Witam.
Mam problem z przywróceniem czynności życiowych w/w routerowi.
Zaczęło się od tego, że niechcący wgrywałem openwrt przez wifi, i się zacięło.
Dioda od powera migała. Udało mi się jednak go uruchomić przez tftp.
Wgrałem Gargoyle i wszystko było ok, działa dobrze przez jakiś czas, kiedy raptem przestał odpowiadać gdy zmieniałem ustawienia WAN.
Objawy są takie:
dioda power się świeci, połączenie lokalne też. Ta kreska na pod przyciskiem na środku też się świeci, nie wiem od czego ona jest. Dostaję adres z od niego z DHCP. Brama do routera ustawiona jest na 172.25.7.250. To są moje ostatnie ustawienia na nim.
Arp -a pokazuje jego adres mac, gdy go podłączam bezpośrednio do kompa.
Ale nic poza tym nie działa: telnet, ssh, http, https, ping, ani tftp. Nie mogę się ni jak z nim połączyć.
Reset 30/30/30 nic nie daje. Inne resety też. Nawet wgrywanie tftp zaraz po starcie routera też nic nie daje. Próbowałem różne wgrywać: firmowe, openwrt, ddwrt i nic. Żadnej reakcji. Nie wysyła się. Sprawdzam to w menadżerze zadań w zakładce sieć np.
Nie wiem co zrobić. Ciekawe czy skoro on już 2 raz przestał odpowiadać, to czy to nie jest wskazuje jakiegoś uszkodzenia już na stałe. Tzn czy jeśli nawet teraz go przywrócę, to czy później znów się nie zatnie.
Wiem, że jest taka metoda JTAG, ale nie mam takiego kabelka. Nie wiem gdzie go zdobyć.
Proszę o jakieś podpowiedzi, z góry dziękuję.
edit: Czy do komunikacji między kompem a routerem lepszy będzie kabel rs232-rj45, zamiast rj45-rj45 (utp)? Np jeśli chodzi o telnet? Czy na to samo wyjdzie?
Połączony z 29 styczeń 2012 10:51:30:
Uwziąłem się wczoraj i naprawiłem sprzęt. Bez użycia dodatkowych kabli.
Wyjaśnię teraz jak, może komuś się przyda.
Doczytałem, że openwrt ma opcję failsafe, która przywróciła mi kontakt z routerem przez telnet.
Wgrałem obraz openwrt-ar71xx-generic-wrt160nl-squashfs-factory.bin, co spowodowało że znów się zaciął sprzęt po restarcie ;p
Być może zły obraz dobrałem. Zawsze mam z tym problem
Następnie znów przez failsafe wgrałem oryginalny obraz FW_WRT160NL_1.0.03.002_US_20110509_code.bin ze strony Linksysa. Router chodzi od wczoraj cały czas i jest OK.
Obraz wgrałem przez komendę sysupgrade i po wgraniu miałem część starych ustawień routera (np nazwę ssid). Nie wiem czy to dobrze...
Docelowo chciałbym mieć Gargoyle, ale boję się, że znów będą problemy z działaniem.
Edytowany przez mitsurugi dnia 29-01-2012 10:51
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?