25 Czerwiec 2019 12:51:25
Nawigacja
· Strona Główna
· Galeria
· Forum
· Linki

· Tomato by Shibby

· Wiki-OpenWrt
· Wiki-DD-WRT
· Emulatory sprzętu

Darowizna
Ostatnio na forum
Najnowsze tematy
· Dekoder sat + vpn
· ALFA Tube 2H + anten...
· ASUS RT-AC68U proble...
· [MOD] FreshTomato-ARM
· [K] Intel NIC
· Qnap 251A Ubuntu
· Multiroom N z wykorz...
· Asus RT-AC56U - "mał...
· No Internet On VLAN
· Router 2.4/5GHz, eth...
· urbackup-server na r...
· [K] Intel NUC
· Tomato pod TP-Link A...
· Router pod łącze 600...
· password root przez ssh
· Tomato - odblokowani...
· [TURTORIAL] Konfigur...
· Tomato MultiWAN - ot...
· [S] Netgear R7000 Ni...
· [MOD] Tomato by shibby
Najciekawsze tematy
· Multiroom N z wyk... [1011]
· [MOD] FreshTomato... [784]
· Asus RT-AC56U - "... [400]
· Dekoder sat + vpn [22]
· ASUS RT-AC68U pro... [14]
· [K] Intel NIC [7]
· ALFA Tube 2H + an... [6]
· Qnap 251A Ubuntu [5]
· No Internet On VLAN [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
38% [135 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
50% [175 głosów]

Atheros
Atheros
6% [21 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [2 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [4 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
3% [10 głosów]

Ogółem głosów: 351
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38

Archiwum ankiet
Reklama
Twoje IP
54.144.75.212
Reklama
Zobacz temat
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj temat
Tomato - odblokowanie portów
Zibiland
Witam

Posiadam router z zainstalowanym tomato-K26USB-1.28.9054RAF-PL-MIPSR2-beta-036H, potrzebuje odblokować dwa porty 14000 i 173, ustawiam je w zakładce Przekierowywanie portów ale nadal są zamknięte, tylko 21 i 22 są otwarte. Jak mam to zrobić?
 
TF
Na dobry IP je przekierowujesz? (na jaki?)
W jaki sposób testujesz te porty? (opisz dokładnie, co robisz)
Masz uruchomiony na urządzeniu docelowym (na tym, na które przekierowujesz) program (usługę), która nasłuchuje na tych portach?
Nie masz tych portów zablokowanych przez firewall na urządzeniu docelowym?
2 x TP-Link WR1043ND (Gargoyle PL by obsy) + SpeedStream 4101
 
Zibiland
TF napisał(a):

Na dobry IP je przekierowujesz? (na jaki?)
W jaki sposób testujesz te porty? (opisz dokładnie, co robisz)
Masz uruchomiony na urządzeniu docelowym (na tym, na które przekierowujesz) program (usługę), która nasłuchuje na tych portach?
Nie masz tych portów zablokowanych przez firewall na urządzeniu docelowym?


Przekierowuje na adres wewnętrzny urządzenia
Wpisuje adres zewnętrzny routera na tej stronie http://www.yougetsignal.com/tools/open-ports/ i sprawdzam jakie sa otwarte porty
Ma łączyć sie z oscam - dziś sprawdzę czy jest włączony
 
lorak
ja również mam problem z otwarciem portów.
Chciałem z kolegą zagrać w Call of Duty Modern Warfare 2 Tryb Specjal Ops Cooperative.
Jesteśmy podłączeni tylko we dwoje do Netgear WNR3500L.
Próbowałem otworzyć porty w DDWRT i nic.
Zmieniłem soft na oryginalny, ustawiłem NAT OPEN i nadal w grze pisze NAT STRICT i on nie widzie serweru. Lan działa normalnie
 
buniaczek
Nie wiem co to za gra i jakie ma inne wymagania, ale jeśli gracie po LANie to nic nie musisz robić (obaj jesteście wpięci do jednego rutera do jednej sieci a to oznacza że kompy muszą się widzieć). Chyba że masz wersję z vlan-ami i odseparowałeś porty.
Jaki cel ma w Twoim przypadku przekierowanie portów?
-------------------------
Netgear WNR3500L || Tomato-K26USB-1.28 RT5x MIPSR2 101V Big-VPN ||
Asus RT-N56U || Asus firmware 3.0.0.3.135 - wygrania w konkursie na openlinksys.info||
Asus RT-N10U v.B1 || Tomato-K26USB-1.28 RT-N5x MIPSR2 092V VPN ||
Asus RT-N10 v.1 || Tomato-K26 1.28.9052 RAF EN MIPSR2 032H mini-VPN ||
 
lorak
chodzi o to, że w tą grę nie powinno się dać grać po LANie
To jest typowe granie przez neta ale..
jest sposób na to..
wystarczy w skrócie dopisać adres IP serwera (w moim przypadku IP kolegi z LAN'u) i przez ten skrót uruchamiać grę.
Tylko, że jak wchodzę do lobby to pisze NAT STRICT.
Tylko czemu jest STRICT skoro ja na oryginalnym firmware zaznaczyłem NAT OPEN?
 
