23 Listopada 2024 21:01:06
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [S] Asus RT-AC56U
· DIR868l OFW asus vs ...
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [8]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.145.34.237
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » Asus
 Drukuj wątek
Asus RT-N16 + fileserve etc
VaLi
Witam.
Jestem tu nowy dlatego od razu chciałem sie przywitac.
Dzieki forum wybrałem wreszcie router jak i oprogramowanie.
Konkretnie tomato od Shibb'iego no i oczywiscie asusa jak w opisie Smile
Roouter wlasnie do mnie leci ( oczywiscie od firmy Mouse)..
ALe zanim dojedzie chciałem zadać jedno baaardzo wazne pytanie dobra kilka pytan.
Mianowicie dreczy mnie to i nie moge nigdzie znalesc.
Korzystan praktycznie tylko z downloadu przez www. Wykupilem transfer z nopremium.pl ( polecam meegaa) i zastanawiam sie czy jest jakas aplikacja ktora bedzie dzialala pod tomato i wspierała pobieranie z zabezpieczeniem haslo i login. Gdzies czytalem o rget czy cos ale to chyba tylko konsola.. Dlatego pytanie czy bedzie/jest jakas aplikacja ktora bedzie w prosty sposob obslugiwała pobieranie plikow w formie graficznej. Z torrentami to dziala nawet na tel pod Adnroidem mozna sprawdzac nie wiem jak z tym jest ?
Kolejne pytanie baaaardzo zależy mi na UPnP. Specjalnie kupilem Plazme z wyjsciem rj-45 obslugująca dlna.
I jak chce to rozwiązac. Plazma podpieta pod router do routera wpiety dysk 2,5 cala. Dysk chce udostepnic w sieci zebym mogl zaplisywac bezposrednio z kompa na ten dysk filmy a plazma bedzie mogla ( mam nadzieje) pobierac dane i komputer nie bedzie musiał byc wlaczony zeby ogladac filmy albo ja bede mogl siedziec na kompie a zona na tv... ( mam nadzieje ze to zadziała)
Tyyylkoo czy bede mogl pobirać pliki bedac w pracy wlasnie logujac sie na router i zeby router pobieral pliki bezposrednio na dysk.
Mam nadzieje ze wyjasnilem o co mi chodzi...
Jesli ktos ma wiedze w tej dziedzinie prosze o info...
W poniedzialek przyjdzie i dysk i router to bede testowal ale chcial bym zaczac kompletowac oprogramowanie i wiedzee!!!!!!.
Pozdro dla wszyskch...

iroc
Zajrzyj tu

http://openlinksys.info/forum/viewthr...ad_id=7651

http://openlinksys.info/forum/viewthr...d_id=12478

http://openlinksys.info/forum/viewthr...d_id=12181

W razie niejasności możesz zapytać. Pozdrawiam
-asus rt-n18u-
tomato,ddwrt,gargoyle

buniaczek
Jeśli chodzi o ściąganie o którym piszesz (bezpośrednio na dysk z rożnych hostingów) to możesz poczytać ten tematrsget.pl. Możesz dodać też pliki zdalnie.
Jest jeszcze podobno opcja z pyload http://openlinksys.info/forum/viewthread.php?thread_id=12624
Ale to nie wiem jak działa.
Tomato ma też wbudowany serwer DLNA więc tak jak piszesz telewizor będzie sobie gadał z ruterem i dyskiem podpiętym do niego Smile

VaLi
Nooo dzieekii bardzoo!!!!..
Zabieram sie za lekure.....

hermes-80
Ale nikt nie wspomniał, że transfer z dysku są bardzo małe rzędu 6MB/s,
- nikt nie wspomniał, że o filmach HD będziesz mógł zapomnieć o oglądaniu przez DLNA z dysku spod routera.
- Nikt nie wspomniał, że do kont premium nie ma graficznego programu, który by je obsługiwał kompleksowo.

Nie jest moim celem zrażanie cie do tego routera bo to porządny sprzęt ale nie oczekuj cudów jak po NAS-ie.
Co do kont premium to nieźle z tym sobie radzi wget.
Edytowany przez hermes-80 dnia 12-05-2011 12:54

VaLi
Jedyne co znalazlem to http://openlinksys.info/forum/viewthread.php?thread_id=12624.. I zaciskac zwieracze zeby ktos odpalil pyload..
Ehhh

tristan

Cytat

hermes-80 napisał(a):

Ale nikt nie wspomniał, że transfer z dysku są bardzo małe rzędu 6MB/s,
- nikt nie wspomniał, że o filmach HD będziesz mógł zapomnieć o oglądaniu przez DLNA z dysku spod routera.

