Chcę skonfigurować porty VLAN. Posiadam Linksysa WRT160NL DDWRT v.24 sp2 - otrzymuję do niego Ethernet po RJ45 od ovislinka 5460v2 (ovislink działa jako AP client bez wisp, bez NAT). W linksysie WRT160NL:
1. Chcialbym jeden port przeznaczyć do obsługi podłączonej bramki voip do Linksysa, więc ten port LAN chcę aby pracował jako switch (nie posiada NAT, ma być przeźroczysty).
2. Chciałbym pozostałe 3 porty LAN oraz interfejs Wifi przeznaczyć na NAT z adresem innej podsieci. Tutaj dodatkowo powinien być włączony DHCP
Czy da się oddzielić punkt 1 od drugiego 2, tak aby mi nikt nie zaglądał do tego co jest za NAT? Czy technicznie jest możliwe?
Przeczytałem różną dokumentację DDWRT i pisze: nie używać interfejsu graficznego przy ustawianiu VLAN ponadto VLAN są obsługiwane przez chipsety Broadcomm a nie atherosa takiego jak ja mam.
Jakie zasugerujecie rozwiązania?
Tak byłoby pewno najlepiej, ale niestety na tą chwilę muszę się posiłkować DDWRT ze względów niezależnych ode mnie.
Narysowałem schemat (kliknij aby powiększyć) lub zobacz wersję źródłową: http://imageshack.us/photo/my-images/...irmie.jpg/
Koledzy, chciałbym aby to tak było zrobione: Sieć A, ma być oddzielona od sieci B NATem. To chcę właśnie zrobić na linksysie WRT160NL przez VLAN. Mam dostęp do wszystkich urządzeń za wyjątkiem Acess Pointa operatora dostarczającego Ethernet. Obecnie na tą chwilę wszystkie komputery i routery działają w trybie przeźroczystym (nie NAT), ale tak nie może być, trzeba odseparować ostatnie komputery od pozostałej sieci, ale wszystkie musza mieć dostęp do internetu.
- QOS zostanie zrobiony najprawdopodobniej na Tplinku WA5110G
- Linksys WRT160NL dodatkowo ma udostępniać zasoby dysku pod USB wyłacznie komputerom które podlegają zostaną za NATem. Linksys oczywiście ma radio na atherosie i jest tam teraz DDWRT v.24 pre sp2
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?