TF
@lorak
A jak się wepniesz do internetu z pominięciem routera, to dasz radę to uruchomić? Jeśli nie, to szukaj przyczyny gdzie indziej.
2 x TP-Link WR1043ND (Gargoyle PL by obsy) + SpeedStream 4101
 
shibby Dziekuje za dotacje
mylicie dwa podstawowe pojęcia:
- przekierowanie portu
- otwarcie portu

port przekierowuje się na urządzenie wewnątrz w sieci, nie na uslugę pracującą na routerze. Np na kompie mamy postawiony serwer gry i chcemy by ktoś się mógł z zewnątrz do nas podłączył. Wtedy używamy port forwarding i przekierowujemy dany port (zakres portów) na dany adres ip w sieci.

Port otwieramy natomiast dla usług postawionych na routerze. Np postawiliśmy sobie na routerze serwer głosowy umurmur, który działa na porcie tcp przykładowo 64738. Wtedy nie używamy przekierowania portu tylko w skrypcie firewall wpisujemy linijkę iptables
iptables -A INPUT -p tcp --dport 64738 -j ACCEPT

Jak widać do łańcucha INPUT (połączenia przychodzące) dodajemy port docelowy (dport = destination port) 64738 z akcją (-j) ACCEPT.
To tyle.
Router: Ubiquiti EdgeRouter ER-4 (FTTH + LTE/failover, OpenVPN, DPI, VLAN)
Wi-Fi: Ubiquiti UAP-AC-Pro
LAN: Netgear GS110TP (8x GbE, 2x SFP, PoE, LACP, VLAN)
NAS: Netgear ReadyNAS Pro4 (2x 4TB/RAID1, 1x 1TB, LACP 2Gbit)
Controler: Raspberry Pi 2 Model B + HDD 1,8" 160GB (Unifi, NUT, CUPS, Pi Hole/DNS Server)
UPS: Eaton Ellipse Eco 650
 
perfekt
Witam!

Nie chce otwierac kolejnego tematu, dlatego pozostane tutaj. Jako, że zawsze wszystko jest opisane na forum, znajduje odpowiedz i ona zawsze dziala - dlatego sie nie udzielam Smile - to tak btw. Smile . Jestem szczęśliwym posiadaczem urzadzenia NETGEAR WNR3500L, i niestety nie dziala "otwieranie portu" na Routerze Sad

iptables -A INPUT -p tcp --dport 64738 -j ACCEPT


Dopisanie tego do zakładki firewall i restart firewalla powoduje ze wpis jest dokonany. W Iptables jest on widoczny teoretycznie wszystko gra. Z LANu lacze sie z dana usluga po tym porcie, ale jest ona calkowicie niewidoczny na zewnatrz Sad - sprawdzajac nawet przez strone czy dane porty sa otwarte (strona powyzej). Caly czas closed. Zmienilem tomato na najnowsze 83V by shiby, czyszczenie nvram, wszystko...

Chain INPUT (policy DROP)
target prot opt source destination
DROP all -- anywhere anywhere state INVALID
ACCEPT all -- anywhere anywhere state RELATED,ESTAB LISHED
shlimit tcp -- anywhere anywhere tcp dpt:ssh state N EW
ACCEPT all -- anywhere anywhere
ACCEPT all -- anywhere anywhere
ACCEPT icmp -- anywhere anywhere limit: avg 1/sec bu rst 5
ACCEPT udp -- anywhere anywhere udp dpts:33434:3353 4 limit: avg 5/sec burst 5
ACCEPT udp -- anywhere anywhere udp spt:bootps dpt: bootpc
ACCEPT tcp -- anywhere anywhere tcp dpt:8091
ACCEPT tcp -- anywhere anywhere tcp dpt:51515
logdrop all -- anywhere anywhere
ACCEPT tcp -- anywhere anywhere tcp dpt:64738


Macie moze sugestie co i jak?
To samo chcialem zrobic z drukarka zeby port 9100 byl widoczny, rowniez nie dziala, pomozecie?

