01 Marca 2024 07:42:46
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato


Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· serwer VPN za wan'em
· Rozłączanie klient...
· Banana PI (BRI-R3)
· Przejscie z dyndns f...
· WDR3600 i problem z WAN
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Jaki USB hub do syno...
· [S] Karta sieciowa Q...
· Asus rt-n18u port fo...
· Netflix dzielenie ko...
· Nextcloud konfigurac...
· Netgear WNR3500L
· [MOD] FreshTomato-MI...
· [MOD] Tomato64 (x86-64)
· [S] ASUS RT-AC68U
· [S]Banana PI (BRI-R3...
· [S] Płyta, Procek, ...
· Czy to atak hakerski ?
· Asus RT-N10U - znany...
· asus rt-n10u problem...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· [MOD] FreshTomato... [865]
· Banana PI (BRI-R3) [21]
· serwer VPN za wan'em [16]
· Jaki USB hub do s... [1]
· Rozłączanie kli... [0]
· Przejscie z dyndn... [0]
· WDR3600 i problem... [0]
· [S] Karta sieciow... [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [215 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 415
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
44.222.218.145
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: PORTAL :: » Testy i recenzje
 Drukuj wątek
Asus RT-N10U - znany i lubiany w nowej odsłonie
radoart
Nie wiem jak u was ale u mnie:

1.W ogóle nie działa regulacja mocy, ile bym nie ustawił sygnał jest zawsze taki sam.
2. na wysokich kanałach sygnał mocno spada, na 14 jest bardzo słaby.
3. Brak możliwości zalogowania się na FTP z zewnątrz (nie przyjmuje logowania) po lanie działa ok. (sprawdzone na różnych komputerach i przeglądarkach).
4. BT przez gui w ogóle nie odpowiada.

PS. jakie jest poprawne ustawienie ścieżek dla pendriva? próbowałem /mnt i /mnt/sda i dupa

2 X RTN-10U (AP-->APC)
 
hermes-80
- regulacja mocy odnosiła się do WRT
- 14 to nie kanał dla polski
- z FTP braki w wiedzy
- z BT również braki w wiedzy
===============================================================
Netgear WNR3500L v1
Podziękowania dla administracji Openlinksys.info!
 
radoart
Oczywiście! Wiedzą nawet do pięt nie śmiałbym się porównywać do Ciebie Mistrzu.

Ale nieśmiało odważę się jednak wyrazić wątpliwość, że zła praca kanału 14 raczej nie jest związana z jego przeznaczeniem na inny kraj, podobnie zresztą kanał 13, który jednak jest dozwolonym w naszym wspaniałym państwie prawa i sprawiedliwości społecznej a pracuje równie źle.
 
hermes-80

Cytat

Oczywiście! Wiedzą nawet do pięt nie śmiałbym się porównywać do Ciebie Mistrzu.

Ironicznie to brzmi.
Nie jestem mistrzem tylko wysiliłem się na tyle by poczytać.

Co do WIFI wrzuć OFW i sprawdź tam działanie twojej konfiguracji.
FTP i BT - brak wiedzy w konfiguracji tych opcji w Tomato nie zwalnia cię z uzupełnieniem jej - wiele razy było na forum BT i poprawne ustawienie dysku jak i protokół FTP - tryby pracy i związane z nim zalety i wady.

Nie mam siły powtarzać to dla każdego, który oczekuje gotowca.
===============================================================
Netgear WNR3500L v1
Podziękowania dla administracji Openlinksys.info!
 
radoart
Kolego, ja mam dostęp zdalny do ftp, wyskakuje mi okno do logowania, wpisuje login i hasło i d.... Natomiast wchodząc po adresie lokalnym loguje się bez problemu. Na forum widze jedynie problem w ogóle braku dostępu z zewnatrz, ja natomiast dostęp mam ale nie przechodzi mi logowanie. Jakie niby opcje w tomato moga być za to odpowiedzialne? MA właczony WAN & LAN. Jeśli wiesz to podpowiedź a nie się bzdyczysz jak paw, ja miesiąc czasu borykam się z tym problemem, również szukałem wskazówek na forum i nie znalazłem. Próbowałem też w IE wyłączać tryb passive, kasować cookies, zmieniać przeglądarki a nawet całe komputery. Więc nie myśl sobie, że sobie leże i czekam aż ktoś mi gotowca podrzuci.
 
hermes-80

Cytat

Jeśli wiesz to podpowiedź a nie się bzdyczysz jak paw
Obrażaniem mnie raczej ci w niczym nie pomoże - wpadasz na forum i żądasz pomocy - a na jakiej podstawie nikt tutaj nie ma etatu jedynie dobra wola i nic więcej - zapamiętaj to sobie w odniesieniu nie tylko do tego forum.

