Właśnie kupiłem router ASUS RT-N16. Chciałbym wymienić w nim oprogramowanie ale..... no właśnie...
Na forum jest założony wątek "Jakie tomato będzie dla mnie najlepsze? - odpowiedź na odwieczne pytanie".
Są tam opisane różnice, podsumowania oraz sugestie.
Analizując sobie na spokojnie poszczególne alternatywy mimo wszystko mam kilka pytań i wątpliwości.
Może najpierw pokaże o które kawałki mi chodzi:
Cytat
Lektura obowiązkowa = WIKI
http://openlinksys.info/wiki/tomato/doku.php
404 Not Found - tego warunku nie da się spełnić
1. Tomato 1.27 K2.6 ND USB MOD + ftp/samba server
Cytat
(...) Autorem jest teddy_bear (...)
Dedykowany dla nowych urządzeń takich jak: rt-n16 (...)
Przeznaczenie: Asus RT-N16 (...)
2. Tomato 1.25 ND Thor MOD
Cytat
(...) Obsluga usb i sd, bazowany na modzie Victeka (...)
Przeznaczenie: (...) Routery z USB - v8.3
3. Tomato 1.2x Victek MOD
Cytat
+ obsługa USB (z dedykacja pod asusa)
- usb dostępne tylko w wersji 1.23
Przeznaczenie: Wszystkie routery, które obsługiwane są przez tomato. Alternatywa dla oficjalnego tomato.
4. PODSUMOWANIE
Cytat
Routery z USB - teddy_bear mod lub thor mod v8
Asus RT-N1x - tomato K2.6 by teddy_bear
=================================================
Do każdego z tych 3 powyższych ASUS RT-N16 się kwalifikuje:
1. dedykowany i przeznaczony dla RT-N16
2. przeznaczony dla routerów z USB
3. dedykowany dla RT-N16
Czemu więc wybieracie Tomato 1.27 K2.6 ND USB MOD + ftp/samba server?
Osoby, którego go wybierają piszą, że brakuje im np. ARP Binding oraz QoS limit
Co decyduje o wyborze 1 a nie np. 2 lub 3 ?
--
A teraz kilka pytań bo paru rzeczy w ogóle nie rozumiem:
1. Co to jest Tomato RAF ?
2. Czy pośredni krok z DD-WRT jest dalej konieczny czy można już go sobie odpuścić?
Niektórzy piszą, że udaje im się bez DD-WRT. Przypadek i fart czy to już oficjalnie działa?
3. Mam tylko Linuksa. Czy wgranie Tomato (niezależnie czy z DD-WRT czy bez) jest możliwe?
Wersja z bieganiem do znajomego odpada bo nie mam na to ochoty ani nie chcę komuś zawracać głowy.
Tym bardziej, że jak się rozkręcę, to musiałbym biegać zbyt często
4. "usb dostępne tylko w wersji 1.23" - skąd macie USB w wersji 1.23 ?
Słyszałem tylko o 1, 1.1, 2.0 oraz 3.0 ale o tym nie....
Chyba, że macie coś innego na myśli.
5. Niektórzy mają w podpisie inną, nowszą wersję, np shibby:
Cytat
Proud user of Asus RT-N16 + Tomato v1.28 k26 beta20 = router|HTB|mrtg|lighttpd|Tablica v3
Czemu taka rozbieżność?
6. Czasami piszecie beta20, czasami jest opis w stylu build54 a innym razem 036H.
Jak się w tym wszystkim połapać?
7. Shibby pisze, że Tomato dla ASUS RT-N16 jest już "stabilne jak skała".
Czemu więc w opisie jest beta?
Czemu więc, niektórzy muszą się cofać do poprzednich wersji bo załóżmy mają słabszy zasięg albo słabsze transfery USB ?
Więc: skała czy beta ? :|
Co mam w takim razie wgrać?
Nie zależy mi na najwyższym numerku.
Zależy mi na następujących rzeczach:
1. stabilność - najważniejsze rzecz (a w związku z tym poniższe: )
2. WiFi jako WAN -> przekazywane na LAN 4xRJ45 (+ NAT)
3. jak najszybsze transfery (wszelkie możliwości: LAN 1GB, WiFi full "n", ftp, samba, USB, itp itd)
4. poprawnie działający torrent bez PC
Proszę o radę bo nie mogę dalej działać....
