23 Listopada 2024 01:30:51
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [S] Asus RT-AC56U
· DIR868l OFW asus vs ...
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· Szukam zaproszeni... [19]
· DIR868l OFW asus ... [8]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
18.119.121.234
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » Pozostałe
 Drukuj wątek
Sieć 1 Gb/s w domu jednorodzinnym (UTP vs FTP)
nerio88
Kilka dni temu rozmawiałem ze znajomym na temat położenia okablowania sieciowego w domu jednorodzinnym. Budynek obecnie jest remontowany (nowa instalacja elektryczna, itp.), dlatego za jednym rzutem chce od razu położyć okablowanie sieciowe.
Osobiście poleciłem mu, że jeżeli to wszystko będzie pod tynkiem / w podłodze to warto położyć od razu okablowanie kategorii 6.
Nie bez znaczenia też jest koszt całej instalacji dlatego rozważyłem parę wariantów i obecnie wygląda to tak:
1) 11 punktów (gniazdek), niektóre zorganizowane podwójnie w jednej puszce (niewykluczone, że będzie więcej, ale nie więcej niż 16)
2) Na całość powinien wystarczyć karton kabla (305m) kat. 6 - na 11 punktów po pomierzeniu wszystkiego z zapasem starczyć powinno 200m (ok. 30m zapasu). Z tego co wiem dobre kable robi MADEX, ale nie należą on do zbyt tanich (za UTP tak 650 zł trzeba liczyć), tani jest ACT - pytanie czy to się nada? Znacie coś innego - dobre i względnie tanie? Pozostając jeszcze przy wyborze kabla początkowo brałem pod uwagę kabel FTP, gdyż kabel w pionie pomiędzy piętrami ma leżeć obok pionu instalacji elektrycznej (niestety na razie nie wiem co tam dokładnie są za kable poprowadzone, ale z tego co widziałem nie leży tam raczej główny kabel doprowadzający zasilanie do budynku). Moje wątpliwości pojawiły się po usłyszeniu opinii, że kabel FTP (SFTP raczej jest kompletnie poza zasięgiem budżetowym) bez robienia całej instalacji ekranowanej (patch panel, gniazdka) działa jak wielka antena (jest gorszy wtedy niż UTP) i wynika szereg problemów z poprawnym połączeniem ekranu z uziemieniem... (prądy błądzące, etc.), dlatego mimo wszystko UTP wydaje się rozsądniejsze, gdyż nie mam kompletnie żadnego doświadczenia z instalacją ekranowaną, a i elektryk ze mnie żaden.
3) Patch panel - też kat. 6 - 16 portowy, nie ekranowany (dostępność nikła, bo większość panelów krosowych jest 24 portowa) - znalazłem coś takiego: http://www.meditronik.com.pl/el-komp/.../o4300.htm (PATCH-16-UTP/C6/90/3NNET) - nie jest to szczyt marzeń, ale cenowo nie zabija. Jeżeli ktoś jest w stanie polecić coś dobrego, nie-ekranowanego do ok 300 zł to dajcie znać.
4) Gniazdka - j.w. kat. 6, nie ekranowane, ceny wiadomo są różne i potrafią mocno zwiększyć koszt całej instalacji. Z tanich rozwiązań znalazłem: http://rbline.pl/pokaz_produkt.php?pr...e-podtynko
Tutaj jeszcze tańsze:
http://www.meditronik.com.pl/el-komp/.../n2150.htm (MJL-8/8UP/B_SECUNET/C6, MJL-8UP/B_SECUNET/C6)
Ogólnie na jednym gniazdku dobrze było nie przekroczyć 20-30 zł.
5) szafka - http://www.fcnet.pl/Szafa_wiszaca_19_...S-587.html - miejsca raczej starczy na patch panel, switch, listwę zasilającą oraz w razie ewentualnego dołożenia czegoś ekstra.
6) Do tego takie elementy jak peszel do pionu, rurki kablowe na piętra (kable będą w podłodze), krótkie patchcordy do szafki kat. 6, etc.

Ogólnie proszę, abyście spojrzeli na to krytycznym okiem i ocenili czy jest to dobrze przemyślane. Jeżeli ktoś zna dobry sklep / hurtownie w woj. śląskim, która specjalizuje się w sprzedaży pasywnych części instalacji (okablowania, gniazdek, patch paneli, etc.) to z góry dzięki za informację - nie ukrywam, że zakup całości w jednym miejscu wydaje się na rozsądniejszy.
Same sprzęty dobrze jakby byłyby w standardzie LSA (czyli jak się nie mylę na taki nożyk się nada: http://nokautimg1.pl/p-80-58-805840d2...zd-lsa.jpg)

