23 Listopada 2024 20:49:14
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [S] Asus RT-AC56U
· DIR868l OFW asus vs ...
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [8]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
18.219.25.226
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » Asus
 Drukuj wątek
Asus RT-N16 czy NETGEAR WNDR3700 lub...?
themo
Witam
Potrzebuję router coś z klasy jak w temacie, stabilny, bez zwieszek i możliwościa torrent... max do 380zł...
Prosiłbym o właściwy wybór tzn pomoc w wyborze. Lub podanie innego w podobnej cenie.
Dzięki

A czy NETGEAR Routor Wireless WGR614 to jedyny dobry wybór do 100zł nie musi być z N...

anonim747874734
WNDR3700 - wydajniejsze usb. tanszy, brak tomato Sad

iroc
Powiem krótko i zwięźle, że coraz bardziej mnie przekonuje do swoich poczynań firma netgear i to nie przez wzgląd do odbywających się konkursów - sponsorowanych przez ów firmę m.innymi. Posiadam WNR2000 nie ma alternatywy, ale działa od 1,5 roku bezproblemowo.
Możesz też wybrać tańsze rozwiązania jak tplink i inne.

Myślę że warto prześledzić wątki na forum, dużo się rozjaśni z wyborem, stabilnością, problemami.
-asus rt-n18u-
tomato,ddwrt,gargoyle

piotrg
Asusa RT-N16 za 380 kupisz. Ma 32 MB Flash.
http://www.ceneo.pl/4585777
Nergear to bardzo dobry wybór ale na dzisiaj - mają tylko 8 MB FLASH. Jak przeanalizujesz rozrastanie się alternatywnego oprogramowania to zbliza sie ono do 8 MB np. tomato-K26USB-1.28.9054RA... - 7172k
a router taki jak np. Buffalo WZR-HP-G300NH ma alternatywe DD-WRT 12,16 MB.
Kupowanie routera to nie taki prosty wybór.
Osobiscie uważam, że kupowanie sprzetu, który ma mniej jak 16-32 Mb flash bedzie cię dyskwalifikować już za niecały rok.
Jeżeli możesz poczekać to sie wstrzymaj w czerwcu bedą dostepne nowe modele
Netgear WNDR3800 CPU 680 MHz processor Memory: 16 MB flash and 64 MB RAM
oraz Asus Rt-N66U flash 32 i 1 Gb RAM
Asusa zaczął znacząco obnizać cenę RT-N16 aby nie przekraczała 100 $ http://www.amazon.com/ASUS-RT-N16-Wir...574&sr=8-2 za miesiąc dotrze to do Polski w USA były nawet po 75$
NETGEAR XR700
Asus RT-N66U - Merlin
Buffalo HS-DH320GL LinkStatin (dysk sieciowy)

shibby

Cytat

themo napisał(a):
Witam
Potrzebuję router coś z klasy jak w temacie, stabilny, bez zwieszek i możliwościa torrent... max do 380zł...
Prosiłbym o właściwy wybór tzn pomoc w wyborze. Lub podanie innego w podobnej cenie.
Dzięki

A czy NETGEAR Routor Wireless WGR614 to jedyny dobry wybór do 100zł nie musi być z N...

za ta kasę to tylko asus RT-N16.

Co do routera do 100zł to proponuje Asusa RT-N10. Mocny procek, radio Nlite 150mbps, wsparcie tomato (do biuld52 włącznie). I co też jest ważne - tego routera nie uwalisz Wink Tylko uważaj bys kupił dobrą wersję z broadcomem a nie ralinkiem
czyt. http://openlinksys.info/forum/viewthr...d_id=12207
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM Router: OpenWRT 22.03.4
VM NAS: Synology SA6400
VM VPS: Debian, WWW, Home Assistant
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite - szt. 2

themo
Więc jednak Asia wygrywa Smile. Co do pośpiechu to do końca następnego tygodnia muszę kupić router. Najgorsze będzie wgranie nowego firmware i podlaczenie dysku + zrobienie ograniczeń 2 komputerów (w sumie będą 3 + ps3).
Pewnie jeszcze będę nękał was pytaniami i problemami...
Dzięki

anonim747874734

Cytat

piotrg napisał(a):
Nergear to bardzo dobry wybór ale na dzisiaj - mają tylko 8 MB FLASH. Jak przeanalizujesz rozrastanie się alternatywnego oprogramowania to zbliza sie ono do 8 MB np. tomato-K26USB-1.28.9054RA...

zacznijmy od tego ze na netgear wndr3700 NIE DZIALA TOMATO,
po drugie wndr3700v2 ma 16MB flash: http://openrouter.info/index.php?opti...&Itemid=55
Edytowany przez anonim747874734 dnia 16-04-2011 23:42

piotrg
@House
http://www.dd-wrt.com/site/support/ro...r-database
wpisz Netgear kliknać na wndr3700
Chipset AR7161, RAM 64 MB, FLASH 8 MB

noatomiast na podanym linku przez Ciebie jest faktycznie
# SoC: Atheros AR7161, taktowany zegarem 680MHz
# Flash: ver 1 - 8MB, ver 2 - 16MB
# RAM: 64MB (2x32MB)
nie miałem na celu wprowadzanie w błąd inne źródła
Tomato: Jezeli autor temetu czytł uwaznie to taką informację otrzymał od Ciebie w 2 poście

Cytat

WNDR3700 - wydajniejsze usb. tanszy, brak tomato

NETGEAR XR700
Asus RT-N66U - Merlin

themo

Cytat

Tomato: Jezeli autor temetu czytł uwaznie to taką informację otrzymał od Ciebie w 2 poście

Czytał i wybrał tak jak w moim poście wyżej... Asus'a. Zakup planowany tak jak w poście wyżej Smile
Jedynie czekam na wiadomość od admin'a z mojej sieci osiedlowej co do możliwości jakie potrzebuję i czy je otrzymam. Tak że koniec miesiąca planowany zakup Grin

themo
Właśnie dostałem odpowiedź od admina sieci...

