23 Listopada 2024 05:44:33
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [S] Asus RT-AC56U
· DIR868l OFW asus vs ...
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· Szukam zaproszeni... [19]
· DIR868l OFW asus ... [8]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.144.20.66
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » Pozostałe
 Drukuj wątek
Problem z konfiguracją ovislinka
XYSTAR
W wielkim skrócie modem adsl w trybie bridge z ovislinkeim , całym ruchem steruje ovislink .Na modemie ip 192.168.1.1 , ovislink ma ip 192.168.2.1 , net działa na wszystkich komputerach , problem mam z domowym sharingiem , dream jako serwer nie przekazuje uprawnień dla arivy mimo , że się pingują . Problem swój upatruję w przekierowaniu portów , wszystkie próby koncza się na arivie login failed , może ktoś pomoże ? Ip dreama 192.168.2.5 , ariva 192.168.2.11 , ip stałe

hermes-80
Ale w sieci wewnętrznej na switchu routera nie trzeba przekierowywać żadnych portów no chyba, że sygnał wychodzi przez port WAN na świat.
Wtedy trzeba całą komunikacje przekierować na IP serwera albo mniej bezpieczne wystawić IP serwera w DMZ.

XYSTAR
Wytłumacz mi łopatą , bo nie rozumiem , jeżeli mam ustawionego dreama na ip.192.168.2.5 a arivę na 192.168.2.11 , router ma ip 192.168.2.1 , to przekierowanie portu robię ip dreama , port nr xx na ip routera i to wszystko?, Czy przekierowanie ma byc na inny ip ?Jeżeli wpisze w linijce arivy ip dreama też ping sukcess login failed , jeżeli dyndns dokładnie to samo , w DMZ są dwie pozycje adres źródłowy i adres docelowy ograniczenie , jakie ip tam wpisać ? Za wszelkie informacje z góry dzięki

shibby
to nie musisz robic zadnego przekierowywania portow. Przekierowanie robisz z WAN to LAN. Takie polaczenie powinno smigac bez zajakniecia.

DMZ wylacz!!!

Z komputera mozesz zatelnetowac sie na port dreama?
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM Router: OpenWRT 22.03.4
VM NAS: Synology SA6400
VM VPS: Debian, WWW, Home Assistant
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite - szt. 2

XYSTAR
tak , bez problemu

szalikmars
w domowym sharingu mozesz mieć problem z arivą

jesli jest jedna nie ma problemu

jesli 2 arivy w tej samej sieci to owszem

kazda ariva po wgraniu oprogramowania alternatywnego ma identyczny adres sieciówki

i po wgraniu nowego oprogramowania za kazdym razem musisz zmienić jej adres sieciówki na ten jaki przyznałeś jej w swoim adresie static dhcpd

inaczej nie będą działać

XYSTAR
Gdy wszystko było podpięte do routera adsl i skonfigurowane - smigało bez problemu , dopiero jak zmieniłem na połączenie bridge z ovisem , nie chce latać , czyli problem jest albo w ovisie , lub nie chce puszczac linksys , nie mam juz pojęcia

hermes-80
Najpierw powinieneś zacząć temat od przedstawienia schematu twojej sieci bo nikt szklanej kuli nie posiada.
W twojej sytuacji nie ma mowy o żadnym przekierowaniu portów na routerze głównym bo wszystko rozgrywa się w twojej podsieci wewnętrznej jak koledzy wyżej zauważyli.

XYSTAR
wygląda to mniej więcej tak Smile images49.fotosik.pl/742/2b95bec50e51a702m.png

hermes-80
Adresacja poprawna - I teraz wyłóż problem.
Co się dzieje i co chcesz osiągnąć, oraz czy switch obsługuje MDI/MDIX
Poza tym może masz zmienne IP i po restarcie urządzenie zmienia IP co powoduje głupienie serwera bo domyślam się, że konfiguracja jest przypisywana po IP klientów.
Edytowany przez hermes-80 dnia 24-03-2011 19:44

XYSTAR
tak , mam zmienne ip , dlatego mam dyndns ustawwione w routerze , update ok , czyli ip zawsze aktualne , switch puszcza wszystko bez problemu , może ariva nie lubi adresacji 192.168.2.x? (żart ) na zewnątrz ovis tez nie puszczał uprawnień

hermes-80
Nie chodzi mi o zmienne IP zewnętrzne nadane przez ISP ale o zmienne IP w twojej sieci wewnętrznej nadawane przez DHCP, a w żaden sposób nie przypisany do konkretnego klienta.
Masz ustawiony DHCP Static ??
W najgorszym wypadku ustaw IP z palca tym urządzeniom z poza puli serwera DHCP by nie było konfliktów IP w sieci. Ale jeżeli się pinguja na wzajem to komunikacja działa i problem raczej będzie po ich stronie, a nie routera.
Edytowany przez hermes-80 dnia 24-03-2011 21:41

XYSTAR
Ip zewnętrzn przez dyndns , a wewnętrzne ustawione na sztywno , jak znajdę chwilę zresetuję wszystko do zera i zacznę zabawę od początku , dzięki wszystkim

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 86

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,345,890 unikalnych wizyt