Wracając do kwestii wyboru pomiędzy instalacją ekranowaną, a nieekranowaną to może ktoś jest w stanie powiedzieć coś z własnego doświadczenia jak poprawnie wykonać taką instalację - zakładając, że wszystkie elementy są ekranowane (patch panel, kabel, gniazdka). Jak wygląda kwestia uziemienia? Z tego co widziałem patchpanele mają zamocowanyy przewód uziemiający, który zapewne trzeba przykręcić do metalowej obudowy szafki (dobrze rozumuje?). Pytanie co dalej - czy jeżeli switch jest zasilany z instalacji z uziemieniem to trzeba coś czarować z uziemieniem szafki (patchcordy, które są podłączone do patch panelu i switcha też są ekranowane z metalowymi końcówkami)? Czy sprzęty również należy podłączać ekranowanymi przewodami do gniazdek (szukając informacji natknąłem się na info, że uziemienie musi być z jednej strony - ryzyko pętli i przewodzenia ekranu?).
To takie czysto teoretyczne gdybanie, gdyż koszt rośnie mocno przy takie instalacji - ale może jak wreszcie uda się posprzątać bałagan w głowie odnośnie tego tematu będzie warto taki wariant wziąć pod uwagę.

Odnośnie dostępu do globalnej sieci to będzie realizowany za pomocą providera oferującego ADSL (tp, netia, etc.). Tutaj w wypadku każdej wersji instalacji zastanawiam się jak zabezpieczyć sieć przed uderzeniem od strony linii telefonicznej (w naszej okolicy nie rzadko pali znajomym porty ADSL w modemach, routerach). Czy taki wynalazek jak to: http://primetech.com.pl/Wyposazenie_s...50501.html nada się do czegoś? Uziemienie z netprotektora należy podłączyć w jakie miejsce? Osobne uziemienie, czy do przewodu neutralnego instalacji elektrycznej?

Wyszło trochę przydługawe, ale mam nadzieję, że opisałem swoje wątpliwości dość jasno.
Z góry wielkie dzięki za wszystkie sugestie.

koralm
Ale kolega się rozpisałSmile

1. Na kablu nie oszczędzaj. Uważam, że UTP spokojnie wystarczy. Ja osobiście mam MADEXa.
2. gniazda sieciowe niestety do tanich nie należą, a powinno się montować 2 gniazda na punkt, czyli podwójne.
3. czy ta twoja szafka oby na pewno jest RACK-owa? Nie ma ani uchwytów ani nic. Kup coś normalnego, np. TRITONa 19".
4. Co do zabezpieczenia linii ADSL to zakładałem w 2 miejscach właśnie takiego AXONa jak podałeś w linku.
5. do szafek mogą nie dać śrub (lepiej kup komplet 20szt - jakieś śmieszne grosze kosztują)

A teraz coś ode mnie:
- Zrób projekt, policz ile kabla, peszli, gniazdek,
- Szafka RACK 19"; ilość U zależna od ilości rzeczy które wkładasz do szafki + kilka U zapasu żeby był luz
- patch panel 19" 16-24 porty (takie masz założenia) - 1U
- jakaś półka 19" (na router/switch/modem) lub dwie - 1U/półka
- na pewno do szafki musisz doprowadzić zasilanie i ją podpiąć do uziemienia
- wszystko co ma uziemienie podpinasz do szafki, AXONa do ADSL, i inne rzeczy,
- możesz kupić listwę z montażem w szafie 19" - 1U

Tak wygląda szafka RACK 10" 9U
img16.imageshack.us/img16/8331/dsc00010nk.jpg

A tu kabelki z osprzętem. Lepiej się tego nie dało zorganizować Smile
Na samej górze Patch panel 10" 12port, 1 półka router i 2 półka przygotowana na switch. Ze względu na to, że bardzo ciężko dostać listwę 10" to poszła zwykła.
img69.imageshack.us/img69/1602/dsc00007eb.th.jpg

Jeśli będziesz chciał to mogę podesłać te same fotki w ciut większej rozdzielczości na maila. Jakość kiepska bo robione telefonem.
Edytowany przez koralm dnia 05-08-2011 18:42
Proud winner of Netgear WNR3500L

nerio88
Dzięki koralm, wreszcie ktoś rzeczowo odpowiedział Smile
1. To zależy co będzie na miejscu i jaka będzie cena (tego dowiem się dopiero za niecałe 2 tyg.). Na pewno będę się starał wyperswadować znajomemu, żeby brał madexa (na takim robiłem instalację jakieś 3 lata temu - też cat. 6 - kabelek bdb, sieć bez problemu przeszła certyfikacje testerem fluke Wink). Na wynalazki typu molex, krone z wysokich serii nie ma szans.
2. Zwróciłem na to uwagę, że wszystko powinno być x2, ale niestety zwiększa to mocno ilość kabla i inne elementy muszą być więcej portowe. Wyjdzie w praniu - jak będzie wiadomo czy gniazdka będą znośne cenowo (niektórzy producenci ostro na tym golą) to pójdzie pod przemyślenie.
3. Z tego co mi wiadomo tak (choć nigdzie nie pisze rack Pfft, ale cała reszta się zgadza) - bdb producenta - ZPAS - tutaj inna fotka
http://www.zpas.pl/obr/zpaspl/su/n/su...u-03-d.jpg
4. Nie zaobserwowałeś żadnych spadków jakości sygnału na tych netprotectorach?
5. OK Smile

