07 Września 2024 19:11:17
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [S] i7-7700T + płyta
· Wireguard na FreshTo...
· [MOD] FreshTomato-MI...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Jaki router kupić?
· Openvpn+klient android
· Bandwidth -Dzienne M...
· TOMATO VPN GUI - kon...
· [MOD] Tomato64 (x86-64)
· Jaki router do 1000/...
· [S] ASUS RT-AX89X
· Czy to jeszcze NAS?
· Switch zasilany prze...
· [Howto] Xpenology na...
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· Kto "steruje" MAC ad...
· Omv raid 0
· [S] Orange Pi Lite
· Ustawienie domyślne...
· AX-88U - po wgraniu ...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· [MOD] FreshTomato... [901]
· [MOD] FreshTomato... [412]
· Wireguard na Fres... [12]
· [S] i7-7700T + p... [2]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [217 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 417
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
18.205.56.209
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » Linksys
 Drukuj wątek
Linksys WRT160NL
KomandoR
Witam,

Chciałbym się Was zapytać co moze być powodem mojego spadku tranferu spowodowanego przez router. Posiadam łącze UPC 50 Mb's. Podczas pracy w trakcie wysyłania czy pobierania danych widze spadek transferu do prędkości ok 8 Mb's czasem 12 i 16 Mb's sprawdzam to poprze upctestnet bądź ściągając pliki. Podłączając do komputera modem który otrzymałem wraz z instalacją usługi cisco 3212 transfer mam cały czas na poziomie 51Mb's. W momencie kiedy połącze router na początku jest wporzadku tez jest taki transfer lecz po jakimś czasie ponownie spada. Bardzo często muszę resetować cały router aby móc znowu cieszyć się pełną prędkością. Kontaktując się z usługodawcą powiedzieli mi ze albo wadliwy model albo za mało pamięci wewnętrzej... nie znam się na tym wogóle wiec nie wiem co mógł mieć na myśli, twierdząc ze on tez u siebie w domu tak robi. Jest to dla mnie wyjątkowo uciążliwe stąd moje pytanie, bardzo proszę o pomoc.

Pozdrawiam
Jakub.

shibby
Uzywasz oficjalnego softu? Zmien na gargoyle
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 512GB NVMe, 3x2TB SSD, 1x1TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM Router: OpenWRT 22.03.4
VM NAS: Synology SA6400
VM VPS: Debian, WWW, Home Assistant
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite - szt. 2

KomandoR
tak nic nie zmieniałem loguje się poprzez strone 192.168.1.1 a jak dokonać takiej zmiany? czy nie jest to kwestia uszkodzenia routera? czy to mozliwe ze w standardowym sofcie dzieją się takie rzeczy?

Połączony z 03 luty 2012 16:54:58:
bardzo proszę o pomoc, nie wiem co robić. Czy oddawać sprzęt na gwarancji? czy instalować inne oprogramowanie. Czy to mozliwe zeby na standardowym sofcie takie rzeczy się działy?
Edytowany przez KomandoR dnia 03-02-2012 16:54

mitsurugi
1. testuj prędkość neta tylko ze sprawdzonych źródeł, gdzie wiesz, że będziesz miał max transfer.
2. upload możesz mieć mniejszy niż 50 mbit (raczej na pewno masz) - więc to też weź pod uwagę.
3. wyłącz wifi i inne komputery korzystające z neta, i uruchom tylko jedną aplikację do testowania prędkości
3. ustaw domyślne ustawienia routera, jeśli to nie pomoże, wgraj inny soft, tu masz instrukcje http://openlinksys.info/articles.php?article_id=7

KomandoR
prędkość jak napisałem sprawdzam ze źródeł sprawdzonych np atm, upload nie mam 50 Mb's tylko 5Mb's a download mam 50Mb's, Wi-Fi mam wyłączone korzystam tylko i wyłącznie na dwóch komputerach po kablu obecnie na jednych wiec dostęp do sieci ma tylko i wyłącznie mój komputer. Ustawienia routera są domysle oprócz logowania się do niego. wiec prawdopodobnie zostaje mi wgranie innego softu bo mój z tego co patrzyłem jest softem najnowszym. Powiedz mi mitsurugi czy moze tak być ze na nowym routerze ze standardowym softem dzieją się takie rzeczy? zebym musiał go co chwile restartować? zeby wracał do normy? Bo to się dzieje jak właśnie kasuje tą pamięć NVRAM...

mitsurugi
Widzę 2 opcje: reklamacja albo próba z innym softem.

KomandoR
czy jeśli zmienie soft strace również gwarancję?

shyha

Cytat

shibby napisał(a):

Uzywasz oficjalnego softu? Zmien na gargoyle

@shibby - masz może jakiś tutorial jak wgrać tego Gargoyle'a? Niestety próbowałem już na wszystkie znanie mi sposoby i wyrzuca informacje, że FW upgrade failed.