Co do FTP przedstaw obecną adresacje interfejsu LAN i WAN. Czyściłeś NVRAM po wgraniu Tomato.

Widzę, że masz 2xRT-N10U i APC->AP - teraz ważna sprawa jest taka, na którym rt próbujesz odpalić FTP AP czy APC bo to determinuje konfiguracje FTP jak i klienta, nic nie piszesz o ISP i sposobie podłączenia, ani o adresie publicznym z niezablokowanymi portami.

Chyba doszedłeś do wniosku, że osoba z drugiej strony odpali szklana kule albo zacznie cię ciągnąc za język i doktorat oba napiszecie - nie za bardzo lubię odpisywać nieprzygotowanym ale jak już zacząłem to ...

U ciebie stawiam na IP z klasy adresów niepublicznych na porcie FTP
Edytowany przez hermes-80 dnia 29-10-2012 14:22
===============================================================
Netgear WNR3500L v1
Podziękowania dla administracji Openlinksys.info!
 
shibby
@hermes ma racje, że podajesz za mało info. To że zdalnie ci nie działa to mniemam ze przekierowanie portów masz nie na ten router co trzeba. Sprawdz sobie zresztą w logach czy w momencie pokawienia się okna logowania do FTP masz cokolwiek w logu (polaczenie z danego IP).

Co do ścieżek BT to interesuje cię jedna: Download Directory i tu wpisujesz ścieżkę pod jaką ci się pendrive zamontował (usb&nas -> usb support -> na samym dole). Napewno nie ruszaj binaries path i zostaw internal lub (jezeli masz wgrane optware) optware. Custom jest tylko dla ludzi ktorzy wiedza jak i do czego tego uzyc.
Proxmox VE: i7-7700T, 48GB RAM, 3x2TB SSD, 1x1TB SSD, 512GB NVMe, Intel X710-DA2 SFP+
VM Router: OpenWRT 22.03.4
VM NAS: Synology DS920+
VM VPS: Debian, WWW, Home Assistant
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite - szt. 2
 
radoart
Sorki za przerwę ale najpierw portal był nieczynny potem ja nie mogłem.
z FTP już połowę problemu załatwione! Dzięki Shibby za nakłonienie mnie ponownie do zajrzenia w logi, wcześniej też zaglądałem ale nic tam odnośnie FTP nie było dlatego je olałem, tym razem przyszło mi do głowy, że może to nie mój ftp się pokazuje z zewnątrz i dlatego nie ma nic w logach, zmieniłem port 21 na inny i wuala! Okazało się że mój ISP sobie na mikrotiku zrobił ftp też na porcie 21 eeehh. Jednakże okazuje się teraz, że nie mam dostępu z zewnątrz ani na FTP ani do apka (na starszej wersji tomato do apka miałem) ale z tym sobie poradzę, pewnie trzeba porty odblokować na firewallu, natomiast może pomożecie mi z BT, ponieważ na jego gui nie mogę się wbić nawet po lokalu, ścieżki wpisuje na różne sposoby, ostatecznie zostawiłem /sda. Jak będę w domu sprawdzę jak polecił Shibby patch w usb support.
@hermes-80 sprawa tyczy się AP, ISP to Timplus, adres od ISP to 192.168.1.2 a zewn 91.214.3.85, AP wan to 192.168.1.2 a lan 192.168.2.1.
 
hermes-80
Czyli sprawa standardowa - WAN-owe IP na FTP z sieci wewnętrznej przez co FTP wysyła dane komunikacyjne dla klienta dla portu danych na IP sieci wewnętrzna i kicha.
Należy ustawić na sztywno IP publiczne jak i porty danych w custom config FTP przez co stracisz możliwość łączenia się po LAN ale zdalny dostęp będzie działał.

