Neostrada - Tomato
|
iwi1 |
Dodano 15-11-2006 00:30
|
User
|
Witam.
Mam problem i prosze Was o pomoc.
Do nowego linksysa WRT54GL wgralem tomato 0,9
Ustawilem protokol na pppoE i wpisalem login i haslo do neostrady i nic. Ciagle wyswietla sie w statusie "conecting....."
Czy w ogole to oprogramowanie obsluguje neostrade?
Jezeli nie to mam inny problem.
Mam modem Speed Touche z wyjsciem RJ45.
Modem skonfigurowany jest jako serwer DHCP. Domyslny adres bramki sieciowej 10.0.0.138 a adresy pobiera z przedzialu od 10.0.0.2 do 10.0.0.20
Jezeli bezposrednio pod ten modem podlacze komputer to pobiera adres IP prawidlowo i szybko. Jezeli pod ten modem podlacze tego linksysa i dam mu zamiast PPPoE DHCP (w Basic) oraz zostawie serwer wlaczony DHCP to wg mnie Linksys powinien pobrac bez problemu adres z DHCP modemu, a jednak tego nie robi.
mimo nacisniecia guzika zeby pobral adres z DHCP on tego nie robi.
Co jest dziwne to mimo ze jest na nim wlaczony serwer DHCP to komputer za nim podlaczony powinien pobrac adresy z puli Linksysa a pobiera z puli modemu.
Internet wtedy hula, ale tak naprawde ten linksys nic nie robi wiec to jest bez sensu.
W zakladce DHCP/DNS dalem jakiegos ptaszka i teraz mi pobiera komputer koncowy poprawny adres z Linksysa ale internetu nie ma (zreszta jak ma byc skoro Linksys nie pobral adresu z modemu). Mimo przestawienia w Basic z opcji DHCP na Static i wpisaniu recznie parametrow siec dalej za Linksysem nie dziala. Pingowanie w Linksysie tez nie dziala.
Czy ktos moze mi pomoc?
Pytanie po co to robie - chce usprawnic ruch w internecie, zablokowac P2P i podzielic pasmo. Modem tego nie obsluguje.
Jezeli ktos ma jakies sugestie to prosze napiszcie cos. Tutaj pewnie jest jakas prosta sprawa, tylko na razie nie wiem o co w tym chodzi.
Tak z ciekawosci robilem kiedys cos takiego ze ustawilem jeden za drugim Linksys i zmienialem tylko przedzial adresow na DHCP. Pierwszy linksys mial 192.168.1.1 a drugi 192.168.2.1 - no i cos bylo nie tak bo za pierwszym wszystko ladnie dzialalo a za drugim siec juz nie dzialala. Wiec pewnie to ten sam problem.
Ale przyznam ze wolalbym wyrzucic modem i zeby Linksys sie laczyl z neostrada bezposrednio. (tak na marginesie. Kabel telefoniczny mam wpiac w to jedno gdniazdo oddzielone od calej 4 RJ45?
Irek
|
|
|
|
Slig |
Dodano 15-11-2006 01:08
|
User
|
No ja mam jedną sugestię - dopóki masz ustawiony modem w trybie router (czyli chodzi na nim dhcp i ine bzdety) to nie ma szans zadziałać pppoe na wrt. Musisz przestawić modem w tryb bridge aby wrt miał bezpośredni dostęp do sieci. Tomato obsługuje neostradę w trybie pppoe bez najmniejszych problemów, sam testowałem.
E3200 + Tomato by Shibby 140
|
|
|
|
iwi1 |
Dodano 15-11-2006 07:09
|
User
|
zapomnialem napisac, ale modem mam ustawiony w trybie Routera.
Oki - przestawie w takim razie do trybu Bridge i sprobuje jak to dziala.
Czyli ze z tego Linksysa nie da sie zrobic modemu. Szkoda. Bo chcialem miec na jednym sprzecie wszystko. A moze jest jakis Modem/Router do ktorego mozna wgrac tomato i skrypty podzialu pasma?
Edytowany przez iwi1 dnia 15-11-2006 08:09
Irek
|
|
|
|
iwi1 |
Dodano 15-11-2006 18:02
|
User
|
UStawilem modem na tryb Bridge.
Podlaczylem wszystko i dziala - niedziala - dziala itd
Ustawilem opcje na Keep Alive i mimo to rozlacza co jakis czas.
Ustawilem na Connect on demand i dalem czas 600 minut. Wytrzymalo 30 minut i szlag trafil. Ma ktos jakies pomysly?
CZy Linksysa ustawic w trybie Geteway czy Router??
