23 Listopada 2024 22:55:10
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [S] Asus RT-AC56U
· DIR868l OFW asus vs ...
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [8]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
18.119.107.159
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » Linksys
 Drukuj wątek
Linksys WAG 200 czy mozna sprawdzic ile razy zerwał połączenie ?
AndrzejGdz
Witam !

Posiadam Linksys WAG200, poniewaz ostatnio bardzo czesto zrywa polaczenie mam pytanie ?
Czy jest gdzies w opcjach 192.168.1.1 rutera jakas zakladka gdzie moge przejrzec ile razy i kiedy bnastepowalo zerwanie połaczenia ?

Andrzej

Połączony z 12 marzec 2012 21:06:05:

Cytat

AndrzejGdz napisał(a):

Witam !

Posiadam Linksys WAG200, poniewaz ostatnio bardzo czesto zrywa polaczenie mam pytanie ?
Czy jest gdzies w opcjach 192.168.1.1 rutera jakas zakladka gdzie moge przejrzec ile razy i kiedy bnastepowalo zerwanie połaczenia ?

Andrzej

Hmmmm nikt nie wie ?
Edytowany przez AndrzejGdz dnia 12-03-2012 21:06

jack78
Wydaje mi się że na standardowym sofcie nie da się, ale już na sofcie od woytekm można było coś takiego sprawdzić, ponieważ jego soft ma logowanie zdarzeń na routerze.

Mikrotik hAP ac2
UniFi AP AC v2
-OFW, UniFi AP PRO- OpenWRT,
Linksys E1000v2 - Tomato-RT-N5x-MIPSR2-116-Hyzoom.4M-Mini
Tenda AC10 - AC1200 OFW
NAS - HP Microserver Gen8 i3-3220T, 8GB RAM 5x 3TB WD RED | Xpenology

AndrzejGdz

Cytat

jack78 napisał(a):

Wydaje mi się że na standardowym sofcie nie da się, ale już na sofcie od woytekm można było coś takiego sprawdzić, ponieważ jego soft ma logowanie zdarzeń na routerze.

Czytalem wszystkiee 8 stron o tym "sofcie od woytekm" ale zero z tego wiem.
Zreszta zaden podany link tez nie działa.

kille72
A to czytales? http://sourceforge.net/projects/openwag200/

AndrzejGdz

Cytat

kille72 napisał(a):

A to czytales? http://sourceforge.net/projects/openwag200/

No tak ale to jest strona angielsko jezyczna a z tym u mnie problem.
A o co tam chodz na tej stronie ?

kille72

Cytat

"OpenWAG200 - jest to projekt którego celem jest zwiększenie funkcjonalności urządzenia Linksys WAG200G będącego domowym routerem z obsługą sieci bezprzewodowej WiFi i łącza ADSL.
Niektóre z funkcji są bardzo przydatne (np. statyczny przydział adresów IP do danego adresu MAC czy wykres zajętości łącza w ciągu ostatnich 24h), inne natomiast można traktować bardziej jako ciekawostkę (np. wykres przydziału bitów na nośną w łączu ADSL). "

Jak nie znasz angielskiego to moze byc trudno zrozumiec opisy nawet przy uzyciu google do tlumaczenia. Nie wiem gdzie znalesc ten firmware po polsku..

AndrzejGdz

Cytat

kille72 napisał(a):

Cytat

"OpenWAG200 - jest to projekt którego celem jest zwiększenie funkcjonalności urządzenia Linksys WAG200G będącego domowym routerem z obsługą sieci bezprzewodowej WiFi i łącza ADSL.
Niektóre z funkcji są bardzo przydatne (np. statyczny przydział adresów IP do danego adresu MAC czy wykres zajętości łącza w ciągu ostatnich 24h), inne natomiast można traktować bardziej jako ciekawostkę (np. wykres przydziału bitów na nośną w łączu ADSL). "

Jak nie znasz angielskiego to moze byc trudno zrozumiec opisy nawet przy uzyciu google do tlumaczenia. Nie wiem gdzie znalesc ten firmware po polsku..

Postaram sie dac rade.
Czyli to jest te oprogramowanie "woytekm" ktore moze byc wgrane do WAG200.
Skoro juz jestem to mam pytanie/a ?

