Warunki są takie
- kilka urządzeń typu pc, laptop, macbook, komórka. Będzie media server/nas i prawd konsola
- nieduże mieszkanie
- użytkowników 1
- porty gb i standart n
- dobra znajomość linuksa ale niekoniecznie sprawy wireless
- torrenta nie używam
Początkowo myślałem żeby media center robił za firewall ale ciężko dobrać sprzęt np karta wifi pracujące jako access point na mini pci. Koszty kart też nie małe i bezpieczniej jednak będzie mieć osobno
I dostałem teraz od vectry jakiś najtańszy tplink, pobawiłem się interfejsem graficznym i jednak fajnie mieć w 1 miejscu całe zarządzanie
tp-link wr1043nd - dobry bo tani i ma chyba wszystko
netgear 3700 marketingowo fajnie wygląda, dużo fjuczerów związanym z dyskiem usb które mi się spodobały ale po namyśle mogę zrezygnować bo będzie to domena
mediacenter/nas. Wydaje mi się że 5GHz nie obsługie żaden sprzęt który mam
netgear 3800 niezły hardware, ładny interfejs ale 600zł to trochę sporo w porównaniu do np tp-linka
netgear 3500L z alternatywnym softem byłby chyba wystarczające na moje potrzeby i nie wiem czy jest sens wydawać 350zł na 3700
Hmm jakieś porady ?
PS co netgear rozumie przez double firewall bo przecież nie chodzą tam 2 jądra ? Wydaje mi się że sam nat uznał za rodzaj firewalla
Skoro wspomniałeś o dobrej znajomości Linuksa, to rozumiem, że interesuje Cię alternatywny soft (i w sumie słusznie ).
Ja mam WR1043ND z wgranym Gargoyle PL by obsy (są też kompilacje od arteq) i bardzo sobie chwalę (swoją drogą, ostatnio ukończyłem moją skórkę do Gargoyle).
Skoro znasz Linuksa, to OpenWrt Cię nie przestraszy (pomijając, że podstawową funkcjonalność routera wyklikasz w Gargoyle).
Jest to bardzo fajny sprzęt, jeśli lubisz się bawić i grzebać w ustawieniach (wręcz do tego zachęca). Z ciekawości uruchomiłem na nim nawet kartę dźwiękową E-MU 0404 (choć sprawdzałem tylko odtwarzanie).
Ale pozostawiony w spokoju potrafi też po prostu działać (uptime'y mam po kilka tygodni bo tak wypadają u mnie przerwy w dostawie prądu ).
Tutaj większość poleca routery pod Tomato (i pewnie takie propozycje też dostaniesz) - ja staram się choć odrobinę to równoważyć .
2 x TP-Link WR1043ND (Gargoyle PL by obsy) + SpeedStream 4101
Wydaje mi się że 5GHz nie obsługie żaden sprzęt który mam
Nie wiem z jakiego roku masz Macbooka-ale już modele z 2007r.posiadają karty WiFi abg i n (chociaż wówczas jeszcze oficjalnie n-ka nie miała swej specyfikacji) . Co do wyboru sprzętu to jak Twój Macbook obsługuje radia "a" to wybrał bym Netgeara 3700v2-z ceną to trochę przesadziłeś, można go kupić za ok.300zł lub Asusa RT-N16, ale to trochę większy wydatek ok.380zł
Edytowany przez jarek7714 dnia 26-08-2011 21:13
No dobra to kupiłem netgeara 3700, interfejs brzydszy i uboższy niż tp-link za 50zł. Na razie niech podziała i potem zobaczę czy wgrać openwrt
z tego co się doczytałem to standart n nie mówi że klient musi umieć pracować na 5ghz i chyba nie mam takiego urządzenia. Co w sumie jest ciekawe to w tym netgarze 300mbit jest domyślnie przypisane tylko do 5Ghz. Moja bezprzewodowa karta tp-linka 821n ma umieć pracować z prędkością 300mbit a jest 2.4GHz
Jeszcze jedno pytanko - nie wiem czy tutaj ktoś gra online. Czy częściej praktykowane jest pieczołowite definiowanie przekierowań portów czy ustawienie kompa w dmz
? I tak mam comondo firewalla a to niezły firewall
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?