Posiadam UPC@50Mbps wraz z dostarczonym od providera urządzeniem Thopmson TWG870UG z obsługą wifi n.
Do routera podpięte są urządzenia: komputer stacjonarny z kartą wifi TP-Link TL-WN822N w odległości ok 10m z 1 scianą po drodze oraz laptop dell z kartą wifi Intel Centrino Wireless N 1030 w odległości ok 4m.(szkic w załączniku)
Konfiguracja routera Thomson:
802.11 Band - 2.4Ghz
802.11 n-mode - auto
Bandwidth - 40Mhz
Sideband for Control Channel - Upper
Control Chanel - 9
W zakładce firewall wyłączone opcje:
Filter Proxy
Filter Cookies
Filter Java Applets
Filter ActiveX
Filter Popup Windows
Block Fragmented IP Packets
Port Scan Detection
IP Flood Detection
Firewall Protection
Na kompie stacjonarym ustanowione jest połączenie z siecią z prędkościa 130Mbps oraz 5/5 kresek zasięgu.(screenshot w załączniku)
Mimo to stabiloność pozostawia wiele do życzenia.
W teście speedtest.net prędkość waha się w granicach 1Mbps-40Mbps. Jednak najczęsciej oscyluje w okolicach 20-30Mbps.
Pobieranie plików maksymalnie udało mi się osiągnąć ok 4MB/s przy paru plikach z różnych serwerów. Najczęściej są to 2MB/s.
Często karta wifi zrywa połączenie z routerem.
W laptopie skolei prędkość połączenia 72Mbps zasięg 4/5 kresek - mimo tak bliskiej odległości od urządzenia.??
Wyniki stabilności połączenia co najwyżej takie jak na stacjonarce.
Po kablu prędkość łącza jest zawsze wzorowa 49-50Mbps.
Dodatkowo narzędzie inSSIDer wykrywa w okolicy ok 100 sieci! (screenshot w załączniku)
Pytanie jest następujące :
Czy warto zainwestować w nowy router z dobrym wifi(jeśli tak to jaki polecacie)?Słyszałem ze posiadany przeze mnie Thopmson jest słaby pod tym względem.
Czy po prostu z uwagi na tak przytłaczającą ilość okolicznych sieci wifi jestem skazany na takie działanie sieci.
Jest jeszcze opcja zainstalowania w każdym z urządzeń karty obsługującej pasmo 5Ghz ale wolalbym jej uniknąć.
Z góry dziękuje za odpowiedzi,
Pooc
pooc załączono następujące plik:
Nie masz uprawnień, by zobaczyć załączniki w tym wątku.
Warto zainwestować w router z pasmem na 5GHz i pozmieniać karty wifi w PC-tach na kompatybilne (a,n) bo 100 sieci na 2.4GHz w okolicy to już poważny problem z zakłóceniami i tym samym stabilnością łącza.
=============================================================== Netgear WNR3500L v1 Podziękowania dla administracji Openlinksys.info!
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?