1. Jak wgram to oprogramowanie rozumie ze caly interfejs jest ang czy polski ?
2. Czy majac juz wgrane te oprogramowanie bede mial dostep i bede wiedzial kiedy i w jakim czasie bylo brak polaczenia ?
3. Czy te oprogramowanie jest lepsze niz zalecane przez Linksysa ? ( ja wczoraj wgralem oprogramowanie wer 1.01.09 a mialem 1.01.05 ) jaka jest opinia uzytkownikow odnosnie firmware woytekm ?
Edytowany przez AndrzejGdz dnia 13-03-2012 08:48

kille72
1. Nie wiem, musisz sie sam doszukac odpowiedzi.
2. Logi sa, ale nie wiem dokladnie jak to dziala bo nie mialem okazji wytestowac tego modelu.
3. Zazwyczaj kazde alternatywne oprogramowanie jest lepsze niz oryginalne, ma wiecej funkcji i po to jest.
[url]
http://sourceforge.net/apps/phpbb/openwag200/[/url] Tu masz forum tego firmware.

jack78
1. Niestety oprogramowanie jest po angielsku, ale jak sobie radzisz w oryginalnym sofcie to i w tym dasz radę, rożni się ono tylko jedną czy dwoma dodatkowymi zakładkami
2. Z tego co pamiętam, a miałem ten router jakieś 3 lata temu, to w loga widać o której godzinie modem się połączył, a o któryj połączenie zostało zerwane
3. Choćby z dwóch powodów jest lepsze. Dostajesz dostęp do logów i statyczne DHCP.

Mikrotik hAP ac2
UniFi AP AC v2
Tenda AC10 - AC1200 OFW

AndrzejGdz

Cytat

jack78 napisał(a):

1. Niestety oprogramowanie jest po angielsku, ale jak sobie radzisz w oryginalnym sofcie to i w tym dasz radę, rożni się ono tylko jedną czy dwoma dodatkowymi zakładkami
2. Z tego co pamiętam, a miałem ten router jakieś 3 lata temu, to w loga widać o której godzinie modem się połączył, a o któryj połączenie zostało zerwane
3. Choćby z dwóch powodów jest lepsze. Dostajesz dostęp do logów i statyczne DHCP.

Poradzilem sobie i pobralem oprogramowanie OpenWAG200 Annex A ale no wlasnie.....
Wiem ze temat sieci/rutery to trzeba miec dosc dobra wiedze, jak pisalem Ruter kilkadziesiat razy na dobe zrywal polaczenie tak od okolo 7 dni.
Interweniowalem w BOA Netii i oni caly czas twierdzili ze to jest wina Rutera WAG200 po mojej stronie.
Wiec szukalem przyczyny zmienialem Rutery z WAG200 na Asmaxa 1004g zmienialem z 15 razy i okazywalo sie ze na Asmaxie nie zrywalo polaczen.
Od wczoraj od godz 15 mam zamontowany Linksys WAG200 (wgralem firmware 1.01.09 ) i dzis dzwoniąc do BOA chcialem upewnic sie czy byly jakies zerwania od wczoraj od godz 15 do teraz.
Konsultant powiedzial mi ze ma wgląd i widzi ze technicy dzialali w mojej sprawie na centrali.
Teraz to juz sam nie wiem co robic i co bylo przyczyną zerwań ?
Czy wgrywac do rutera pobrane oprogramowanie "openwag200" czy zostawic tak jak jest mam firmware 1.01.09 i obserwowac zachowanie Rutera przez kilka dni ?
Edytowany przez AndrzejGdz dnia 13-03-2012 09:05

jack78
Soft OpenWAG ma lepszą funkcjonalność, więc ja bym wgrywał.

Mikrotik hAP ac2
UniFi AP AC v2
Tenda AC10 - AC1200 OFW

AndrzejGdz

Cytat

jack78 napisał(a):

Soft OpenWAG ma lepszą funkcjonalność, więc ja bym wgrywał.

Tak tylko czemu mnie "kiwali" w Netii ze to wada sprzetu WAG200 ?
Ja jak "glupi" zamienialem rutery a to chyba nie byla przyczyna zerwań.
Wychodzi z tego ze przyczyna byla na centrali tak jak pisalem , nie znam sie ale byc moze poprawili jakies tlumienie sygnalu czy jakies inne wartosci/parametry mojego łącza.
Wyczytalem w sieci ze sa takie mozliwosci zmiany na centrali na moim koncie i wszystko mozna poprawic.
Ja mysle tak , poczekam tydzien zobacze jak Linksys WAG200 firmware 1.01.09 bedzie sie teraz sprawował.

Tak w ogole to wyczytalem ze wgrywajac oprogramowanie trzeba byc ostroznym bo moze byc tak ze calkowicie mi padnie WAG200 i co wtedy jak go "podniesc" ?
Wgrywalem firmware 1.01.09 i nic szczegolnego sie nie wydarzylo podobnie pewnie byłoby/bedzie z openwag.