Irek
|
|
|
|
Slig |
Dodano 15-11-2006 18:49
|
User
|
1. Nie bardzo rozumiem co chcesz zrobić. W jaki sposób chcesz z WRT zrobić modem ? Przecież on nie ma nawet gniazda na wtyczkę telefoniczną.
2. Nie ma routera z modemem adsl do którego da się wgrać Tomato ani jakikolwiek inny alternatywny soft.
3. Może napiszesz coś więcej jak wygląda to niedziałanie połączenia ? Modem traci synchro ? Może jakiś zrzut logów z Tomato ? Jaki to modem ? Jak wygląda sprawa z ponownym połączeniem ? Wystarczy wcisnąć Connect w Tomato ?
4. Połączenie ma być ustawione na "keep alive", a co do trybu gateway/router to tak jak było domyślnie (chyba gateway).
5. Podstawowe pytanie jest takie, czy wgrałeś poprawnie firmware zgodnie ze wszystkimi wskazaniami Robsona, kasowaniem nvramu etc. ??
E3200 + Tomato by Shibby 140
|
|
|
|
iwi1 |
Dodano 15-11-2006 21:16
|
User
|
Cytat Slig napisał/a:
1. Nie bardzo rozumiem co chcesz zrobić. W jaki sposób chcesz z WRT zrobić modem ? Przecież on nie ma nawet gniazda na wtyczkę telefoniczną.
no nie ma, ale co za problem zrobic kabel z jednej strony RJ45 a z drugiej do TPSA.
Ale juz wiem ze nie mozna wiec sprawa zamknieta tego wątku.
Cytat Slig napisał/a:
2. Nie ma routera z modemem adsl do którego da się wgrać Tomato ani jakikolwiek inny alternatywny soft.[quote]
szkoda
[quote]Slig napisał/a:
3. Może napiszesz coś więcej jak wygląda to niedziałanie połączenia ? Modem traci synchro ? Może jakiś zrzut logów z Tomato ? Jaki to modem ? Jak wygląda sprawa z ponownym połączeniem ? Wystarczy wcisnąć Connect w Tomato ?[quote]
SpeedTouche 510 firmy THOMSON - taki mam modem. Modem ustawiony w trybie bridge. Przedtem dzialal bez Linksysa w trybie PPPoA i dzialal stabilnie przez 2 tygodnie bez zawieszenia, jednak nie ma QOS wiec dlatego postanowilem dolozyc do niego Linksysa z Tomato i podzialem pasma.
Czy modem traci synchro - raczej nie bo wszystkie diody swieca poprawnie. A w trybie bridge nie mam pojecia jak sie na niego zalogowac zeby wejsc w diagnostyke.
Po wcisnieciu Connect w Tomato zazwyczaj sie nie laczy. Albo sam sie polaczy nie wiadomo kiedy, albo po resecie calego Linksysa. Sprawdzam w Status Overwiew i tam zamiast poprawnego IP pojawiaja sie same 0.0.0.0. Po jakims czasie wracaja do poprawnych ustawien. Czasami pojawia sie napis connecting, czasami ze niepolączony. Ogolnie to jest roznie.
[quote]Slig napisał/a:
4. Połączenie ma być ustawione na "keep alive", a co do trybu gateway/router to tak jak było domyślnie (chyba gateway).[quote]
ale w tym trybie rozlacza sie czesciej. Stabilniej dziala w trybie connect on demand
[quote]Slig napisał/a:
5. Podstawowe pytanie jest takie, czy wgrałeś poprawnie firmware zgodnie ze wszystkimi wskazaniami Robsona, kasowaniem nvramu etc. ??
tak. Po wgraniu oprogramowania zrobilem czyszczenie nvramu i jeszcze ten powyzszy Restore default router setting (normal)
Irek
|
|
|
|
szablix |
Dodano 15-11-2006 22:18
|
User
|
@iwi1 hmm nie mam neostrady wiec zabrdzo ci nie pomoge jednak jesli masz wgrana nowa wersje tomato czyli 0.09 usuna ja i wgraj 0.08 i zobacz czy nadal bedzie ci dziala nie dziala, zaznaczam ze to tylko moja sugestia
pozdrawiam
szablix |
|
|
|
iwi1 |
Dodano 17-11-2006 00:13
|
User
|
witam. Ustawilem Keep Alive. Troche dluzej pobiera IP od TPSA, ale teraz Uptime ma 5h i moze pociagnie wiecej. Dodatkowo zrobilem sobie dostep przez www i moge zdalnie nadzorowac siec. Poczekamy i zobaczymy.
Przy ustawieniu laczenie na zadanie duzo szybciej lapie IP.
Irek
|
|
|