Ciekawi mnie czy są jakiekolwiek różnice w transferach LAN<==>LAN lub LAN<==>WAN na poszczególnych softach. (oczywiście mam na myśli prędkość max po kablu na danym sofcie)
Zastanawiam się nad zmianą softu na inny, jednak ważną rolę dla mnie odgrywa prędkość max jaką mogę na rutku wyciągnąć. Słyszałem że podobno na różnych softach z prędkości max routera mogą być różnie.
Poza tym uważam że wielu użytkownikom zastanawiającym się nad zmianą softu tez przydałaby taka informacja.
U mnie na WRT54GL 1.1 i thiborze 15c max prędkość (bez qos) jest około 4 MB na sek. z włączonym qos tylko 1-1,5 Mb na sek.
Gdyby ktos chciał podzielic sie informacją odnośnie wydajności swojego WRT'ka byłbym wdzięczny.
Edytowany przez Rayden dnia 19-11-2006 00:53
Nie jesteś w stanie obiektywnie tego ocenić. Każda sieć jest inna, ma inną topologię oraz sprzęt. Dobre transfery nie zależą tylko i wyłącznie od routera ale też od okablowania czy od urządzeń końcowych tj. karty LAN, WLAN itd.
Tak, ale IMHO miarodajnym testem jest podłączenie kompa bezpośrednio i zbadanie transferu po LAN.. a później podłączenie kompa przez router i ponowny test LAN.
Na moim pomidorku 0.08 jest różnica, i to znaczna (DC już nie śmiga tak fajnie, bez QoS).
Jak zrobię obiad podepnę notebooka "po kablu" i zobaczymy jak będzie w cyferkach.
Na każdym sofcie uzyskuję wyniki transferu po LANie zbliżone do 9,8 MB/s.
Używam w sieci wyłącznie kabla Belden cat.5e FTP Zdecydowałem się na takie rozwiązanie gdyż w niektórych miejscach sieć biegnie równolegle z przewodami 230V a jak wiadomo ISO mówi o min. 15cm odległości dla jednej fazy także certyfikatu nie dostanę (hahaha) ale za to wszystko działa SI.
Reszta zależy już od switcha i kart sieciowych, a nie od softu bo transfer LAN nie przechodzi przez żaden interfejs.
Moja sieć jest bardzo szybka, zwłaszcza z ludźmi z mojego bloku..... na starym taniutkim jak barszcz asmaxie br604 ciągnąłem 9mb na sek, jednak moj wrtek na thiborze ma max 4mb (kabel ciągle mam taki sam) ...poza tym gdy transfery osiągają 4mb to obciążenie rutka u mnie 100%..... więc to akurat chyba nie wina "innych elementów sieci"
Robsonn, mógłbyś zamieścić może jakiegoś screena na którym prędkość ściągania/wysyłania byłaby faktycznie te 8-9 Mb???
bo aż qrde wierzyc mi się nie chce że ten sam 200mhz procek wrtka jest w stanie na tomato zrobic takiego rodzaju cuda (poprostu różnica 50% szybkości między thiborem a tomato na korzyśc tomato jest dla mnie wprost niewiarygodna, nie uwierze chyba dopóki sam tego nie zobacze)
Edytowany przez Rayden dnia 20-11-2006 00:40
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?