26 Listopada 2024 11:52:42
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· DIR868l OFW asus vs ...
· Nowe routery: UX, UC...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [0]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
52.14.6.41
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj wątek
Jaki router pod tomato dla qos z dobrym zasięgiem.
demeo
Witam,

Czy ktoś mógłby doradzić który z poniższej listy routerów nadaje się do obsługi 10 użyszkodników w 3 piętrowym domu:
Asus RT-N10
Asus RT-N12
Asus WL500GP
Asus WL500W
Asus WL500G
Buffalo WHR-G54S
Buffalo WHR-HP-G54
Linksys WRT300N
Linksys WRT54-GL

Dotychczas bez problemowo sprawował się jakiś noname dostarczony przez dostawcę internetu, ale ludkowie zaczęli namiętnie korzystać z P2P, pewnie jakieś tam i wirusy latają. Więc uznałem, że pora na wymianę.
Zależy mi na dobrej obsłudze QoS, stabilności i bardzo dobrym zasięgu pod Tomato. Szukam prostego i solidnego sprzętu.

Powyższe routery wytypowałem bo mogę zakupić je od ręki, oraz są przystępne na moją kieszeń. Będę wdzięczny za wskazanie, które się nadają lub które się nie nadają tak by ułatwić końcową decyzję.

Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
--
Pozdrawiam
Demeo

GoGi
Aby dowiedzieć się, który router ma najlepsze parametry, zapraszam do tematu: Zestawienie routerów obsługujących TOMATO >>klik<< - jak na dłoni widać (wykres na samym dole) właściwości sprzętu. Im więcej RAM i więcej MHZ - tym obsługa 10 użyszkodników w mniejszym stopniu obciąży router, co niewątpliwie powinno się przełożyć na żywotność sprzętu.

Cytat

demeo napisał(a):
Zależy mi na dobrej obsłudze QoS

Dobry Qos jest dostępny pod każdym firmware tomato. Do tego jest jeszcze RAF - rozdziela dynamicznie limity w zależności od tego ile komputerów jest włączonych.

Cytat

demeo napisał(a):
Zależy mi na [ ...] bardzo dobrym zasięgu pod Tomato

Asus RT-N12 ma 3 anteny. Można je odkręcić i przykręcić takie o większym zysku. Do tego w tomato można regulować ich moc. Po takim tuningu to jest potwór. Zawsze lepiej mieć możliwość modyfikacji, niż tej możliwości nie mieć. Jednak już standardowe anteny są bdb. W porównaniu do konkurencji bdb sobie radzą z przenikaniem przeszkód.

Cytat

demeo napisał(a):
które się nadają lub które się nie nadają tak by ułatwić końcową decyzję.

Nadają się:
- poleciłbym RT-N12. jest to w zasadzie taki mikro serwer a nie router. bardzo mocny sprzętowo z najmocniejszym radiem z routerów które podałeś. Ogólnie wszystkie wymienione Asusy powinny być ok.
- warto też obadać Linksys E2000

Nie nadają się:
- odradzam buffalo - są mało popularne i będzie ciężko chociażby z uzyskaniem sensownych informacji o nim na forum jak coś będzie działać nie tak.
- Linksys WRT54-GL - to już staroć. Nie ma N. W porównaniu do konkurencji - słaby sprzętowo.
- Linksys WRT300N - wersja 2.0 na procesorze Intel nie obsługuję tomato.

Jak chcesz rozdzielić neta na 3 piętrach (czy 4?? 3 piętra + parter?). Jeden router może nie wydoić z zasięgiem. Można kupić np 2 Asusy RT-N10 i zrobić z jednego Access Point. Jak 3 piętra i router na środkowym piętrze - Asus RT-N12 powinien dać radę. Ze standardowymi antenami, a jak nie, to po modyfikacjach na pewno się nada. Jak 4 piętra to jak dla mnie warto pomyśleć o AP.

Co do stabilności, z tego co wiem, ludzie którzy mają tomato nie narzekają. Z w/w routerów gdy coś się zacznie "krzaczyć" to będzie raczej wina danej sztuki niż modelu czy marki. Po za konkursem - mój router z podpisu spisuje się znakomicie Wink.
Edytowany przez GoGi dnia 28-06-2011 01:04
Netgear WNR3500L v1 + tomato-K26USB-1.28.RT5x-MIPSR2-085V-PL-BT-VPN + Dysk zewn?trzny 3,5' Western Digital 1 TB.
Asus RT-N10U v2 + tomato-K26USB-1.28.RT-N-MIPSR2-088V-BT

hermes-80

Cytat

Asus RT-N12 ma 3 anteny. Można je odkręcić i przykręcić takie o większym zysku. Do tego w tomato można regulować ich moc. Po takim tuningu to jest potwór. Zawsze lepiej mieć możliwość modyfikacji, niż tej możliwości nie mieć. Jednak już standardowe anteny są bdb. W porównaniu do konkurencji bdb sobie radzą z przenikaniem przeszkód.