A) Projekt wstępny zrobiłem - tak jak napisałem w pierwszym poście - na 11 pkt z zapasem starczy 200m, więc ogólnie jeżeli nie będziemy dublować punktów to karton starczy. Ogólnie ok 2500 zł brutto powinno starczyć przy maks 16 punktach (razem z aktywką).
Cool Nom - patch panel 1U, listwa 1U, switch 1U, półka to się okaże, bo modemik można od biedy na razie na switchu postawić, router będzie mieszkać gdzie indziej (kabel od modemu wpięty będzie do gniazda patchpanelu prowadzącego do routera). Ogólnie szafka 6U myślę, że starczy. No i jestem raczej za 19" niż za 10", bo więcej miejsca i bardziej uniwersalna.
C) Zasilanie jest jakieś 1m od miejsca, w którym będzie wisieć szafka, więc nie ma problemu Smile
D) U siebie kabel uziemiający prowadziłeś aż do głównego przewodu PE, czy np. podpinałeś przy gniazdku elektrycznym do przewodu ochronnego (PE)? Domyślam się, że przewód leci pod tynkiem i nie ma jak pokazać tego rozwiązania?

Ogólnie moje dywagacje rozbijają się odnośnie zastosowania instalacji ekranowanej (FTP) wobec nieekranowanej (UTP). Problemu by nie było, gdyby znajomy nie wymyślił prowadzić okablowania w pionie obok instalacji elektrycznej dla poszczególnych pięter (nie chce kuć kolejnego pionu).

Masz jakieś wskazówki odnośnie układania okablowania? Wiem z doświadczenia, że przy patch panelu trzeba dobrze przemyśleć wszystko, żeby kabelki ładnie zarobić i wyglądało to estetycznie (choć tutaj jest zawsze zapas kabla jak coś). Bardziej trapią mnie gniazdka - wszystko jest podtynkowe i w puszcze zapasu się nie upcha, więc trzeba kabel od razu na styk przycinać (chyba, że jest jakiś patent na zostawienie na poprawki, etc?).

Można wiedzieć gdzie się zaopatrywałeś w poszczególne części instalacji?

koralm
teraz dałeś lepsza fotkę szafki Pfft

ta szafka to nie u mnie, tylko w kumpla firmie, wyszło ok 1000. W domu mam szafkę własnej roboty. Najlepiej peszle kłaść jak nie było jeszcze wylewki, bo później to masa roboty jest.

Do szafki elektrycy podciągnęli niezależne zasilanie z prywatnym S-em. Szafka uziemiona jest do kabla z gniazdka (zolto-zielony).

Po pierwszej burzy spaliło router i po tej imprezie założyłem AXONa ADSL protector. Mam nadzieje ze impreza z piorunem się nie powtórzy.

Co do kładzenia kabla to uważaj żeby go nie złamać (nie zginać w kat 90 stopni). Zapas kabla zostawiasz od strony skrzynki. Ja zostawiłem 2 "oczka". O ile to możliwe to staraj się tak zaprojektować położenie kabli żeby można było w razie co przeciągnąć kabel przez peszel przyklejając nowy do starego (żeby się w miarę gładko przesuwał).

Kup sobie opaski zaciskowe do kabli i upinaj je w miarę możliwości przy patch panelu.

Do domu miałem sprzęt po własnej działalności; nie opłacało się go sprzedawać. Do kumpla sprzęt kupiłem w sklepie w Lublinie (mam dobre ceny). Kabel u znajomego to Cabletech, a w domu mam położonego madexa. U niego jak i u mnie kat 5e. Spokojnie 1Gb działa, ale jak bym miał kasę to bym położył kat 6.

Jedno co mogę powiedzieć: roboty w Ch.., troche kosztowało, ale warto. 0 kabli, wszystko jest w szafce.
Proud winner of Netgear WNR3500L

jarek7714

Cytat

1. Na kablu nie oszczędzaj.
http://allegro.pl/kabel-ftp-ubiquiti-toughcable-level-2-kat-6-305m-i1638716740.html
jareq

nerio88
Dzięki koralm raz jeszcze Smile
Teraz wszystko jest już względnie jasne Smile

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 99

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,319,660 unikalnych wizyt