11 Marca 2025 06:03:08
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· Komputer Serwer
· [K] Obudowę Kompute...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· [MOD] FreshTomato-MI...
· Ciągle rozłączani...
· Asus RT-AC3200 overc...
· Asus RT-AX86U PRo re...
· Nowe routery: UX, UC...
· Usuwanie plików z d...
· RT AC66U B1
· Zmiana OpenVPN na wi...
· DLNA - problem
· [Howto] Xpenology na...
· Router D-LINK DWP-10...
· Szukam zaproszenia n...
· OptWare - co to jest...
· pi zero vpn client
· Jaki Acces Point?
· oscam na openwrt (ar...
· Jak na FreshTomato z...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· Komputer Serwer [0]
· [K] Obudowę Komp... [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [152 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 420
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
13.58.228.17
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » Pozostałe
 Drukuj wątek
Pomoc w wyborze routera z modemem adsl
brudzio
Witam serdecznie! Na samym wstępie zaznaczę, że nie znam się na routerach. Wyczytałam jednak niedawno na tym forum, że na wybór tego urządzenia powinno poświęcić się tyle czasu ile poświęciło się na wybór komputera. No to od dwóch tygodni jestem szczęśliwą posiadaczką Della XPS L702x i ciągle nie mogę się zdecydować, który router do niego kupić. Stąd też prośba do bardziej doświadczonych Userów o pomoc w wyborzeSmile
- internet mam z Netii na linii TP (2 Mb/s), ale w ciągu dwóch najbliższych miesięcy wracam do TP (20 Mb/s),
- do internetu mają być podłączone bezprzewodowo laptop i przewodowo dwa stacjonarne komputery. I tu się zaczynają problemy... Często ściągam duże pliki, a jeden z użytkowników gra w sieci, więc nie chciałabym, żeby jedno przeszkadzało drugiemu..
- karta sieciowa w laptopie to Wireless-N 1030 1x2 b/g/n,
- mieszkam w dużym, piętrowym domu ok. 180 m2,
- mój budżet to ok. 250 zł.
Efekt moich poszukiwań to wymienione poniżej routery, ale jestem otwarta na inne propozycjeSmile
- Asus DSL-N11 (802.11b/g/n 300Mb/s 1xWAN 4xLAN Annex A), cena ok 229 zł (myślałam też o Asusie DSL-N12, ale jest niedostępny),
- Netgear ADSL Wireless N Router 4xLAN w/USB (Annex A) - DGN2200, cena ok 229 zł, (czy DGN2200M posiada jakieś istotne różnice? Warto dopłacać?)
Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam, Agnieszka

TF
Bierzesz pod uwagę zakup dwóch osobnych urządzeń - routera "ethernetowego" + modemu (ew. modemoroutera w roli modemu)? Czy koniecznie musi być to pojedyncze urządzenie?

Dobry QoS w tym przedziale cenowym to raczej tylko na aternatywnym firmware, a na modemoroutery alternatyw raczej nie znajdziesz.

Ja mam to, co w podpisie (na TP-Linku stoi Gargoyle by obsy, Speedstrerama wyczaiłem na allegro za 40zł) i sprawdza się dobrze (Neostrada 10 Mb/s). Choć QoS'a używam raczej sporadycznie.

Zaraz ktoś poleci coś pod Tomato i będziesz miała szerszy wybór Wink
2 x TP-Link WR1043ND (Gargoyle PL by obsy) + SpeedStream 4101

b3rok
Tak jak kolega powyżej napisał - IMHO do Twoich zastosowań weź pod uwagę 2 urządzenia:
- modem ADSL, który można ustawić w tryb bridge i który ma wyjście ethernetowe (rj45)
- router, na który wgrasz alternatywne oprogramowanie (polecam Tomato albo OpenWRT z Luci)

Z mojego podpisu:
I. Thomson Speedtouch 516v6 + Netgear WNR3500l @Shibby Tomato działa na Neostradzie. Na alledrogo widzę, że router Netgear WNR3500l można kupić za ok 170 zł z przesyłką, modem Speedtouch 516 za ok 80 zł = więc się mieścisz Smile.

Dlaczego rozwiązanie oparte na 2 urządzeniach? Bo bez problemu rozwiążesz problem:

Cytat

brudzio napisał(a):

I tu się zaczynają problemy... Często ściągam duże pliki, a jeden z użytkowników gra w sieci, więc nie chciałabym, żeby jedno przeszkadzało drugiemu..

Korzystam z Neostrady 2Mb/s, korzystaja z niej 4 osoby na notebookach, z czego 1 intensywnie (youtube, torrent), mam bramkę VoIP no i serwer plików. Dzięki odpowiednio skonfigurowanemu Tomato nikt nie narzeka, że się strony nie ładują.
Edytowany przez b3rok dnia 16-08-2011 21:00
I. Huawei HG8240 + 1x Netgear r7000 @FreshTomato + Synology DS1512+
II. TP-Link TL-WDR4300 @Obsy OpenWRT Gargoyle
III. TP-Link TL-WDR3600 @Obsy OpenWRT Gargyle

buniaczek
Można też kupić z neostradą całkiem sensowny modem COMBO ZTE ZXDSL 831AII za 29PLN (promo teraz). Ma wyjście RJ45 oraz USB.

