Mam pewien problem z moim Wrt54g v2.2 i nie wiem czy to wina Pomidorka czy mojej nie wiedzy . W domu zrobiłem siebie mała sieć za pomocą Linksa .Siec rozdzielała net (aster) na mojego kompa po kablu i laptopa po Wifi oraz umożliwiała wymianę plików między kompami . Wszytko działało przez ponad 2 lata . W tym czasie miałem dwie wersje softu : oryginalą a później HyperWRT, i nie było żadnych problemów z konfiguracją sieci. Po przejściu na pomidorka 0.7 też początkowo wszystko było ok, jednak gdy parę dni temu postawiłem świeżego Xp na moim kompie ,nie mam sieci lokalnej (net chodzi na obu komputerach jak burza) . Niby komputery widzą sie nawzajem w otoczeniu ,ale gdy chcę przejrzeć zawartość drugiego komputera wyświetla sie komunikat ze nie mam praw do tego zasobu i żeby sie skontaktował z administratorem tego serwera. Nie wiem co ma zrobić,
czy coś jest źle ustawione w pomidorku, a może w windowsie. Wczesnej na HyperWRT wiele razy instalowałem windowsa na obu komputerach i nigdy nie maialem problemów z konfiguracja sieci lokalnej i dostepu do internetu.
Proszę o pomoc , byc może coś pominąłem , ale nie jestem specem od sieci .
Z góry dziękuje .
Pozdrawiam
Piotrek
Edytowany przez Piotr23x dnia 23-11-2006 13:58
Wina windy -> odpal kreator konfiguracji sieci i użyj dyskietki/pena żeby zsynchronizować oba kompy. Może też być to iż używasz dwóch różnych grup roboczych...
Robiłem tak wiele razy i dalej to samo . Obydwa kompy sa w tej samej grupie roboczej.
W otoczeniu sieciowym wyświetlają sie nazwy , tylko nie moge wejśc bo nie mam praw i muszę sie skontaktować z administratorem tego serwera .
To też próbowałem i dalej to samo. Tak w ogóle prosze o zamkniecie tego wątku , gdyż na >INNE: | Free zone |Windows Network jest poruszony ten sam problem. Teraz wiem że to nie wina Pomidorka , tylko MS .
Pozdrawiam i dzieki za zainteresowanie moim problemem.
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?