Zadam może głupie pytanie, ale jakoś nurtuje mnie pewna rzecz. Wciąż używam tomatoUSB w wersji Build 54 - 11/30/2010 prosto ze strony firmware. Ale widzę, że głownie 2 osoby, shibby i toastman ostro rozwijają swoje modyfikacje tomatoUSB. Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć tak łopatologicznie czym one się różnią? Czy jest sens przejścia na buildy shibbiego lub toastmana, czy poprawiają działanie radia i zasięg sygnału etc etc.
hermes-80 - mam rozumieć, że każdy robi to samo i te same opcje, tylko na swój sposób? Bo myślałem, że może jeden z autorów idzie w jedną stronę, a drugi robi coś całkiem innego...
to moze ja cos powiem. Obaj wzorujemy sie na tym samym tomato a jest nim branch tediego (tomato-RT), ale ... i tu sie zaczynaja roznice
Jak mozna wyczytac na innych forach zwolennikow softu Toastmana jest tyle samo co przeciwnikow. Toastman obrał drogę integrowania wszystkiego, szybko i wydawanie tym samym 1,2,3 wersji dziennie Robi wersje wysoko eksperymentalne co mi osobiscie nie pasuje.
Ja poszedlem inna droga. Sam uzywam swojego softu wiec musi on byc mega stabilny, nawet kosztem paru funkcjonalnosci (dlatego np u mnie nie ma jeszcze multissid). Dowodow daleko szukac nie trzeba - 083 na moim asusie chodzi od blisko 34 dni, czyli od dnia jej wgrania.
Probuje "zadowolic" wszystkich, stad taka ilosc wersji, od malych mini, po wszystkomające AIO. Stawiam na stabilnosc a nie magię numerka.
Dodatkowy atut jest taki ze Toastman nie integruje moich zabawek. Nie znajdziesz wiec w jego sofcie ani Transmission, ani NFS, ani UPS monitora, ani obslugi 3G, a na dniach bedzie wersja PL. Jedyne co dodal mojego to SNMP i opcje logowania do wlasnej sciezki. Ja z jego dodatkow mam jedynie etykiety dla QoSa. Najwieksza porazka uwazam funkcje Overclocking, która robi wiecej zlego nic dobrego. Niedoswiadczony user nawet sie nie spostrzegnie ze CPU spowolnilo się mu z np 480MHz do 133MHz Byl nawet o tym ostatnio temat w shoutboxie.
Na koniec najwazniejsza roznica: ja nie laczę branchy innych programistów, toastman tak. Mam tu na mysli branche Teamana, który ostatnio robi masę genialnych i rewolucyjnych rzeczy. Największy jednak bol jest taki, że wzoruje się on na tomato K24 a wiec bez wzparcia IPv6. Dlatego też każda proba automatycznej integracji jego branchy konczy się uwaleniem ipv6 i paru innych funkcji. Dlatego ja kazdy jego commit dodaję ręcznie, odpowiednio modyfikujac kod tak by byl zgodny z moim tomato i czasem czegos nie usunal. Mam dzieki temu kontrole co, gdzie i dlaczego jest modyfikowane. Toastman laczy branche przez git merge. Automat robi wszystko za niego a skutki tego są rozne. Albo zadziala albo nie zadziala
Ale tak jak napisale @hermes - nie przekowasz sie poki sam nie sprobujesz.
Router:Unifi Cloud Gateway Max Switch:Netgear MS510TXPP Switch:Unifi USW-Flex-Mini - szt. 2 Wi-Fi:Unifi U6-Lite - szt. 2 Proxmox VE:i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+ VM #1:Synology SA6400 VM #2:Debian, WWW VM #3: Home Assistant OS
To może ja dodam coś od siebie... Ostatnio kupiłem RT-N16 i przed podłączeniem go na stałe przetestowałem softy Toastman'a, Victek'a i Shibby'ego.
Generalnie tak, softy Toastman'a mają w sobie dużo "bałaganu" i są za często aktualizowane, co może skłaniać do podejrzeń o niestabilność, chociaż u mnie działał poprawnie, ale przecież nie byłem w stanie przetestować wszystkich jego funkcji. Victek'a soft jest stabilny i dopracowany, ale w porównaniu do softu Shibby'ego jest o wiele mniej rozbudowany. Tak więc według mnie najlepszą alternatywą jest soft Shibby'ego.
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?