Łącze na linii TP 20 mega z Multimo czyli wydajność na poziomie 12 mega w porywach.
Modem Linksys ADSL2 AG241 (zastanawiam się nad wymianą jeśli bo różnie z nim bywa jesli ma ktoś doświdczenia / sugesie to chętnie poczytam) Linksys ADSL2 AG241 podłączony (mostkowanie) kablem do routera Asus RT-N16 (Runcajs) (wi-fi tylko na N) z kolei Linksys WRT54GL(Żwirek) (wi-fi tylko na G) kablem przedłuża Asus RT-N16 (Runcajs) i łączy się bezprzewodowo z Linksys WRT54GL (Muchomorek) (wi-fi tylko na G) z którego korzysta sąsiad przez płot. Do routera Asus RT-N16 (Runcajs) mam podłączone kablem PC na Win 7, MAC na Mac OS Leon, Dreamox 500HD (tuner cyfrowy), XBOX 360 ( czasami są problemy z dostępnością sieci dopiero przy próbie zalogowania na profil XBOX zaskakuje), iPhone 4 i MacBook Air przez wi-fi. I tu mam kilka pytań:
1. Jaką wersje wybrać dla routera Asus RT-N16 (dodam, że chciałbym podłączyć dysk i ściągać od czasu do czasu to i owo za pomocą transmission).
2. Jaką wersje wybrać dla routerów Linksys WRT54GL.
3. Chciałbym ograniczyć sąsiadowi dostęp do netu bo ostatnio zaczął nadużywać mojej uprzejmości i stał się pijawką okropną i ściąga na masę filmów itp. a miały być tylko strony i mail oraz gg 1024 kb/s ściąganie i 256 kb/s wysyłanie.
4. W zasadzie skonfigurowałem sobie wszystko jednak jako, że nie do końca dawałem radę z zabezpieczeniem wszystkiego dałem dostęp do sieci po adresach mac kart sieciowych urządzeń jakie mają dostęp do sieci (szczególnie bezprzewodowo), ale zdaje sobie sprawę, że nie jest to rozwiązanie najbardziej bezpieczne więc chciałem przy okazji zapytać co więcej mogę zrobić aby zabezpieczyć sieć szczególnie w połączeniu pomiędzy routerem Linksys WRT54GL moim i sąsiada. Do tego chciałbym aby do mojej części sieci lokalnej sąsiad nie miał dostępu - ma mieć udostępniony net i to wszystko inne rzeczy mają go nie interesować choćby bardzo chciał .
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?