28 Listopada 2024 09:45:41
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· Nowe routery: UX, UC...
· [MOD] FreshTomato-MI...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· DIR868l OFW asus vs ...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
Najpopularniejsze obecnie wątki
· [MOD] FreshTomato... [908]
· [MOD] FreshTomato... [414]
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [3]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.143.235.104
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj wątek
Tomato 1.28 + wifi
allstar
@shibby po zmianie na ww tomato i zrobieniu czyszczenia nvram mam tylko net WANowski WIFI mam kuriosalne problemy jeden z tuner sat ktory ma wifi po usb linksys wogole nie chce sie z tym polaczyc obecnie probuje wszystkie rodzaje WPA,WEB WPA1/2 i narazie nic jesli tak dalej bedzie to bede sie musial wrocic do starego tomato ktore nie wspiera WDS Sad

shibby
jaki ww soft? Wink jaki router?
Router: Unifi Cloud Gateway Max
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Unifi USW-Flex-Mini - szt. 2
Wi-Fi: Unifi U6-Lite - szt. 2
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM #1: Synology SA6400
VM #2: Debian, WWW
VM #3: Home Assistant OS

allstar
ty sie mnie juz lacznie chyba 10 raz pytasz jaki router no linksys WRT54GL tomato 1.28 ma jak widze calkowicie inna szate graficzna ale niestety w zaden sposob nie chce sie polaczyc do routera wifi z jakimkolwiek zabezpieczeniem. Albo sie wroce do 1.19Pl na ktorym dziala zabezpiecznie ale nie ma wsparcia dla WDS zabezpieczniem albo nie wiem zrobie harakiri i zdejme zabezpieczenie wogole i beda wszystko pacowal po makach Sad

widze ze jest jeszcze to tomato-K26-1.28.9054RAF-PL-MIPSR1-beta-036H-Std ale nie wiem czy roznica kilku dni cos zmieni obecnie szukam starszego tomato bo jest nie fajnie z WIFI
Edytowany przez allstar dnia 23-02-2011 14:59

hermes-80
Widzę oznaki poważnej paniki i wstrząsu nerwowego - panika to najgorszy doradca. Jestem ciekawy czy zbadałeś w swoim routerze przed wgraniem w niego soft root@WRT54GL:# nvram show | grep wl0_corerev, po 2 jak wrzuciłeś tam jajko 2.6 to sam sobie jesteś winien, po 3 jest jeszcze Tomato Mariusza STD bez sterowników ND, Tomato Victek'a i tam chyba na stary sprzęt są stare sterowniki wifi - warto spróbować.

allstar
nie ma zadnej paniki gdzie tam panika mam 2 takie same routery i na zmiane 1 jest podlaczony do modem a drugi na tzw laborki testy co nie dziala a co dziala

po powrocie do 1.19Pl wszystko wrocilo do normy. Owszem zrobilem takze to nvram bo bez tego nic nie dzialalo neta nie bylo

o ktorym STD bez sterow ND mowisz ja wgrywalem tego :
tomato-K26-1.28.9054RAF-PL-MIPSR1-beta-034H-Std

hermes-80
http://tomato.groov.pl/MariuszNM/STD/tomato_1.27PL.46H.trx
O tym ale skoro podajesz, że wgrałeś soft na jajku 2.6 to zastanawiam się czemu nie wgrałeś softu przeznaczonego na stary sprzęt z jakiem 2.4??
Czyszczenie NVRAM - podstawa przed wgraniem softu i po wgraniu, a to co ci podałem: root@WRT54GL:# nvram show | grep wl0_corerev to jest całkiem co innego - to jest sprawdzenie wersji sprzętowej routera czy nadają się na nie nowsze sterowniki do wifi.

A tak na marginesie Shibby tworzy kompilacje na stare routery z wersją sterownika wifi, która nie sprawiała na nich problemu + SDMOD więc jak się mu uda to wszystko posklejać to wtedy będziesz miał alternatywę. A tak to na razie trzeba kombinować i czasami podejmować kompromis miedzy funkcjonalność, a nowymi funkcjami.
Edytowany przez hermes-80 dnia 23-02-2011 15:30

allstar
dzieki za przyklad dobrze wiedziec ze jest kolejna osoba w temacie co do tego ze wymieniam shibbiego to dlatego ze mamy to samo lacze i prawdopodobnie te same modemy i dlatego wybor pada na te kompilacje. Ja mam stare Linksysy obie wersje 1.1

mowisz ze przed wgraniem tomato robi sie czyszczenie NVRam oraz po wgraniu ano widisz dobrze wiedziec .

tomato mariana sobie sprawdze np jutro i powiem jak bedzie dzialc dzieki i pozdro Smile

shibby
tak jak hermes pisze... sprawdz tomato bez ND, chociaz jestem pewiem ze wrt54gl ma odpowiednio wysokie corerev by sterownik ND smigal.

allstar
sprawdze a jest jakas lista-historia zmian/aktualizacji w tym toamto czy to tylko osobna kompilacja ?

to samo bede robic z Asusem jak go bede miec ale model RT-n12 za niecale 200zl bo tego N16 jak mi to powiedzial znajomek ze sklepu nie dalby 400zl za zadnegor routera Smile

hermes-80
Soft Mariusza był wynikiem batalii o WL-1600GL i był kompilowany z myślą o wsparciu dla niego. Czyli nie posiada nic szczególnego od standardowego Tomato oprócz kilku wersji ze sterownikami wifi, Speed-Mod, IMQ16, tablica3 Tabora, i oczywiście wersja PL.

Shibby rozwija Tomato głównie ukierunkowane na nowe routery z Mipsar2 + USB ale czasami wypuszcza jakąś wersje pod kernel 2,4 (stary sprzęt na Mipsar1) z tym, że trzeba się liczyć z problemami wifi bo tam są nowe sterowniki ładowane - tak w skrócie
A czyszczenie NVRAM - to każdy ma inną procedura wgrywania - a ja wolę dmuchać na zimne niż potem główkować co zrobiłem nie tak.

Co do ceny routera to wybiera się taki sprzęt jaki jest w stanie obsłużyć nasze łącze pod względem wydajności i funkcjonalności. Ludzie, którzy maja łącza 50Mb/s, 100Mb/s nie maja innego wyjścia jak tylko dać 400 zł lub i więcej.
Jak na moje łącze i możliwości przyszłego rozwoju WRT dla mnie jest wystarczający jeszcze przez wiele lat choć brakuje mu bardzo USB i Optware.
Edytowany przez hermes-80 dnia 23-02-2011 23:12

shibby

Cytat

bo tego N16 jak mi to powiedzial znajomek ze sklepu nie dalby 400zl za zadnegor routera

ze tak sie wyrażę: bo jest qpi i nie wie co dobre Wink

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 79

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

96,067,281 unikalnych wizyt