IP Dialing - Dzwoni a nie mówi. Dlaczego?
|
komputerowylamer |
Dodano 11-03-2011 08:05
|
Power User
|
Witam!
Mam dwa SPA3102, oba są na stałych IP za routerami z Tomato Victeka. Obie ramki mają ustawione konta w Voipdiscount. Dzwonienie przez Betamax działa poprawnie.
W Voipdiscount miałem jednak problem z dzwonieniem po loginach przez speed diala, dlatego postanowiłem zrobic IP Dialing.
Założyłem konta na DDNS, wpisałem dane do bramki i puściłem porty w routerach na SPA3102.
Powinno być OK a nie jest. Obie strony moga do siebie dzwonić po IP a w telefonach słychać sygnał dzonienia. Problem w tym że po podniesieniu słuchawki nie ma komunikacji głosowej w żadnym z kierunków ?
Cisza. |
|
|
|
jarek7714 |
Dodano 13-03-2011 22:38
|
Super User
|
[quote]komputerowylamer napisał(a):
Witam!
Mam dwa SPA3102, oba są na stałych IP za routerami z Tomato Victeka. Obie ramki mają ustawione konta w Voipdiscount. Dzwonienie przez Betamax działa poprawnie.
W Voipdiscount miałem jednak problem z dzwonieniem po loginach przez speed diala, dlatego postanowiłem zrobic IP Dialing.
Założyłem konta na DDNS, wpisałem dane do bramki i puściłem porty w routerach na SPA3102.
Powinno być OK a nie jest. Obie strony moga do siebie dzwonić po IP a w telefonach słychać sygnał dzonienia. Problem w tym że po podniesieniu słuchawki nie ma komunikacji głosowej w żadnym z kierunków ?
Cisza.[/quote ]to jest takie wróżenie z fusów-generalnie może działać gdy jest wsparcie serwera sip operatora voip, aby dzwonić po ip to fizycznie bramki muszą być widoczne na zewnętrznych ip-tu przekierowanie portów na routerze nic nie da
jareq
|
|
|
|
akrzysiek |
Dodano 11-05-2011 20:35
|
User
|
Witam
Podłącze się pod temat
Mam wrtp54g który od kilku lat sprawował się lepiej bądź gorzej ale działał IP dialing też. Byłem zmuszony wymienić router - uszkodziły się porty LAN. Założyłem WNR3500l jako router a wrtp54g skonfigurowałem jako bramkę (wyłączyłem tylko NAT, DHCP, WLAN konfiguracja SIP została bez zmian). Na WNR przekierowałem porty SIP i RTP i ok zalogował się do operatora połączenia w obie strony działają - nie działa IP dial efekt - mnie słychać ja nie słyszę. Ustawienie bramki w DMZ i wyłączenie firewalla na WNR nie pomogło dalej efekt ten sam.
Ma ktoś jakieś doświadczenia w takim bądź podobnym temacie ? |
|
|
|
jarek7714 |
Dodano 11-05-2011 23:25
|
Super User
|
Cytat akrzysiek napisał(a):
Witam
Podłącze się pod temat
Mam wrtp54g który od kilku lat sprawował się lepiej bądź gorzej ale działał IP dialing też. Byłem zmuszony wymienić router - uszkodziły się porty LAN. Założyłem WNR3500l jako router a wrtp54g skonfigurowałem jako bramkę (wyłączyłem tylko NAT, DHCP, WLAN konfiguracja SIP została bez zmian). Na WNR przekierowałem porty SIP i RTP i ok zalogował się do operatora połączenia w obie strony działają - nie działa IP dial efekt - mnie słychać ja nie słyszę. Ustawienie bramki w DMZ i wyłączenie firewalla na WNR nie pomogło dalej efekt ten sam.
Ma ktoś jakieś doświadczenia w takim bądź podobnym temacie ? U mnie nie ma kompromisów-telefon musi być dostępny zawsze-gdy mam dostęp do sieci, awarie łącza mam bardzo rzadko-chociaż korzystam z netu bezprzewodowego-łącze w paśmie 5Ghz na Mikrotiku , poza domem w pracy iplus z routerem-open-wrt i telefon ip-grandstream gxp-2000 i też działa (HSDPA,HSUPA)-kluczem jest router i jego konfiguracja, zewnętrzne ip wskazane, pytanie do tego co napisałeś to jaki dostawca netu, czy są przekierowane porty UDP na routerze, po jakich ip dzwoniłeś-zewnętrznych? Masz zewnętrzne ip?
Edytowany przez jarek7714 dnia 11-05-2011 23:37
jareq
|
|
|
|
akrzysiek |
Dodano 12-05-2011 19:14
|
User
|
Mam zewnetrzne IP od UPC wczesniej jak net byl podlaczony bezposrednio do linksysa wrtp54g to nie bylo zadnego problemu z dzwonienien po IP dopiero gdy podlaczylem router Netgear WNR3500l a router linksys WRTP54G podlaczylem jako bramke voip do tego netgear-a to nie moge dzwonic po IP. Dzwonie na IP zewnetrzne. Sa przekierowane porty TCP/UDP 5060 i TCP/UDP 16384-16482 - na takich standardowo pracuje ta bramka dodatkowo adres lokalny bramki ustawilem w DMZ.
Z połączeniami przez operatora Ipfon nie ma najmniejszego problemu wychodzace i przychodzace dzialaja poprawnie. |
|
|
|
jarek7714 |
Dodano 12-05-2011 23:54
|
Super User
|
To nie będzie działać-jest dokładnie tak jak myślałem, zewnętrzne ip było na WRTP54G, a to nie to samo co DMZ lub przekierowanie portów z Netgeara który zarządza całym ruchem na Twoim IP. WRTP54G wspiera tą funkcję programowo i z automatu synchronizuje komunikacją na portach-mam Grandstream GXP-2000, gdzie również jest obsługa IP-Dialing, ale aby działało mnie to prawidłowo to w miejsce routera musiałbym podłączyć telefon lub kupić 2-gie IP od ISP, bo z wybieraniem i połączeniem to nie ma problemu, ale w słuchawce jest cisza i jest normalny objaw. Do takiego połączenia sieci jak Twoim przypadku to będzie działać to ale przez dzwonienie po loginach jak podłączysz bramkę Fritz-a, bo wspiera to programowo i będzie działać za NAT-em. IP-Dialing było by dobre gdyby adresy zewnętrzne dostawało się za free i bez limitu, a tak to jedynie jest to taki dodatek w telefonach do wykorzystania w firmach które często dostają cały pakiet adresów IP i jak jest wolny to można przypisać
jareq
|
|
|
|
akrzysiek |
Dodano 13-05-2011 18:48
|
User
|
no to mnie nie pocieszyles zbytnio. Dzieki za odpowiedzi i zainteresowanie tematem |
|
|
|
akrzysiek |
Dodano 23-05-2011 10:35
|
User
|
witam
wracam do tematu direct IP call dlaczego działają mi połączenia z +48587311952@sip.freeconet.pl:5060 natomiast nie działa połączenie z 906959629@83.219.203.xxx:5070 efekt taki jak pisałem wyżej ja nic nie słyszę natomiast mnie słychać. Czym mogą się różnić połączenia z tymin "numerami"?? |
|
|