Proszę o pomoc w doborze sprzętu. Napisze co i jak.
Internet mam z kablówki modem kablowy Motorola od dostawcy internetu ( porty 10/100).
Dalej aktualnie mam Linksysa WRT54GC od 4 lat.
W domu użytkuje PS3 po WiFi i dwa lapki po WiFi z kartami WiFi intela( obsługują standard n) oraz sporadycznie korzystam z neta w TV podłączony po kablu bezpośrednio do routera.
Zaczynają się trochę problemy z routerem ( prawdopodobnie pada zasilacz), więc zdecydowałem się aby usprawnić sieć w domu i zakupić nowy router. Chciałbym w lapkach wykorzystać standard n kart WiFi oraz usprawnić działanie PS3 w sieci. Niestety PS3 ma słabą kartę WiFi i dział tylko do 54Mb/s. Po kablu PS3 ma 1Gb. Niestety nie mam możliwości aby PS3 podłączyć bezpośrednio do routera.
1. Teraz widzę to tak nowy router w standardzie n plus porty lan 10/100 ( rozumiem, że nawet gdyby miał 1GB LAN to i tak bym nie wykorzystał tego przez kiepski modem kablowy?)
2. Dalej dokupuję Access Point w standardzie n i podłączam do niego po kablu PS3 ? i mam wtedy max 100Mb/s ?
Lapki po WiFi do routera i wtedy też mam max 100Mb/s ?
3. Czy taka konfiguracja jest prawidłowa ? Maiłbym wtedy w każdym sprzęcie 100Mb/s zamiast 54Mb/s?
Proszę o radę jaki sprzęt zakupić aby był w miarę stabilny.
to juz lepiej kupic router gigabitowy i wtedy wymieniajac pliki miedzy komputerami bedziesz mial gigabit a to juz roznica spora (ok 60MB/s przy gigabicie vs 12MB/s przy setce).
PS3 nie bedzie mialo 100mbps. Ono bedize mialo tyle na ile mu linik wifi pozwoli
Proxmox VE:i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+ VM Router:OpenWRT 22.03.4 VM NAS:Synology SA6400 VM VPS:Debian, WWW, Home Assistant Switch:Netgear MS510TXPP Switch:Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2 Wi-Fi:Ubiquiti U6-Lite - szt. 2
@shibby ale kolega Szubek nie będzie miał PS3 po WIFI tylko: Router ----skrętka---- AP ----skrętka---- PS3
@Szubek
1. Router gigabitowy - tak jak napisał shibby przyda się do komunikacji wewnątrz Twojej sieci lokalnej i lepszych transferów między urządzeniami.
2. IMHO warto kupić gigabitowy router i gigabitowy AP (o ile faktycznie potrzebujesz AP?, a może switch gigabitowy?)
3. A w sumie po co Ci 100Mb/1Gb zamiast 54Mb? Jak to chcesz wykorzystać? Wtedy można coś więcej doradzić i napisać czy w Twoim wypadku jest sens wydawania pieniędzy na modernizację sieci.
I. Huawei HG8240 + 1x Netgear r7000 @FreshTomato + Synology DS1512+
II. TP-Link TL-WDR4300 @Obsy OpenWRT Gargoyle
III. TP-Link TL-WDR3600 @Obsy OpenWRT Gargyle
Dziękuję za odzew!
Głównie problem polega na tym, iż PS3 podczas grania na PSN bardzo często rozłącza internet. Prawdopodobnie przyczyną jest to, że konsola jest po WiFi i zasięg z routera przy PS3 to około 45%, niby w miarę ok ale pojawiają się nr błędów świadczące o nie stabilnym sygnale.
Dziś kupiłem kondensatory do zasilacza routera i zobaczę czy będzie poprawa.
Dzwoniłem także do dostawcy internetu i okazuje się, że mogę przenieść ich modem kablowy do pokoju gdzie jest konsola tylko muszę zamienić gniazdka TV.
Czyli miałbym problem rozwiązany i nie musiał kupować AP.
Nowy router gigabitowy z dobrym zasięgiem, potem skrętka do PS3 a reszta po WiFi.
W TV mogę obejść się bez neta.
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?