23 Listopada 2024 03:11:04
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [S] Asus RT-AC56U
· DIR868l OFW asus vs ...
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· Szukam zaproszeni... [19]
· DIR868l OFW asus ... [8]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
18.117.70.64
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: POZOSTAŁE :: » Free zone
 Drukuj wątek
Problem z AP Client
punkl
Witam.
Ostatnimi czasy pojawil sie problem u jednego z klientow. Pracuje on za tp link WA5110G. Jest on polaczony z panelem Interline 14dBi na metrowym h155. Podpinalem inny router i sprawa wyglada tak samo.

Mianowicie internet zaczal chodzic drastycznie. Co mam na mysli ? Wczytanie strony jak onet, wp trwa wieki, a nawet nie zawsze sie wczytuje, czasem bez obrazkow. Pingowanie z cmd z tego komputera np wp.pl czy oner.pl daje wynik pozytywny z czasami ok 33ms. Sytuacja jest taka sama, gdy podlaczam swoj laptop pod ten router. Dodam, ze moge pingowac rowniez urzadzenia z sieci lokalnej na innej podsieci z wynikiem kilku milisekund. Natomiast probujac pingowac router, ten WA5110G otrzymuje uplynal czas...

Odleglosc od bazy to okolo 600-700m. Na bazie jakis patyk 10dBi, firmowy i do niego tez tp link w odleglosci 1m. Ten natomiast przechodzi do linksysa rt-n16, ktory rozdziela lacze.

Klopoty zaczely sie od soboty. Poczatkowo myslalem, ze to moze wina burzy (nie bylo mnie w tym czasie w domu), lecz wszyscy mowia, ze nie bylo. No chyba, ze router po jakiejs wczesniejszej burzy zostal uszkodzony. To znow koliduje, bo podlaczalem u tego klienta innego tp linka WAG543 G i sprawa wygladala podobnie, tylko moglem wejsc na adres routera.

Czy mozliwe jest, ze linksys cos miesza w polaczeniu ? Planuje zaczac od sprawdzenia tego ogniwa. Czy wczytanie backupu NVRAM daje pewnosc, ze ustawienia sie przeniosa ? Czy jest mozliwosc, ze wystapi blad ?

Spotkal sie ktos z podobnym problemem ?

tomcatmedia
Ja miałem podobny problem, TL-WA5110G to nie Router tylko Access Point, ma także tryb Repeater, oraz Repeater+WDS.

Domyślam się, że na Asus RT-N16 masz Tomato, wejdź w ustawienia PODSTAWOWE>>SIEĆ i na dole jest wybór trybu Wi-Fi... ustaw go w tryb "Punkt dostępu+WDS".

Następnie TP-Link'a WA5110G też ustaw w tryb pracy z WDS

Daj znać czy coś pomogło.

punkl
Tyle, ze tp link WAG501G jest polaczony z antena na bazie w odleglosci 1m, a pozniej dopiero przechodzi do rt-n16. Tp link jest ustawiony jako dynamic IP (DHCP). Łączę się z nim przez IP nadane mu z Linksysa, nie ma w nim określonej podsieci. Jezeli chodzi o tego Tp Linka z bazy, to mam takie możliwości ustawień Wireless'a :
*Disable Wireless

*Access Point
Enable SSID Broadcast

*Client
Enable WDS
SSID:
MAC of AP:

*Repeater
MAC of AP:

*Universal Repeater
MAC of AP:

*Bridge (Point to Point)
With AP Mode
MAC of AP:

*Bridge (Point to Multi-Point)
With AP Mode

A wiec wychodzi na to, ze moge ustawic jedynie WDS'a jako klienta w tym AP.

Połączony z 03 sierpień 2011 11:14:25:

Cytat

Cytat

punkl napisał(a):
Odleglosc od bazy to okolo 600-700m. Na bazie jakis patyk 10dBi, firmowy i do niego tez tp link w odleglosci 1m. Ten natomiast przechodzi do linksysa rt-n16, ktory rozdziela lacze.

Pozwoliłem sobie wytłuścić... Pod koniec znów piszesz o Linksysie...
Więc w końcu co to za urządzenie...?

Ten linksys znajduje sie w domu, za routerem Tp link WAG501G, zasilanym przez POE, ktory przykrecilem bezposrednio przy antenie na bazie.

Cytat

Nie napisałeś konkretów. Pingi do sieli lokalnej przechodzą przez tego podejrzanego TP-Linka...?
W jakim trybie pracują urządzenia, jak jest zrealizowane połączenie między RT-N16(?) a pierwszym radiem za nim...?

Pingi do sieci lokalnej przechodza bez problemu. Po zamianie tego "podejrzanego" Tp linka na inny sprawa wyglada tak samo ... Tp link na bazie pracuje jako AP, a ten u klienta jako AP Client. Polaczenie miedzy Linksysem a TP linkiem na bazie jest realizowane przez LAN.

