27 Listopada 2024 20:48:51
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· Nowe routery: UX, UC...
· [MOD] FreshTomato-MI...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· DIR868l OFW asus vs ...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
Najpopularniejsze obecnie wątki
· [MOD] FreshTomato... [908]
· [MOD] FreshTomato... [414]
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [3]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.147.68.39
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj wątek
przywrócenie oryginalnego firmware
rysiu453
Witam, w jaki sposób przywrócić oryginalny firmware, czy wystarczy, że ściągnę sobie go http://www.downloads.netgear.com/files/WNR3500L-V1.2.2.30_34.0.37.chk i przez upgrade zaktualizuje, czy jest jakaś procedura do tego, bo znalazłem tylko tutorial jak przywracać z dd-wrt spod tftp, ale co do tomato to chyba prościej można wykonać ?

shibby
przez tftp trzeba
Router: Unifi Cloud Gateway Max
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Unifi USW-Flex-Mini - szt. 2
Wi-Fi: Unifi U6-Lite - szt. 2
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM #1: Synology SA6400
VM #2: Debian, WWW
VM #3: Home Assistant OS

rysiu453
komenda erase linux w tftp w ogóle nie działa, jest tu jakiś tutorial jak to zrobić?
(wchodziłem na router przez telnet i ta komenda erase linux w ogóle nie działa).
Edytowany przez rysiu453 dnia 13-12-2011 21:12

przemasisko
http://openlinksys.info/forum/viewthr...d_id=11546
Bez zwierania pinów.

rysiu453
Czyli co wykonuje tylko 2 ostatnie punkty:

Cytat

7.Teraz zatwierdzamy polecenie tftp -i 192.168.1.1 put wnr3500l.chk i powinniśmy otrzymać wiadomość że oprogramowanie zostało pomyślnie wysłane.

8.Czekamy jeszcze chwilę i restartujemy router. Jeżeli w dalszym ciągu nie działa ponawiamy raz jeszcze całą procedurę.

?

Czyli nie muszę tomato kasować, żeby wgrać oryginalny firmware?

ta komenda wgrania firmware na router nie działa, wyskakuje coś takiego:

Cytat

Timeout occured
Connect request failed
, próbowałem 5 razy i nic.
Edytowany przez rysiu453 dnia 13-12-2011 22:34

przemasisko
spróbuj załadować oryginalny soft przez GUI Tomato

rysiu453

Cytat

przemasisko napisał(a):

Ale jesteś pewny tego? Bo na początku mówiłeś co innego, żeby się router nie sypnął przez to..

przemasisko

Cytat

rysiu453 napisał(a):

Cytat

przemasisko napisał(a):

Ale jesteś pewny tego? Bo na początku mówiłeś co innego, żeby się router nie sypnął przez to..

Może i tak nie przyjąć tego formatu po dłuższym przemyśleniu. Niech ktoś kompetentny się wypowie. Na sieci jest pełno tutków jak przywrócić z DDWRT, ale z Tomato ciężko. Wg mnie powinno być podobnie. No ale...

rysiu453
przemasisko chyba masz rację, bo przeczytałem coś takiego, że w nowszych wersjach można bezpośrednio przywrócić oprogramowanie:

Kernel 2.6-based builds only (beta23):

Fixed flashing all supported Netgear routers back to OEM firmware.

więc shibby czego w błąd wprowadzasz, że przez tftp trzeba?

edit: firmware się przywrócił bezpośrednio...
Ale dziwne , nadal nie przywróciło mi maca routera tego z naklejki..
Edytowany przez rysiu453 dnia 14-12-2011 01:12

shibby
wgrywasz normalnie przez gui tomato. Po udanym flashowaniu jak sie router w pelni uruchomi, sprobuj sie na niego zalogowac. Jak ci nie przyjmie hasla to przytrzymaj z tylu reset przez 10sek. Po tym zabiegu router bedzie mial domyslny login i haslo.

Sprawdzone na moim wnr3500L.

btw: rysiu przegiąłeś. to był ostatni post na który ci odpowiadam. Nie prowadzam w błąd bo przez tftp też można. A jeżeli już zdaży mi się źle doradzić (bo przeciez wszechwiedzacy nie jestem) to **** nie robie tego specjalnie. Jesteś w goacej wodzie kąpany. Po kiego zadajesz pytanie typu: " jak przywrocic domyslny mac routera w tomato" skoro za chwile wracasz do oryginalu i moja odpowiedz na twoje poprzednie pytanie jest juz zbedna. Jeszcze nigdy nikomu tego nie powiedzialem ale ty bedzie pierwszy: radz sobie sam i ode mnie pomocy nie oczekuj. EOT.

rysiu453

Cytat

shibby napisał(a):

wgrywasz normalnie przez gui tomato. Po udanym flashowaniu jak sie router w pelni uruchomi, sprobuj sie na niego zalogowac. Jak ci nie przyjmie hasla to przytrzymaj z tylu reset przez 10sek. Po tym zabiegu router bedzie mial domyslny login i haslo.

