23 Listopada 2024 13:04:26
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [S] Asus RT-AC56U
· DIR868l OFW asus vs ...
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· Szukam zaproszeni... [19]
· DIR868l OFW asus ... [8]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
18.118.149.55
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » Asus
 Drukuj wątek
RT-N16 Download Master
BULson
Witam wszystkich serdecznie, jestem tu totalnie nowy więc proszę o wyrozumiałość.
Kupiłem Asusa RT-N16 i mam z nim troche problemów.
1. Download master nie działa, tz. nie chce sie połączyć, pojawia sie komunikat ,,Please update utility,,
Mam windowsa 7 oraz ESET SS4. Wgrałem już najnowsze oprogramowanie do Router'a oraz najnowsze Utility asusa i nic nie pomaga.
Z RT-N16 łącze sie przez WiFi.
Wgrywałem tomato-K26USB-1.28.9052RAF-EN-MIPSR2-030H-VPN-BT.trx ale w związku że nie jest po polsku powróciłem do oryginalnego oprogramowania.
Jest w ogóle tomato na ten router w PL ?? Wiem że tomato to prawdziwy kombajn ale nie znam sie na tyle żeby je obsługiwać w obcojęzycznym menu.
Zależy mi na:
1. Obsłudze torrentów
2. Przydzielaniu prędkości danemu użytkownikowi
3. Udostępnianiu plików z dysku podpiętego do routera przez np. ftp
Bardzo was proszę o pomoc.
Edytowany przez BULson dnia 17-04-2011 10:40

shibby
wgrales moje tomato i nie widziales polskiej wersji?!?
ostatnia polskojezyczna wersja byla build54-036H-PL

Fakt ze BT w niej nie znajdziesz ale transmission mozesz zainstalowac sobie z optware. Narazie nie polonizuje nowych wersji poniewaz tworze multilanga. Wbrew pozorom przetlumaczenie tomato to nie jest taka prosta sprawa Wink
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM Router: OpenWRT 22.03.4
VM NAS: Synology SA6400
VM VPS: Debian, WWW, Home Assistant
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite - szt. 2

BULson
Shibby z całym szacunkiem do ciebie, w tym co wgrałem nie widziałem polskiego języka. Jestem totalnym laikiem jeżeli chodzi hasła jakimi tu operujecie, z czasem się pewnie tego nauczę, ale póki co bardzo proszę o wyrozumiałość.
Z tego co zauważyłem to ty jesteś tutaj obcykany w te klocki więc bardzo proszę cię o pomoc.
1. Podaj mi bezpośredni link do tego tomato z PL do mojego N16 z wgraniem już sobie chyba jakoś poradze (raz mi się udało)
2. Co to za program do pobierania zamiast ,,Download Master'a,, i skąd go pobrać??
3. Jak ustawić Dysk podpięty pod ruter żeby był widziany w sieci a nie tylko przez ftp ??
Pozdrawiam Smile

ovner
Ad 1. Wszystkie wersje tomato dla twojego routera są tu --> http://tomato.groov.pl/K26/build54-03...4-036H-PL/, a ostatnie wydanie PL jest te ->> http://tomato.groov.pl/K26/build54-03...6H-Ext.trx

Ad 2. Transmission sie nazywa, cały wątek go dotyczący jest tu --> http://www.openlinksys.info/forum/vie...ad_id=7651, możesz poczytać, lecz w kompilacjach by shibby transmission jest już wkompilowany i zarządzasz nim z poziomu GUI tomato i/lub panel www przeglądarki. Najpierw poczytaj wątek o tomato , dużo ważnych informacji jest tam, jeżeli chcesz bardziej "dopieścić" konfig transsmisiona. Jeżeli transmission z kompilacji nie będzie działał stabilnie, to pozostaje ci tylko wgranie optware, poradnik tu ->> http://www.openlinksys.info/forum/vie...ad_id=7607 i doinstalowanie transmissiona jak pisze w pierwszym linku. Tak czy tak przeczytać warto.

