Witajcie!
Ostatnio szukałem jakiegoś taniego i szybkiego dysku sieciowego. Zwróciłem uwagę na mały i tani terminal HP T5510.
Kosztuje zaledwie 99zł, a oto co otrzymujemy w zamian:
* Procesor TransmetaCrusoe, 800Mhz, po części zgodny z i686
* 128MB RAM DDR SODIMM (rozszerzalne do 512MB podobno, ja wymieniłem na 512MB i działa)
* 4x USB2.0
* Dobra sieciówka, ViaRhineII, z MMI (Memory Management Interface, czyli minimalnie obciążająca procesor)
* Port PS/2 (Terminale zazwyczaj mają tylko porty USB, co jest upierdliwe jeżeli chcemy podłączyć tanią prostą klawiaturę. Dlatego uważam posiadanie portu PS/2 za plus)
* Złącze IDE dla dysków 2,5 cala (oryginalnie złącze służy do wsadzenia modułu Flash na IDE)
* 1x Pełny port PCI :)
* Całkiem niezła grafika: ATi Radeon 5159 (niezła jak na takie urządzenie oczywiście:))
* 1x Port szeregowy RS-232C
* 1x Port Równoległy LPT
Całość zasila zasilacz 12V 3,3A. Prądożerność przy podłączonym pendrive - 1,2A :) (czyli urządzenie pobiera około 15W w szczycie)
Posiadana przeze mnie jednostka była używana przez firmę kurierską TNT - tak wnioskuję, bo ciągle mam na obudowie ich nalepkę z nazwą komputera, a po zalogowaniu na WinCE, jest pełno ustawień ich intranetu. Ale generalnie nic ciekawego.
W przeciwieństwie do niektórych terminali (wcześniej posiadałem jeszcze Compaq EVO T20 i IBM NetVista N2200), ten terminal posiada zwyczajny BIOS Award'a. Fakt że trochę ubogi w funkcje - brak tam m.in. funkcji dotyczących pomiaru temperatury i overclockingu. Za to obsługuje Wake-On-LAN, oraz bootowanie z USB, za co ogromny plus.
Cała instalacja sprowadza się do zwyczajnej instalacji systemu na pendrive. Bez żadnych udziwnień, tak jak to było m.in. w NetViście.
Tylko tutaj drobna uwaga dotycząca wyboru architektury: lepiej jest wybrać i486 niż i686. Procesor zainstalowany w terminalu niby jest i686, ale w rzeczywistości nie obsługuje wszystkich operacji z rodziny i686. Jeżeli już koniecznie chcemy mieć system w architekturze i686, to należy pamiętać o tym, aby ustawić odpowiednie flagi (używam gentoo linux):
Najważniejsza tutaj jest, pogrubiona przeze mnie, flaga -Os. Jest to flaga, która wymusza na kompilatorze optymalizację dla wielkości kodu wynikowego. Kod jest mniejszy, wolniejszy, ale i nie korzysta z niektórych operacji (takich jak code alignment), których Transmeta nie obsługuje.
Dostajemy całkiem wydajny serwer. Dla przykładu:
Średni transfer z/do udziału utworzonego przez sambę wynosi 8MB/s. I to bez optymalizacji :) Dla przykładu, samba na moim PhenomieII zasuwa z prędkością 8,5MB/s (BTW. nie powinno być szybciej?) więc niewiele lepiej.
A jeżeli chodzi o linuksowego NFSa to już jest tylko lepiej. Transfer na poziomie 8,7MB/s przy transferze przez TCP, oraz ponad 10MB/s przy połączeniu UDP! (nawiasem mówiąc gorąco polecam UDP w małych sieciach - nie powoduje kolizji a znacząco przyspiesza przesyłanie plików).
00:00.0 Host bridge: Transmeta Corporation LongRun Northbridge (rev 04)
00:00.1 RAM memory: Transmeta Corporation SDRAM controller
00:00.2 RAM memory: Transmeta Corporation BIOS scratchpad
00:00.3 RAM memory: Transmeta Corporation Device 0399
00:09.0 USB Controller: VIA Technologies, Inc. VT82xxxxx UHCI USB 1.1 Controller (rev 61)
00:09.1 USB Controller: VIA Technologies, Inc. VT82xxxxx UHCI USB 1.1 Controller (rev 61)
00:09.2 USB Controller: VIA Technologies, Inc. USB 2.0 (rev 63)
00:0d.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc Radeon RV100 QY [Radeon 7000/VE]
00:11.0 ISA bridge: VIA Technologies, Inc. VT8231 [PCI-to-ISA Bridge] (rev 10)
00:11.1 IDE interface: VIA Technologies, Inc. VT82C586A/B/VT82C686/A/B/VT823x/A/C PIPC Bus Master IDE (rev 06)
00:11.4 Bridge: VIA Technologies, Inc. VT8235 ACPI (rev 10)
00:11.5 Multimedia audio controller: VIA Technologies, Inc. VT82C686 AC97 Audio Controller (rev 40)
00:12.0 Ethernet controller: VIA Technologies, Inc. VT6102 [Rhine-II] (rev 51)
vendor_id : GenuineTMx86
cpu family : 5
model : 4
model name : Transmeta(tm) Crusoe(tm) Processor TM5700
stepping : 3
cpu MHz : 798.044
cache size : 256 KB
fdiv_bug : no
hlt_bug : no
f00f_bug : no
coma_bug : no
fpu : yes
fpu_exception : yes
cpuid level : 1
wp : yes
flags : fpu vme de pse tsc msr cx8 sep cmov mmx longrun lrti constant_tsc
bogomips : 1596.08
clflush size : 32
cache_alignment : 32
address sizes : 32 bits physical, 32 bits virtual
Mogę wykonać dowolny test na tym urządzeniu, jeżeli was to interesuje. Docelowo będzie u mnie ono pracować właśnie jako NAS + serwer WWW z PHP i MySQL (btw. w tej roli działa świetnie).