Tutaj trochę przesadziłeś bo nie od dziś wiadomo, że Brodcom'y maja słabsze radia od atherosów - potwora z niego nie zrobisz ale router wifi mieszczący się w standardach.

Również z regulacja mocy bywa różnie i na pewno nie każdą antenę z osobna bo w końcu tam jest tylko jedno radio fizyczne.
===============================================================
Netgear WNR3500L v1
Podziękowania dla administracji Openlinksys.info!

zilog
Uściślając to Asus RT-N12 ma 2 zewnętrzne anteny przykręcane a nie 3 i bardzo dobre radio jak na ten sprzęt.
Natomiast Linksys E2000 pracujący w paśmie 5GHz jest niesamowity.
RT-AC-68u
RT-N16+ Linksys E2000 jako band 5GHz

Synology DS110j (DSM5)
WDTVLive

Linksys PAP2T-EU

jarek7714

Cytat

Tutaj trochę przesadziłeś bo nie od dziś wiadomo, że Brodcom'y maja słabsze radia od atherosów - potwora z niego nie zrobisz ale router wifi mieszczący się w standardach.

Również z regulacja mocy bywa różnie i na pewno nie każdą antenę z osobna bo w końcu tam jest tylko jedno radio fizyczne.[/quote
] W 100% racja, nie od dziś wiadomo że wifi to "pięta Achillesa" Brodcom-a, co go nie dyskryminuje w rozwiązaniach domowych, ale już do rozsyłania sygnału po radiu ala ISP innym użytkownikom to nie jest to najlepsze rozwiązanie.Do tego celu dużo lepszym rozwiązaniem jest np. Netgear 3500L +AP np.UBIQUITI Networks Smile
jareq

demeo
Bardzo dziękuję za rzeczowe i trafne odpowiedzi Smile. Na dniach zakupię RT-N12 i fakt pomyślę nad dodatkowymi antenami, chociaż jakiś noname z jedną anteną dawał radę.

Router jest umieszczony w centralnej części domu w holu na 1-szym piętrze. W zasadzie jednym problemem może być zasięg w piwnicy.

Proszę mi powiedzieć jakie złącza mają anteny w RT-N12? Czy do takiej konfiguracji wystarczy jakaś mała dookólna czy może lepiej jakiś panel?

--
pozdraiam,
demeo
--
Pozdrawiam
Demeo

demeo

Cytat

Do tego celu dużo lepszym rozwiązaniem jest np. Netgear 3500L +AP np.UBIQUITI Networks Smile

Niestety Netgear 3500L ma wbudowane anteny co dla mnie dyskwalifikuje ten sprzęt. Mam z nim pewne doświadczenia i niestety jego zasięg to porażka.

--
pozdrawiam,
demeo
--
Pozdrawiam
Demeo

bartaspoz
Witam wszystkich,
temat trochę stary, ale chciałbym go odgrzebać, pewnie dużo się zmieniło przez ostatnie dwa lata Smile

Poszukuję dwóch routerów:
1. pierwszy powinien mieć: bardzo dobry zasięg, WiFi N, 1Gbps switch, USB dobry procek i ram Smile
2. a w drugim w sumie zależy mi najbardziej na zasięgu na N'ce (chociaż gdyby była jakaś w miarę tania alternatywa to USB i 1Gbps switch też by się przydał)

Routery maja pracować w trybie AP + WDS łącząc mieszkania odległe o ok 30m.
Aktualnie mam
Netgear wnr3500l v1 i Netgear WNR3500L v2 - ledwo dają radę stojąc na parapetach, a chciałbym móc je schować czyli wtedy dojdą jeszcze dwie ściany jako dodatkowe przeszkody.

Myślałem nad:
1. Wyprowadzeniem zewnętrznych anten z WNR3500L v2 (wie ktoś jaki jest z tego realny zysk? Nie mogę znaleźć nigdzie takich testów). Swoją drogą ten netgear jest na broadcomie, a one podobno mają kiepskie radio, macie z tym jakieś doświadczenia?
2. Wymianą Netgear wnr3500l v1 na coś w stylu Asus RT-N12 lub Asus RT-N16 i wymianie anten na mocniejsze

Z góry dziękuję za odpowiedź!

