27 Listopada 2024 15:29:44
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· Nowe routery: UX, UC...
· [MOD] FreshTomato-MI...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· DIR868l OFW asus vs ...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
Najpopularniejsze obecnie wątki
· [MOD] FreshTomato... [908]
· [MOD] FreshTomato... [414]
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [3]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.141.198.147
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj wątek
Sprzęd pod Tomato głównie pod ograniczenia przepustowości
Bzyku211
Witam,

Jaki sprzęt wybrać, nie zależy mi na wifi również nie potrzebuje USB. Głownie zastosowanie ma być dla przycinania torrentowców, którzy zabijają łącze 16/4 megabit. 6 Uzytkowników w sieci.
Żadne z zakupionych przezemnie urządzeń nie potrafi tego co tomato. Ostatni nabytek to wrv210 Linksysa który ma seperacje VLANów jak i przydzielania na każdy port określonej przepustowości zarówno Downloadu jak i Uploadu. Lecz torrenty i tak zabijają łacze nie maxymalnie wykorzystaną przepustowością tylko tak jak wyczytałem na forum ilością jednoczesnych połaczeń. Sta wybór Tomato. Tylko jaki sprzęt wybrać, myślalem o Netgear WNR3500L ale czy aż taki mi jest potrzebny? bede musiał wyłączyć wifi nie chcę żeby coś tam siało bezprzewodowo.
Jeśli sie mylę i za pomoca Tomato nie da sie jednak skutecznie wytępić (ograniczyć) torrentówców proszę o informacje szkoda by było znów zainwestować pieniądze w coś co do końca nie zlikwiduje problemu.

Pozdrawiam Piotr.

shibby
Mysle ze taki Asus RT-N10u wystarczy ci. Druga sprawa jest taka ze dobrze szukajac na allegro mozna takiego netgeara 3500Lv1 wyrwać w cenie tego asusa (ok 185zl). Ok nie potrzebujesz usb (blad bo to w sumie do samego przechowywania logow i statystyk sie przyda), nie potrzebujesz wifi (to wylaczasz) ale zyskujesz dodatkowo gigabit a to juz powinno ci sie przydac.

co do ograniczania torrentow (tylko torrentow) to sie nie da. Taki torrent potrafi skutecznie omijac wszelakie ograniczenia i poleciec nawet po porcie 80 (www) czy nawet po porcie szyfrowanym by tylko zadzialac. Mozesz natomiast ograniczyc jednostce (po ip lub mac) predkosc lacza (np dajesz mu max 6/0.5mbps) i teraz jak wlaczy torrenta to zapcha tylko tą swoja czesc lacza a pozostali beda sie cieszyc z plynnie dzialajacego netu.
Router: Unifi Cloud Gateway Max
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Unifi USW-Flex-Mini - szt. 2
Wi-Fi: Unifi U6-Lite - szt. 2
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM #1: Synology SA6400
VM #2: Debian, WWW
VM #3: Home Assistant OS

Bzyku211
Co do USB i wykorzystania go jako magazynu na LOGi i STATY to mnie zaskoczyłeś, nie przemyślalem do końca swojej wypowiedzi. Pozatym myslałem, że logi i tak zapisuja sie w urządzeniu Smile ale jeśli na usb można zapisać np. wiele wiecej informacji to oczywiście jestem za.
Więc chyba dobrym rozwiązaniem bedzie zakupienie 3500L w wersji v1. Odnośnie torrentów to chodziło mi tylko o to ze jak wydzielę komuś np. 2/0,512 i właczy sobie ten ktoś torrenta to niech zabija swoje pasmo a nie cały dostęp do netu, stoi na tym też www i email. A przy takim ssaczu to naprawdę WSZYSTKO ledwo chodzi.
Pozdrawiam

btw. nie ma innych ZA żeby brać wersję v2 z wiekszą ilością pamięci, ktora na chcile obecną nie wykorzystuje chyba wszystkich możliwości routera?

shibby

Cytat

Co do USB i wykorzystania go jako magazynu na LOGi to mnie zaskoczyłeś, nie przemyślalem do końca swojej wypowiedzi. Pozatym myslałem, że logi i tak zapisuja sie w urządzeniu ale jeśli na uzb można zapisać np. wiele wiecej informacji to oczywiście jestem za.

zgadza sie, logi zapisuja sie w urzadzeniu ale w RAMIE. Tak wiec po restarcie wszelkie logi i statystyki lacza giną. Mozna jednak wskazać by logi systemowe, statystyki bandwidth oraz statystyki iptrafficu zapisywały się na USB. Wtedy po restarcie te logi i statystyki sa odtwarzane.