Moim zdaniem jest to bardzo dobra alternatywa dla wszelakich pokazanych w tym dziale NASów na 100Mb.
A jak komuś nie wystarczy 100Mb, to zawsze może kupić terminal z 1Gb ;)
maxikaaz napisał(a):
Procesorek Transmety TM8600 - jeśli chodzi o listę obsługiwanych rozkazów odpowiada pierwszemu Celeronowi, przy w/w zegarach będzie miał wydajność jak C533-C600.
I taką gdzieś ma. Jest zauważalnie wolniejszy od Pentium M 800Mhz.
Ale tragedii nie ma, w szczególności za taką cenę i przy takim poborze prądu.
właśnie brakuje info o cenie Miałem ten sprzęt (nawet mocniejszy bo 5710 z prockiem 1GHz). Napewno najwiekszym jego minusem jest sieciówka 100mbps. PCI jest raczej nie do wykorzystania gdyż nie znajdziemy nigdzie obudowy pod reisera. W środku jest mało miejsca. Naprawdę ciężko zamontować w środku dysk 2.5".
Z moich doświadczeń lepiej opłaca się kupić S400 Futro. Reiser jest w zestawie i bez problemu możemy zamontować coś na PCI pod obudową (np kontroler SATA lub nawet wydajniejszą karę graficzną). Ma też sieciówkę gigabitową. Ma też w środku na tyle miejsca by zamontować 2 dysku 2.5". A cena identyczna jak w przypadku terminala HP. Gorzej, że ciężko go teraz dostać na allegro.
Podpowiem też że to troche studnia bez dna. Pamięć 512MB to prawie 100zł. Kontroler SATA, dysk. i robi się spora kwota Za tę samą cenę możemy zakupić Intela D945GSEJT.
Proxmox VE:i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+ VM Router:OpenWRT 22.03.4 VM NAS:Synology SA6400 VM VPS:Debian, WWW, Home Assistant Switch:Netgear MS510TXPP Switch:Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2 Wi-Fi:Ubiquiti U6-Lite - szt. 2
shibby napisał(a):
właśnie brakuje info o cenie Miałem ten sprzęt (nawet mocniejszy bo 5710 z prockiem 1GHz). Napewno najwiekszym jego minusem jest sieciówka 100mbps. PCI jest raczej nie do wykorzystania gdyż nie znajdziemy nigdzie obudowy pod reisera. W środku jest mało miejsca. Naprawdę ciężko zamontować w środku dysk 2.5".
Podpowiem też że to troche studnia bez dna. Pamięć 512MB to prawie 100zł. Kontroler SATA, dysk. i robi się spora kwota Za tę samą cenę możemy zakupić Intela D945GSEJT.
Info o cenie masz na samym poczatku: sprzęt kosztuje 99zł.
Pamięć (Kingston DDR 333Mhz SODIMM) kupiłem na allegro za 50zł. I to wcale nie była okazja Więc nie wiem skąd ta cena 100zł?
Nie wiem jak wygląda HP T5710, ale u mnie spokojnie włazi dysk 2,5 cala i obudowę można zamknąć. Fakt, brak SATA, i tu mnie troszeczkę boli. Ja posiłkuję się przejściówką USB<->SATA, i daje radę. A PCI wykorzystać można, nawet jak nie ma się risera, ale wtedy już trzeba mieć specjalną obudowę, albo po prostu nie zamykać obudowy - mnie to nie przeszkadza i tak, bo tego HPka trzymam w "serwerowni", czyli w domowym magazynku
Sorki, ale nie wierzę aby ta płytka intelowska pobierała około 15W w szczycie O_o
Już nie mówiąc o cenie.
Ten sprzęt nie jest jakiś wybitny, ale głównie zwracam tutaj uwagę na niską cenę - za 100zł nie znajdziecie nic lepszego.
@mosoe - dzięki za link, przyjrzę się temu zagadnieniu bliżej :>
Edytowany przez NeoX dnia 26-04-2011 20:21
moze faktycznie ceny polecialy w dol. Ja mialem HPka jakis rok temu. Wtedy kosztowal on mnie ok 300zl, do tego 100zl za ram. Model 5710 ma trzy duze radiatory co uniemozliwia zamontowanie w srodku dysku. Pamietam ze zdjec ze model slabszy faktycznie mial wiecej miejsca w sobie, wnioskuje ze wlasnie ty taki posiadasz.
z prawej jest moj t5710, strzelam ze z lewej jest twoj
i male sprostowanie: model t5710 ma jednak procesor 1200MHz a nie 1GHz jak wczesniej pisalem.
Proxmox VE:i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+ VM Router:OpenWRT 22.03.4 VM NAS:Synology SA6400 VM VPS:Debian, WWW, Home Assistant Switch:Netgear MS510TXPP Switch:Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2 Wi-Fi:Ubiquiti U6-Lite - szt. 2
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?