23 Listopada 2024 22:08:11
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [S] Asus RT-AC56U
· DIR868l OFW asus vs ...
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [8]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.17.166.157
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj wątek
Neostrada - Tomato
iwi1
Witam.
Mam problem i prosze Was o pomoc.
Do nowego linksysa WRT54GL wgralem tomato 0,9
Ustawilem protokol na pppoE i wpisalem login i haslo do neostrady i nic. Ciagle wyswietla sie w statusie "conecting....."
Czy w ogole to oprogramowanie obsluguje neostrade?

Jezeli nie to mam inny problem.
Mam modem Speed Touche z wyjsciem RJ45.
Modem skonfigurowany jest jako serwer DHCP. Domyslny adres bramki sieciowej 10.0.0.138 a adresy pobiera z przedzialu od 10.0.0.2 do 10.0.0.20
Jezeli bezposrednio pod ten modem podlacze komputer to pobiera adres IP prawidlowo i szybko. Jezeli pod ten modem podlacze tego linksysa i dam mu zamiast PPPoE DHCP (w Basic) oraz zostawie serwer wlaczony DHCP to wg mnie Linksys powinien pobrac bez problemu adres z DHCP modemu, a jednak tego nie robi.
mimo nacisniecia guzika zeby pobral adres z DHCP on tego nie robi.
Co jest dziwne to mimo ze jest na nim wlaczony serwer DHCP to komputer za nim podlaczony powinien pobrac adresy z puli Linksysa a pobiera z puli modemu.
Internet wtedy hula, ale tak naprawde ten linksys nic nie robi wiec to jest bez sensu.
W zakladce DHCP/DNS dalem jakiegos ptaszka i teraz mi pobiera komputer koncowy poprawny adres z Linksysa ale internetu nie ma (zreszta jak ma byc skoro Linksys nie pobral adresu z modemu). Mimo przestawienia w Basic z opcji DHCP na Static i wpisaniu recznie parametrow siec dalej za Linksysem nie dziala. Pingowanie w Linksysie tez nie dziala.
Czy ktos moze mi pomoc?

Pytanie po co to robie - chce usprawnic ruch w internecie, zablokowac P2P i podzielic pasmo. Modem tego nie obsluguje.
Jezeli ktos ma jakies sugestie to prosze napiszcie cos. Tutaj pewnie jest jakas prosta sprawa, tylko na razie nie wiem o co w tym chodzi.

Tak z ciekawosci robilem kiedys cos takiego ze ustawilem jeden za drugim Linksys i zmienialem tylko przedzial adresow na DHCP. Pierwszy linksys mial 192.168.1.1 a drugi 192.168.2.1 - no i cos bylo nie tak bo za pierwszym wszystko ladnie dzialalo a za drugim siec juz nie dzialala. Wiec pewnie to ten sam problem.
Ale przyznam ze wolalbym wyrzucic modem i zeby Linksys sie laczyl z neostrada bezposrednio. (tak na marginesie. Kabel telefoniczny mam wpiac w to jedno gdniazdo oddzielone od calej 4 RJ45?
Irek

Slig
No ja mam jedną sugestię - dopóki masz ustawiony modem w trybie router (czyli chodzi na nim dhcp i ine bzdety) to nie ma szans zadziałać pppoe na wrt. Musisz przestawić modem w tryb bridge aby wrt miał bezpośredni dostęp do sieci. Tomato obsługuje neostradę w trybie pppoe bez najmniejszych problemów, sam testowałem.
E3200 + Tomato by Shibby 140

iwi1
zapomnialem napisac, ale modem mam ustawiony w trybie Routera.
Oki - przestawie w takim razie do trybu Bridge i sprobuje jak to dziala.

Czyli ze z tego Linksysa nie da sie zrobic modemu. Szkoda. Bo chcialem miec na jednym sprzecie wszystko. A moze jest jakis Modem/Router do ktorego mozna wgrac tomato i skrypty podzialu pasma?
Edytowany przez iwi1 dnia 15-11-2006 08:09
Irek

iwi1
UStawilem modem na tryb Bridge.
Podlaczylem wszystko i dziala - niedziala - dziala itd
Ustawilem opcje na Keep Alive i mimo to rozlacza co jakis czas.
Ustawilem na Connect on demand i dalem czas 600 minut. Wytrzymalo 30 minut i szlag trafil. Ma ktos jakies pomysly?

