27 Listopada 2024 15:20:29
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· Nowe routery: UX, UC...
· [MOD] FreshTomato-MI...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· DIR868l OFW asus vs ...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
Najpopularniejsze obecnie wątki
· [MOD] FreshTomato... [908]
· [MOD] FreshTomato... [414]
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [3]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
18.118.140.78
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj wątek
3500L v1 same problemy POMOCY!!!!
Domell1
witam
jestem od wczoraj (nie)szczęśliwym posiadaczem netgeara WNR3500L v1
zakupiłem go na allegro z tomato 1.28 MIPSR2-Toastman K26 USB Ext
od razu po przeczytaniu paru (jeśli nie paruset) postów zmieniłem na tomato od shibbiego 083V PL a konkretniej tomato-K26USB-1.28.RT5x-MIPSR2-083V-PL-Mega-VPN.trx
i tu zaczynają się moje schody
posiadam vectre prędkość do 16Mbps

Proszę o parę rzetelnych odpowiedzi gdyż mam 10 dni na ewentualny zwrot routera
podpiołem dysk 2.5 cala pod router
transfery ala WAN-USB po ftpie i sambie na systemach plików NTFS i EXT3+ swap (robiłem z spod gparted livecd)

SAMBA
NTFS: 1.0-2.0MB
EXT3: 1.0-2.8MB

FTP
NTFS: 2.2-2.8MB
EXT3: 4.0-4.8MB

1) czy takie "słabe" transfery na tym routerze to norma ?? nie wyrabia po sieci n ?? nie wyrabia sam procesor ??

kolejna rzecz to wbudowny transmission i tutaj duży problem
mam ciągle status ściągania IDLE !!! (czemu???) dodatkowo jaki bym port nie wpisał w transmission pokazuje zablokowany (w firewall dodaje aby przed uruchomieniem ten port otworzył)
korzystam z prywatnych torentów ale i na publicznych jest to samo
2) zna ktoś powód takiego stanu rzeczy ???
3) czy jak zainstaluje rtorrent to też będe miał problem z zablokowanymi portmi??
3) czemu transfer na N-ce skaczą?? tzn mam 300(patrzyłem na routerze) potem 20 potem 80 i tak w kółko (korzystam z latopta z jakąś kartą Atheros która niby jest N300 na 2.4Ghz) zmiana mocy na 60mW nie pomaga zmiana kanału też :/
4) jak zrobić forwarding portów ?? tzn z czym to się je i jak konkretnie to zrobić u mnie

prosiłbym o jakąkolwiek pomoc bo już mi ręce opadają do tego routera
dodam tyle że też troche czuje się oszukany przez sprzedawce gdyż w mojej ocenie nie jest to sprzęt "pochodzący z nadprodukcji" gdyż przedni panel nosi ślady użytkowania (boczne są zafolowiane) dodatkowo jest nie europejski zasilacz(z przejściówką) który na szczęście nie piszczy

BARDZO PROSZE O POMOC Z TYM ROUTEREM!!!!!!

PS przeprasza że tak łopatologicznie to napisałem ale jestem zielone jeśli chodzi o routery a przyznam się że spodziewałem się czegoś lepsze po procku 480Mhz
Edytowany przez Domell1 dnia 10-02-2012 23:07

mieszk3
Jesli chodzi o transfer mam podobne, w sambie udaje sie wycignac max do 3,5MB/s. Sporo zalezy od obciazenia routera. Jak masz wlaczone transmission i inne obciazajace bajery to nie licz na duzo. To tylko 453MHz, a transfer USB szczegolnie router obciaza.
Asus RT-AC66U + FreshTomato Firmware 2020.2 MIPSR2 K26AC USB AIO-64K

Domell1
dzienx za wypowiedz transfery jakoś jeszcze"przeżyje"
ale co z tym transmission jego IDLE i zablokowanym portem ??
jak go skonfigurowac poprawnie by ściągał na zewnętrzny dysk

kamilj
Jeżeli chodzi o transmission proponuje poczytać ten temat:
http://openlinksys.info/forum/viewthr...ad_id=7651
Jest tam opisane jak zrobic forward portów.
Musisz jeszcze zrobic forward na modemie od Vectry.

