23 Listopada 2024 16:52:45
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [S] Asus RT-AC56U
· DIR868l OFW asus vs ...
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [8]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.137.218.176
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » Linksys
 Drukuj wątek
Ograniczenie lub brak lacznosci
Budi
Korzystam z WRT54G juz od pewnego czasu. Wszystko było ok, aż do czasu. Pewnego razu (brzmi jak bajka ;]) włączam komputer i nie mogę sie połączyć z siecią bo nie uzyskuje adresu ip. Wiec zacząłem standardowo działać czyli reset kompa/routera sprawdzenie ustawień itp. Irytuje mnie fakt także ten ze nic nie zmieniałem, po prostu samo przestało działać ;/. Kolejna rzeczą której nie rozumiem jest to ze jak zalogowałem sie z laptopa na router to tam mój komputer ma przyznany adres. Mieliście taki problem?

Proszę o szybka odpowiedz.

Pozdrawiam Budi

PS. Proszę zadawać pytania w celu skompletowania informacji, na pewno udzielę na nie odpowiedzi, przyciesz to w moim interesie Pfft.
*The moust important in life is that how we die.*

robsonn
Budi chyba mylnie interpretujesz forum? To nie my mamy od ciebie wyciągać informacje tylko skoro Ty masz problem to podaj je nam na tacy aby ułatwić znalezienie przyczyny. Standardowo już polecam lekturę
http://openlinksys.info/forum/viewthr...ead_id=746
i podaj jak zwykle model routka, soft, ustawienia, isp, itd. i dokładniej opisz problem, bo może wystarczy zwykły restart routera ...
Tomato ... since 0.01
WRT54G v2.2 Tomato 1.10 Turbo
WRT54GL v1.0 Tomato 1.07 Turbo
PAP2 NA v1.0 Stock firmware 3.1.5(LS) + IPFON
WPC11B v4.0 modded peek drivers
[b]WRT54 Script Generator - obowi?zkowe narz?dzie ka?dego Link

Budi
WRT54G v5.0 Firmware v1.00.1 reset nie pomaga bo jak pisałem (czytales uwaznie? ;P) zrobiłem go.

Siec działa od kilku miechow na tym routerze. Do ustawień w przeciągu ostatnich 2 tygodni nawet nie zaglądałem. Działamy na dls 2m czyli statig ip, w DHCP Active IP Table mam ip 192.168.1.7, a na swoim kompie mam ustawione automatyczne przyznawanie ip. Mimo to po włączeniu połączenia sieciowego na swoim kompie wyskakuje komunikat: Ograniczenie lub brak łączności, po kliknięciu przycisku napraw komp informuje mnie ze ma przydzielonego adresu ip. I tam jakiś dziwny adres ip zamiast tego który jest przypisany mi w DHCP Active IP Table. Używam windowsa Xp sp2 prof. Tak w ogóle to pisze z laptopa podłączonego do tej sieci tylko ze nie przez kabel lecz radiowo. Nie mam firewalla żadnych portów po blokowanych żadnego zablokowanego użytkownika, kompletnie nic.

Nie wiedziałem jakie informacje sa wam potrzebne by mi pomoc (i szczerze mówiac dalej nie wiem) dlatego napisałem to co napisałem, zrozumiałem swój błąd następnym razem będę bardziej szczegółowo opisywał zaistniała sytuacje.

robsonn
Sprawdzałeś owego kompa czy nie ma jakiś wirusów, robaków?
Ściągnij Avasta lub przeskanuj jakimś onlinowym skanerem. Jeśli reszta komputerów działą to problemu szukałbym nie na routerze tylko właśnie na tej jednostce.
Sprawdź czy ktoś nie grzebał w ustawieniach sieci i czy pobiera adres z dhcp (ustawienia->połączenia sieciowe->dane połączenie na win xp ma się rozumieć)
Tomato ... since 0.01

Budi
Nic nie ściągnę, ani nie skorzystam ze skanera online, bo do neta mam dostęp na tym kompie z sieci Pfft wiec będę musiał pożyczyć od kogoś jakiegoś skanera. Ale ja bym wykluczał tą możliwość. Może na routerach mało się znam, ale wiem ze jest bardzo mało ludzi, (i to sa najczęściej jakieś zapryszczone dzieciaki) którzy robią wirusy po to żeby komuś coś popsuć. Takie programy sa tworzone by uzyskać dostęp do kogoś danych, a jak uniemożliwią mi sie połączenie z WAN to nie bardzo będą mieli jak po przeglądać moje pliki. Nikt nie grzebał w ustawieniach, bo z komputera korzystam tylko ja. To jest bardzo dziwny problem, ponieważ nic nie było zmieniane i dlatego pisze na tym forum bo kompletnie nie wiem czemu sie tak jest.