BT zapewne źle przygotowany dysk + zła ścieżka zapisu.
===============================================================
Netgear WNR3500L v1
Podziękowania dla administracji Openlinksys.info!
 
radoart
Na razie teoretycznie bo nie mam dostępu do sprzętu ale nie bardzo rozumiem czemu uważasz, że ftp w takiej strukturze nie będzie działać?
Sama komunikacja ftp chyba nie różni się specjalnie od komunikacji z http a mam przekierowany port na rtn do giu bramki voip i do niej mam dostęp z zewnątrz, więc ftp też powinien odpowiadać na tej samej zasadzie (pojedyncze połączenie ESTABLISHED port<-->port) tyle, że właśnie... na rtn idzie przez INPUT a do bramki przez FORWARD, podejrzewam więc DROP na INPUT dla połaczeń przychodzących. Co do zmiany ip wątpię, że da się ustawić ip zewn na WAN apka, ISP mają na końcówkach albo klasę wewn. albo zewn. mieszanie pewnie komplikuje im routing i zarządzanie, zapewne dlatego zrobili mi SNAT/DNAT.
Jak wrócę do domu poszukam na forum regułek iptables do odblokowania portów w rtn, widziałem, ze Shibby gdzieś zamieszczałSmile

Połączony z 04 listopad 2012 13:10:33:
Po zresetowaniu routera, wyczyszczeniu NVRAM, wgranie backup.cfg wreszcie FTP i giu tomato ruszyło! Wcześniej wariował i na różnych portach raz działało raz nie.

Niestety torrent dalej nie działa, nie mogę sobie z nim poradzić, ścieżkę wpisałem na 100% /tmp/mnt/KINGSTON na pendrive utworzyły mi się niewidoczne foldery .incomplete i nawet .settings z settings.json, zakładam więc, że ze ścieżką sprawa załatwiona. Niestety dostępu w dalszym ciągu brak zarówno po LAN jak i WAN, port zmieniałem na różne, w logach nie ma śladu próby wejścia, jedynie przy zmianie parametrów i zapisie:

Nov 4 12:22:12 tomato user.notice root: Transmission daemon successfully stoped
Nov 4 12:22:13 tomato user.info rcheck[1342]: Activating rule 1
Nov 4 12:22:13 tomato user.notice root: Transmission daemon successfully stoped
Nov 4 12:22:23 tomato user.notice root: Transmission daemon successfully started

Więc Transmission startuje.
Co mogę jeszcze zrobić?
Edytowany przez radoart dnia 04-11-2012 13:10
 
hermes-80
Shibby w żadnym wypadku nie namieszał - input to poprawna forma bo w końcu serwer odpalony jest na routerze, a nie gdzieś w sieci.

Drugie pytanie - po co robisz czyszczenie NVRAM skoro śmieci przywracasz z pliku backup-u.

FTP ma specyficzne działanie w trybie passive i nie wystarczy mu tylko przekierować porty.
Może jest w opcjach FTP możliwość wyłączenia tej autoryzacji portu danych ale ja tego nie wiem (IP bierze z interfejsu, z którego przychodzi połączanie)
===============================================================
Netgear WNR3500L v1
Podziękowania dla administracji Openlinksys.info!
 
radoart
Backup cfg robiłem jeszcze na starym sofcie Buildx-092EN tylko dla ustawień WiFi, teraz mam Buildx-102-EN. Ale znowu zresetowałem i wpisałem z palca bo wyczytałem, że starych cfg się nie stosuje. :-\
FTP ma specyficzny tryb pracy i tryby active i passiv ale to chyba ma znaczenie przy przesyłaniu danych a nie przeglądania folderu czy logowania. Poza tym nie zapominaj, że w routerach już praktycznie standardowo ładowany jest mechanizm śledzenia połączeń ftp, podobnie IRC-a np. w iptables jest to moduł ip_connttack_ftp.
Ale Wracając do BT co moze być przyczyną braku dostępu, gdzie szukać przyczyny?
 
hermes-80
Tutaj nie chodzi o problem z FTP na routerze bo on poprawnie działa ale o interpretacje danych komunikacyjnych przez klienta przy specyficznej konfiguracji routera (co akurat występuje w twoim przypadku).
Nie chce mi się już powtarzać po 3 razy to samo - jeśli nadal upierasz się przy swoim punkcie widzenia to już nic na to nie poradzę.

