23 Listopada 2024 20:45:59
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [S] Asus RT-AC56U
· DIR868l OFW asus vs ...
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [8]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.133.108.224
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » Asus
 Drukuj wątek
Posiadacz ASUS RT-N16 - kilka pytań.
koval44
Witam.

Od wczoraj jestem posiadaczem routre ASUS RT-N16. Jeszcze obecnie pracuję na oryginalnym (najnowszym) sofcie Asusa, ale w niedługim czasie, wgram Tomato. Póki co chciałbym się zaznajomić z oprogramowaniem Asusa.
Po kolei: do routera mam podłączony, komputer PC - kablem, dwa laptopy po WIFI, odtwarzacz sieciowy Popcorn Hour C200 - kablem oraz czasami dwa telefony.
Między komputerami oraz odtwarzaczem Popcorn Hour (odtwarzacz posiada dysk 1,5TB z filmami ipt.) mam udostępnione dyski z mediami (filmy, muzyka) i wszystko dział OK. Wszystkie urządzenia w sieci domowej między sobą mogą wymieniać się danymi, odtwarzać bezpośredni materiał udostępniony. Dodatkowo odtwarzacz Popcorn Hour jest widoczny w sieci Internet i mogę dostać się do dysku przez FTP i np. ściągnąć film.
Moje pytanie jest następujące, czy jest możliwość przy tej konfiguracji, aby odtwarzać bezpośrednio (bez ściągania filmu na dysk komputera) z dysku odtwarzacza sieciowego Popcorn Hour, tak jak to się dobywa w sieci domowej?
Dodam, że Popcorn Hour obsługuje serwery FTP, SAMBA, NFS, UPnP.

Ewentualnie, może jakieś inne rozwiązanie? Czy jest taka możliwość z dysku podłączonego bezpośrednio do routera przez USB?

Z góry dziękuję wszystkim za pomoc. Zapewne będę miał jeszcze kilka pytań do Was.

Pozdrawiam
Przemek

shibby
Tak, po protokole SAMBA. Pytanie czy Popcorn to uciagnie (nie wiem jakie transfery wyciaga po sieci LAN).
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM Router: OpenWRT 22.03.4
VM NAS: Synology SA6400
VM VPS: Debian, WWW, Home Assistant
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite - szt. 2

koval44
Prędkości np. przy kopiowaniu plików, to około 12MB/s, więc myślę, że powinno dać radę przy odtwarzaniu.
Orientujesz się w jaki sposób muszę się dostać do dysku Popcorna z innego kompa z sieci Internet? W tej chwili mogę się dostać tylko przez FTPa.

shibby
i tylko tak mozesz sie dostac. Przeciez portów samby nie bedziesz otwieral na swiat bo to glupota.

Ew tunelem openvpn.

koval44
Zgadza się, tylko wchodząc na dysk Popcorna przez ftp, nie będę mógł odtwarzać np. filmu w "locie", najpierw będzie ściąganie, a później dopiero odtwarzanie. Mam rację, czy może jednak się mylę?

falitorek
Coś chyba za mocno zamieszałeś.
Czy mam rozumieć że chcesz odtwarzać filmy z C-200 przez internet na innym kompie ?
Czy ty masz łącze co najmniej 64/64 Mb ?
Może tyle by starczyło do odtworzenia filmu w gorszej jakości, ale przez ftp - no nie wiem.
Jeszcze można przez OpenVPN i udostępnić C-200, ale dalej aktualne pytanie o łącze internetowe w obie strony. ( min. 64/64 MCool

Teraz doczytałem że chyba nawet OpenVPN nie pomoże bo zestawia połączenie na 10 Mb, a to raczej za mało dla lepszej jakości filmu.
Edytowany przez falitorek dnia 06-10-2011 07:41
1xRT-N16
2xWRT610N v2
1xQNAP TS-110
1xPCH C-200

shibby
jw. do odtwarzania filmow po lanie uzywasz samby. Dostep do danych popcorna przez internet przez ftp.

koval44
Troszkę się nie zrozumieliśmy.
Popcorn ma robić za serwer w tym wypadku, nie za odtwarzacz.
Chcę wejść na dysk Popcorna z innego kompa z sieci Internet. Zamiast ściągać ten film na dysk komputera, to chciałbym go od razu odtwarzać na kompie (w locie). Mam nadzieję, że teraz jest, to jasne.

W tej chwili np. mam tak skonfigurowany telefon Desire HD, że łącząc się przez siec komórkową z Popcornem (używam menadżera plików w telefonie ES File Explorer), mogę np słuchać muzyki, która znajduje się na dysku Popcorna - odtwarzaczem oczywiście jest telefon.
Z kompa wchodząc na dysk Popcorna np. z pracy, to pliki chcą się najpierw ściągać, a dopiero później odtwarzać. I tutaj jest mój problem. Jak coś mimo wszystko namieszałem, to przepraszam.

shibby
zdefiniuj kolego "INTERNET". To twoja lokalna sieć i tak ją sobie nazwałeś, czy masz na myśli (to co my) czyli globalną, publiczną sieć komputerową.

Jeżeli to drugie, to właśnie o tym kolega wyżej ci pisał. Nie możesz ogładać filmów przez internet ze swojego popcorna np z pracy jeżeli nie masz odpowiednio silnego łącza (wysył minimum rzędu parunastu mbps). Jeżeli zas dysponujesz odpowiednio szybkim łączem na wysyle to openvpn sobie skonfiguruj.

koval44
Mówić Internet miałem na myśli sieć globalną, a nie się sieć LAN domową.
W takim razie wszystko się wyjaśniło, pozostaje ściąganie i później oglądanie. Dzięki Panowie za pomoc i sorrki za zamieszanie.
PozdrawiamSmile

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 119

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,451,738 unikalnych wizyt