Sprawdzone na moim wnr3500L.

btw: rysiu przegiąłeś. to był ostatni post na który ci odpowiadam. Nie prowadzam w błąd bo przez tftp też można. A jeżeli już zdaży mi się źle doradzić (bo przeciez wszechwiedzacy nie jestem) to **** nie robie tego specjalnie. Jesteś w goacej wodzie kąpany. Po kiego zadajesz pytanie typu: " jak przywrocic domyslny mac routera w tomato" skoro za chwile wracasz do oryginalu i moja odpowiedz na twoje poprzednie pytanie jest juz zbedna. Jeszcze nigdy nikomu tego nie powiedzialem ale ty bedzie pierwszy: radz sobie sam i ode mnie pomocy nie oczekuj. EOT.

wiesz trudno być cierpliwym czekając na odpowiedź 1 dzień, a już tracę nerwy z tym routerem.
Przywróciłem oryginalny firmware i nawet tam się nie dało zmienić tego mac'a.
Wgrałem przypadkowo najnowszy firmware netgear'a V1.2.2.44_35.0.53 i z niego to już w ogóle nie da się zupgraedować ani zrobić downgrade, nawet na ten specjalny plik .chk dd-wrt. Próbowałem i przez internet explorer, firefoxa, chrome, twardy reset , nic nie daje.

Pisałeś w innym temacie o tym macu jeszcze, to z tego co pamiętam, jak sprawdzałem nvram show to niby pokazywało, że zmieniło mac, ale w tomato dalej był ten sam: 00:ff:ff:ff:ff:ff.

Jak chcesz to się obrażaj i nie odpowiadaj w końcu twoje forum, mi nawet ta funkcja tftp nie działała ani teraz nie działa, zawsze wyskakuje timeout, a pingi normalnie lecą.

buniaczek
Trochę pokory.. Czy Ty rozumiesz czym jest to forum i jemu podobne? To nie jest support od producenta (za który zapłaciłeś), tutaj ludzie udzielają się z "dobroci serca", są pasjonatami tematu i robią to nieodpłatnie poświęcając swój prywatny czas. Ty wpadasz tutaj robisz zadymę w kilku tematach na raz i jeszcze masz tryb roszczeniowy że ktoś nie odpowiedział w ciągu 1dnia. Czy ty jesteś poważny? To że akurat nie możesz opanować sprzętu to jest tylko i wyłącznie Twój problem - brak wiedzy lub problem sprzętowy. A może przez te wszystkie kombinacje coś uwaliłeś? Ja mam ten sprzęt i nigdy nie miałem żadnych problemów (większość użytkowników forum również). Więc albo zweryfikuj Swoje postępowanie albo nikt już Ci na żadne pytanie nie odpowie.
-------------------------
Netgear WNR3500L || Tomato-K26USB-1.28 RT5x MIPSR2 101V Big-VPN ||
Asus RT-N56U || Asus firmware 3.0.0.3.135 - wygrania w konkursie na openlinksys.info||
[b]Asus RT-N10U v.B1 [small]

shibby
a nie mówiłem, że jesteś w gorącej wodzie kąpany. Router ci nie działał? W czymś przeszkadzało ci to że mac był 00:FF:....? Nie sądzę! router sobie chodził a ty szukałeś dziury w całym skacząc jak na rozżarzonym węglu z tematu na temat.

Jest takie powiedzienie: "płacisz -> wymagasz a za darmo to już nawet w łeb nie chcą dać".

Tak jak napisał @buniaczek, trochę pokory, bo ludzie mają swoje życia i swoje zajęcia. Dola mnie np ważniejsze jest teraz remontowanie nowo kupionego mieszkania niż odpisywanie ci jak zmienić MAC w routerze. Zmień priorytety to pogadamy.

Będę jednak tak miły i podpowiem ci, że przez tftp napewno da się zmienić soft, nawet w tak beznadziejnej sytuacji jaką masz ty.

rysiu453

Cytat

shibby napisał(a):

a nie mówiłem, że jesteś w gorącej wodzie kąpany. Router ci nie działał? W czymś przeszkadzało ci to że mac był 00:FF:....? Nie sądzę! router sobie chodził a ty szukałeś dziury w całym skacząc jak na rozżarzonym węglu z tematu na temat.

Tak jak napisał @buniaczek, trochę pokory, bo ludzie mają swoje życia i swoje zajęcia. Dola mnie np ważniejsze jest teraz remontowanie nowo kupionego mieszkania niż odpisywanie ci jak zmienić MAC w routerze. Zmień priorytety to pogadamy.

Nie wiesz co w niczym mi nie przeszkadzało i pewnie gdybym słuchał ciebie to by się skończyło na jakimś debricku i bym pewnie albo router ujebał albo gwarancję. Router niby działał, ale coś dziwnie, np. raz się coś zawiesiło, że nie mogłem w ogóle usunąć regułek w upnp i jakoś tak dziwnie działał.
A sprawa tak się rozwiązała, że dostałem nowy router z gwarancji , więc jednak była usterka...

Cytat

Będę jednak tak miły i podpowiem ci, że przez tftp napewno da się zmienić soft, nawet w tak beznadziejnej sytuacji jaką masz ty.

Miły!? a może cyniczny, bo już kilka razy pisałem, że metoda tftp w ogóle router nie reaguje na to.

Cytat

Jest takie powiedzienie: "płacisz -> wymagasz a za darmo to już nawet w łeb nie chcą dać".

Mogę przysiąc, że tyle po różnych forach dyskusyjnych byłem i sam pomagałem bezinteresownie ludziom, ale z tym stwierdzeniem to tylko na twoim forum z taką postawą się spotkałem.

hermes-80
@rysiu453 Ile masz lat ??
===============================================================
Netgear WNR3500L v1
Podziękowania dla administracji Openlinksys.info!

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 76

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

96,009,262 unikalnych wizyt