Ad3. musisz go podmontować i udostępnić poprzez sambe i/lub ftp. Wszystko prosto i szybko zrobisz przez GUI tomato, jak i podział łącza pomiędzy podpięte komputery.
TUF-AX5400 @ Firmware:388.1_0-gnuton1
RT-N16 @ FreshTomato Firmware 2023.3 MIPSR2 K26 USB VPN + Huawei e3372 no-hilink
www.speedtest.net/result/14587008641.png

shibby
najpierw wgraj sobie tomato podane przez kolege @ovner. Na tamtym etapie nie kompilowalem jeszcze torrenta w tomato tak wiec wersji PL z wbudowanym klientem torrenta nie znajdziesz. Musisz wybrac albo wersje PL albo EN z transmsision.

Razem z Victekiem robimy wersje multilang tak by z poziomu tomato mozna bylo wybrac wersje jezykowa. Jest to naprawde kupa roboty tak wiec nie wiem kiedy to ukonczymy. Zobaczymy.... jak sprawa bedzie sie przeciagac to spolonizuje tomato starym sposobem.

Wersja ktora wydam jutro bedzie juz miala poprawionego klienta torrenta (mam nadzieje bardziej stabilnego) ale nadal bedzie to wersja EN.

Reasumujac:
bramka nr 1) Mozesz wgrac wersje PL i narazie odpuscic sobie transmission. Skoro nie znasz angielskiego na tyle by poslugiwac sie anglojezycznym tomato to z optware i reczna instalacja transmission raczej tez sobie nie poradzisz.

bramka nr 2) Wgrac wersje EN (np ta ktora wydam jutro) i probowac je opanowac (to naprawde nie jest trudne). Ew posilkowac sie google translator jezeli musisz (sa osoby ktore dlugi czas uzytkowaly chinska wersje tomato dualwan wlasnie stosujac google translator Wink )

BULson
Ok, wybrałem bramkę nr. 1. Zainstalowałem PL wersje i narazie odpuszczam sobie torrenty, ale nadal nie mam pojęcia jak udostępnić dysk w sieci.
Co to jest ta SAMBA i z czym to sie je. Jak to ustawić krok po kroku. Bardzo proszę o pomoc.
Tomato które zaistalowalem tomato-K26USB-1.28.9054RAF-PL-MIPSR2-beta-036H-Ext jest zajefajne, już wiele rozpracowałem, ale z tym dyskiem nie mogę sobie poradzić. Na oryginalnym oprogramowaniu ustawiłem przez FTP, ale mogłem tylko przeglądać dane zapisane na dysku, ale już np. nie dało sie dodawać.
1. Jak go ustawić żeby widzieli go wszyscy w sieci?
2. Jest możliwość takiej konfiguracji aby przeglądać jego zawartość z dowolnego miejsca na ziemi przez internet ??
Dziękuje za cierpliwość do mnie

Piotr_L
Witam! Mogę podzielić się swoim doświadczeniem z RT-N16 oraz Download master.

Firmware oryginalny. Dysk 500 GB z z zasilaczem. Formatowany na ext3. SAMBA działa. FTP działa. Dz

Download master działał, ale powodował bardzo niestabilne działanie całego routera, problemy z dostępnością całego routera przez www, brak widoczności dysku jako zasobu sieciowego - ogólnie porażka.

Po wyłączeniu Download master - jakbym używał innego routera. ;-) i to na oryginalnym firmware!! Od miesiąca żadnego resetu czy problemu z FTP lub dyskiem w SAMBie.

Ja nie mam odwagi jeszcze na tomato ale czytam To forum i może się kiedyś zdecyduję.

shibby
@BULson no ja cie prosze, troche samodzielnosci Wink Wchodzisz w zakladke USB i NAS. wlaczasz oblsuge USB, o wybierasz typ partycji jaka masz na dysku (nie zalecam NTFS), zaznaczasz automontowanie. Dajesz Zapisz i patrzysz na dole na liscie czy znalazl ci dysk i gdzie go zamontowal (domyslnie bedzie to gdzies w /tmp/mnt).

