26 Listopada 2024 00:43:22
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· DIR868l OFW asus vs ...
· Nowe routery: UX, UC...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [0]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
18.117.105.40
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj wątek
tomato + livebox tp
allstar
troche nie w temacie ale moze ktos z was posiada liveboxa z tp i usluge tv w wersji tvsat [nie iptv] i mieszka na terenie olesnica-wroclaw lub nawet pomiedzy tymi miastami i ma ~1km do centrali i jak sie w tym wypadku spisuja lacza 20mbit czy mozna podlaczyc liveboxa do linksysa z tomato badz asus powoli dobiega konca umowa i chce przejsc na tpse bo daje 20mbit a dialog tylko 10mbit.

Znam jedna osobe lecz w trojmiescie ma 20mbit ma tp orange na nic nie narzeka ba malo tego od czerwca zapodadza mu 40mbit bedzie jednym z pierwszych tzw testerow bo to oni do niego zadzwonili.

shibby
kolega w bierutowie ma netie 20mbps na liniach tepsy i nie narzeka.

Ja (Oleśnica) od jakis 8 lat mam dialog (obecnie 10mbps) na liniach dialogu i jestem zadowolony. Zero problemow. Czekam az zwieksza mozliwosci techniczne i biore 20mbps. Niestety obecne mozliwosci oscylują w okolicach 13mbps.
Router: Unifi Cloud Gateway Max
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Unifi USW-Flex-Mini - szt. 2
Wi-Fi: Unifi U6-Lite - szt. 2
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM #1: Synology SA6400
VM #2: Debian, WWW
VM #3: Home Assistant OS

allstar
do mnie wydzwaniaja i chca mi wciskac iptv i 6mbit a ja nie chce iptv tylko 20mbit to mowia ze nie ma mozliwosci no ale dialog jest ograniczony jesli chodzi o terytorium a tpsa jest w kazdej niemal dziurze

netia dialog korzystaja z lacz tepsy tylko ze znajomek ze sklepu mial 6mbit ale stale usterki i przeszedl na 2mbit i po usterkach.

Dlatego chce zamowic testowo TEPSE 20mbit i zapytac intalatora czy mozna u mnie miec 20mbit a wiem ze pierwsze 2 miesiace sa za free a w dialogu jest 3 miesieczne wypowiedzenie wiec dialog zostanie a tepse bede testowac.

TPSA dostala bardzo duze dofinansowanie wiec dziala a EU jest notka ze 20mbit musi byc wszedzie Dialog ma takze 50mbit ale na swiatle i tylko w wybranych miejscach.

marian3k
@allstar
Wszystko zalezy od odleglosci od centrali i jakosci przewodu. Wiec jak 'siedzisz na centrali' to bedzie smigac super stabilnie z maksymalnym synciem udostepnianym przez dostawce (ok 22Mb w przypadku ADSL2+). Jednak wraz z odlegloscia predkosc ta bedzie malec i link moze byc mniej stabilny wiec mozesz dostac odpowiedz, ze 20Mb jest niedostepne w Twojej lokalizacji.
Ja mieszkam w UK i tutaj jest dopiero balagan. Wiekszosc dostawcow daje teraz lacza 20-24Mb na ADSL2+ jednak nie sprawdzaja mozliwosci technicznych (patrz odleglosci od centrali). Wiec czest ludzie placa jak za powiedzmy 20Mb a tak naprawde maja 8Mb lub mniej Mb. Ja mam szczescie bo centrale mam jakies 500m od domu wiec wyciagam 22Mb/2,5Mb z tym ze to na annex m (nie mam pojecia, czy jest dostepny w Polsce).

@shibby
Ja tez mam w Polsce w tej chwili 10Mb z Dialogu. Mozliwosci techniczne podobnie jak u Ciebie. Moze byc to jednak ograniczone odlegloscia od centrali.
W tej chwili ostro testuje Duan Wan mod i jak sie okaze stabilny to wezme jeszcze jak bede w Polsce 24Mb z Vectry (Jelenia Gora) i zrobie na nim load balancing. Vectra daje za doplata stale IP oraz zwiekszony do 4Mb upload z czego tez chetnie skorzystam.
Edytowany przez marian3k dnia 04-02-2011 16:32

allstar
@shibby no dobra a jak dialog dzowni i sie pyta czy przedluzasz umowe a przedluzasz i nagle pojawia sie opcja 20mbit to co mozesz na te 20mbit przejsc czy musisz czekac caly okres umowy Sad

shibby
w gore zawsze mozesz przejsc. Poprostu podpisujesz aneks ale wg cennika promocji w jakim podpisałes wcześniej umowe.
Ja w tej chwili mam umowe na 2 lata (w marcu mija pierwszy rok).
Router: Unifi Cloud Gateway Max
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Unifi USW-Flex-Mini - szt. 2
Wi-Fi: Unifi U6-Lite - szt. 2
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM #1: Synology SA6400
VM #2: Debian, WWW
VM #3: Home Assistant OS

allstar
a jak w Olesnicy z TP 20mbit ma ktos pelna para czy nie da sie osiagnac 20mbit? bo przypadkowo gdzies tam juz nie pamietam skad mam jest skaner netii online i po zeskanowaniu i wklepaniu adresu pokazalo sie rodzaj mozliwej lini oraz predkosc [netia 20mbit] wykrylo 17mbit. Dialog mowi ze nie ma mozliwosci technicznej wiekszej niz 10mbit a znajomek we wroku znowu ma max 4mbit badz tu madry pisz wiersze [ UPC nie licze bo ktos mowil ze mozna tylko pobierac torki nie mozna sharowac oscam itp]