Jeżeli chodzi o transfery to zmien system plikow na EXT2

Odnosnie transferów po WIFI sprawdzales czy w poblizu sa jakies sieci ktore uzywaja tego samego kanalu jak ty? Potestuj zmiane kanalow moze to cos pomoze...
------------------------------------------------------------------------------
[b]RegulaminOpenlinksys.info v0.1
[url=http://openlinksys.info/forum/viewthread.p

Domell1
sprawdzałem w pobliżu mam 15 widocznych sieci z czego 4 widze na full
jedyny dostępny kanała (nie zajęty przez sieci) to 10 na taki mam ustawiony
próbowałem zmieniać kanał moc sygnału niestety nadal mi skacze prędkości n-ki

co do transmission to ten link co mi podałeś to albo już ślepne (co jest bardzo możliwe) albo widze wpisy tylko o otwarciu portu (dodać wpisy do firewall jeśli rozumiem dobrze)
można troche bardziej łopatologicznie?? Smile jestem troszke zielony w te sprawy
a i jeszcze jedno tam jest cały czas o transmission z optware a ja mam wbudowany ala shibby to nie przeszkadza nic ??

hermes-80
Na paśmie 2.4Ghz są tylko 3 zakresy kanałów nie zakłócających się więc wątpię by ten 10 był wolny od zakłóceń.
Ja na swoim WNR bez obciążenia mam transfer 6MB/s FTP/Samba.
Może masz uszkodzona jednostkę ponieważ te routery pochodzą z odzysku a nie nadprodukcji Wink.
Zmień soft na Oryginalne FW i zobacz co się tam dzieje - jeśli sytuacja się powtarza to router do zwrotu.

Takie głupie pytanie - czyściłeś NVRAM po wgraniu nowego FW ??
Możesz również spróbować podmienić zasilacz na mocniejszy.

System plików jedyny słuszny to ext2/ext3 - w gparcie robiłem partycje ale tam błędnie nakładał partycje jedna na drugą więc warto te operacje przeprowadzić na Tomato - tutki są
Edytowany przez hermes-80 dnia 10-02-2012 12:29
===============================================================
Netgear WNR3500L v1
Podziękowania dla administracji Openlinksys.info!

Domell1
codo czyszczczenie NVRAM to myślałem że jak przez gui wezme dodam wersje tomato i zaznacze czyść nvram potem upgrage to wyczyści myle się?? nieznam sie stąd też byćmoże głupie pytanie wgranie OFW to normalnie przez gui ?? potem jakbym chciał wrzucić (przed oddaniem do sklepu musze oddać z org firmware) to normalnie ddrwt itd ??

"Na paśmie 2.4Ghz są tylko 3 zakresy kanałów nie zakłócających się więc wątpię by ten 10 był wolny od zakłóceń." a które mniej więcej są kanały nie zakłócające się ??

przepraszam za moje głupie pytanie ale jestem nowy :/

stalminator
www.nextmag.pl/g/a/uploads/1017/tab.jpg
--
VDSL2 FG4B+WNR3500L[Tomato Firmware 1.28.0000 MIPSR2-116 K26 USB VPN]

hermes-80

Cytat

a które mniej więcej są kanały nie zakłócające się

te które nie zachodzą na siebie Wink :http://www.google.pl/imgres?q=wifi+ka...x=80&ty=56 - Musiał byś przedstawić screen z inssidera by dokładnie sprecyzować konkretną sytuacje.

W takiej konfiguracji czyszczenie NVRAM powinno się zrobić automatycznie ale warto to ręcznie przeprowadzić.

Jeśli chcesz oddać na serwis to musisz wgrać wersje Toastmana z oficjalnego forum Netgear-a.
===============================================================
Netgear WNR3500L v1
Podziękowania dla administracji Openlinksys.info!

jachu
Domell1 : ten router jak kazdy inny z tomato i majacy podlaczony dysk nigdy nie zastapi CI NAS-a ani serwera torrentow. O tym juz shibby pisal . Router taki z dyskiem o torrentami ma dzialac jako router a przy okazji jak cos juz robi i dziala moze sciagac i udostepniac pliki. Nie traktuj tego jako serwer NAS i torrentow. Zapomnij. Co do innych uwag to jak koledzy napisali wgraj soft oryginalny potestuj jak cos ne halo reklamuj.
pozdrawiam
Jachu
Netgear WNR3500L v2 - Tomato
APU - OPNSense,PFSense
FeeNAS
Netgear R7000 - Tomato Smile

mieszk3

Ten obrazek jest bledny. Jak widac czestotliwosc kanalu 14 jest o ponad 11MHz wieksza od 13, wlasnie dlatego, aby nie nachodzil na 13. wiec nie nachodza na siebie 1, 6, 11, i 14 wlasnie.
Kanal 14 powienien byc bardziej przesuniety w prawo na tym obrazku!
Niestety tylko Japonczycy o tym pomysleli i tylko u nich 14 kanal jest legalny.
Asus RT-AC66U + FreshTomato Firmware 2020.2 MIPSR2 K26AC USB AIO-64K

