23 Listopada 2024 15:41:23
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [S] Asus RT-AC56U
· DIR868l OFW asus vs ...
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [8]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.141.2.191
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » Linksys
 Drukuj wątek
WRT54GL czy G oraz karta Wifi na USB czy PCMCIA ?
Cześć Wszystkim,
miło mi gośćić na tym forum po raz pierwszy.
Mój problem polega na tym, że chciałbym w domu dołączyć net (obecnie tylko na kompie stacjonarnym) do notebooka bezprzewodowo, ale brakuje mi troche informacji w tym temacie.
Po kilku podpowiedziach z innycj miejsc zdecydowałem się właśnie na Linksys.
Moj dylemat dotyczy routera WRT54G lub GL oraz wybór karty sieciowej wifi do notebooka (stare HP4150)
1. Jakie zalety przemawiają na korzyść tych routerów? Dlaczego jeden bedzie lepszy od drugiego? (cenowo róznicy nie ma)
2. czy do notebooka wybrac karte na USB czy PCMCIA i dlaczego?
3.Komp.stacj obecnie jest umiejscowiony w małym pokoju, tu bedzie wiec router, natomiast od laptopa w duzym pokoju dzielic go bedzie kuchnia po środku czyli 2 sciany - czy jakies ograniczenia sygnału moga sie pojawić?

Będe Wam bardzo wdzięczny za cenne wskazówki.

zip
1. Jeśli kupujesz nowy model to tylko GL - obecnie dostępne w sklepach modele G i GS nie pozwalają na wgranie alternatywnego oprogramowania które ZNACZNIE zwiększa możliwości tego sprzętu (według mnie linksys powinien zmienić swój soft albo sprzedawać te routery bez niego bo jest do d.... Wink
2. Karta PCMCIA, powodów jest kilka: jeden port usb do dyspozycji więcej (w lapcie jest ich stanowczo za mało - wiem coś o tym); przeważnie karty pcmcia są wydajniejsze i tańsze zarazem; jeśli chodzi o konkretny model to polecam TP-LINK TL-WN510G wydatek rzędu 65-70zł
3. Nie powinno być problemów.
WRT54GL v1.1 Tomato v1.11
WRT54GL v1.1 Tomato v1.11
PAP2t Stock firmware 5.1.3-LS + IPFON
Script Generator 1.00 robsonn'a Smile

robsonn
Ad 1. Bierz tylko GL bo na obecnie produkowane modele G nie wgrasz żadnego oprogramowania alternatywnego i tracisz tym 75% możliwości tego sprzętu.
Looknij tu
http://openlinksys.info/readarticle.p...ticle_id=8

Ad 2. hmm dość trudne pytanie. Z moich zabaw z takim sprzętem mogę powiedzieć tyle, że karty PCMCIA mają lepszy zasięg niż USB. Dodatkowo PCMCIA jest bardziej mobilne w laptopie (nie wystaje tak mocno i trudniej uszkodzić kartę). Jednak obecne wifi USB np. Asus mają w zestawie taki "ruchomy trójnik usb" dzięki czemu możesz kartęumieszczać opd dowolnym kątem. Za usb przemawia również to iż kartę możesz podłączyć do każdego innego komputera z USB. A i na koniec dodam, że USB w laptopie przy pracy na bateriach są bardziej prądożerne.
- Jeśli dużo używasz lapa na bateriach i w dziwnych pozycjach to bierz kartę na PCMCIA.
- jeśli będziesz zmieniał kompa (lapa), w którym używasz kartę i w większości pracujesz przy biurko na zasilaczu bierz USB.

Ad3. UPS sorry przeczytałem ten punkt na końcu Grin To wybór oczywisty - bierz kartę PCMCIA.
Tomato ... since 0.01
WRT54G v2.2 Tomato 1.10 Turbo
WRT54GL v1.0 Tomato 1.07 Turbo
PAP2 NA v1.0 Stock firmware 3.1.5(LS) + IPFON
WPC11B v4.0 modded peek drivers
[b]WRT54 Script Generator - obowi?zkowe narz?dzie ka?dego Link

Dziadek

Cytat

master napisał/a:
Moj dylemat dotyczy routera WRT54G lub GL
1. Jakie zalety przemawiają na korzyść tych routerów? Dlaczego jeden bedzie lepszy od drugiego? (cenowo róznicy nie ma)

