23 Listopada 2024 05:13:20
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [S] Asus RT-AC56U
· DIR868l OFW asus vs ...
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· Szukam zaproszeni... [19]
· DIR868l OFW asus ... [8]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
18.119.105.155
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » Pozostałe
 Drukuj wątek
Zalagowany internet i wybór routera
Piaer
Witajcie,

postanowiłem stworzyć własny wątek gdyż moja sprawa jest partykularna.

Zacznę od tego, że jestem skazany na Neostradę 2 mb, która jest dzielona na conajmniej 2 mieszkania w domu.

Moją bolączką jest skaczący ping, który uniemożliwia mi granie online. Ping do onet.pl waha się podczas lagów od 100-500 i więcej, jednak najczęsciej wartość pingu wynosi około 200 (kiedy nie mam lagów ping wynosi około 23ms). Jednak o dziwo speedtesty poprawnie wskazują mi posiadanie neta 2mbit nawet wtedy, kiedy pingi skaczą, chyba że ping wynosi potężne 800-1200 ms.
Do Liveboxa dostępu nie mam, ale na szczęście kabel wychodzący z niego jak i switch, który przekazuje internet do sąsiada znajdują się u mnie. Switcha mogę zastąpić jakimś routerem i tutaj pytanie jakim. Pragnę jedynie takiej funkcji, która pozwoli mi utrzymać niski ping przynajmniej na moim kompie bez względu na to, co wyczyniają sąsiedzi. Szperając w internecie natknąłem się na OVISLINK AirLive WL-1600GL na którego można wgrać Tomato. Czy ten, niewątpliwie atrakcyjny z powodu ceny, router pozwoli mi wyzwolić się od wysokich pingów w grach online ? Zależy mi również, żeby podmiana zaszła bez konieczności konfiguracji komputerów pod nowy router. Aktualnie wszystko działa na auto i czy tak może zostać?

Nie wiem czy przypadkiem ktoś jeszcze nie korzysta z internetu za pomocą wifi. Czy da się jakoś w Liveboxie sprawdzić, czy ktoś aktualnie korzysta z wifi Liveboxa? Upewniłbym się czy w momencie lagów przyczyną nie jest jakieś urządzenie bezprzewodowe. Przypominam, że Liveboxa nie jestem w stanie zastąpić, a tylko switch, więc jeśli ktoś nadal będzie lagował poprzez wifi, to będzie nieciekawie.

Jeszcze mam ostatnie pytanie: Skoro będę znajdował się w podsieci nowego routera (załóżmy, że jego IP będzie takie samo jak do Liveboxa, czyli 192.168.1.1), to w jaki sposób będę mógł się połączyć z panelem administracyjnym Liveboxa w razie jego zwiechy (co jest dosyć częste)

hermes-80
Po pierwsze aby opanować chaos musisz wyłączyć wifi w LB inaczej gra nie warta świeczki bo wifi LB będzie rozwalało wszelkie reguły ustawione w Tomato na WL-1600GL inaczej taka konfiguracja nie ma sensu. LB musi służyć tylko jako konwerter sygnału ADSL na ethernet i nic więcej.
Jeśli to osiągniesz najtańszą alternatywa na Tomato jest właśnie WL-1600GL i za pomocą niego i Tomato możesz osiągnąć to co zamierzasz.

Piaer
Dziękuję za odpowiedź,

upewniłem się, że lagi powoduje sąsiad korzystający z kabelka. Podczas lagów wyłączyłem usługę wifi, a pingi były takie same.

1) Chciałbym się upewnić, czy tomato pomimo poprawnych speedtestów pomoże mi z wysokim pingiem.
2) Czy po kupnie WL-1600GL wszystko nadal będzie mogło działać na automatycznych ustawieniach ?
3) W jaki sposób będę łączył się z panelem administracyjnym Liveboxa, jeśli będę w podsieci Ovsilinka?

shibby
1) to gdzie jest livebox ze nie masz do niego dostepu? Mowimy o dostepie zdalnym czy fizycznym??

2) czy ten livebox jest ci do szczescia potrzebny? Masz telewizje z TP? Jestes na niego skazany? Jak nie to go wywal bo to syf. Kup modem adsl i do tego router pod tomato np tego ovislinka chociaz bardziej proponowalbym juz chociazby asusa rt-n10 ktory jest w tej samej cenie.

odpowiadajac na twoje pytania:
1) w tomato masz podzial lacza badz QoS. Obie uslugi pozwola ci ksztaltowac pasmo i zniwelowac wysokie pingi

2) nie rozumiem pytania, ovislink to router a kazdy router trzeba skonfigurowac

3) wszystko zalezy od konfiguracji i roli jaka ovislink ma spelniac.
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM Router: OpenWRT 22.03.4
VM NAS: Synology SA6400
VM VPS: Debian, WWW, Home Assistant
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite - szt. 2

Piaer
1) Livebox znajduje się w biurze do którego nie mam dostępu. W dodatku mieszkam w wynajmnowanym mieszkaniu i jestem skazany na to, co mam.

