Zachciało mi się zmieniać soft na TOMATO i mój router chyba kompletnie padł. Po przerwanej próbie aktualizacji straciłem z routerem kontakt więc zrobiłem kabel JTAG usunąłem nvram i kernel i było dobrze, ale znów namieszałem teraz to chyba jeszcze poważniej gdyż mruga tylko dioda power żadna inna się nie świeci. Cała sytuacja zaistniała gdy po wgraniu TOMATO chciałem je spolszczyć i wgrałem plik z polskim oprogramowaniem ale wtedy straciłem kontakt z routerem całkowity. Próbowałem czyścić znów nvram, kernel, cfe, wholeflash i nic. Czy da się jeszcze coś zrobić, aby przywrócić go do kontaktu ze światem?
Jak usunąłeś cfe no to musisz je teraz wgrać poszukaj i poczytaj na forum jest tego mnóstwo co i jak.
Tak próbowałem wygenerować na stronie http://lonewolf.hacker-nin.com/wrt/cf...11&use=g11 oraz pobrać z ftp://ftp.barryware.net/cfe%20collect.../G/WRT54G/ ale nic nie pomogło. Chyba, że coś źle robię? Próbowałem wgrać przez polecenie wrt54g -flash:cfe Operacja kończy się pomyślnie, ale router dalej nie reaguje. Kontakt z nim straciłem jak chciałem wgrać polskie TOMATO. Trochę dziwne, aby podczas wgrywania uszkodził się sprzętowo, ale nie mam z nim połączenia przez LAN nie wykrywa podłączonego kabla :|
Edytowany przez max1910 dnia 12-02-2012 11:01
Też ostatnio kombinowałem z tym routerem. Które tomato wgrałeś? Na wersji 1.28 w ogóle się nie dźwignął a na 1.27 miałem połączenie tylko po wifi- na kablu cisza. Jak mi nie chciał załadować softu po kablu musiałem zrobić to po jtag- tak trwało to kilka godzin ale się dźwignął. Później niby ładował tomato po tftp ale nie mogłem się zalogować. Pomagało oryginalne oprogramowanie przez tftp.Ostatecznie załadowałem dd-wrt i już 2-gi dzień wszystko śmiga. Jak chcesz mogę Ci wysłać moje cfe.
WRT-54GL + memory mod + USB + Tomato -127 K26 USB WRT-54G v5 + DD-WRT WRT-54G v1.1 +DD-WRT
FreeNAS 9.2.1.7
CFE robiło się pod swoje MAC routera na pewnej stronie, już adresu nie mam. Potem po LPT wgrywasz CFE, a soft ładujesz tftp, wpierw ustawiasz kompa na brame 192.168.1.1 ,pingujesz na router, a w nim zwierasz pin nandu do kasowania pamięci do masy. Ping odpowie, wtedy tftp wysyłasz soft.
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?