23 Listopada 2024 01:24:07
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [S] Asus RT-AC56U
· DIR868l OFW asus vs ...
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· Szukam zaproszeni... [19]
· DIR868l OFW asus ... [8]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.145.39.176
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » Pozostałe
 Drukuj wątek
Router do ściągania plików
romeq2
Witam!

Czy jest możliwość wgrania do jakiegokolwiek routera programu jdownloader?

Póki co jestem zielony w temacie Smile Szukam czegoś co odciążyłoby kompa przy ściąganiu plików z serwisów typu filesonic/fileserve.

Zależy mi na w miarę prostej obsłudze i bezproblemowym korzystaniu z programu.

Z tego co wyczytałem z torrentami raczej nie ma problemów, jest transmission z interfejsem graficznym Smile

Będę posiadał łącze z upc 50 lub 100mbit. Router podłączony kablem kompa, czasami korzystam przez wifi w smartfonie i przez psp.

przemasisko
Np. Pyload http://openlinksys.info/forum/viewthr...d_id=12673
Screeny: http://pyload.org/screenshots

I nie może to być "jakikolwiek" router.
Na forum znajdziesz, co i do jakiego można wgrać alternatywny soft.

romeq2
ok poczytałem trochę i będę wybierał między:
- tp-link tl-wr1043nd
- Netgear WNR3500L
- Netgear WNDR3700

do tego dojdzie jakiś wget lub pyload

Powiedzmy, że postawię router i podepnę dysk. Ściągam film 10gb i chcę go obejrzeć... W jaki sposób mogę to zrobić (pod windowsem) ? Trzeba odpinać dysk? Co z systemem plików na dysku?

Steel_Rat
Jest media serwer, jest udostępnienie plików przez sambę.
Można z tego korzystać.
System plików powinien być linuksowy EXT3, by zainstalować dodatkowe potrzebne pakiety np: OPT
WRT3200ACN (WRT32X) + OpenWRT 18.06+światełko 150/150 Mb/s
Asus RT-AC68UvE1 + RMerlin + Entware
Netgear WNR3500Lv2 + DDWRT

romeq2
a jak z transferami przez ftp i samba ? nie będą przycinać filmy z bitrate ok 40 Mbps ?

ftp pewnie odpada bo programem typu media player hc nie otworzę filmu bezpośrednio z dysku podpiętego pod router....

TF
@romeq2
Ja, do mojego TL-WR1043ND z Gargoyle PL, mam podpięte dyski z systemem plików EXT4.
Po FTP osiągam download ponad 11 MB/s po kablu i do 7,5 MB/s po WiFi (jest to w miarę stabilny transfer, ale muszę być dość blisko routera, by tyle osiągnąć).
Innych transferów Ci nie podam, bo SMB nie sprawdzałem (mało z tego korzystam), a DLNA jeszcze nie miałem potrzeby konfigurować.

Cytat

romeq2 napisał(a):
(...) programem typu media player hc nie otworzę filmu bezpośrednio z dysku podpiętego pod router....
Małe sprostowanie - bezpośrednio z dysku podpiętego pod router korzystać może jedynie router. Wszystkie inne urządzenia komunikują się tylko z routerem (nie mają pojęcia o żadnych podpiętych do niego dyskach) i korzystają tylko z protokołów, które on im udostępnił (a te nie muszą mieć nic wspólnego z dyskiem, choć zwykle rzeczywiście odwzorowują one część dysku).
2 x TP-Link WR1043ND (Gargoyle PL by obsy) + SpeedStream 4101

romeq2
przy necie 100mbit ściąganie będzie na tym samym poziomie co transfer przez ftp z dysku na kompa.... więc takie rozwiązanie mija się z celem....

jedyne rozwiązanie to udostępnić np. katalog z filmami przez sambę, będzie widoczny w otoczeniu sieciowym pod windowsem i wtedy można bezpośrednio otworzyć film

testował może ktoś transfer przez sambę ?

o dlna nie mam pojecia, nie wiem czy da rade udostępnić dany katalog i otworzyć z niego film...

ps. główny komp będzie podłączony przez kabel

TF
A bezpośrednio z FTP to nie można??
No fakt, pod Windowsem trzeba mieć program, który to potrafi, ale to nie jest nic nadzwyczajnego (pierwszy z brzegu przykład: VLC). Pod Linuksem wystarczy zamontować FTP i można korzystać do woli.

romeq2
vlc nawet jak otworzy plik mkv to raczej ciężko będzie z bitstream'em dźwięku do amplitunera więc wolałbym korzystać ze sprawdzonego już mpc-hc... ale ten nie obsługuje ftp i dlna... :/

majkel152
no to udostępnij przez sambę, ja tak miałem i działało elegancko z mpc-hc xbmc itp etc bez problemów , transfer ok 4-6MB/s
nie znam się na tym ^^

kupię coś fajnego
sieć domowa:
router z pfsense https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png, jakieś dziwne urządzenia , ups, światłowody, apeki i działa miło Smile

TF
Sprawdził bym Ci te transfery po Sambie, ale właśnie zauważyłem, że nie mam jej nawet skonfigurowanej a do tego nie dysponuję komputerem, na którym dało by się sensowne testy transferu przeprowadzić (ten, na którym pracuję ma tak zawalony i pofragmentowany dysk, że próba zapisu czegokolwiek, kończy się mieleniem). Z tego, co pamiętam, była około 1/3 wolniejsza (7-8 MB/s, ale to było dawno i mogę się mylić).

Nie oceniaj programu, jeśli go nie używałeś Wink. Nie twierdzę, że ma on wymaganą przez Ciebie funkcjonalność (nie jestem pewien, co masz na myśli i nie mam amplitunera, by to przetestować) ale radzę sprawdzić, bo sądzę, że jednak to potrafi Wink. Zresztą to był tylko przykład, programu, który akurat miałem na dysku.
Edytowany przez TF dnia 28-11-2011 01:26

romeq2
jakbym podłączył kompa kablem na portach 1gibit no to nawet zakładając, że samba jest wolniejsza o 1/3 od ftp to chyba spokojnie powinno pociągnąć 10 MB/s ?

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 88

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,318,975 unikalnych wizyt