Do tego po taniości można kupić Ruter Asus RT-N10 (byle miał w środku Broadcom-a) (Klik) za 82PLN
Wtedy można wrzucić alternatywy od tomato po dd-wrt Smile
Dużym plusem RT-N10 jest też odkręcana antena (gdyby nie wyrabiał można zapodać inną i pokryć zasięgiem cały dom lub dalej)
-------------------------
Netgear WNR3500L || Tomato-K26USB-1.28 RT5x MIPSR2 101V Big-VPN ||
Asus RT-N56U || Asus firmware 3.0.0.3.135 - wygrania w konkursie na openlinksys.info||
[b]Asus RT-N10U v.B1 [small]

TF
Tylko, skoro posiada już kartę WiFi, która potrafi odbierać 2 strumienie, to szkoda nie wziąć routera z pełnym N (chyba, że cieć lokalna ma służyć tylko do dzielenia internetu, nie do wymiany plików).

--- edit ---

A czym dysponujesz teraz? Może nada się to na modem?

buniaczek
Można też zapodać Netgear-a WNR3500L ale to już coś więcej niż 215PLN
Ciekawy spis znajdziesz tutaj. Może to Ci w czymś pomoże Smile
-------------------------
Netgear WNR3500L || Tomato-K26USB-1.28 RT5x MIPSR2 101V Big-VPN ||
Asus RT-N56U || Asus firmware 3.0.0.3.135 - wygrania w konkursie na openlinksys.info||
[b]Asus RT-N10U v.B1 [small]

brudzio
Dziękuję Wam! Modemorouter biorę pod uwagę, bo obawiam się... że nie dałabym sobie rady z konfiguracją czegoś bardziej skomplikowanego. Chociaż spróbuję się trochę dokształcić się w temacieWink Modem Sagem Fast800, który ciągle posiadam, raczej do niczego się już nie nadaje (naprawdę wstyd przyznać).
A co do spisu, to widziałam go i Netgear WNR3500L od razu wpadł mi w oko - zresztą przeglądając to forum nie sposób go nie zauważyćSmile I zaczęłam się coraz poważniej nad nim zastanawiać... Mam na oku http://www.vobis.pl/oferta/peryferia/...3500l.aspx lub http://allegro.pl/netgear-wnr3500l-ro...13789.html Dobrze rozumiem, że różnią się tylko ceną i są kompatybilne z Windows 7? Gdybym się na niego zdecydowała, to jaki w miarę dobry modem mogłabym dokupić? Co wymiany plików w sieci, to planuję wymianę tylko z jednym z komputerów.

TF
Co do konfiguracji, to podstawowe ustawienia ("żeby internet działał") na zestawie modem+router robi się niemal tak samo, jak na modemorouterze (ustawia się te same parametry).
Różnica jest taka, że to dwa osobne urządzenia a nie jedno zintegrowane, więc po prostu część ustawień robisz na jednym urządzeniu a część na drugim - w praktyce niemal wszystko na routerze. Dodatkowo, w przypadku używania prostego modemoroutera w roli modemu, trzeba go przestawić tak, by zachowywał się jak modem.

Co do Fast800 - teoretycznie da się go wykorzystać (potrzebny jest router z USB z wgranym OpenWrt) ale nie jest to dobre rozwiązanie, nie jest też łatwe i nie nadaje się do łącz powyżej 2-4 Mb/s. Ogólnie nie polecam.

Wybór modemu - jak trafisz na allegro Speedstream 4101 lub 4100 w sensownej cenie, to bierz - ładnie działa nawet przy słabej linii.
@buniaczek wspominał o ZTE Combo, który można dostać z Neostradą - ponoć też dobry za taką cenę (chociaż coś mi się kołacze po głowie, że może nie wyciągać 20 Mb/s - ale to tylko skojarzenie, możliwe, że fałszywe - po prostu lepiej to sprawdź / dopytaj się użytkowników).