Filmy FullHD (1080p@DTS) bezproblemowo odtwarzają się z dysku podpiętego pod router po SAMBIE. Oczywiście dysk musi być ext2/3 - przy NTFSie cięło niemiłosiernie. Sprawdzone połączenie kablowe 100Mbit przez TV, ale na laptopie podpiętym po WiFi w standardzie "n" też nie ma problemów. Niestety trzeba mieć możliwość zamapowania w ten sposób zasobu pod TV (np. SAMSUNG seria B65x ma po modyfikacji FW).
Był: Asus RT-N16 + Tomato PL v1.28.9054 MIPSR2 116PL K26 USB VPN mod shibby
Jest: Asus RT-AC68U + AsusWRT-Merlin 380.62_1 DualWAN+ Huawei E1820 + 2.5" HDD 500GB Lenovo + Brother HL-1430

VaLi
Tristan... Zamapowanie zasobu... W sensie ze jak w tv ??
Mam ps50c550..
W pracy jestem wiec nie sprawdze w tym momencie..
Na bank sa ustawienia sieci i rj45 w tv..

VaLi
Znalazłem jeszcze rsget'a.
http://openlinksys.info/forum/viewthread.php?thread_id=11298&highlight=rsget&rowstart=0
Oczywiscie Shibby moze to ??

hermes-80
No tak ale jakoś mi się nie udało odpalić żadnego konta premium na rsgecie - może z braku wiedzy Wink ale nie wiem dlaczego obawiasz się wgeta i programów konsolowych to całkiem zaawansowane narzędzia.

VaLi
Duzo wygodniejsze/prostsze jest dodawanie plikow jak jest interfejs graficzny. Zaminast ciau znakow gdzie czasami dodaje z nopremium 20- 30 plikow do pobrania. I klepaj tam wszystko + login + haslo..
I pytanie kolejne mam nadzieje ze jak zrobie format na ext3 to zmapuje dysk chyba w sieci pod win7 ??.. Mam nadzieje ze bede mogl dodac dysk sieciowy z funcjonalnoscia normalnego dysku.
W sensie chce zapisywac wszysktko zwiazane z filmami/serialami na dysku podpietym pod router????

hermes-80

Cytat

Duzo wygodniejsze/prostsze jest dodawanie plikow jak jest interfejs graficzny
- polemizowałbym - w wget kwestia sprowadza się do wklejenia linków do pliku txt i to wszystko. żadnego klikania i wklepywania ręcznie. No ale trzeba najpierw poznać program by oceniać Wink .

Cytat

Mam nadzieje ze bede mogl dodac dysk sieciowy z funcjonalnoscia normalnego dysku.
W sensie chce zapisywac wszysktko zwiazane z filmami/serialami na dysku podpietym pod router????
Tak po sambie lub FTP.
Edytowany przez hermes-80 dnia 12-05-2011 13:48

mieszk3

Cytat

hermes-80 napisał(a):

No tak ale jakoś mi się nie udało odpalić żadnego konta premium na rsgecie - może z braku wiedzy ;) ale nie wiem dlaczego obawiasz się wgeta i programów konsolowych to całkiem zaawansowane narzędzia.
Najnowszy rsget.pl (jest juz w repo shibbiego) dziala premium bez problemu (mam rapida). jeden kolega mial chyba fileserve i tez smiga. Trzeba z palca do konfiguracji dopisac premium_ = user:password i smiga genialnie! Oczywiscie rsget.pl ma interfejs graficzny znosny, prosty i szybki.
Asus RT-AC66U + FreshTomato Firmware 2020.2 MIPSR2 K26AC USB AIO-64K

hermes-80

Cytat

Najnowszy rsget.pl (jest juz w repo shibbiego) dziala premium bez problemu (mam rapida). jeden kolega mial chyba fileserve i tez smiga
A czy wymagane pod konta premium jest instalacja:

Cytat

OCR czyli automatycznie rozpoznawanie kodów captcha
Bo akurat stwierdziłem, że to jest niepotrzebne pod premium.
Co do kont to czy ktoś może potwierdzić działania z:
- filesonic
- hotfile

VaLi
Mieszk3... Podziekował.. W takim razie bede szukal na forum rsget.pl.. Chyba ze Shibby do ostatniej swojej wersji dodal wlasnie rsgeta nie wiesz moze ??

tristan

Cytat

VaLi napisał(a):

Tristan... Zamapowanie zasobu... W sensie ze jak w tv ??
Mam ps50c550..
W pracy jestem wiec nie sprawdze w tym momencie..
Na bank sa ustawienia sieci i rj45 w tv..

