Chciałem powalczyć z tematem i dodałem do opt truecrypte 6.3 (ten działa). Dodałem fuse z repo i zacząłem konwertowanie dysku. Poszło wszystko bardzo gładko. Partycje 300MB zaszyfrowało w około 30sek.
Teraz jednak jeden problem -> montowanie. Jak daję by podmontował mi partycję to dostaję errora i nie wiem co właściwie z nim zrobić. Jest ktoś obeznany co wie co boli pacjenta?
Error: fuse: failed to exec fusermount: No such file or directory
Połączony z 14 kwiecień 2012 23:47:20:
Odświeżę pytanko. Może ma ktoś jakiś pomysł?
Edytowany przez lazik dnia 14-04-2012 23:47
Chciałem powalczyć z tematem i dodałem do opt truecrypte 6.3 (ten działa). Dodałem fuse z repo i zacząłem konwertowanie dysku. Poszło wszystko bardzo gładko. Partycje 300MB zaszyfrowało w około 30sek.
Teraz jednak jeden problem -> montowanie. Jak daję by podmontował mi partycję to dostaję errora i nie wiem co właściwie z nim zrobić. Jest ktoś obeznany co wie co boli pacjenta?
Error: fuse: failed to exec fusermount: No such file or directory
Połączony z 14 kwiecień 2012 23:47:20:
Odświeżę pytanko. Może ma ktoś jakiś pomysł?
Nie znajduje pliku wykonywalnego fusermount- należy dodać do zmiennej PATH ścieżkę /opt/usr/local/bin w której jest plik fusermount .
Też robiłem próbę uruchomienia truecrypta (wer. 7.0 ściągnięta stąd) na RT-N66U i sam plik wynikowy jest OK, ale coś jest z fuse nie tak bo w wyniku montowania woluminu zgłaszany jest błąd:
./truecrypt-7.0a -t -k "" --protect-hidden=no --mount-options=nokernelcrypto tmp.tc
Warning: Your system uses an old version of the Linux kernel.
Due to a bug in the Linux kernel, your system may stop responding when writing data to a TrueCrypt volume. This problem can be solved by upgrading the kernel to version 2.6.24 or later.
Enter mount directory [default]:
Enter password for /tmp/mnt/USB-8GB/tmp/tmp.tc:
Error: fusermount: unknown option --
Try `fusermount -h' for more information
Tutaj piszą, że błąd ten (Error: fusermount: unknown option --) wskazuje na starą wersję fusermount. Pakiet fuse, który mam zainstalowany z repozytorium jest w wersji 2.2, czyli chyba faktycznie jest stary.
Ten sam plik truecrypta udało mi się bez problemu uruchomić (tzn. podmontować plik/partycję) w tunerze sat (procesor BCM7413, 2x400 MHz) z linuksem Enigma2.
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?