Pojęcie kompatybilności routera z systemem operacyjnym na PC raczej nie istnieje - to jest sieć (Ethernet / WiFi) i jako taka jest standardem. Jak coś sieciowego nie działa w jakimś Windowsie, to wymiana routera nie pomorze - trzeba grzebać w systemie.

brudzio
Witam, w końcu jednak dogadałam się z Netią (przez tyle lat twierdzili, że na mojej linii nie są w stanie zwiększyć prędkości, chcę odejść i nagle wszystko można?). Dzięki Wam zdecydowałam się też na zakup modem+routerSmile W związku z tym że TP odpada muszę modem znaleźć na własną rękę na allegroSad Ceny zbliżone, więc które z podanych przez Was urządzeń byłoby najlepsze dla Netii? Speedstream 4101 lub 4100, COMBO ZTE ZXDSL 831AII czy Thomson Speedtouch 516v6? Router zdecydowanie Netgear WNR3500L. Czy między http://www.vobis.pl/oferta/peryferia/...3500l.aspx a tym http://allegro.pl/netgear-wnr3500l-ro...13789.html naprawdę nie ma żadnej różnicy (ta różnica w cenie trochę taka podejrzanaWink)

koralm
ten tańszy ma krótszą gwarancję i zapewne tylko sklepową. tzw. refurbished (czy jakoś tak).
Proud winner of Netgear WNR3500L

b3rok

Cytat

brudzio napisał(a):[/url]
Czy między http://www.vobis.pl/oferta/peryferia/...3500l.aspx a tym http://allegro.pl/netgear-wnr3500l-ro...13789.html naprawdę nie ma żadnej różnicy (ta różnica w cenie trochę taka podejrzanaWink)

Cytat

koralm napisał(a):[/url]

ten tańszy ma krótszą gwarancję i zapewne tylko sklepową. tzw. refurbished (czy jakoś tak).

Tutaj jest szczegółowe info:
http://www.openlinksys.info/forum/vie...d_id=13131

brudzio
WitamSmile Wolę mieć dłuższą gwarancję, więc kupuje w sklepie za 218 zł. Miałabym jeszcze jedno pytanie... A co sądzicie o modemie ADSL 2+ Annex A (TP-Link TD-8616)? Bo rozumiem że musiałabym mieć ADSL 2+ przy prędkości 20 Mbit/s i odpadają Speedtouch 516v6 oraz Speedstream 4100 i 4101? Na modem przeznaczam budżet ok 70-80 zł.

TF
Z tego, co wiem, Speedstream 4101 jak najbardziej obsługuje ADSL2+ (4100 też, na najnowszym oprogramowaniu). Czytałem, ze ludzie używają ich na liniach neostrady 20 Mb/s (ja mam 10 a to chyba też już jest ADSL2+).

Co do Speedtouch to zwyczajnie nie mam pojęcia, ale radziłbym sprawdzić, bo może jednak obsługuje Smile

b3rok
Mam Speedtouch 516 v6 i jak go kupowałem to w oficjalnej specyfikacji znalazłem info, że obsługuje do 24Mbit/s. Teraz nie potrafię znaleźć oficjalnej specyfikacji, ale znalazłem np. tutaj:

http://www.broadbandbuyer.co.uk/Shop/...uctID=2455

Cytat

Up to 24Mbit/s downstream, 1.2Mbit/s upstream on (ADSL2+ compliant networks). 8Mbit/s down, 800kbit/s Up on standard ADSL lines.*

O speedstreamach się nie wypowiadam, bo nie wiem.

brudzio
Dzięki b3rok i TFSmile Próbowałam wylicytować COMBO ZTE ZXDSL 831AII, ale raz było za drogo, raz za późno:|
Edytowany przez brudzio dnia 24-08-2011 16:29

b3rok
heh to się z TF zgraliśmy Smile.

nie ma za co.

brudzio
No to postanowioneSmile Zamawiam http://www.morele.net/router-netgear-...es-303034/ wraz z http://allegro.pl/modem-adsl-speedtou...10500.html Mam nadzieję, że będzie to dobry wybór i uda mi się to skonfigurowaćSmile Dziękuję za pomoc!

Połączony z 27 sierpień 2011 20:20:20:
Witam jednak jeszcze razSmile Czy według Was to ten sam model 516v6? Warto go kupić zamiast tego za 70 zł?
http://allegro.pl/show_item.php?item=...d00be2ff62
Edytowany przez brudzio dnia 27-08-2011 20:20

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 71

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,125
· Najnowszy użytkownik: kellanphil
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

servee
24-01-2025 18:18
Światłowód + mediakonwenter. Ekranowana skrętka nie jest wymagana, taką sytuację już zastałem. Zamierzam ją wymienić na zwykłą. Da to coś?

shibby
17-01-2025 07:45
a ta skrętka ekranowana o której piszesz to jakiś wkopany przewód do bramy/furtki/kamer
y zewn? Jak tak to jego też przez zabezpieczenie podepnij.

shibby
17-01-2025 07:43
no to pora zabezpieczyć kable LAN zabezpieczeniami przeciwprzepięciow
ymi - tanio nie będzie. Jak przychodzi ci internet? Skrętką czy światłem? Jak skrętką to zacząłbym od tego.

servee
12-01-2025 12:52
Ponownie padły mi wszystkie porty sieciowe w routerze - to już 3-ci w 6 m-cy. Podejrzany to ekranowana, nieuziemiona skrętka - 12mb. Czy jest to możliwe?

dawidt
21-12-2024 01:09
siema Grin

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

109,370,906 unikalnych wizyt