Teraz przechodzisz do serwer samba (podmenu usb i nas), wlaczasz, bez autoryzacji, strona kodowa 852 i najprosciej w swiecie mozesz wlaczyc by ci montowal automatycznie wszystkie dyski usb i na tym skonczyc i zapisac lub nie zaznaczac tej opcji i na liscie wskazac dokladny katalog ktory chcesz udostepnic (pamietaj by podac tu gdzie sie dysk zamontowal czyli np /tmp/mnt/sda1) i zdefiniowac uprawnienia (odczyt, odczyt+zapis). Na tym koniec.

Podobnie konfigurujesz server FTP czyli podajesz jako katalog publiczny miejsce zamontowania twojego dysku, tworzysz userow w tabelce i gotowe.

Prosciej sie nie da Smile

ovner

Cytat

shibby napisał(a):
bramka nr 1) Mozesz wgrac wersje PL i narazie odpuscic sobie transmission. Skoro nie znasz angielskiego na tyle by poslugiwac sie anglojezycznym tomato to z optware i reczna instalacja transmission raczej tez sobie nie poradzisz.

Shibby uwierz w ducha Wink na forum jest to dość łopatologicznie wytłumaczone instalacja optware i transmissiona wię chłop da se rade, jak nie to będzie pisał o problemach.

Cytat

shibby napisał(a):
@BULson no ja cie prosze, troche samodzielnosci Wink
a my ci pomożemy Smile

Dodam jeszcze heavens gate ; zainstaluj wersje PL i skonfiguruj ja sobie całą jak chcesz, porób printscreeny zakładek i wgraj wersje EN z transmissionem gdzie dojdzie jedna zakładka do obsługi transmissiona. Router będzie już skonfigurowany i będziesz miał polskie opisy na screenach jak byyś chciał coś zmienić, i działające torrenty .
BTW poduczysz sie torche słówek angielskich B)
TUF-AX5400 @ Firmware:388.1_0-gnuton1
RT-N16 @ FreshTomato Firmware 2023.3 MIPSR2 K26 USB VPN + Huawei e3372 no-hilink
www.speedtest.net/result/14587008641.png

BULson
Witam wszystkich, bardzo dziekuje za wszystkie podpowiedzi, skończyłem na tym ze zainstalowałem tomato w PL i czekam aż pojawi sie możliwość sciągania plików w tejże wersji, dysk udało mi się odpalić w sieci. Mam jeszcze jedno pytanko, czy zawartość tego dysku mogę przeglądać z dowolnego miejsca na ziemi, jak tak to jak to zrobić, przepraszam że tak zatruwam ale mało sie znam na tym

buniaczek
Jeśli Twój ISP przydziela CI zewnętrzne IP to bez problemu możesz to zrobić.
Nie ważne czy będzie to ftp czy samba.
W przypadku ftp wpisujesz ftp:\\adres.ip.ruteraPfftort(najczęsciej 21).
W przypadku samby mapujesz udział z odpowiednim \\adres.ip\udzial\

Zamiast IP które może być zmieniane dynamicznie możesz skorzystać z usługi DDNS i wtedy nie trzeba pamiętać adresu IP.
-------------------------
Netgear WNR3500L || Tomato-K26USB-1.28 RT5x MIPSR2 101V Big-VPN ||
Asus RT-N56U || Asus firmware 3.0.0.3.135 - wygrania w konkursie na openlinksys.info||
[b]Asus RT-N10U v.B1 [small]

roccogiani
ASUS RT-N18 czym można wypakować pliki ściągnięte master download er?Aplikacja pobiera pliki i tworzy z rozszerzeniem PHP.
Edytowany przez roccogiani dnia 06-09-2014 22:53

kamilj
Kolego @roccogiani
Temat dotyczy innego routera.
Druga sprawa po co odgrzewać starego kotleta?

Załóż nowy temat.
Napisz co konkretnie chcesz ściągnąć.
------------------------------------------------------------------------------
[b]RegulaminOpenlinksys.info v0.1
[url=http://openlinksys.info/forum/viewthread.p

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 105

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,394,387 unikalnych wizyt