(Sam miałem ten problem - szukałem rozwiązania i doszedłem do tych konkluzji - sprawdziłem rozwiązanie, które okazało się być trafnym - możne jest bardziej finezyjne obejście tego problemu ale ja nie znalazłem)

Co do BT - wróżek nie ma, a szklane kule zdelegalizowano.
Na 300% zawsze wina leży po stronie nieumiejętnej konfiguracji przez klienta lub wgrywają wersje Tomato bez BT i załamani, że BT nie działa - przerabiałem to już nie raz po całej Polsce więc... - też tutaj niema o czym gadać i powtarzać po 10 razy to samo.
Edytowany przez hermes-80 dnia 05-11-2012 12:43
===============================================================
Netgear WNR3500L v1
Podziękowania dla administracji Openlinksys.info!
 
radoart
Kolego hermes-80, ja miałem problem z ftp serwerem a nie klientem więc nie wiem po co majaczysz o"specyficznych interpretacjach danych "zwłaszcza że napisałem, że już ftp działa mi wyśmienicie! Obraz jaki mam wgrany to:1.28.0000 MIPSR2-102 K26 USB BT-VPN, więc pudło! Nie jestem taki dureń jak zakładasz od samego początku i nie zaliczam się do twoich statystycznych 300% klientów.
Niestety nie trybisz co się do ciebie pisze,... brak publicznego IP na porcie WAN nie jest problemem - załatwia to DMZ lub DNAT/SNAT u ISP (jak w moim przypadku) Tak samo passive czy active też nie są problemem bo w przypadku problemu otwarcia portów dynamicznie dane polecą portem 20.
Natomiast co do mojej ułomnej konfiguracji Transsmision dokonałem jej z print screeana Shibbiego i jest to jedyna na razie otwarta kwestia w moim przypadku, tyle że akurat twoja wiedza w kwestii konfiguracji to głównie przechwałki, tak więc proponuję skończ nabijać sobie posty biadoleniem nie na temat, bo nie o to tu chodzi a jak już tak strasznie umęczony jesteś udzielaniem pomocy i i merytorycznym pisaniem to może zmień forum na inne,np. turystyka krajowa lub wróżby kontra technika albo pomiar wiedzy użytkowników forum? Na te wątki zdaje się masz ochotę i siłę - w końcu od czego są inne pasje!
 
hermes-80

Cytat

Jednakże okazuje się teraz, że nie mam dostępu z zewnątrz ani na FTP ani do apka (na starszej wersji tomato do apka miałem) ale z tym sobie poradzę, pewnie trzeba porty odblokować na firewallu

Sam sobie zaprzeczasz - pisząc, że ftp wyśmienicie działa ale z internetu nadal masz problemy - widzę, że zmarnowałem czas odpisując ci na posty - nie popełnię drugi raz tego błędu.
===============================================================
Netgear WNR3500L v1
Podziękowania dla administracji Openlinksys.info!
 
radoart
hermes nie zrozumieliśmy się, FTP już mi działa z zewnątrz, 1 przyczyną był FTP postawiony przez mojego ISP na MT na tym samym porcie co mój a drugą, o której wspominasz, okazało się nie wina portów a jakieś śmieci w NVRAM i reset routera pomógł, napisałem zresztą, że sobie z tym poradzę i sobie poradziłem. Więc problem mam jedynie z Transsmision i tutaj sobie nie mogę poradzić o czym piszę jasno i wprost, Zastosowałem się ściśle do waszych wskazówek, ustawiłem poprawnie ścieżkę patch, sprawdziłem log, sprawdziłem czy mam odpowiednią wersje tomato, sprawdziłem też konfigurację z print screenem Shhibiego (zresztą nie jest skomplikowana), pytam się więc grzecznie dalej, gdzie mogę jeszcze szukać przyczyny a ty wyskakujesz z wróżbami i legalizacjami szklanych kul.
 
gato1
Chciałbym aby ten router pracował jako Access Point Client i tu problem bo nie ma chyba takiej funkcji ?Teraz czy wgranie tomato załatwi tą kwestie i tam jest dostępny ten tryb ?
Motorola WR850G v2 OpenWrt
Asus RT-N10U v.B1Tomato-K26USB-1.28.RT-N5x-MIPSR2-110-PL-VPN.trx
 
shibby
jest dostępny. Zwie się Wireless Ethernet Bridge.