Pozdrawiam
Netgear WNR3500L - 1.28.0000 MIPSR2-136 K26 USB
Netgear WNR3500L v2 - 1.28.0000 MIPSR2-109 K26 USB AIO
Synology DS110j - DSM 4.2-3211

hermes-80
Jeśli chcesz przesyłać między domami duże ilości danych w N to raczej zakup sobie 2x NS Loco - do zastosowania zewnętrznego lub jakiś alternatywny zestaw z TP-Linka ale z tej samego typu urządzeń Outdoor.

A najlepszym rozwiązaniem jest przeciągniecie kabla.
Netgear WNR3500L v1

bartaspoz

Cytat

hermes-80 napisał(a):

Jeśli chcesz przesyłać między domami duże ilości danych w N to raczej zakup sobie 2x NS Loco - do zastosowania zewnętrznego lub jakiś alternatywny zestaw z TP-Linka ale z tej samego typu urządzeń Outdoor.

A najlepszym rozwiązaniem jest przeciągniecie kabla.

No tutaj 1 urządzenie to prawie 200zł, co do moich zastosowań to chyba za dużo Smile Zważając, ze nanostation byłoby tylko bridgem (swoją drogą zasięg 15km wg specyfikacji robi wrażenie), a ja i tak potrzebowałbym dodatkowe dwa aktywne urządzenia.
Chyba 30m to nie aż tak dużo...
Ustawienie mieszkań/pokoi jest na tyle specyficzne, że ciągnięcie kabla i ewentualne wyprowadzanie czegoś na zewnątrz też odpada.
Maksymalnie mógłbym postawić antenkę na parapetach - okna obu mieszkań "widzą się" po prostej, nie ma też żadnych przeszkód po drodze.

Zastanawia mnie też dlaczego oba pokazują tak rozbieżne dane nt jakości połączenia:
[img][/img]
Edytowany przez bartaspoz dnia 21-05-2013 13:39

hermes-80
Wszystko jest kwestią podejścia - odległość faktycznie nie jest duża ale pamiętaj, że szyby zespolone z pewnymi filtrami potrafią skutecznie tłumić sygnał wifi.

Na 30 m to jak dla mnie kabel jeśli tylko grunt jest wasz to najekonomiczniejsze wyjście.
Netgear WNR3500L v1

bartaspoz

Cytat

Zastanawia mnie też dlaczego oba pokazują tak rozbieżne dane nt jakości połączenia:

Zapomniałem dołączyć obrazka Smile
img843.imageshack.us/img843/1269/wdse.png

Połączony z 21 maj 2013 13:49:00:

Cytat

hermes-80 napisał(a):

Wszystko jest kwestią podejścia - odległość faktycznie nie jest duża ale pamiętaj, że szyby zespolone z pewnymi filtrami potrafią skutecznie tłumić sygnał wifi.

Na 30 m to jak dla mnie kabel jeśli tylko grunt jest wasz to najekonomiczniejsze wyjście.

Jak już pisałem lokalizacja jest specyficzna, oboje mieszkamy na 2-gim piętrze, a dzieli nas dach od hali garażowej więc ani się wkopać, ani ciągnąć "po prostej" Smile
Skłaniam się cały czas przy pozostaniu przy tylko 2-óch urządzeniach w trybie AP+WDS, ale potrzebuje rady co do doboru sprzętu lub ewentualnej modyfikacji posiadanego.
Do Netgear WNR3500L v2 dołoże spokojnie antenki tylko jaki będzie realny zysk?
Moge również do v1 spróbować (są w necie jakieś tutoriale jak to zrobić, ale trzeba lutować) tylko boję się, że nic na tym nie zyskam.
Edytowany przez bartaspoz dnia 21-05-2013 13:49

hermes-80
Przypuszczam, że za tą kasę, którą wpakujesz w anteny kupił byś już jakiś pożądany sprzęt, a zysk prawie żaden.
Netgear WNR3500L v1

dervih
Ja bym ciągnął kabel na powietrzu!

Jakiś gruby stalowy drut z Castoramy, po nim lepszy ethernet ale bez szaleństw typu: do zastosowań zewnętrznych.
Dwa dobre haki w mur. 30 metrów to bajka, powinieneś bez problemu naprężyć go ręcznie.

U mnie w domu rodzinnym w ten sposób pociągneli telefon ze słupa w odległości 60 metrów.
Maksymalnie pół dnia roboty. Mniej niż Ci zajmie szukanie ruterów, albo nawet sam ich zakup Grin

Jakbyś się zastanawiał, jak zainicjować połączenie nad dachem, to proponuje łuk + strzała + dratwa.
Dodatkowo pobawisz się w Robin Hooda (albo Twoje dziecko się pobawi) Wink
Edytowany przez dervih dnia 21-05-2013 14:27
Asus RT-N66U

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 78

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,853,583 unikalnych wizyt