Witam userów ,jakiś zaraz rok temtu zakupiłem n16 z myślą o tym ,że poprawi to wydajność mojej sieci lokalnej ,jestem sam tzn. mam net od dostawcy, nie dziele tego na ludzi ,mam neo 6 mega,w domu są 2 laptopy ,jeden terminal z xp, 3 dreamboxy,v+duo ,popcorn c200.Tereaz do sedna,zimą odnalazłem to forum ,poczytałem ,wgrałem alternatywe tomato ,jednen .rev drugi, trzeci ,problem jest tego typu ,że co kilka dni mam stop na routerze ,pali się wtedy tylko jedna dioda i tylko rebot podnosi router i sieć tak jest na czymkolwiek czego bym nie wgrał ,dodam że terminal na UP generuje spory ruch.Pytanie ,czy ktoś mógłby sie ze mną zgadać PM ,nie wiem ,tych tematów ze nie ok jest full ,po co śmiecić
Możliwe też że zasilacz siada ale najpierw trzeba wykluczyć to co kolega @maxikaaz napisał
1. Przenieś router w inne miejsce gdzie może mieć chłodniej (niczym go nie przykrywaj)
2. Zanim wgrasz tomato wyczyść NVRAM
3. Po wgraniu tomato też wyczyść NVRAM
NVRAM czyszczone przed i po i potem co mnie interesuje ustawiane,domyślne ,pare przekierowanych portów,zakres portów DHCP ustawiony na jakieś 10 sprzętów i nie ustawiam DHCP,wsio na sztywno,router ma zmieniony zasilacz na troche mocniejszy i nie jest przykryty kocem ,zasięg to porażka i dodatkowo te zwisy,to nie jest codziennie ,działa np. 4-5 dnii potem ta jedna środkowa dioda i lipa,czego mam szukać ,wgrać oryginał i reklamować ,czy szukać coś nowego ,u mnie net to taka hybryda biore wan z linksa 200g ,znaczy sam modem i potem idzie to do wan n16 i tu jest poustawiane loginy, itd z tepsy i mówie to dziala ,ale nie jest to stabilne ,nie wiem pogoda,może ktoś sie wypowie na temat warunków za oknem i stabilnosci pracy routerów,mówie ja tu nie szukam sensacji i bajek,zależy mi na tym by ten net działał
czyli co,wgrać oryg. FW,popatrzeć i reklamować ,czytałem po innych forach,ludzie piszą ,że jak na ten czas radio masz zwalone na tomato,ja rozumiem, że są pasjonaci heh ,rozumiem też z tych postówże wy dzielicie wan,mi sie wiesza routerer,chce zeby tego nie bylo ja nic więcej nie chce
Tak jak kolega wyżej napisał. Wgraj oryginał, sprawdź wszystko na spokojnie i zobacz jak się router zachowuje (ewentualnie wcześniej jeszcze przed tą operacją wypnij-odłącz sprzęt, który uważasz, że może go przeciążać i zobacz czy będzie to samo). Bez urazy ale - mam nadzieję, że użytkowanie routera nie wygląda tak, jak pisanie przez Ciebie postów.
Edytowany przez zilog dnia 24-08-2011 15:37
RT-AC-68u
RT-N16+ Linksys E2000 jako band 5GHz
Synology DS110j (DSM5)
WDTVLive Linksys PAP2T-EU
problem jest tego typu ,że co kilka dni mam stop na routerze ,pali się wtedy tylko jedna dioda i tylko rebot podnosi router i sieć tak jest na czymkolwiek czego bym nie wgrał ,dodam że terminal na UP generuje spory ruch.
Nie wiem jak długo taki masz problem, a ja bym nie wyrobił przy takim zachowaniu sprzętu dłużej niż 24h-jeżeli jest to problem hardwarowy jak napisał @hermes-80 oryginał i aut do sprzedawcy-nie możesz czekać to kupujesz jakiegoś awaryjnego TP-Linka MR-3220 za ok.80zł i awaryjnie podłączasz-przecież widać w opisie jaki sprzęt obsługuje-przy tym taka rezerwa to grosze. Jam mam już leciwego Asusa WL-500gpv2 jako router 3G-Tomato od skośnookich i np. na dziś taki status 13 天, 01:31:50, nawet nie czyściłem NVRAM jak ostatnio robiłem upgrade do najnowszej wersji i zero problemów! Z takim ruchem jak opisujesz to ten router powinien radzić sobie w "podskokach"
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?