Cytat

Odnośnie torrentów to chodziło mi tylko o to ze jak wydzielę komuś np. 2/0,512 i właczy sobie ten ktoś torrenta to niech zabija swoje pasmo a nie cały dostęp do netu, stoi na tym też www i email. A przy takim ssaczu to naprawdę WSZYSTKO ledwo chodzi.

i to wlasnie zrobisz bw limiterem na tomato.
Router: Unifi Cloud Gateway Max
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Unifi USW-Flex-Mini - szt. 2
Wi-Fi: Unifi U6-Lite - szt. 2
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM #1: Synology SA6400
VM #2: Debian, WWW
VM #3: Home Assistant OS

Bzyku211
Witam,

Mam już WNR3500L w wersji v1 z Allegro z wgranym tomato ver. 1.28.
Prędkość zegara pokazuję 133MHz na forum gdzieś widziałem info żeby zrobić clear NVRAM - czy mam go wykonać i co stracę z dotychczasowej konfiguracji ( jeszcze nie wprowadziłem żadnych swoich ustawień) ale nie chciałbym żebym musiał po tym czyszczeniu wgrywać jeszcze raz tomato ;]. Już NVRAM wyczyszczony, pokazuje prędkość cpu prawidłowo.
Przeglądałem menu znalazłem interesujące mnie opcje. Bandwith Limites - QOS można ustawić predkosci sciagania wysylania priorytet i TCP i UDP Limit Grin Rewelacja. Zobaczymy jak to będzie działać.
Chciałbym od razu zapytać czy będzie kłopot z ustawieniem aby zapisywał logi i statystyki na pamięci zewnętrznej jakimś pendrive. Widziałem, że trzeba będzie podać scieżkę ale komendami linuxowymi Smile tylko że nie wiem gdzie i jako co zamontuje się pendrive.

I ostatnie pytanie jak ograniczyć TCP i UDP żeby było wystarczająco do przeglądania stron www (nie mam pojecie ile potrzebne jest do surfowania po www a ile połączeń jednoczesnych zabija internet)

BW Limiter działa świetnie. Na dwóch komputerach dla próby zapuszczone torrenty, każdy z IP tych kompów ma ograniczenia.
Łącze DSL 2/0,512
MAX DOWNLOAD: 2024kbps / MAX UPLOAD: 243kbps
IP: 192.168.0.101 / DLRate (256kbps) / DLCeil (512kbps) / ULRate (32kbps) / ULCeil (64kbps) / Normal / TCPLimit (30) / UDPLimit (5/s) - odpalony torrent
IP: 192.168.0.102 / DLRate (256kbps) / DLCeil (512kbps) / ULRate (32kbps) / ULCeil (64kbps) / Normal / TCPLimit (30) / UDPLimit (5/s) - odpalony torrent
IP: 192.168.0.103 / DLRate (256kbps) / DLCeil (512kbps) / ULRate (32kbps) / ULCeil (64kbps) / Normal / TCPLimit (30) / UDPLimit (5/s) - internet chodzi dobrze Smile strony etc

A może ktoś zaproponuje mi odpowiednią konfigurację dla łacza już docelowego 16/4. w tym serwer na którym sa wystawione na świat usługi (www,email,ftp) i komputery klienckie które korzystają z internetu przy czym 3 z nich chcialbym na sztywno ograniczyc dać każdemu po max 2/0,128 (ale w maxie) z innymi nie ma problemu gdyż nic sie na nich nie dzieje nieraz zostanie otwarta strona czy poczta.

Pozdrawiam.

EDIT: Już się praktycznie wszystkiego doszukałem. Mając łącze np. 16mega suma przydzielonych gwarantowanych downloadów nie może być wieksza nic 90% całości pasma. Inaczej już jest z maxymalnym downloadem tu wedle własnego widzimisie można jednemu dac wiecej drugiemu mniej można spokojnie przekroczyc łacznie calkowitą przepustowość downloadu. Tak samo jest w przypadku uploadu, nie wiem natomiast jak ustawic ten TCP limit i UDP limit, może poprostu popróbować i zobaczyć jak będzie chodzić. Jesli się myle proszę mnie poprawić.
Pozdrawiam
Edytowany przez Bzyku211 dnia 17-02-2012 21:58

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 80

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,985,387 unikalnych wizyt