Ustawienia sieci to mało. Kluczowe jest czy
1. Twój TV ma system linuxopodobny i USB (sprawdziłem, ma)
2. Twój TV umożliwia odczyt plików z urządzenia podpiętego pod USB (masz USB, ale pytanie czy np. masz możliwość odtwarzania z niego filmów, sprawdź czy masz opcję MediaPlay w menu)
3. Da się do niego zalogować na konsolę (zwykle standardowo telnet) - konieczne jeśli używasz przerobionego FW a nie SamyGo.

W "fabrycznych" Samsungach (które są na linuxie) telnet nie jest uruchomiony, trzeba pokombinować (kiedyś modem FW, teraz jest SamyGo uruchamiany jako aplikacja z Content Library, dział Gry). Nie wiem, czy Twój jest supportowany przez SamyGo, sprawdź.
Jak już się uda zalogować (lub obsluguje Ci SamyGo), to (w przypadku przerobienia FW)
1. dogrywasz na USB (lub do pamięci TV jeśli jest taka opcja) potrzebne moduły, żeby odpalić połączenie po CIFS.
2. wkładasz pendrive do USB, robisz insmoda modułów do CIFS, zakładasz katalog do podmontowania zasobów sieciowych
3. Dalej to już tak jak na Tomato (żeby nie było offtopicznie całkiem), poleceniem mount -t cifs itd montujesz zdalne dyski na lokalny katalog na pendrive. Oczywiście najpierw je udostępniasz, na routerze jako udziały SAMBA.
4. Wchodzisz do odtwarzania z pendrive, a on odtwarza z sieci.

Użycie SamyGo ma ten plus, że nie ingerujesz w FirmWare, co czasami może się źle skończyć. Ściagasz paczkę z SamyGo (w niej są moduły, skrypty i wszystko co potrzeba), konfigurujesz sambę na Tomato i gdzie tam jeszcze chcesz, uzupełniasz pliki konfiguracyjne w SamyGo, nagrywasz paczkę na pendrive, do TV, uruchamiasz Content Library, wchodzisz w Gry i odpalasz aplikację która tam się pojawiła i już. Wychodzisz i (jeśli się nie pomyliłeś w hasłach, ścieżkach itd) to masz dostęp poprzez pena do dysku na routerze. Cała obsługa się wtedy sprowadza do uruchomienia sobie "raz na sesję" aplikacji SamyGo z Content Library. Plusem w porównaniu do DLNA jest np. możliwość obsługi napisów do filmów.
Edytowany przez tristan dnia 12-05-2011 14:10
Jest: Asus RT-AC68U + AsusWRT-Merlin 380.62_1 DualWAN+ Huawei E1820 + 2.5" HDD 500GB Lenovo + Brother HL-1430

VaLi
W sumie to tv obsluguje wszystko ( no przesadziłem z tym wszystko).
Ale przyznaje sie bez bicia nie bawilem sie z dlna bo czekalem na router..
Nie no mam nadzieje ze nie bede musial kombinowac az tak z tv zeby ogladac filmy z dysku routera...
Tristan nie strasz!!!!!!

mieszk3

Cytat

VaLi napisał(a):

Mieszk3... Podziekował.. W takim razie bede szukal na forum rsget.pl.. Chyba ze Shibby do ostatniej swojej wersji dodal wlasnie rsgeta nie wiesz moze ??

No tak jak napisalem, jest w repo shibbiego. W konsoli dajesz

ipkg instal rsget.pl
, dodajesz wpis w konfiguracji i bedzie smigac.
Generalnie poczytaj http://openlinksys.info/forum/viewthr...d_id=11298, tam masz wszystko opisane krok po kroku, a pod koniec tego watku jest wlasnie o kontach premium.

mieszk3

Cytat

hermes-80 napisał(a):

A czy wymagane pod konta premium jest instalacja:
OCR czyli automatycznie rozpoznawanie kodów captcha. Bo akurat stwierdziłem, że to jest niepotrzebne pod premium.

No jak masz konto premium to OCR jest bez sensu Smile W koncu za to placisz, zebys nie potrzebowal OCR.
Edytowany przez mieszk3 dnia 12-05-2011 14:14

tristan

Cytat

W sumie to tv obsluguje wszystko ( no przesadziłem z tym wszystko).
Ale przyznaje sie bez bicia nie bawilem sie z dlna bo czekalem na router..
Nie no mam nadzieje ze nie bede musial kombinowac az tak z tv zeby ogladac filmy z dysku routera...
Tristan nie strasz!!!!!!

W serii C chyba masz już passtrough DTSa nawet. Raczej nie do uzyskania poprzez DLNA. Ja nie straszę, to tylko tak wygląda skomplikowanie. Na forum SamyGo masz krok po kroku opisane jak to zrobić. Całość zajmuje 15 minut. DLNA jako takie ma szereg ograniczeń, a te TV rozwijają skrzydła dopiero jak się je "poprawi" po producencie Smile

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 110

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,454,073 unikalnych wizyt