Jest jeszcze tryb Wireles Client ale on działa jako WISP
Proxmox VE: i7-7700T, 48GB RAM, 3x2TB SSD, 1x1TB SSD, 512GB NVMe, Intel X710-DA2 SFP+
VM Router: OpenWRT 22.03.4
VM NAS: Synology DS920+
VM VPS: Debian, WWW, Home Assistant
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite - szt. 2
 
gato1
Soft wgrany bez problemowo ale jak zmusić router do połączenia z siecią wifi ? Jak w menu znaleść coś takiego jak dostępne sieci, połącz itd. . Co i jak ustawić bo na początek nie wygląda to jasno, możliwości na pewno większe ale start nie jasny.Podłączenie do sieci wifi i po lanie do kompa /
Motorola WR850G v2 OpenWrt
Asus RT-N10U v.B1Tomato-K26USB-1.28.RT-N5x-MIPSR2-110-PL-VPN.trx
 
shibby
nie rozumiem. Wchodzisz w basic -> network i ustawiasz na dole wifi jako wireless ethernet bridge. Wpisujesz ssid sieci do ktorej ma sie podlaczyc, kanal i szyfrowanie i wylaczasz dhcp dla LAN. Na koniec zmieniasz tez domyslne ip lan na jakis inne bo pewnie już glowny router bedzie mial ip 192.168.1.1. Zapisujesz i powinien sie podlaczyc.
Proxmox VE: i7-7700T, 48GB RAM, 3x2TB SSD, 1x1TB SSD, 512GB NVMe, Intel X710-DA2 SFP+
VM Router: OpenWRT 22.03.4
VM NAS: Synology DS920+
VM VPS: Debian, WWW, Home Assistant
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite - szt. 2
 
Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 12

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

shibby
12-02-2024 11:03
MTU zależy od typu połączenia. Inne jest dla połączenia kablowego inne dla wdzwanianego (pppoe)

PanRatio
11-02-2024 10:02
Jak podłączę Funboxa6 do światłowodu, to ma MTU 1540, a we FreshTomato max to MTU 1500 i samo zmienia na 1492. Tak ma być?

tamtosiamto
04-02-2024 10:36
jakby cos, to mam w dobrej cenie dir868l juz przerobiony na AC66U_B1 Grin i ac56u przerobiony na ac68u(dziala aimesh) tyle ze z wlacznikiem na zapalke Smile

Adooni
03-02-2024 10:36
widze ze oba sa na aledrogo i u nas mozesz sprawdzac w dziale sprzedam

Adooni
03-02-2024 10:34
zakladam że mowisz o używkach masz np Asus RT-AC56U, D-Link DIR-868L (jak go nie przerobisz na Asus RT-AC66U_B1) to FT ma specialny build nvram 32k)

vechio
01-02-2024 09:29
Cześć, czy istnieje jakiś 'odpowiednik'
; WNR3500Lv2 z 5GHz i z TYLKO wewnętrznymi antenami + ze wsparciem dla FreshTomato?

tamtosiamto
29-01-2024 21:59
to linux, raczej nie masz tak duzego, ktorego nie obsluzy

RaTaJ
28-01-2024 23:08
Dzień Dobry jaki max dysk USB można podłączyć pod NetGear WNRL3500Lv2?

Adooni
01-01-2024 09:44
Wszystkiego najlepszego w nowym roku. Jaka macie sprawdzoną antenkę do E3372S?

Adooni
25-12-2023 08:34
ja kupilem ale ostatecznie oddalem i wzialem Cudy WR3000. Bardzo dobrze dziala z OpenWRT zabawy jest z wi-fi aby znalesc kanal ktory dziala na 160. Nowyszy HW w porownaniu do x6 i 2 razy mniejszy

69,676,242 unikalnych wizyt