podpowiedział mi buniaczek.
Jak znam życie, to pewnie coś skopie i nie zaskoczy za pierwszym razem, ale będę próbował. Gdyby coś to pozwolę sobie jeszcze tutaj wpaść i prosić o radę.......albo pochwalić się sukcesem...zobaczymySmile

buniaczek
Tutaj trudno coś skopać Smile
Miejmy nadzieję że zaglądniesz i pochwalisz się sukcesem Smile

Vall3ry
Czy mogę wgrać soft z poziomu routera, poprzez aktualizacje firmware ? Używam Ubuntu i nie mam programu który jest na cd po windows'a.

hermes-80
Jak to nie masz programu na Ubuntu Wink.
Wprowadzasz router w stan recovery i pchasz klientem tftp soft do routera.
Netgear WNR3500L v1

Vall3ry
hmmm a mozesz napisac co i jak ? krok po kroku ?byłbym wdzięczny Smile

hermes-80
http://www.ubuntugeek.com/howto-setup...buntu.html
http://openlinksys.info/forum/viewthr...post_34210
Hasło w Google: Ubuntu tftp
Edytowany przez hermes-80 dnia 25-03-2012 15:04
Netgear WNR3500L v1

dante78
Kolega napisał że w tym routerze można podpiąć dysk i używać torrenta. A czy można podpiąć na stałe dysk/magazyn i korzystać z niego z poziomu lapka? Jeżeli tak, czy konieczna jest modyfikacja firmware?

shibby
tak mozna ale na tomato. Na sofcie asus tego nie zrobisz.

Na tomato masz serwer samby (udzialy sieciowe), serwer ftp oraz serwer DLNA.

dante78
Dziękuje za odpowiedźSmile

W przyszłość zamierzam kupić jakiś większy terabajtowy dysk zewnętrzny. Czy podpinając go pod router, będzie można magazynować w nim, w miarę szybko, nie musi to pędzić świetlnym tunelem? Czy na bieżąco można wtedy z tego dysku oglądać materiały video z dużym bilrate np mini hdddivx/3d, czy tylko standardowe mniejsze divx?

J

hermes-80
To zależy jaki router kupisz - RT-N10U ma około 3,5MB/s transfer z dysku usb co wyklucza materiały HD.
Netgear WNR3500L v1

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 90

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,477,143 unikalnych wizyt