Mam tylko nadzieję, że moje pytania nie zostaną potraktowane jako nadające się do kosza? :|
PS.1 Właśnie jeszcze zobaczyłem inny wątek, którego tutaj nie ma: [MOD] Tomato 1.28 PL (ND, NDUSB, K26, K26USB) - kompilacje by shibby
Oznacza to, że nie polecacie tego czy jak?
W sumie wątek traktuje o odwiecznym pytaniu jakie Tomato wgrać a tego nie ma tutaj uwzględnionego i już sam nie wiem...
PS.2 Przeglądałem internet pod kątem Tomato + XFS ale nic nie znajduję.
Mam 2 partycje w tym formacie - czy da się coś z tym zrobić? Jakiś moduł albo coś?
Sam korzystam z Linuksa a nie Windowsa i prawie 1 GB mam na XFS
Edytowany przez addos dnia 12-03-2011 21:05
Lektura obowiązkowa = WIKI
http://openlinksys.info/wiki/tomato/doku.php
404 Not Found - tego warunku nie da się spełnić
Cytat
Ogolnie tomato jest bardzo intuicyjnym systemem ktory nie wymaga zbednych komentarzy
ad1- tomato zawierajace tzw RAF Features : ARP Binding oraz IP BW limiter
ad2 - jest to na zbyt ryzykowna operacja aby robić to na partyzanta bezpośrednio z fabrycznego FW - rób z ddwrt jak manual mówi - wiadomo ,że jest przetestowany i na pewno działający http://en.wikipedia.org/wiki/Address_...n_Protocol drugie to limitowanie łacza per ipki
ad3- oczywiscie - kluczowym elementem jest przegladarka ja mam macosx'a i minta na debianie i wgrywałem na obydwóch poprzez bete firefoxa 4 i obyło sie bez niespodzianek
ad4-coś innego - wersję tomato
ad5-beta20 to chyba jedynie shibby używa na swoim domowym sprzęcie - on tak ma
ad6-beta20 jest wcześniejszą wersją buildu54 - podzial mial na celu odroznienie wersji na jajku 2.4 linuxa od 2.6 - od ktorej wersji rozgraniczenie zmieniono i releasy oznaczano buildem i changelogiem zawierającym zmiany w oby kerenelach. producentem tomatousb jest teddy_bear. oznaczeniem 036H shibby oznacza wersje tomato modyfikowane przez siebie a bazujace na pracach teddy_bear'a i jego tomatousb - taka lokalna produkcja z OpenLinksys ale "najbardziej pasująca" nam ze względu na polonizację
ad7- i to i to - skała - bo jest stabilne, nawet bardzo stabilne- ludzie na tomato mają uptime'y miesiącami liczone a beta dlatego ,że nie jest to oficjalny produkt który firmuje twórca Tomato - Jonathan Zarate - bety są modyfikacjami o nowe funkcje jego distro. nie są finalne więc na zawsze pozostaną betami - z drugiej strony wgranie oprogramowania o statusie beta oznacza dla użytkownika ,że może liczyć się z pewnymi dysfunkcjami (z uwaleniem routera włącznie) za które developer softu nie może i nie będzie ponosił odpowiedzialności - user robi to na własną odpowiedzialność z doświadczenia - używam tomato od kilku lat - wszystko zawsze działało i nic nigdy nie uwaliłem
Edytowany przez anonim747874734 dnia 12-03-2011 22:01
Dziękuję za pierwsze informacje. Mam nadzieję, że ktoś napisze jeszcze trochę informacji na pozostałe pytania.
Czyli żebym nie popełnił błędu początkującego, to co mamy na dzisiaj zalecane jako stabilne-najnowsze?
Nie obrażę się jeśli wskażecie link. Potem już będę mógł sam się dokształcać i być na bieżąco... tylko muszę mieć bazę od której wystartuję i nie popełnię błędu początkującego.
addos napisał(a):
Dziękuję za pierwsze informacje. Mam nadzieję, że ktoś napisze jeszcze trochę informacji na pozostałe pytania.
dopisalem reszte.
Cytat
addos napisał(a):
Czyli żebym nie popełnił błędu początkującego, to co mamy na dzisiaj zalecane jako stabilne-najnowsze?
Nie obrażę się jeśli wskażecie link. Potem już będę mógł sam się dokształcać i być na bieżąco... tylko muszę mieć bazę od której wystartuję i nie popełnię błędu początkującego.