Cytat

Jeżeli chce Pan sam skonfigurować router, należy podać tylko nowy adres MAC.

Gdyby zaszła potrzeba konfiguracji routera przez nas, dodatkowa opłata nie
będzie pobierana, jednak router skonfigurujemy jedynie w przypadku
oryginalnego firmware.

No i mam lekki dylemat... nigdy sam nie konfigurowałem routera - co nie znaczy że bym nie chciał - lubię nowinki Wink
Orginalny firmware działa dobrze i pozwoli mi na dodanie priorytetów dla 1 komputera i obniżenie transferu na innych 2 kompów?
Jeśli zmienie firmware na tomato... będę mógł wrócić do orginału gdybym nie dał radę?

:|

buniaczek
Tomato jest na tyle prosty ze nie powinno być z tym problemów dla Ciebie (również jako "świeżaka" w tym temacie). W razie problemów/wątpliwości zawsze możesz zapytać tu na forum. Jeśli Ci jednak tomato nie będzie pasować to oczywiście można wrócić do oryginalnego softu.
-------------------------
Netgear WNR3500L || Tomato-K26USB-1.28 RT5x MIPSR2 101V Big-VPN ||
Asus RT-N56U || Asus firmware 3.0.0.3.135 - wygrania w konkursie na openlinksys.info||
[b]Asus RT-N10U v.B1 [small]

themo
Pytanie minimalne... czy tomato tylko z usb jest aktywowane... świeżak ... bo w opisach widze że mają opisane... (znaczy że muszę mieć pendrive + jakiś dysk zewnętrzny) ?
:| za dużo chyba pracuję i jak tylko zakupię router i znajdę czas to napewno uzupełnie najgłupsze pytania nie pytając Tutaj :|

piotrg
zmiana oprogramoawania tylko po kablu - skretce
Tomato USB - to znaczy, ze mozna podłaczyć np. dysk zew. lub gwizdek i udotepniac pliki ewent. po uruchomieniu torrentów wskazujesz, że ma tam zapisywać
NETGEAR XR700
Asus RT-N66U - Merlin

themo
okej.. router zamówiony. na dniach prawdopodobnie będzie do odbioru.... ;p
pytanko... o instalację tomato może nie będę pytał bo coś poczytam wpierw, ale za to pytanie czy lepiej odrazu instalowac tomato-usb z klientem bt czy raczej osobno?
są jakieś komplikacje jeśli bym instalował osobno... czy o tym zapomnieć.
pozdrawiam, będziemy w kontakcie Wink

shibby
jak osobno to wgrywasz wersje EXT lub VPN, do tego doinstalowujesz sam optware (opis w tutorialach) i do tego transmission (opis w tutorialach). Wgrywając natomaist wersje z transmission już masz gotowca i wszystko ustawiasz sobie przez gui tomato.

Dziś wydam wersje 9052-032H która będzie na starszym sterowniku broadcoma (lepiej dziala na rtn16) i bedzie miala poprawionego transmission jezeli chodzi o stabilnosc i wlasnie tą wersje polecam ci wgrac.

themo
Brzmi zachęcająco Smile
Jednak dalej oczekuję na wiadomość ze sklepu kiedy będzie do odebrania. Tak że pewnie zassam i będę czekał na odbiór. A później pewnie zadam dużo pytań Smile (oby nie - bo myślę że jakoś dam radę). Ptałem o adres MAC że jak mu podam nowy to czy ze starego będę miał możliwość skorzystania ze starego routera w celach 'informacyjnych'... Więc może być problem z dostępem do internetu. Się okaże.
Do usłyszenia Smile

buniaczek
Moim zdaniem to jeśli planujesz w niedalekiej przyszłości ściągać torrenty to możesz od razu zainstalować wersje USB BT
-------------------------
Netgear WNR3500L || Tomato-K26USB-1.28 RT5x MIPSR2 101V Big-VPN ||
Asus RT-N56U || Asus firmware 3.0.0.3.135 - wygrania w konkursie na openlinksys.info||
[b]Asus RT-N10U v.B1 [small]

themo
Wydaje mi się że o takiej wersji rozmawialiśmy z 'shibby'... A wogóle jeśli jest transmission w jakimś sofciku to w moim rozumieniu powinno byś USB na 100%.

shibby

Cytat

Dziś wydam wersje 9052-032H która będzie na starszym sterowniku broadcoma (lepiej dziala na rtn16) i bedzie miala poprawionego transmission jezeli chodzi o stabilnosc i wlasnie tą wersje polecam ci wgrac

wersja wydana. info w temacie o moich kompilacjach.

themo
Rozumiem że o to chodzi > http://tomato.groov.pl/K26/build52-03...2-032H-EN/ i odrazu pytanie na początek Wink
Która wersja jest lepsza lub czym sie różni Ext - VPN bo rozumiem ze BT to chodzi o transmission... i ma być MIPSR2 jeśli pod n16 (tak zrozumiałem na tomato org).
I jeszcze jedno :| co znaczy skrót RAF..
Edytowany przez themo dnia 20-04-2011 23:41

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 108

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,452,218 unikalnych wizyt