28 Listopada 2024 09:47:36
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· Nowe routery: UX, UC...
· [MOD] FreshTomato-MI...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· DIR868l OFW asus vs ...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
Najpopularniejsze obecnie wątki
· [MOD] FreshTomato... [908]
· [MOD] FreshTomato... [414]
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [3]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
13.58.207.196
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj wątek
AP SYGNAŁ
panda53
Ma:
AP EDIMAXE-W 7206PG
AP AIR LIVE WL 5450AP
Chciałbym nimi wzmocnić sygnał.
Mam Router asus rt-n16 wgranego Oscama .

Chciałbym wzmocnić sygnał.

Który z tych dwóch AP nadawałby się najlepiej?
Proszę doradzić mi kupno anteny, która by wzmacniała sygnał w 360 stopni.
I współpracowała z AP
I w miarę tania.
Edytowany przez panda53 dnia 06-03-2011 00:52

panda53
Nie ma nikt żadnego pomysłu, aby mi pomoc.

TheWB

AP AIR LIVE WL 5450AP

ustaw go w tryb uniwersal reparator odbierasz i nadajesz wi-fi

panda53
Dziękuje za odpowiedz.
Ja chciałbym tylko nadawać, bo będzie obok Reutera umiejscowiony połączony przewodem.

Bardzo by mi zależało, aby ktoś doradził mi jakom antenę zainstalować w miarę tanią na 360stopni

hermes-80
Skoro będzie połączony z routerem kablem to w twoim przypadku tryb AP, anteny kupuj tylko w renomowanych sklepach jak nie chcesz niespodzianek i nie zapomnij, że im antena ma większy zysk tym zawęża się jej pole propagacji fal radiowych w pionie - dla przykładu patyk 10dB to 23 stopnie w pionie: http://www.dipol.com.pl/antena_dookolna_proeter_wlan_2_4ghz_10_db_A72621.htm

panda53
A może by zastosować tylko antenę do rutera - Asus rt-n16.
Bez AP.
Chciałbym wzmocnić sygnał odbiorcy oddaleni 150 m od mojego domu

hermes-80
150 M to już musisz zastosować dodatkowy AP i antenę zewnętrzna - odbiorcy ale jak rozmieszczenie, jakie warunki - blok czy dom w miasteczku, wszystko zależy od optycznej widoczności anten bazy i klientów. Poza tym jeśli to będzie służyło do sharingu to ważne jest by opóźnienia były jak najmniejsze (aby były jak najmniejsze muszą być jak najlepsze warunki komunikacji AP - Client) nie orientuje się jakie są dopuszczalne opóźnienia dla sharingu by obraz był płynny.
Edytowany przez hermes-80 dnia 06-03-2011 12:02

panda53
Dziękuję za odpowiedz.
Mieszkam na wsi gęsta zabudowa domków jednorodzinnych.
Czy tą antenę można podłączyć bezpośrednio do Reutera?.
Czy jest tuza różnica sygnału między podłączeniem do Reutera a AP?

hermes-80
Oczywiście jeśli router jest w domu to jego sygnał aby dostać się do klientów musi przebić się przez kilka ścian, a gdy AP i antenę zewnętrzna umieścisz na zewnątrz łącząc je kablem <1m i do tego poprowadzisz skrętka sygnał z routera do AP (takie połączenie nie generuje strat sygnału).
Pamiętaj - najważniejsza zasada to by klienci widzieli optycznie antenę bazę oraz to, że kabel antenowy generuje straty sygnału (im dłuższy tym gorzej).

Cytat

Czy jest tuza różnica sygnału między podłączeniem do Reutera a AP?

Wszystko zależny od radia w routerze lub AP - moc, stabilność jego działania.

panda53
Do wyboru takie mam.
AP EDIMAXE-W 7206PG
AP AIR LIVE WL 5450AP
Router asus rt-n16.
Reuter I AP są umiejscowione na poddaszu, ponieważ w rozprowadzenie sygnał po domu było słabe a na poddaszu daje sygnał na cały dom jednakowy.
Antenę można wyprowadzić na dach kabel miałby długość do Reutera czy do AP. Jednakowy około 5 metrów.

hermes-80
Gdzieś się spotkałem (na tym forum) z postem, że asus przy temperaturze poniżej (w granicach nie pamiętam już dokładnie) 5 stopni Celsjusza odmawiał posłuszeństwa.
Lepiej będzie jak zaprzęgniesz osobnego AP do wysyłania sygnału do klientów, AP AIR LIVE WL 5450AP - u mnie działał na dachu przy temperaturach zimy stulecia i upałach jako APC wiec powinien się sprawdzić. Oczywiście parametry pracy wiążą się ze standardem B i G.
Co do kabla - montujesz AP przy antenie w hermetycznej skrzynce i nie dajesz więcej kabla niż musisz.

Cytat

Chciałbym wzmocnić sygnał odbiorcy oddaleni 150 m od mojego domu

Umknęła mi pewna sprawa - jeśli chcesz wzmocnić sygnał odbiorcy czyli jego radia to u niego montujesz AP z odpowiednia antena (kierunkową), a jeśli chcesz wzmocnić sygnał swojego nadajnika to jak wyżej. Obie sytuacje są bardzo ważne do poprawnego działania sieci.
Edytowany przez hermes-80 dnia 06-03-2011 13:06

panda53
Na poddaszu mam Reuter dostawcy Internetu podłączony kablem i ziemią i jego AP AIR LIVE, którym przekazuje sygnał dalej.
Swoje dwa routery już 4 zimy i nie ma zimni żadnych kłopotów.
Mam kabel, który mi został jak mieszkałem w bloku z anteny kierunkowej z talerzem 3m średnica około 1cm z przejściem na AP czy by pasował do tej anteny

Jakom antene proponowałbyś dla odbiorcy.

hermes-80

Cytat

Internetu podłączony kablem i ziemią i jego AP AIR LIVE, którym przekazuje sygnał dalej.

