Z małymi problemami ale udało mi się skonfigurować ipv6 na WNDR3700. Korzystałem nieco z dostępnego na forum dd-wrt opisu dla Linksysa WRT610N, po przerobieniu skryptów wszystko działa.
Po kolei:
Administracja\Zarządzanie - włączyć ipv6 i radvd. W radvd config wkleić to i zapisać:
interface br0 {
MinRtrAdvInterval 3;
MaxRtrAdvInterval 10;
AdvLinkMTU 1280;
AdvSendAdvert on;
prefix 0:0:0:1::/64 {
AdvOnLink on;
AdvAutonomous on;
AdvValidLifetime 86400;
AdvPreferredLifetime 86400;
Base6to4Interface eth1;
};
};
Zarządzanie\Polecenia, wkleić to:
WANIP=$(ip -4 addr show dev eth1 | grep 'inet ' | awk '{print $2}' | cut -d/ -f1)
if [ -n "$WANIP" ]
then
V6PREFIX=$(printf '2002:%02x%02x:%02x%02x' $(echo $WANIP | tr . ' '))
ip tunnel add tun6to4 mode sit ttl 255 remote any local $WANIP
ip link set tun6to4 mtu 1280
ip link set tun6to4 up
ip addr add $V6PREFIX:0::1/16 dev tun6to4
ip addr add $V6PREFIX:1::1/64 dev br0
ip -6 route add 2000::/3 via ::192.88.99.1 dev tun6to4
kill -KILL $(/bin/cat /var/run/radvd.pid)
fi
sleep 5
radvd -C /tmp/radvd.conf start
i kliknąć "Zapisz w firewallu". Nie jako startup script bo żeby to zadziałało, w czasie uruchamiania muszą już być podniesione interfejsy sieciowe.
Jeszcze restart routera i powinno działać. Na komputerze konfigurację ipv6 ustawić na automatyczną. Czy działa sprawdzić można na: http://test-ipv6.com/#.
Kilka słów wyjaśnienia: konfiguracja korzysta z jakiejś publicznej bramki 6to4 i jeśli ktoś ma ipv6 bezpośrednio od providera to taka konfiguracja nie ma większego sensu. - to czerwone nieaktualne, opisana konfiguracja zgodnie ze specyfikacją ipv6 wykorzysta najbliższą bramkę 6to4 i nieważne u jakiego providera (byle dawał dostęp do adresu IP 192.88.99.1, użytkownik posiadał publiczny adres IPv4 oraz żeby routery przepuszczały pakiety z protokołem 41).
I tu moje pytanie: wie ktoś czy polskie UPC daje adresy IPv6 a jeśli tak to jak to skonfigurować na DD-WRT?
Edit: No i odpowiem sobie sam - informacji w Sieci jest niewiele ale z tego co się dowiedziałem to:
1. UPC "natywne" adresy ipv6 ze swojej puli daje tylko klientom biznesowym, którzy sobie tego zażyczą (a i to w Polsce pewnie nie),
2. Skoro zadziałała sztuczka opisana powyżej to znaczy, że UPC puszcza pakiety z protokołem "41" oraz jest poprzez ich sieć dostępny adres 192.88.99.1 w związku z czym użytkownicy wewnątrz sieci UPC bezproblemowo mogą korzystać z ipv6,
3. I na koniec najlepsza wiadomość - UPC ma własną bramkę 6to4 dzięki czemu pakiety nie błąkają się po świecie szukając najbliższego tunelu ;)
Edytowany przez Navier dnia 27-01-2011 13:21
Jenot
Netgear WNDR3700 DD-WRT v24-sp2 build 15962
|