Mam obecnie DD-WRT, który niestety jest mega wadliwy dla tego routera.
Powróciłem do defaultowych ustawień, wgrałem najnowszy oficjalny soft Linksysa... i zabrałem się za instalację Gargoyle'a. Niestety nie chce się wgrać ani z oficjalnego ani z DD-wrt.

shibby
Wgrywasz pkik factory dedykowany dla tego routera i tyle. Zadna filozofia. Jak z ddwrt nie idzie to wgroc najpierw do oryginalu.
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 512GB NVMe, 3x2TB SSD, 1x1TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+

shyha
Próbowałem kilkanaście razy z fabrycznego FW wrzucić FW: gargoyle_1.5.2-ar71xx-wrt160nl-squashfs-factory.bin.
Zawsze upgrade failed :/

shibby
info od obsego:

Cytat

Z powodu błędów w oryginale musisz wgrać soft mniejszy niż 4MB (chyba 3.8 dokładnie). Mój ma więcej bajtów więc się nie da tak. Najpierw czyste openwrt, później możesz już mieszać jak chcesz, czyli wgrać moje na przykład.

niegowic
moze ktos podac link do wersji open wrt ktora pozwoli mi potem wgrac gargoyle? mam dokladnie ten sam problem:/

Połączony z 06 marzec 2012 18:34:21:

Cytat

KomandoR napisał(a):

Witam,

Chciałbym się Was zapytać co moze być powodem mojego spadku tranferu spowodowanego przez router. Posiadam łącze UPC 50 Mb's. Podczas pracy w trakcie wysyłania czy pobierania danych widze spadek transferu do prędkości ok 8 Mb's czasem 12 i 16 Mb's sprawdzam to poprze upctestnet bądź ściągając pliki. Podłączając do komputera modem który otrzymałem wraz z instalacją usługi cisco 3212 transfer mam cały czas na poziomie 51Mb's. W momencie kiedy połącze router na początku jest wporzadku tez jest taki transfer lecz po jakimś czasie ponownie spada. Bardzo często muszę resetować cały router aby móc znowu cieszyć się pełną prędkością. Kontaktując się z usługodawcą powiedzieli mi ze albo wadliwy model albo za mało pamięci wewnętrzej... nie znam się na tym wogóle wiec nie wiem co mógł mieć na myśli, twierdząc ze on tez u siebie w domu tak robi. Jest to dla mnie wyjątkowo uciążliwe stąd moje pytanie, bardzo proszę o pomoc.

Pozdrawiam
Jakub.

Na oficjalnej stronie linksa jest info ze wersja 1.0.3 rozwiazuje ten problem.. Jaka ty masz wersje?
Edytowany przez niegowic dnia 06-03-2012 18:34

KomandoR
wiesz co ja mam 1.0.02, a orientujesz się jak to zrobić?

shibby
link do czystego openwrt
http://downloads.openwrt.org/backfire/10.03.1/ar71xx/openwrt-ar71xx-wrt160nl-squashfs-factory.bin

ale pamietaj ze ono nie ma zadnego GUI tak wiec wszystko robisz przez konsole!! Przypominam za wczasu by pozniej zadnego "ale" nie było Smile

KomandoR
Wgrałem nowego softa i jakby problem zniknął, przez cały dzień obserwowałem prace routera i faktycznie nowa wersja pomaga. Dzięki za info Bystrzak.

niegowic
Nie ma problemuSmile Nie bystrzak tylko niegowicWink

akurat szukalem jakiejs opcji zmiany i ciagle faile przez www sklonily mnie do uaktualnienia softu i dzieki temu to znalazlem.

Router zaczal migac po podlaczeniu do pradu wiec troche mialem strachu ze uwalony calkiem na szczescie poszlo po tftp i juz mam gargoyleSmile - stara szkola jeszcze z mojego Asusa WL500gP v1;

Wracajac do gargoyle czy ktos bawil sie QoS? chodzi mi o ustawienie minimalnego pasma dla bramki VoIP i nie wiem do konca jakie wartosci ustawic. Sa domyslne z wydzielonym VoIP ale nie mam pojecia o co chodzi z tymi procentami pasma. Moze jakis link do tutoriala? W sumie wymagan nie mam duzych VoIP ma dzialac stabilnie a reszta jest nieistotna byle strony sie otwieraly.

KomandoR
Niegowic to Twój nick a Bystrzak to jesteś oczywiście w pozytywnym tego słowa znaczeniu. Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam, temat do zamknięcia.

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 72

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

servee
25-07-2024 09:22
W routerze RT-N18u siadły mi wszystkie porty LAN oraz WAN. Działa tylko radio. To jest naprawialne?

ptyku
29-06-2024 15:16
hi, mam problem z routerkiem RT-AC88u a dokładniej z wgraniem nowego firmware.

tamtosiamto
03-06-2024 16:24
poszlo w koncu -najpierw przez restoration jakies stare ddwrt, potem z menu update plik ac66u z art o zmianie 868l->ac66u

tamtosiamto
02-06-2024 21:44
trx size 44560384 > memory size 33554432 nigdy czegos takiego nie widzialem podczas flashowania rutera

tamtosiamto
02-06-2024 21:37
wgrywanie ddwrt z opisu zmiany softu z dlinka na asusa nic nie daje, dalej startuje tomato, wgranie ddwrt dla ac66u wchodzi, ale z niego tez nie da sie wgrac ofw asusa i merlina, kicha

tamtosiamto
02-06-2024 19:57
Probowal ktos wrocic z tomata do OFW ASAUSa na przerowbionym DIR868l -> rt-ac66u ? Ni cholery nie moge dac sobie rady.

84,723,826 unikalnych wizyt