muszę wymienić router na jakiś lepszy i wytypowałem właśnie ten, tytułowy. Ale musi posiadać możliwość podbijania TTL w przychodzących pakietach (mój kochany ISP). Stąd pytanie, czy da się to zrobić w tym modelu? A jeśli tak, to czy w sofcie firmowym czy w jakimś otwartym? Dla wyjaśnienia: cuś takiego mają niektóre asmaxy, i tam nazywa się to "TTL+1".
Dodatkowo: przeglądając forum trafiłem na kilka wypowiedzi dot. drukarki. Czy da się podłączyć zwykłą drukarkę, przez USB, do tego routera, tak żeby działała jak sieciowa? Byłoby zaje*e
uzuwam tego routerka od ok 1 roku.
TTL+1 jest w tomato i dziala bez problemowo, mam ten sam problem z ISP. Ponadto, tomato jest dosc zaawansowanym firmwarem i masz dosc duzo innych opcji. Np: podpiecie HUBa USB i potem dysku i drukarki (ja mam podpietego HP LJ1020 i dziala). Musisz poszukac czy twoj model dziala.
Ogolnie polecam.
iptables -t mangle -A POSTROUTING -j TTL --ttl-set 128
- to działa w "obie" strony.
Rewelacja :)
Drukarki jeszcze nie sprawdzałem (hp P1006), ale widząc jak działa router z tomato, to musi zadziałać.
Bardzo wygodny jest przycisk WPS, który można ustawić na prawie dowolne działanie. Mi się przydaje do włączania i wyłączania WIFI. Super sprawa.
Ale tu mam jedno pytanie. Otóż, po wyłączeniu routera i ponownym włączeniu, WIFI zawsze zawsze jest włączone. A wygodnie by było, jakby stan WIFI był taki, jak przy wyłączaniu routera. Żeby sobie to gdzie zapisał i przy włączaniu ustawił tak jak było ostatnio.
Jest zakładka ze skryptami "Init" i "Shutdown", może w ten sposób uda się zapamiętać i odtworzyć stan WIFI?
Jeśli ktoś z Was widział gdzieś w sieci gotowce, to będę wdzięczny za linki.
Mi się nic odpowiedniego nie udało znaleźć, a jestem za cienki w "skryptowaniu".
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?