Pozdrawiam!
 
lugas
Temat stary ale podbijam bo mam podobny problem. Na routerze mam dwie usługi: NGINX i oscama. Nie mogę się jednak do nich dostać z zewnątrz, tzn. z sieci wewnętrznej usługi działają natomiast przez WAN już nie. Pootwierałem porty jak wyżej sugerował shibby w skrypcie firewalla, zrobiłem restart i nie działa, iptables wygląda tak (porty oscam to 13002 i 13003):





Chain INPUT (policy DROP)
target prot opt source destination
DROP all -- anywhere anywhere state INVALID
ACCEPT all -- anywhere anywhere state RELATED,ESTABLISHED
shlimit tcp -- anywhere anywhere tcp dpt:ssh state NEW
ACCEPT all -- anywhere anywhere
ACCEPT all -- anywhere anywhere
ACCEPT tcp -- anywhere anywhere tcp dpt:1723
ACCEPT gre -- anywhere anywhere
logdrop all -- anywhere anywhere
ACCEPT tcp -- anywhere anywhere tcp dpt:13002
ACCEPT tcp -- anywhere anywhere tcp dpt:13003

Chain FORWARD (policy DROP)
target prot opt source destination
all -- anywhere anywhere account: network/netmask: 192.168.1.0/255.255.255.0 name: lan
ACCEPT all -- anywhere anywhere
DROP all -- anywhere anywhere state INVALID
ACCEPT all -- anywhere anywhere state RELATED,ESTABLISHED
wanin all -- anywhere anywhere
wanout all -- anywhere anywhere
wanin all -- anywhere anywhere
wanout all -- anywhere anywhere
ACCEPT all -- anywhere anywhere

Chain OUTPUT (policy ACCEPT)
target prot opt source destination

Chain logdrop (2 references)
target prot opt source destination
LOG all -- anywhere anywhere state NEW limit: avg 1/sec burst 5 LOG level warning tcp-sequence tcp-options ip-options macdecode prefix "DROP "
DROP all -- anywhere anywhere

Chain logreject (0 references)
target prot opt source destination
LOG all -- anywhere anywhere limit: avg 1/sec burst 5 LOG level warning tcp-sequence tcp-options ip-options macdecode prefix "REJECT "
REJECT tcp -- anywhere anywhere reject-with tcp-reset

Chain shlimit (1 references)
target prot opt source destination
all -- anywhere anywhere recent: SET name: shlimit side: source
logdrop all -- anywhere anywhere recent: UPDATE seconds: 60 hit_count: 4 name: shlimit side: source

Chain wanin (2 references)
target prot opt source destination
ACCEPT tcp -- anywhere htpc tcp dpt:13000
ACCEPT udp -- anywhere htpc udp dpt:13000
ACCEPT tcp -- anywhere htpc tcp dpt:13000
ACCEPT udp -- anywhere htpc udp dpt:13000
ACCEPT tcp -- anywhere unknown tcp dpt:13000
ACCEPT udp -- anywhere unknown udp dpt:13000
ACCEPT tcp -- anywhere htpc tcp dpt:www
ACCEPT udp -- anywhere htpc udp dpt:www

Chain wanout (2 references)
target prot opt source destination


Czy mogę prosić o jakieś sugestie?
 
Steel_Rat
Na pewno masz własne publiczne ip? Czy operator nie blokuje portów? Jakie ip masz na WANie?
WRT3200ACN (WRT32X) + OpenWRT 18.06+światełko 150/150 Mb/s
Asus RT-AC68UvE1 + RMerlin + Entware
Netgear WNR3500Lv2 + DDWRT
 
lugas
Nie, nie blokuje. Gdy te same porty przekieruję na serwer wewnątrz sieci gdzie też jest serwer www i oscam to wszystko działa OK
 
Steel_Rat
A którą wersję Tomato masz zainstalowaną? Jak wyglądają twoje wpisy w firewall.
Edytowane przez Steel_Rat dnia 14-01-2018 14:48
WRT3200ACN (WRT32X) + OpenWRT 18.06+światełko 150/150 Mb/s
Asus RT-AC68UvE1 + RMerlin + Entware
Netgear WNR3500Lv2 + DDWRT
 
lugas
1.28.0000 -140 K26ARM USB AIO-64K

wpisy mam tak jak sugerował shibby ,cały iptables -L zamieściłem wyżej, w skrypice firewala dokładnie tak:

iptables -A INPUT -p tcp --dport 13002 -j ACCEPT
iptables -A INPUT -p tcp --dport 13003 -j ACCEPT
 
