Panowie (Panie),
Znając wszystkie zalecenia dot. flashowania romu chciałbym zadać pytanie:
Czy flashowanie standardowego firmware'u na tomatu wymazuje konfiguracje?
Chcę sflashować firmware over the network nie tracąc po flashowaniu połączenia z routerem.
Zdaję sobie sprawę z tego, że może się nie udać. Pytam tylko jak to powinno zadziałać 'by design' (tzn. czy zmiana firmware'u z klucza wymazuje konf.)
Pozdrawiam
Panowie (Panie),
Nie. Przy zmianie z oryginalnego na tomato bezwzględnie trzeba wykonać czyszczenie NVRAM. Przy upgrade tomato również jest to wskazane.
Cytat
Chcę sflashować firmware over the network nie tracąc po flashowaniu połączenia z routerem.
Zdaję sobie sprawę z tego, że może się nie udać. Pytam tylko jak to powinno zadziałać 'by design' (tzn. czy zmiana firmware'u z klucza wymazuje konf.)
Flashowanie po WiFi to zły pomysł.
Był: Asus RT-N16 + Tomato PL v1.28.9054 MIPSR2 116PL K26 USB VPN mod shibby
Jest: Asus RT-AC68U + AsusWRT-Merlin 380.62_1 DualWAN+ Huawei E1820 + 2.5" HDD 500GB Lenovo + Brother HL-1430
Panowie (Panie),
Nie. Przy zmianie z oryginalnego na tomato bezwzględnie trzeba wykonać czyszczenie NVRAM. Przy upgrade tomato również jest to wskazane.
Cytat
Flashowanie po WiFi to zły pomysł.
Jeśli dobrze pamiętam to przy pierwszym flashowaniu: original_rom -> tomato nie wymazywałem konfiga i chyba większość ustawień zostało... i tylko to chce potwierdzić.
Zdaję sobie sprawę, że falshowanie po wi-fi jest niewskazane, ale:
"chce flashowac zdalnie a nie po wifi i po prostu zrobię to jeśli jest cień szansy, że odzystam zdalny dostęp (reszte sobie już pokonfiguruję)"
Ale jak chcesz to osiągnąć? To co piszesz jest niedorzeczne! Gdybyś pytał czy jest cień szansy przejścia z jednej wersji tomato na drugą to bym zrozumiał, ale w tym przypadku to nie ma szans działać! Najprostsze uzasadnienie to zmienne siedzące w nvram mają zupełnie inne nazwy, a nawet jeśli mają niektóre z nich podobne to mogą oznaczać coś zupełnie innego!
Czasem jest też tak że nie ma możliwości przejścia z jednej wersji tomato na drugą bo zmienne wchodzą sobie w paradę!
------------------------- Netgear WNR3500L || Tomato-K26USB-1.28 RT5x MIPSR2 101V Big-VPN || Asus RT-N56U || Asus firmware 3.0.0.3.135 - wygrania w konkursie na openlinksys.info||
[b]Asus RT-N10U v.B1 [small]
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?