Dzieki za pomocne uwagi dotyczace "openwag" oprogramowanie mam juz pobrane, poczekam co bedzie sie dzialo no i wtedy wgram nowy soft "openwag"

Pozdr Andrzej
Linksys WAG200 Annex A

jack78
Zmiana softu zawsze niesie za sobą ryzyko ubicia sprzętu.
A co do Netii, to stała zagrywka. Znam podobny przypadek ale z Orange.
Kumpel miał 6mbit w TPSA, zadzwonili mu z Orange, że dadzą mu 10mibt za tę samą kasę. Podpisał, włączyli i od miesiąca jest bez netu, najpierw twierdzili że to wina modemu, to przyjechałem do niego z 3 modemami, gdzie można wykonać pomiar tłumienia na linii i wyszło że u niego po przejściu z ADSL na ADSL2+ w ogóle nie ma sygnału.
Teraz znów sie upierają że jak klient podpisał umowę na 10mbit, to nie ma możliwości zmiany na 6mbit, musi poczekać do końca umowy.Smile

Mikrotik hAP ac2
UniFi AP AC v2
Tenda AC10 - AC1200 OFW

AndrzejGdz

Cytat

jack78 napisał(a):

Zmiana softu zawsze niesie za sobą ryzyko ubicia sprzętu.
A co do Netii, to stała zagrywka. Znam podobny przypadek ale z Orange.
Kumpel miał 6mbit w TPSA, zadzwonili mu z Orange, że dadzą mu 10mibt za tę samą kasę. Podpisał, włączyli i od miesiąca jest bez netu, najpierw twierdzili że to wina modemu, to przyjechałem do niego z 3 modemami, gdzie można wykonać pomiar tłumienia na linii i wyszło że u niego po przejściu z ADSL na ADSL2+ w ogóle nie ma sygnału.
Teraz znów sie upierają że jak klient podpisał umowę na 10mbit, to nie ma możliwości zmiany na 6mbit, musi poczekać do końca umowy.Smile

Skoro juz jestem to zapytam ?
Odpukac.... jak juz by sie stalo ze po wgraniu nowego softu do WAG200 ten sie ubije to jaka jest szansa na przywrocenie do zycia WAG200 i czy w ogole jest szansa ?
Czy pozostaje wtedy otworzyc okno i ............
Linksys WAG200 Annex A

kille72
Da rade reanimowac kabelkiem JTAG.

Cytat

JTAG jest interfejsem sprzętowym, który umożliwia bezpośredni dostęp do pamięci Flash danego urządzenia. Istnieje wiele rozwiązań tego typu interfejsu. Dzięki temu interfejsowi jesteśmy w stanie naprawić urządzenie(w tym przypadku router) w czasie, gdy inne(programowe) sposoby zawodzą.

http://openwag200.sourceforge.net/?p=recovery

jack78
Domyślam się że wystarczy wlutować JTAG i za pomocą tftp wrzucasz soft.

EDIT.
Trochę się spóźniłem.Shock

Mikrotik hAP ac2
UniFi AP AC v2
Tenda AC10 - AC1200 OFW

AndrzejGdz

Cytat

kille72 napisał(a):

Da rade reanimowac kabelkiem JTAG.

Cytat

JTAG jest interfejsem sprzętowym, który umożliwia bezpośredni dostęp do pamięci Flash danego urządzenia. Istnieje wiele rozwiązań tego typu interfejsu. Dzięki temu interfejsowi jesteśmy w stanie naprawić urządzenie(w tym przypadku router) w czasie, gdy inne(programowe) sposoby zawodzą.

http://openwag200.sourceforge.net/?p=recovery

No to juz jest "wyzsza szkola jazdy" jak wtedy trzeba wykonywac takie manewry ( przetlumaczylem sobie z grubsza link "openwag recorvery" ).
To chyba mnie by przerosło aby podniesc Ruter do zycia.
Linksys WAG200 Annex A

seru83
Jaki plik posiada firmware do WAG200G, skoro w paczce ze strony http://sourceforge.net/projects/openwag200/files/OpenWAG200/1.4/ nie ma pliku o rozszerzeniu .bin
Czy możliwe jest tylko wgranie przez JTAG i musi wtedy być inny plik niż .bin?

khain
Wrzucasz plik o rozszerzeniu .img (wybierasz odpowiedni plik w zależności czy masz router annex A czy B) i wrzucasz poprzez Firmware Upgrade (komp musi być podłączony przez port Ethernet). Przed wrzucenie frimware'u zmień język interfejsu na angielski (i taki zostaw po wgraniu). Przeczytaj plik readme z paczki zip i osobny plik README.which.files.for.what.txt - będziesz wszystko wiedział.
TP-LINK TL-WDR3600 @ Openwrt - 300/20Mbps
HP ProLiant DL360e Gen8 @ ESXi 7.0.1:2 x Intel Xeon CPU E5-2450L @ 1.80GHz, 160GB RAM ECC, 2x 1TB SSD
ASRock J4205-ITX @ Debian 11 16BG RAM, 2x 1TB SSD, 1x 1TB HDD

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 100

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,471,156 unikalnych wizyt