Zastanawiam się nad rzeczywistą stabilnością.
Wątpliwości pojawiły się po lekturze wątku [release] Tomato RAF z transmission http://openlinksys.info/forum/viewthread.php?thread_id=12181
Tyle tam narzekających, że mam teraz więcej rozterek niż pewności
Może gdyby wypowiedziały się osoby, które siedzą od jakiegoś czasu w temacie przerabiania kolejnych wersji i wskazały, która wersja sprawiała zdecydowanie najlepsze wrażenie?
Co innego świadome skakanie na nowsze wersje z własnej ciekawości a co innego zaczynanie zabawy i falstart na początku
Chodzi o to, że pozostała część rodziny zamiast pochwalać zakup i działanie całości będzie wkurzona ciągłym brakiem internetu albo niepoprawnym działaniem bo szanowny admin wgrywa sobie inną wersję bo w tej np. torrent stwierdził, że aktualnie ma wolne
Co prawda kilka takich razy ujdzie mi płazem ale później będę musiał to robić w godzinach średnio mi pasujących (czyt. krótszy sen)
Edytowany przez addos dnia 13-03-2011 00:49
Ja tomato wgrałem do RT-N16 zaraz po wyjęciu go z pudełka fabrycznym programikiem do odzyskiwania systemu z załączonej płyty i poszło bez żadnego ale, bez kombinowania z dd-wrt.
Dosłownie kilka minut roboty .
Wszystko wykonywane pod Win Xp oczywiście.
(Wyłączony antywirus, obraz bezpośrednio umieszczony na dysku systemowym C: , przed wykonaniem czynności komputer najlepiej świeżo uruchomić).
Edytowany przez zilog dnia 13-03-2011 01:54
RT-AC-68u
RT-N16+ Linksys E2000 jako band 5GHz
Synology DS110j (DSM5)
WDTVLive Linksys PAP2T-EU
Czemu więc wybieracie Tomato 1.27 K2.6 ND USB MOD + ftp/samba server?
Osoby, którego go wybierają piszą, że brakuje im np. ARP Binding oraz QoS limit
Co decyduje o wyborze 1 a nie np. 2 lub 3 ?
dla asusa potrzebujesz kompilacji k26usb mips2. Thor to stary soft ktory jest zrobiony na k2.4. Uwalisz router wgrywajac go!!!
kompilacje teddy_beara czyli tomatousb to swoisty wzor do nasladowania dla innych. Teddy skupia sie na standardowej obsluge tomato i wsparciu jak najwiekszej liczbie routerów.
ten soft jako baze biorą inni np: Victek, Toastman czy ja. Dodaja do niego swoje modyfikacje np RAF, bittorrent, skorki, i inne wieksze badz mniejsze zmiany i kazdy wydaje swoja modyfikacje. Tak wiec do wyboru dla asusa rtn16 masz:
- oficjalny soft tediego, info znajdziesz na tomatousb.org
- moja kompilacja, info na forum w dziale tomato
- modyfikacja victeka, czyli Tomato RAF
- modyfikacja Toastmana, info na linksysinfo.org
Kazdy soft ma cos szzcegolnego, cos czego nie maja inne modyfikacje
Co do wersji z transmission to czytaj dokladnie. Niestabilne byly wersje 36 + BT (z racji uzycja starsdzych wersji zrodel. Oraz wersje z BT 2.22. Obecna wersja 042 to najnowsze zrodla + stabilniejsza wersja BT 2.13. Nikt jeszcze na nia nie narzekal. Sam ja testowalem i przeszla test 48h pracy. Inne niestabilne wersje wysypywaly sie w ciagu do 6h.
Proxmox VE:i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+ VM Router:OpenWRT 22.03.4 VM NAS:Synology SA6400 VM VPS:Debian, WWW, Home Assistant Switch:Netgear MS510TXPP Switch:Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2 Wi-Fi:Ubiquiti U6-Lite - szt. 2
nie wiem. Musiałbym ją od zera postawić gdyż dotychczasowa wersja była stara, dziurawa i co chwile atakowana a to niebezpieczne dla portalu openlinksys.
Proxmox VE:i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+ VM Router:OpenWRT 22.03.4 VM NAS:Synology SA6400 VM VPS:Debian, WWW, Home Assistant Switch:Netgear MS510TXPP Switch:Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2 Wi-Fi:Ubiquiti U6-Lite - szt. 2
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?