foooox
To ja Wam opowiem moją historyjkę, która miała miejsce latem zeszłego roku.
Miałem Internet 2Mb z Netii na kablach TP i podpięty byłem do tej samej centrali co Neostrada 6Mb u mnie w pracy. Odległość od centrali do mojego domu i pracy na oko taka sama. No to zamawiam w Netii 20Mb, bo tyle mi zaproponowali. I co? Internetu nie miałem przez miesiąc, bo ponoć TP odpowiadała Netii, że możliwości techniczne to max 2Mb. A jak zjawił się u mnie technik z TP, to powiedział, że 10Mb powinno śmigać, ale on ma w zleceniu tylko 2Mb. Więc się wk...iłem i zerwałem umowę z Netią i zamówiłem Neostradę. Na błękitnej linii według ich systemu zaproponowali mi 6Mb, ale poprosiłem o 10Mb tak jak twierdził ich technik gdy Internet miałem jeszcze z Netii. No i 10 Mb śmiga bez problemu.
Zastanawia mnie jedno, czy TP nie ma obowiązku udostępniania wszystkich wolnych portów na centrali innym operatorom, czy nie udostępnia celowo.
Dodam tylko, że znajomy znajomego miał podobną sytuację zeszłego roku w moim mieście.
A jaka prędkość u kogo będzie działać, trzeba niestety sprawdzić fizycznie, a nie opierać się na info operatora, czy parametrach synchronizacji modemu. Lepiej zamówić większą prędkość i później zmniejszyć, bo zostaje nam jeszcze furtka na zerwanie umowy z braku możliwości technicznych.

allstar
a pod jakim adresem jest centrala w Olesnicy?

Widac za male miasto w trojmiescie na lipiec spierpien juz wchodzi 40mbit i losowo dzwonia do klientow na darmowe testy. Szkoda tylko ze nie ma lepszego uploadu chociaz te 5mbit co na upc.

Połączony z 21 wrzesień 2013 14:46:45:
odswiezam temat @shibby

nie wiem czy dalej masz neta w dialogu

ale kilkurotnie do nich wysylalem maile w sprawie tej ze w calym dolny slasku ze wszystkich powiatach stawiaja swiatlowody.
Do 2014 do konca wszystkie powiaty maja byc "oswietlone"

tak wiec napisalem i dostalem odpowiedz:

ze ich lacza nie maja nic wspolnego z budowa sieci oni maja
swoja niezalezna siec nawet od netii

to wyglada tak jakby dialog nadal istnial i netia ich nie przejela

No ale nagle po kilku tyg dzwoni telefon i co

okazalo sie ze nagle mozliwosci techniczne sie pojawily
i beda mnie przelaczac na wyzsza predkosc.
Ciekawe czy to sie wiaze z wymiana modemu czy na obecnym modemie to bedzie chodzic.
Edytowany przez allstar dnia 21-09-2013 14:46
ASUS AIMESH

belliash
Z Dialogiem nowej umowy juz chyba nie podpiszesz.
Tydzien temu bylem w BOKu Dialogu, zeby zalozyc neta u nich i okazalo sie ze strona takiej umowy jest juz Netia.
Obowiazuja juz ich cenniki, ich regulaminy i ich promocje.

Nie wiem jak wyglada przedluzanie umowy, bo w domu przed wakacjami podpisalem umowe jeszcze z Dialogiem.
Linksys WRT1900AC: OpenWrt 19.07.2
Jetway JC390F841AA34B: OpenWrt 19.07.2

allstar
o to wlasnie chodzi ze ja mam juz umowe z Dialogiem od nich samym i to oni mowia ze w trakcie trwania obecnej przejde na nowa. Bajzel i tyle.

Maja znowu zadzownic w nastepnym tyg obecny abo ma byc wiece o kilka zl . Ciekawe czy beda mi modem wymieniac czy na obecnym da rade.

Połączony z 09 listopad 2013 00:38:08:

Cytat

belliash napisał(a):

Z Dialogiem nowej umowy juz chyba nie podpiszesz.
Tydzien temu bylem w BOKu Dialogu, zeby zalozyc neta u nich i okazalo sie ze strona takiej umowy jest juz Netia.
Obowiazuja juz ich cenniki, ich regulaminy i ich promocje.

Nie wiem jak wyglada przedluzanie umowy, bo w domu przed wakacjami podpisalem umowe jeszcze z Dialogiem.

To co mowisz to sie w ogole niczego nie trzyma

przelaczyli mnie na 20mbit ale max mam 16.9 czyli kolo 1.9 max chociaz czasami potrafi jechac 2.1mb/s

i co po 2 miesiacach telefon chca mnie przelaczyc na fulla 20mbit .

Nie wiem co o tym sadzic jeszcze niedawno mowili ze nie ma tech mozliwosci ze nic nowego nie maja niektorzy mowili ze sie nie beda rozwijac a tu takie cos
Edytowany przez allstar dnia 09-11-2013 00:38
ASUS AIMESH

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 74

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,803,587 unikalnych wizyt