Domell1
za 3h wrzuce OFW i sprawdze Smile
jachu: wiem że nigdy nie zastąpi nas-a ale niektórzy piszą że mają torrenta działajacego że transfery po ftb 5-6MB do których ja nigdy nie "dochodze" ja poprostu chciałem zobaczy jak to działa jeśli słabo ok wracam do OFW (wywnioskowałem z wpisów na forum że najlepsze transfery po ftp i sambie) i będzie tylko router z opcją backupu na ważne dane i tyle Smile

stalminator
@mieszk3
Zgadza się Smile kanał 14 powinien zaczynać się tam gdzie kończy się 11:
2.bp.blogspot.com/_1nVKvknoYl0/TLYTbtxX0BI/AAAAAAAAAx0/pvDPbHMrzUc/s1600/Frequ.png
--
VDSL2 FG4B+WNR3500L[Tomato Firmware 1.28.0000 MIPSR2-116 K26 USB VPN]

shibby

Cytat

w firewall dodaje aby przed uruchomieniem ten port otworzył)

wbudowany transmission sam otwiera porty!! Nic nie musisz otwierac/przekierowywac. I to dziala bo sam to testowałem.
Router: Unifi Cloud Gateway Max
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Unifi USW-Flex-Mini - szt. 2
Wi-Fi: Unifi U6-Lite - szt. 2
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM #1: Synology SA6400
VM #2: Debian, WWW
VM #3: Home Assistant OS

majkel152
z tego samego powodu ja sprzedałem swojego 3500l na rzecz ovisa i nasa na atomie ;p router ma dobrze dzielić internet, jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego ;p oddaj go i kup coś tańszego i jakiś mały nas sobie złóż
nie znam się na tym ^^

kupię coś fajnego
sieć domowa:
router z pfsense https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png, jakieś dziwne urządzenia , ups, światłowody, apeki i działa miło Smile

shibby
torrent na routerze to dodatek umozliwiajacy raz na jakis czas sciagnac cos bez potrzeby wlaczania kompa a nie glowna funkcjonalnosc. Tu sie zgodze.
Router: Unifi Cloud Gateway Max
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Unifi USW-Flex-Mini - szt. 2
Wi-Fi: Unifi U6-Lite - szt. 2
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM #1: Synology SA6400
VM #2: Debian, WWW
VM #3: Home Assistant OS

Domell1
mam drobny problem z wgranie OFW są 2 wersje firmware
For North America users only
oraz
For users outside North America

którą wgrać ??

kille72

Cytat

Domell1 napisał(a):

mam drobny problem z wgranie OFW są 2 wersje firmware
For North America users only
oraz
For users outside North America

którą wgrać ??

A mieszkasz w Ameryce polnocnej czy po za? Pfft

Domell1
dobra już mam OFW wgrany
problemy z n-ką nadal pozostał gdyż jak mam transfer po ftpie (system plików ntfs) to w jednym miejscu (1,5m od nadajnika ściana gruba) mam 4.0-4.8 ale wystarczy przesunąć laptop o 10cm i mam transfer 6.0-6.4MB ale i tak po chwili znów zaczyna skakać prędkość jedynie w jednym miejscu w pokoju mam cały czas transfer powyżej 6.0MB i niezchodzi poniżej
już zaczyna mnie przerastać ten router i jego konfiguracja

wychodzi ewidentnie wg mnie (ale moge się mylić bo sie nieznam na tym) jakby mnie coś zagłuszało albo tak jak mowicie pasma się nachodziły
ma ktoś jakiś pomysł jeszcze ??

Połączony z 10 luty 2012 17:35:30:
PROBLEM ROZWIĄZANY Smile
w zasadzie okazało się błachostka (czemu wczesniej tego niezauważyłem to niewiem ślepne heh)
nie zastosowałem zmiany w opcjach wifi z państwa USA na EUROPE
poprostu cały czas wisiały USA
po zmianie teraz w całym domku mam transfer 6MB i nie spada i nie skacze
teraz pytanie czy jeszcze raz próbować wgrać tomato bo wychodzi że router jest ok
co sądzicie
WOW

img835.imageshack.us/img835/4227/6mb.png
Edytowany przez Domell1 dnia 10-02-2012 17:39

kille72
Jasne! Tomato lepsze nic ofw. W Tomato tez masz zmiane regionu w Advanced-Wireless-Country / Region. Zmien na Polska to bedziesz miec 13 kanalow WiFi, standardowo chyba jest USA, 11 kanalow...

Tez daj Channel Width na 40 MHz jak masz standard N 300.

Wyczysc NVRAM po wgraniu Tomato!

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 68

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,984,549 unikalnych wizyt