WRT54GL to jest najlepszy zakup i to jest praktycznie ten sam model, co WRT54G v. 4.
Gdybyś kupował WRT54G, to nie kupuj wersji wyższej niż 4, bo wersje 5 i 6 mają zredukowaną ilość RAM-u, co uniemożliwia wczytanie alternatywnego oprogramowania.
Wszystko na temat różnic pomiędzy poszczególnymi modelami znajdziesz tutaj:
http://openlinksys.info/readarticle.p...ticle_id=8
http://wiki.openwrt.org/OpenWrtDocs/H...sys/WRT54G
http://wiki.openwrt.org/OpenWrtDocs/H...ys/WRT54GL

Cytat

2. czy do notebooka wybrac karte na USB czy PCMCIA i dlaczego?

Nie potrafię odpowiedzieć Ci na to pytanie, ale wszyscy używają PCMCIA i ja też Smile

Cytat

3.Komp.stacj obecnie jest umiejscowiony w małym pokoju, tu bedzie wiec router, natomiast od laptopa w duzym pokoju dzielic go bedzie kuchnia po środku czyli 2 sciany - czy jakies ograniczenia sygnału moga sie pojawić?

Wydaje mi się, że 2 ściany to bezproblemowo.
Edytowany przez Dziadek dnia 03-12-2006 01:03

Hej, dzieki Panowie za tak szybką reakcję.
TEraz już wiem, że biorę tego GL Smile
Natomiast co do karty to stawiałem na uniwersalność USB, ale skoro PCMCIA bedzie wydajniesza jednak to niech będzie

robsonn
Mogę dodać, że z kart PCMCIA warto kupić model Linksys WPC11 (pracuje tylko w trybie B), ale za to kosztuje nie więcej niż 60 PLN, zasięg, jakośc ... po prostu Linksys Grin.
Możesz też patrzeć za kartami Asus'a - robią na prawdę wysokiej klasy sprzęt.
Wystrzegaj się firm tyou Gigabyte i jakieś nonamey, które z wifi nie mają nic wspólnego.
Tomato ... since 0.01
WRT54G v2.2 Tomato 1.10 Turbo
WRT54GL v1.0 Tomato 1.07 Turbo
PAP2 NA v1.0 Stock firmware 3.1.5(LS) + IPFON
WPC11B v4.0 modded peek drivers
[b]WRT54 Script Generator - obowi?zkowe narz?dzie ka?dego Link

Ok, zdecydowałem sięjuz w całości na zestaw Linksysa.
Podejrzewam, żę jeszcze nie raz bede pytać o jakies szczegóły technczne przy/po instalacji.

Ratsu
witam ... a ja i tak wybrałbym kartę na USB...ostatnio miałem ten sam problem (tzn. musiałem kupić kartę ale nie wiedziałem jaka) i w końcu kupiłem na USB,(WUSB54G - dla mnie wypas) zawsze możesz przepiąć do stacjonarki.

NO tak, ale jesli ma miec lepszy sygnał mimo wszystko to wezme na PCMCIA

jank0
mam krty PCMCIA na intelu, atherosie i texasie ....używam atherosa wydajna i duży zasięg .Chciałem kupić usb a właściwie kupiłem WIFI USB, miałem dwie starsza na 11b nową 11g zasięg słaby wydajność mała.Transfer dla karty 11g taka sama jak dl 11b mimo że pokazywała połączenie 54.....kup PCMCIA
"Jeżeli nie wiesz jak postąpić - na wszelki wypadek postąp uczciwie"

Ok, mam jeszcze pytanie.
Jakim kablem połaczyć kompa stacjonarnego z routerem?
UTP czy FTP(ekranowany - co to znaczy)?

Ratsu
witam ..mam siec z 30 userami podłączonymi kablem. Odkąd sięgam pamięcią nigdy nie używałem ekranowanego (mimo tego ,ze przewody są ułożone obok kabli z prądem i innymi) wszytko działa w 100% ok. Wydaje mi się,ze w 100% wystarczy nieekranowany cat.5 albo 5e ( 5e przystosowane jest do prędkości 1Gb).Zobaczymy jak sie inni wypowiedzą . POzdrawiam

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 110

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,412,839 unikalnych wizyt