CZy Linksysa ustawic w trybie Geteway czy Router??
Irek

Slig
1. Nie bardzo rozumiem co chcesz zrobić. W jaki sposób chcesz z WRT zrobić modem ? Przecież on nie ma nawet gniazda na wtyczkę telefoniczną.
2. Nie ma routera z modemem adsl do którego da się wgrać Tomato ani jakikolwiek inny alternatywny soft.
3. Może napiszesz coś więcej jak wygląda to niedziałanie połączenia ? Modem traci synchro ? Może jakiś zrzut logów z Tomato ? Jaki to modem ? Jak wygląda sprawa z ponownym połączeniem ? Wystarczy wcisnąć Connect w Tomato ?
4. Połączenie ma być ustawione na "keep alive", a co do trybu gateway/router to tak jak było domyślnie (chyba gateway).
5. Podstawowe pytanie jest takie, czy wgrałeś poprawnie firmware zgodnie ze wszystkimi wskazaniami Robsona, kasowaniem nvramu etc. ??
E3200 + Tomato by Shibby 140

iwi1

Cytat

Slig napisał/a:
1. Nie bardzo rozumiem co chcesz zrobić. W jaki sposób chcesz z WRT zrobić modem ? Przecież on nie ma nawet gniazda na wtyczkę telefoniczną.

no nie ma, ale co za problem zrobic kabel z jednej strony RJ45 a z drugiej do TPSA.
Ale juz wiem ze nie mozna wiec sprawa zamknieta tego wątku.

Cytat

Slig napisał/a:
2. Nie ma routera z modemem adsl do którego da się wgrać Tomato ani jakikolwiek inny alternatywny soft.[quote]
szkoda
[quote]Slig napisał/a:
3. Może napiszesz coś więcej jak wygląda to niedziałanie połączenia ? Modem traci synchro ? Może jakiś zrzut logów z Tomato ? Jaki to modem ? Jak wygląda sprawa z ponownym połączeniem ? Wystarczy wcisnąć Connect w Tomato ?[quote]
SpeedTouche 510 firmy THOMSON - taki mam modem. Modem ustawiony w trybie bridge. Przedtem dzialal bez Linksysa w trybie PPPoA i dzialal stabilnie przez 2 tygodnie bez zawieszenia, jednak nie ma QOS wiec dlatego postanowilem dolozyc do niego Linksysa z Tomato i podzialem pasma.
Czy modem traci synchro - raczej nie bo wszystkie diody swieca poprawnie. A w trybie bridge nie mam pojecia jak sie na niego zalogowac zeby wejsc w diagnostyke.
Po wcisnieciu Connect w Tomato zazwyczaj sie nie laczy. Albo sam sie polaczy nie wiadomo kiedy, albo po resecie calego Linksysa. Sprawdzam w Status Overwiew i tam zamiast poprawnego IP pojawiaja sie same 0.0.0.0. Po jakims czasie wracaja do poprawnych ustawien. Czasami pojawia sie napis connecting, czasami ze niepolączony. Ogolnie to jest roznie.
[quote]Slig napisał/a:
4. Połączenie ma być ustawione na "keep alive", a co do trybu gateway/router to tak jak było domyślnie (chyba gateway).[quote]
ale w tym trybie rozlacza sie czesciej. Stabilniej dziala w trybie connect on demand
[quote]Slig napisał/a:
5. Podstawowe pytanie jest takie, czy wgrałeś poprawnie firmware zgodnie ze wszystkimi wskazaniami Robsona, kasowaniem nvramu etc. ??

tak. Po wgraniu oprogramowania zrobilem czyszczenie nvramu i jeszcze ten powyzszy Restore default router setting (normal)
Irek

szablix
@iwi1 hmm nie mam neostrady wiec zabrdzo ci nie pomoge jednak jesli masz wgrana nowa wersje tomato czyli 0.09 usuna ja i wgraj 0.08 i zobacz czy nadal bedzie ci dziala nie dziala, zaznaczam ze to tylko moja sugestia
pozdrawiam
szablix

iwi1
witam. Ustawilem Keep Alive. Troche dluzej pobiera IP od TPSA, ale teraz Uptime ma 5h i moze pociagnie wiecej. Dodatkowo zrobilem sobie dostep przez www i moge zdalnie nadzorowac siec. Poczekamy i zobaczymy.
Przy ustawieniu laczenie na zadanie duzo szybciej lapie IP.
Irek

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 94

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,464,097 unikalnych wizyt