robsonn
Nigdy nie mów nigdy, a od czegoś trzeba zacząć - także wyeliminowanie robaków jest jednym z działań. Jeśli myślisz, że robaki służą tylko do włamywania to się grubo mylisz. Obecnie popularne są wiry, które odcinają danego kompa od neta i same wykorzystują połączenie do np. rozsyłania spamu i przy okazji siebie dalej.
Tomato ... since 0.01

Budi
Ciekawe ;]

Przeskanowalem ale programem ktory ma aktualizcje z przed pol roku prawie. Znasz moze jakis program z darmowa licencja do ktorego mozna sciagnac pliki do aktualizacji offline?
Edytowany przez Budi dnia 19-11-2006 17:34

robsonn
AVAST HOME
www.avast.com
Edytowany przez robsonn dnia 19-11-2006 17:52
Tomato ... since 0.01

Budi
Hmmm a może mieć na to wpływ ze kabel jest nie zcrosowany, (tak to sie pisze? Pfft) jeśli tak to trochę dziwne ponieważ działam na tym kablu odkąd mam tego ruotera..

Ps. Reszta kabli w sieci jest crosowana.

robsonn
Kable laczace router z komputerami nei powinny byc scrossowane. Ale zasadniczo w nowym sprzecie wszystko jest wykrywane w pelni automatycznietakze to nie jest to.
Sprawdz jak masz zarobione kable - czy sa wg A, B czy jakos po rusku Wink
Tomato ... since 0.01

Budi
Jak zeskanuje kompa tym progralem i nie pomoze to sie oddezwe. Nie wiem co to jest A, B ale domyslam zie ze to jest jakis standard zarabiania, co prawda ja to zarabialem, ale wg wzorow z neta wiec raczej sa wg tego czegos Pfft

Ja miałem taki sam problem w moim wypadku okazało się że blokuje firewall.
Spróbuj podłaczyć raz bez firewalla raz bez antywirusa.
U mnie pomogła zmiana na KIS6 i wszystko mam z głowy.

Budi
Wlaczam i wylaczam fire walla i anty wirusa skanuje i nic nie pomaga, macie jeszcze jakie spomysly?

kylonik
może zresetuj ruter a w kompie wpisz ręcznie Protokół internetowy
ip 192.168.1.101
brama 255.255.255.0
brama domyślna 192.168.1.1

Dziadek

Cytat

Budi napisał/a:
Do ustawień w przeciągu ostatnich 2 tygodni nawet nie zaglądałem.

A nie bawiłeś sie w zmienianie IP lub MAC-ów? Wink

Cytat

po kliknięciu przycisku napraw komp informuje mnie ze ma przydzielonego adresu ip. I tam jakiś dziwny adres ip zamiast tego który jest przypisany mi w DHCP Active IP Table.

176. ... . .. - czy tak?
Też kiedyś coś takiego miałem - to jest chyba związane z tym, że komputer pamięta ostatnie IP i stara sie dostać takie samo.
W tej sytuacji pomaga wyczyszczenie plików w których są zapisane parametry ostatniego połączenia (nie pytaj mnie, które to są, bo nie pamiętam) lub tymczasowe ustawienie parametrów połączenia na sztywno, tak jak Ci napisał 'kylonik'.
A cały problem IMO nie ma nic wspólnego z routerem.

Budi
Sam juz wpadlem wczesniej na pomysl recznego wpisania IP no i poloczenie sieciowe dzialalo, ale tylko na "niby". To znaczy ze pisalo ze wszystko ok ale nie maielm neta i dostepu do routera w ogole nic mialem.... Wiec co robie zle?

Dziadek
Wykonaj:
Start --> Uruchom --> cmd
i w oknie wpisz:
ipconfig /all

Wyświetla Ci się wszystkie ustawienia połączenia, bedziesz wiedział, czy jesteś połączony faktycznie, czy tak jak piszesz - "na niby".
Edytowany przez Dziadek dnia 20-11-2006 23:43

Budi
Nigdy nie zrozumiem komputerow, one maja chyba jakas sztuczna inteligencja i osobowosc, a moj poprostu sie na mnie obrazil.

Nie zrobilem nic wloczylem tylko kompa w celu zostasowania sie do polecen Dziadka. Wyskczylo okienko gg z zapytaniem o haslo, z przyzwyczajenia wpisalem. Juz zdozylem kliknoc na start a tu pojawia sie okienko "Strzalek przesyla wiadomosc". troszke sie zdziwilem, potem dalej ping wp.pl i dziala ;] pisze wkoncu juz ze swojego kompa.

Dzieki za pomoc.

Cytat

Też kiedyś coś takiego miałem - to jest chyba związane z tym, że komputer pamięta ostatnie IP i stara sie dostać takie samo.
Czyli moj komp pewnie sie "pogodzil" z nowym ip i dlatego wszystko dziala.

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 106

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,421,705 unikalnych wizyt