28 Listopada 2024 01:49:22
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· Nowe routery: UX, UC...
· [MOD] FreshTomato-MI...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· DIR868l OFW asus vs ...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
Najpopularniejsze obecnie wątki
· [MOD] FreshTomato... [908]
· [MOD] FreshTomato... [414]
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [3]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
18.118.193.28
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj wątek
Wake On LAN
morlinek
Ostatnio chciałem skorzystać z Wake On LAN przez tomato ale jakoś nie bardzo mi to chce chodzić i nie wiem czemu. Jeżeli mam wyłączony komputer to w statusie nic nie pokazuje, natomiast jak jest włączony to pokazuje (aktywny w ARP).

W jaki sposób wybudzić komputer przez tomato i go następnie wyłączyć?

P.S
Przepraszam jeżeli taki temat już był ale korzystałem z wyszukiwarki i nie znalazłem odp. na moje pytanie.:|
Netgear WNR 3500Lv1 | 1.28.0000 MIPSR2-121 K26 USB BTgui-VPN

Dropsiur
1. Sprawdź w biosie czy masz włączoną funkcję WOL, znajduje się ona w opcjach zarządzania energią, może być też powiązana z opcją tak zwaną "Power On by PCI Card w przypadku gdy masz kartę sieciową w slocie PCI.

2. Sprawdź w ustawieniach sterownika Twojej sieciówki czy jest włączona opcja "Magic Packet". W każdej sieciówce ta opcja może nazywać się różnie, ale jest to dość intuicyjne więc na pewno znajdziesz. U mnie nazywa się akurat "Funkcja wzbudzania"

3. Pamiętaj, że jeśli zamkniesz system z paska START i następnie wyłączysz listwę z zasilania i włączysz ją ponownie to nie włączysz komputera za pomocą WOL. Na kilku płytach głównych z jakimi miałem do czynienia właśnie tak było. Po zamknięciu systemu nie wyłączaj mu zasilania i wtedy sprawdzaj.

4. Jeśli wszystko masz włączone, a Twoja sieciówka obsługuje faktycznie Wake On Lan (a powinna bo teraz wszystkie karty sieciowe są wyposażone w tą funkcję) to powinieneś widzieć swój komputer w tomato jako "Aktywny w ARP" nawet jeśli jest wyłączony z tym, że musi być wyłączony poprzez zamknięcie systemu, wtedy powinieneś odpalić go bez problemu za pomocą magicznego pakietu.

5. NIE WYŁĄCZYSZ komputera z pomocą fonkcji WOL tak jak napisałeś. Jak sama nazwa wskazuje ta funkcja tylko wzbudza komputer Smile
Edytowany przez Dropsiur dnia 31-08-2011 10:48
Linksys WRT54GL Tomato by shibby ND-1.28.8754RAF-PL-036H-VPN

Asus RT-N10 Tomato by shibby K26-1.28.9052RAF-EN-MIPSR2-031H-Std

Zwyci?zca w konkursie "Karnawa?owe szale?stwo ze sprz?tem Netgear'a" WNR3500Lv2

gorus1
Podłączę się z szybkim pytankiem, czy karta sieciowa niezintegrowana w stacjonarnym PC musi być połączona specjalnym kabelkiem do płyty głównej, czy też wzbudzenie może nastąpić przez slot PCI?

TF
@gorus1 - karta w slocie PCI potrafi włączyć komputer (miałem ztyczność z katrą TV na PCI i dało się włączyć komputer dołączonym pilotem - z dodatkowych kabelków szedł tylko dźwięk do wejścia CD-In Wink ).
2 x TP-Link WR1043ND (Gargoyle PL by obsy) + SpeedStream 4101

Dropsiur

Cytat

gorus1 napisał(a):

Podłączę się z szybkim pytankiem, czy karta sieciowa niezintegrowana w stacjonarnym PC musi być połączona specjalnym kabelkiem do płyty głównej, czy też wzbudzenie może nastąpić przez slot PCI?

Jeśli w kompie masz slot PCI w wersji 2.2 to nie musi być połączona, z tego co ja pamiętam. Ale w tych czasach to już standard raczej Smile Możesz to łatwo sprawdzić podłączając kartę do slotu i nie łącząc ją kabelkiem z płytą główną, zobacz czy po wyłączeniu komputera (zamknięcie systemu) świeci się kontrolka na switchu/routerze przy porcie do którego masz podłączonego kompa. Jeśli się świeci, to karta dostaje zasilanie ze slotu PCI i kabelek nie jest potrzebny. Jeśli natomiast nie świeci, a wszystkie funkcje masz włączone (bios, ustawienia w sterowniku), spróbuj podpiąć ten 3 żyłowy kabelek, jeśli się zaświeci kontrolka przy switchu/routerze to jesteś w domu.

morlinek
Tak trzeba mieć ustawione w karcie sieciowej?
img690.imageshack.us/img690/1205/89391469.jpg

Co do karty sieciowej to jest zintegrowana na płycie głównej.
Mimo takiego ustawienia WOL nie działa i nie wiem czemuSad

hermes-80
WOL w karcie sieciowej WIFI ??
===============================================================
Netgear WNR3500L v1
Podziękowania dla administracji Openlinksys.info!

buniaczek
Ale jak Ty chcesz to na karcie bezprzewodowej odpalić?
-------------------------
Netgear WNR3500L || Tomato-K26USB-1.28 RT5x MIPSR2 101V Big-VPN ||
Asus RT-N56U || Asus firmware 3.0.0.3.135 - wygrania w konkursie na openlinksys.info||
[b]Asus RT-N10U v.B1 [small]

Dropsiur
No również jestem zdziwiony, myślałem, że kolega rozumie o jakiej karcie sieciowej rozmawiamy Smile

morlinek
Myślałem, że bezprzewodowo też da się to zrobić. Jednak to nie rozwiązuje problemu gdyż na PC podłączonym bezpośrednio kablem do rutera mam ustawione tak samo a nie działa. Może karta sieciowa w PC nie obsługuje WOL? Można to jakoś sprawdzić? Płyta główna to Asus P5B-E.