Cytat

Ten AP z firmowym "patykiem" masz sprawdzony...?

Ten patyk wisi od 3 lat, co roku jedynie konserwuje polaczenia, sprawdzam, czy nie ma wody na zlaczu lub w skrzynce z routerem. W tym roku jeszcze nie konserwowalem. Zrobie to jeszcze dzis i dam znac, jakie sa wyniki.

Cytat

Trzecia sprawa - okablowanie.... Na początek tam, gdzie mogło być uszkodzone - czyli u klienta.

Nie widzialem zadnych usterek, lecz moga byc niewidoczne, wewnetrzne.

Wychodzi na to, ze musze sprawdzic baze. Jeszcze dzis to zrobie i napisze, czy pomoglo.

Połączony z 03 sierpień 2011 17:15:54:
@EDIT :

Sprawdzalem na bazie. Bylo troche wody, tzn odrobine. Powycieralem, wysuszylem na sloncu. Router reaguje prawidlowo. Wyglada na to, ze u mnie wszystko jest w porzadku. Moge skanowac w poszukiwaniu innych sieci, klienci sie lacza. Tylko z tym jednym jest problem.

Tylko to wszystko dziwne sie wydaje, ze tak nagle przestal link byc poprawny. W jednej z zakladek w Wireless na WA5110G jest opcja, by zobaczyc jakos sygnalu. Wyglada to tak 33% i 9-10dBi. Czy to jest mocny sygnal ? Od czego zaczac ? Od zmiany kabla przy antenie u klienta ?

Połączony z 03 sierpień 2011 17:16:49:
@EDIT2 :

Jak sprawdzic jakosc sygnalu na bazie ? Chcialbym miec pewnosc, ze tu nie jest pies pogrzebany.

Połączony z 03 sierpień 2011 17:22:30:
Pierwszy MAC to adres AP, a drugi klienta. Czy ta statystyka pakietow sugeruje, ze klient sie laczy, a baza nie moze sie przebic do klienta ?
punkl załączono następujące plik:
Nie masz uprawnień, by zobaczyć załączniki w tym wątku.

Edytowany przez punkl dnia 03-08-2011 17:22

tomcatmedia
Używasz WPA a to czasami też sprawia kłopoty.
Jeśli nagle mu nie wyrosło drzewo i zasłoniło Twoja antenę, to mało prawdopodobne, by słaby zasięg spowodował te kłopoty, w końcu wcześniej mu dobrze działało. Może ktoś niedaleko niego powoduje zakłócenia własnym routerem, lub innym urządzeniem?
Weź jego urządzenie do siebie do domu i sprawdź w "swoim terenie".

artpc
Mam taka sama sytuacje mikrotik vs appro 2405 , chodzi krotki czas potem totalnie sie zamula , pingi OK sygnaly OK . Prawdobodobnie szyfrowanie pada

punkl
Teraz zauwazylem, ze router na bazie sie muli. Nie odpowiada na moje polecenia, nie zapisuja sie ustawienia. Planuje kupic inny. Jakies propozycje ? Na dzien dzisiejszy klienci pracuja na WA5110G i kartach usb. Czy WAG5110G bedzie dobrym rozwiazaniem jako AP na baze ? Czy klienci z kartami USB beda mogli sie laczyc z AP na bazie w trybie WDS ?

Połączony z 04 sierpień 2011 17:37:01:
Co do patyka "firmowego" na bazie to jest to ProEter10 od Cyberteamu.

Połączony z 04 sierpień 2011 20:56:37:
A Wy jakie urzadzenia macie przy antenie na bazie ?

Połączony z 04 sierpień 2011 21:52:20:
A co byście powiedzieli na takie urzadzenie przy antenie na bazie : Ubiquiti Networks Bullet2 HP ?
Edytowany przez punkl dnia 04-08-2011 21:52

jarek7714
Panowie jeżeli się bawimy w ala ISP i rozsyłamy to w powietrze:

Cytat

A co byście powiedzieli na takie urzadzenie przy antenie na bazie : Ubiquiti Networks Bullet2 HP ?
to tylko urządzenia z tej stajni Smile
jareq

punkl
Dzieki @Jarku, w tym sprzecie glownie przyciagajacy : jest zakres pracy temperaturowej od -30 do +85, bezposrednie podlaczenie pod antene, nie zawilgotnieje. Niestety musialem kupic ubozsza wersje tzn bez HP na koncu. Wiesz moze, jak sie takowa sprawuje ?

jarek7714
Tego konkretnie produktu nie używałem, teraz korzystam z Mikrotika którego narzucił ISP, ale kiedyś korzystałem z Lite Station 5 i to tak stabilnie działało-6m-cy 1 błąd na radiu (połączona z Mirotikiem, karta wifi Ubiquiti Networks ), stabilny sygnał, zero zwiech...Smile
jareq

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 111

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,330,433 unikalnych wizyt