Steel_Rat
Hm. Masz dobrze u mnie takie wpisy działają. Masz parę możliwości.
1) Nie działa oscam na tych portach.
2) Wrócić do Tomato 132.
3) Wgrać tomato od kileg72, jeśli taką udostępnia.
WRT3200ACN (WRT32X) + OpenWRT 18.06+światełko 150/150 Mb/s
Asus RT-AC68UvE1 + RMerlin + Entware
Netgear WNR3500Lv2 + DDWRT
 
lugas
Oscam na pewno działa, z wewnątrz sieci się łączę. zresztą ten sam problem dotyczy serwera www uruchomionego na routerze.
sprawdzę faktycznie inne wersje tomato, dzięki
 
Efamon
Trochę odkopię temat, ale jest wysoko w wynikach wyszukiwania, a znalazłem rozwiązanie problemu z odblokowaniem portów.
Aby odblokować port należy zmodyfikować wspomniane tu polecenie, które jest dopisywane w skryptach firewalla.

Powinno być:
Pobierz kod źródłowy  Kod źródłowy
iptables -I INPUT -p tcp --dport 64738 -j ACCEPT



Użycie w komendzie opcji -A powoduje, że reguła jest dopisywana po -A INPUT -j logdrop (która blokuje ruch przychodzący nie znaleziony w poprzedzających regułach) i iptables nawet nie dochodzi do naszej reguły. Użycie -I umieszcza regułę na samym początku tabeli, co rozwiązuje nasz problem.
 
Przejdź do forum:
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Aktualnie online
· Gości online: 4

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 23,884
· Najnowszy użytkownik: mc1100
Shoutbox
Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

stegano
19-06-2019 23:13
Pozdrawiam wszystkich Smile

PanRatio
14-06-2019 08:38
Kupiłem Lenovo Newifi-D2 za 139 zł. Zobaczymy co to za cudo Grin

mosfit
12-06-2019 06:37
RAM MB:128 szału nie ma,Broadcom raczej ciężko będzie z openwrt-podobno radio nie działa a tomato raczej tez nie będzie

PixelPL
11-06-2019 19:40
Co powiecie na temat TP-Link Archer A9 ?

skupi
07-06-2019 21:25
Od rana wszystko działa jak trzeba, może zasilacz złe napięcie dawał i go zresetowało wypięcie z gniazdka Pfft

skupi
07-06-2019 21:24
NVRAM mam 18% wolnego, zauważyłem wysoką temp cpu 105, rozebrałem postawiłem na golasa i już było 70 Smile, ale i tak dalej rwało, przed snem odpiąłem zasilacz, bo chciałem go sprawdzić

pedro
07-06-2019 19:20
@skupi: nie skonczył się NVRAM w jakimś momencie?

majkel152
07-06-2019 12:37
sprawdz na merlinie, załoz temat, wklej zrzut z nvram i ustawien

skupi
06-06-2019 23:50
pomoże ktoś. Asus AC68, freshtomato 02.2019, wszystko śmigało, ale ostatnio nagle zaczęło świrować wifi, dropy, niska prędkość. Po lanie wszystko oki?

majkel152
03-06-2019 12:18
dla kogoś kto ma kontroler i licencję coś tam będzie warty.w innym wypadku paczkę żelek, chyba że openwrt doda suport

SynC
31-05-2019 12:03
Merki MR42 nowy bez fv, czy to jest sprzedawalne, i za ile ewentualnie?

tamtosiamto
28-05-2019 18:11
ano wlasnie dlatego pytalem na poczatku, jak sie usuwa pojednyczne wpisy Smile. Zrobilem juz reset i ustawilem do nowa.

Steel_Rat
28-05-2019 00:11
To pozostaje przejrzeć NVRAM i usunąć niepotrzebne wpisy. Bądź wgrać obraz gdzie jest mniej bajerów np. bez openvpn jak nie używasz.

tamtosiamto
27-05-2019 23:32
tylko bwlimiter i iptraffic, zadnych vpnow nie mam

Steel_Rat
25-05-2019 23:19
Jak masz ustawionego openVPN, to przenieś certyfikaty na dysk. I cóż musisz ograniczyć wpisy do NVRAM.

tamtosiamto
25-05-2019 16:04
jak uwolnic nvram w tomato? rtn66u, mam wolne tylko 2% nvram, internet mi rwie chce uwolnic ale nie wiem jak, wszytski edodatkowe uslugi wylaczone

OpenDM
23-05-2019 14:20
AB-Solution ---> Diversion https://diversion.
ch/

38,381,169 unikalne wizyty