Witam,
chciałbym się dowiedzieć czy na routerze z modemem ADSL Netgear DGND3700 jest możliwe odpalenie TOMATO i czy zmiana software oznacza utratę gwarancji Netgear'a?
Przeczytałem temat http://openlinksys.info/forum/viewthread.php?thread_id=12779 i najbardziej podoba mi się Asus RT-N16 , jednak on jest bez modemu, ważna dla mnie jest możliwości restartowania routera z kompa(chcę wykorzystać zmienne IP).
Od dłuższego czasu szukam najlepszego rozwiązania w relacji cena/jakość dla mojej sytuacji..
A oto jak ona się prezentuje, działam na łączu TP 6 mb/s aktualnie w Netii. Czyli mam zmienne IP(nie jestem pewny czy dobrze ten fakt interpretuje ale umożliwia mi to po szybkim restarcie routera zmianę swojego IP, czy tak?), mieszkam w dużym domu 240 m^2 z półpiętrami o solidnych stropach więc zależy mi na silnym sygnale (najlepiej z zewnętrznymi antenami by ewentualnie wymienić na silniejsze). Jeśli chodzi o budżet na router to mam do wydania od 200zł do 450zł w uzasadnionych przypadkach więcej.
Nie chcę nadwyrężyć swojego budżetu i chciałbym uniknąć zakupu urządzenia które rzekomo daje zasięg i pokrycie MAKSYMALNE i wszystko to ogarnia np.: AVM FRITZ!Box Fon WLAN 7390 2000-2484 za niemal 1 000 zł by potem okazało się że tak nie jest a routera przecież nie da się potestować i oddać.
Jeśli możecie napiszcie proszę, jaki sprzęt WY byście wybrali na moim miejscu.
Z góry wielkie THX
P.S. Jeszcze nie znam możliwości jakie daje software TOMATO, jednak przeczuwam że chce go mieć.
Proszę skierujcie mój post do odpowiedniego tematu
na razie nie ma, ale chip ma broadcoma więc nigdy nie wiadomo
na chwilę obecną nie ma nawet prognozy czy w ogóle ktoś się za niego weźmie... pieśn przyszłości...
co do sprzętu - modem - jakiś Speedtouch itp i rt-n16 + wymiana anten + jakiś wrt-54gl jako repeater ponad grubymi stropami...
ew, pomyśl o paśmie 5Ghz... mniej zakłóceń, szybciej... poczytaj forum, wiele razy były takowe debaty
Dzięki House, czyli Twoim zdaniem zestaw z RT-N16 to najlepsza opcja? Czy może z nim działać MODEM USB SAGEM F@ST 800? Chyba nie bo on łączy się przez USB. Czy w Twojej opinii przy "zestawie" dalej będę mógł szybko restartować router/modem by zmienić swoje IP? A tak generalnie czy dobrze kombinuje z tym zmiennym IP? Czy to przydatne? Jeśli możesz wskazać jakieś posty powiązane z tym tematem oraz jak wykorzystywać soft Tomato - proszę o linki.
House czy mi się wydaje czy Ty korzystasz z bardzo zbliżonego routera do Netgear DGND3700 tylko bez modemu, czy warto w niego zainwestować te 515zł ?? A może w tym przedziale cenowym ASUS RT-N56U (niestety też bez zewnętrznych anten ale może soft Tomato jest na niego)?
Proszę o pomoc przy wyborze, nie mogę znaleźć w sieci porównań najnowszych "mocnych" routerów WiFi z modemem z roku 2010 oraz 2011, są tylko starsze :/ i nieobiektywne artykuły sponsorowane. Podpowiedzcie jak możecie bo nie chcę popełnić błędu wartego 500zł :/
Z góry dziękuje za życzliwość i okazaną pomoc.
Wielkie THX
Jeśli chcesz korzystać z tomato to musisz zapomnieć o ruterze z modemem ADSL (na chwile obecną nie są wspierane takie konstrukcje).
Natomiast widzę że jesteś mocno zainteresowany tomato. Jeśli tak to najlepszym rozwiązaniem jest kupienie sobie jakiegoś modemu z wyjściem RJ45 (nie US np. COMBO ZTE ZXDSL 831AII oraz jakiegoś fajnego ruterka wspieranego przez tomato (oparte o platformę Broadcom). Listę ruterków wraz informacjami znajdziesz tutaj
------------------------- Netgear WNR3500L || Tomato-K26USB-1.28 RT5x MIPSR2 101V Big-VPN || Asus RT-N56U || Asus firmware 3.0.0.3.135 - wygrania w konkursie na openlinksys.info||
[b]Asus RT-N10U v.B1 [small]
Travis199 napisał(a):
Dzięki House, czyli Twoim zdaniem zestaw z RT-N16 to najlepsza opcja? Czy może z nim działać MODEM USB SAGEM F@ST 800? Chyba nie bo on łączy się przez USB.
musisz szukać modemu z wyjściem rj45 - coś musisz wpiąc do portu WAN w routerze :/
Cytat
Travis199 napisał(a):
Czy w Twojej opinii przy "zestawie" dalej będę mógł szybko restartować router/modem by zmienić swoje IP? A tak generalnie czy dobrze kombinuje z tym zmiennym IP? Czy to przydatne?
jak napiszesz po co Ci szybka zmiana IP'a to pomyślimy... jeśli chcesz mieć dostęp z zewnątrz to nie powinno Cię interesować jak często ip się zmienia bo i tak istnieje dyndns...
Cytat
Travis199 napisał(a):
House czy mi się wydaje czy Ty korzystasz z bardzo zbliżonego routera do Netgear DGND3700 tylko bez modemu, czy warto w niego zainwestować te 515zł ?? A może w tym przedziale cenowym ASUS RT-N56U (niestety też bez zewnętrznych anten ale może soft Tomato jest na niego)?
po pierwsze - wndr3700 i dgnd3700 tu zupełnie inne konstrukcje - mój ma procek atheros 680mhz a dgnd3700 ma 2 jajkowego broadcom'a i modem adsl do którego nie ma otwartego sterownika.
po trzecie - rt-n56U - to chip ralinka więc może kiedyś (może już?) jedynie ddwrt go obgoni... nie wiem... nie interesował mnie ten model, poza tym ,że ładniej wyglada niż działa
Cytat
Travis199 napisał(a):
Podpowiedzcie jak możecie bo nie chcę popełnić błędu wartego 500zł :/
Z góry dziękuje za życzliwość i okazaną pomoc.
Wielkie THX
no tak, mnie się udało utopić trochę plnów w e4200 który okazał się fajną maszynką tylko kupioną za wcześnie
@buniaczek dał Ci dobry link - poczytaj co jest w zakresie "zainteresowań" tomatousb i wybierz, potem dokup modem z wyjściem rj45.
ja bym się skłaniał w stronę RT-N16, zmienił anteny, ew dodatkowo coś z produktów airlive lub UBIQUITI do ekspansji wifi po budynku...
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?