Dropsiur

Cytat

morlinek napisał(a):

Myślałem, że bezprzewodowo też da się to zrobić. Jednak to nie rozwiązuje problemu gdyż na PC podłączonym bezpośrednio kablem do rutera mam ustawione tak samo a nie działa. Może karta sieciowa w PC nie obsługuje WOL? Można to jakoś sprawdzić? Płyta główna to Asus P5B-E.

W bezpośrednich ustawieniach sterownika patrzyłeś:

img684.imageshack.us/img684/3637/beztytuuruf.th.png

Opcja włączona w biosie na płycie głównej?

Co do sprawdzenia czy funkcja WOL jest obsługiwana, przeczytaj mój wcześniejszy post, czy świeci Ci się kontrolka na routerze po wyłączeniu (zamknięciu systemu) komputera? Tak to najprościej sprawdzić.

morlinek
Ustawiłem na karcie sieciowej, wybudzanie magicznym pakietem ale mimo to z gui tomato nie chce się włączyćSad A jest na to polecenie które można podać przez telnet albo ssh?

W ruterze teraz świeci się port 1 LAN.

Co do biosu to jest opcja do WOL?
Moja karta sieciowa nie jest na PCI a w biosie w zakładce POWER mam opcje do PCI.

Połączony z 02 wrzesień 2011 14:49:19:
WOL działa wyśmienicie nawet przez telefon Smile Problemem było, że przeoczyłem jeszcze jedną opcję do wol w biosie.

Teraz zastanawiam się tylko jak zrobić, żeby wol działa przez WAN? Jeśli dobrze główkuje trzeba by było przekierować port 9 albo 7 na ip mojego PC?

Ktoś wie jak zrobić wol przez wan?
Edytowany przez morlinek dnia 02-09-2011 15:19

hermes-80
A nie odpowiada ci opcja z logowaniem się do GUI routera i z poziomu routera wydanie polecenia WOL ??
W dodatku musisz przypisać chyba statycznie w arp IP do MAC-a urządzenia bo w razie zaniku napięcia będziesz miał kichę.
Edytowany przez hermes-80 dnia 02-09-2011 15:32
===============================================================
Netgear WNR3500L v1
Podziękowania dla administracji Openlinksys.info!

gorus1
Co do kart LAN PCI to w biosie jest opcja PME Event Wake Up - domyślnie powinna być ona Enable co daje możliwość wybudzanie WOL.
Nie rozumiem tylko dlaczego zalecacie konfigurowanie sterownika - na logikę biorąc, przy wyłączonym komputerze sterownik nie jest aktywny. Ja nie konfigurowałem żadnego sterownika i działa.

khain
@morilnek - musisz dodać statyczny wpis do tablicy ARP i przekierować port - domyślny jest 9, ale za pomocą tego programu wake on LAN możesz wybrać inny port, choć łatwiej jest zrobić tak jak hermes-80 poradził
Edytowany przez khain dnia 03-09-2011 11:39
TP-LINK TL-WDR3600 @ Openwrt - 300/20Mbps
HP ProLiant DL360e Gen8 @ ESXi 7.0.1:2 x Intel Xeon CPU E5-2450L @ 1.80GHz, 160GB RAM ECC, 2x 1TB SSD
ASRock J4205-ITX @ Debian 11 16BG RAM, 2x 1TB SSD, 1x 1TB HDD

morlinek
@hermes-80 chyba dobrze radzi tyle, że chciałem to robić przez telefon z androidem i przez programik fajnie szybko by to szło a tak jednak to zalogować się trzeba, kliknąć, wylogować.

A można jakoś przez np ssh wyłączyć zdalnie uruchomiony komputer przez wol?

Dropsiur

Cytat

gorus1 napisał(a):

Co do kart LAN PCI to w biosie jest opcja PME Event Wake Up - domyślnie powinna być ona Enable co daje możliwość wybudzanie WOL.
Nie rozumiem tylko dlaczego zalecacie konfigurowanie sterownika - na logikę biorąc, przy wyłączonym komputerze sterownik nie jest aktywny. Ja nie konfigurowałem żadnego sterownika i działa.

Gdyż pewnie miałeś sterownik skonfigurowany w ten sposób, że odrazu akceptował magiczny pakiet. U mnie jeśli nie uaktywnie w ten sposób sieciówki, to nie dostaje ona napięcia po wyłączeniu komputera (nie świecą się kontrolki ani na niej ani na routerze) więc nie jest w trybie czuwania i WOL nie zadziała za żadne cuda.

morlinek
To jak z tym wyłączeniem zdalnie komputera? udało się komuś to zrobić?

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 65

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

96,031,508 unikalnych wizyt