2) Mam na myśli, czy nie będzie żadna potrzeba konfigurowania komputerów pod nowy router. Nie wydaje się, ale wolę się upewnić.

3) Nowy router ma zastąpić switcha. Odbiera internet z Liveboxa i rozdziela na 2 komputery
Po prostu chcę nadal mieć możliwość wejścia w panel konfiguracyjny LiveGrozy będąc bezpośrednio podpiętym do nowego routera.
Dzięki za polecenie innego modelu. Jednak z wifi n w ogóle nie mam zamiaru korzystać. Czy w takim wypadku warto dopłacać?
EDIT: Znalazłem ten router za 6 zł więcej niż OVSI, więc chyba warto zainwestować. Domniemam, że po zainstalowaniu Tomato będzie miał taką samą funkcjonalność.

Dziękuję za odpowiedzi.
Edytowany przez Piaer dnia 23-03-2011 13:49

shibby
rozumiem ze calym sprawca wysokiego pingu jest sasiad... Pytanie czy sasiad bedzie za ovislinkiem takjak ty czy bedzie bezposrednio wpiety do liveboxa?
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM Router: OpenWRT 22.03.4
VM NAS: Synology SA6400
VM VPS: Debian, WWW, Home Assistant
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite - szt. 2

Piaer
Tak, najprawdopodobniej jedynym sprawcą wysokiego pingu jest sąsiad. Oczywiście, że sąsiad będzie podpięty razem ze mną do ovsilinka (chociaż na chwilę obecną mam zamiar wybrać polecanego przez Ciebie Asusa RT-N10).

Dziękuję za wszelkie odpowiedzi. Nurtuje mnie tylko czy będę mógł połączyć się ze stroną konfiguracyjna Liveboxa będąc podpiętym do załóżmy Asusa. IP Liveboxa to 192.168.1.1, a zapewne po wpisaniu tego IP w przeglądarce zostane połączony z panelem administracyjnym Asusa (gdyż takie ma IP wg. instrukcji). Dla przykładu Airlive ma 192.168.1.254, więc nie stanowiłoby to raczej problemu.

Przepraszam za lakoniczność wypowiedzi, mam nadzieje, że jest dla Was zrozumiała.

hermes-80
LB będzie musiał być w innej podsieci niż kompy podpięte do RT-N10
- siłą, rzeczy i według wszelkiej sztuki.
Kompy podpięte do RT-N10 skonfigurujesz automatycznie przez serwer DHCP - Statik oraz ARP-binding dla bezpieczeństwa na RT wiążąc po MAC-ach wszystkich klientów.
Z podsieci RT bezproblemowo dostaniesz się do konfigu LB, będziesz miał podwójny NAT i musisz o tym pamiętać chcąc przekierowywać portu na zewnątrz dla potrzebnych ci usług,

anonim747874734
o matko, ale kombinacje ... nie lepiej sąsiadowi przetrzepać oblicze ? Smile
żart, oczywiście Wink

a liveboxa musisz mieć ?

Piaer
Sąsiad jest niereformowalny, bo "każdy musi coś ściągnąć".
Liveboxa muszę mieć...

Dziękuje Hermes za rady odnośnie konfiguracji tego wszystkiego. Ostatnią rzeczą jaka mnie interesuje, to wiedza w jaki sposób będę mógł dostać się do konfigu LB.

Dziękuję za odpowiedzi, trochę Waszej pomocy oraz google'a i już wiem czym jest NAT, ARP-Binding etc. Smile

hermes-80
Podsieć LB to 192.168.1.0, a twoja to 192.168.2.0 i wystarczy wpisać IP LB LAN i będziesz w konfigu.

Piaer
Okej, chyba już kapuje o co w tym wszystkim chodzi.
Załóżmy, że ustawienia Liveboxa zostawie w spokoju (IP: 192.168.1.1)
Czy wystarczy tylko zmienić IP RT Lan na załóżmy 192.168.2.1, ustawie DHCP na statik. ARP aż tak nie potrzebuję, bo to mała, prywatna sieć.
Czy wynikiem tego po wpisaniu w przeglądarce:
192.168.1.1 - konfiguracja LB
192.168.2.1 - konfiguracja RT

Aha, kabel do RT podłączyć do WAN, czy do LAN? Wyczytałem różne różności w internecie i gdzieniegdzie polecano podpięcie pod LAN.

hermes-80

Cytat

Czy wynikiem tego po wpisaniu w przeglądarce:
192.168.1.1 - konfiguracja LB
192.168.2.1 - konfiguracja RT

Tak
WAN

Piaer
Jestem niezmiernie wdzięczny za pomoc. Teraz już wszystko jest dla mnie jasne.
Najpierw spróbuje odpalić EZQoS z profilem gaming, a jak to nie wypali, to wgram Tomato. Ale z tym już sobię poradzę, bo poradniki już odnalazłem.
Temat jest już niepotrzebny, jeszcze raz dziękuję.

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 91

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,342,636 unikalnych wizyt