Tego trochę nie rozumiem. Internet kablem i ziemia i WL dalej przekazuje - ciężko to mi jest sobie wyobrazić.

Cytat

Mam kabel, który mi został jak mieszkałem w bloku z anteny kierunkowej z talerzem 3m średnica około 1cm z przejściem na AP czy by pasował do tej anteny

Możesz próbować jeśli to była antena na 2.4GHz,

panda53
Między domami ma rozprowadzony Internet ziemią do mnie przychodzą dwa kable, które są włączone Tp Link TL sf10080 I AP którym przekazuje dalej.
Za to mam internat 2 mega za darmo

Jakom antene proponowałbyś dla odbiorcy.
Edytowany przez panda53 dnia 06-03-2011 13:54

hermes-80
Dla odbiorcy jąkać panelowa z niedużym zyskiem do 10 dB z racji 150m. (lub jakąkolwiek kierunkowa).

panda53
Może pomógłbyś mi Go skonfigurować.
Reuter mam ustawiony.
192.168.1.1
255.255.255.0
Jakie obcej należy ustawić w AP AIR LIVE WL 5450AP, aby dobrze przekazywał sygnał?
Z góry serdecznie dziękuje.

hermes-80
Trzeba mu na LAN przypisać z palca IP z podsieci routera czyli od 192.168.1.2 - 192.168.1.254 i maskę 255.255.255.0 ale taki, który nie zawiera się w puli serwera DHCP routera, bramki i DNS nie należny mu wpisywać ani włączać na nim serwera DHCP.
Tryb AP, Instalujesz Inssidera na laptopie, skanujesz otoczenie i patrzysz gdzie masz wolne kanały, potem ustawiasz kanał, szyfrowanie , SSID, i po sprawie.
Edytowany przez hermes-80 dnia 06-03-2011 20:56

panda53
Dom zbudowany jest ze szlaki podłączając Reuter w jednym z pokoi nie mogłem się przebić przez ściany, więc wyniosłem go na poddasze i sygnał do tar do wszystkich pomieszczeń miarę jednakowo trzy kreski.
Kupując antenę proponowaną firmową ProEter 2, 4 GHZ 10dBi
Oczywiście ze względów na sąsiadów( u sąsiadów podłączę AP klient) myślałem, że w domu mi się też polepszy a tu rozczarowanie ani grama wzmocnienia Reuter oczywiście widzi dużo więcej sieci.

Router asus rt-n16, co mogę więcej w nim ustawić.
Podłączyłem antenę na miejsce jednej z trzech anten na przejściówce 20 centymetrowej.

hermes-80
Już nie wiem jak ci to prościej wytłumaczyć - wifi w domu to loteria i wszystko zależny od ilości przeszkód miedzy AP, a klientem i nie zapominaj, że komunikacja jest dwustronna, to że laptopy będą widzieć Asusa na trzech kreskach (poza tym powinieneś użyć Inssidera do mierzenia sygnału ) nie oznacza, że sygnał z laptopa będzie na tym samym poziomie widziany przez Asusa (porównaj antenki Asusa a laptopa), a ta kombinacje co ty robisz z ta anteną to jest raczej chybiony pomysł - zamieszczam schemat z konfiguracja sieci, może to ci coś rozjaśni.
Tryb WIPS jest lepszym od APC u klienta bo pozwala mu na rozszerzenie swojej sieci na swoje maszyny, a ty przydzielasz pasmo na IP jego AP - routera.
obrazki.elektroda.pl/3796610900_1299670182_thumb.jpg

Chociaż coś mi się nie chce wierzyć, że Asus ma tak słaby sygnał - ja też mam dom z pustaka żużlowego + jakiś taki pianowy Smile i staruszek Edimax na jednej antenie (podobno 8 czy 6dB nie pamiętam) radzi sobie z 2 pietrami + około 20 m na zewnątrz budynku, a ty napisałeś , że jednej ściany nie potrafi pokonać.

Ważne też jest ukierunkowanie anten w Asusie.
Edytowany przez hermes-80 dnia 09-03-2011 13:09

panda53
Wielkie dzięki opis super.
Tak zbudowana sieć jest idealna do podziału Internetu.
Jak chciałbym przekazać Sharingu?
Nie chciałem zakładać dodatkowych urządzeń myślałem, że kupie mocniejszą antenę a AP-eki wykorzystam do odbioru montując je u sąsiadów.
1.Wracając do mojego pomysłu podłączenia anteny, do Asusa bezpośrednią czy zyskuje większy afekt czy to nic nie daje?.
2.Jeżeli uzyskam jakiś efekt to jak ustawić ASUSA, w tej chwili mam ustawiony na Punkt dostępu.
3.Jak zabezpieczyć sieć u sąsiadów żeby nie mogli korzystać z Internetu?.
Tuner po DHCP sam się łączy i pobiera (Sharing- klucze).
4.Jak ustawić AP-eki u sąsiadów?.

Włączyłem program inSSIDer 2.0 Na laptopie.
WYNIKI-W DOMU
RSSI-50
CHANN-10+6
MAX RATE-300 (N)
Sprostowanie Asus był ustawiony jednej części domu i miał przejść 4 ściany sygnał był zaledwie jedną lub dwie kreski.
Dziękuje pozdrawiam.

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 74

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

96,067,441 unikalnych wizyt