28 Listopada 2024 03:08:53
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· Nowe routery: UX, UC...
· [MOD] FreshTomato-MI...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· DIR868l OFW asus vs ...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
Najpopularniejsze obecnie wątki
· [MOD] FreshTomato... [908]
· [MOD] FreshTomato... [414]
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [3]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
13.59.129.141
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » Linksys
 Drukuj wątek
TP-link TD8840T + Lynksys wrt54GL i nic
lesio169
W kompie Windows 7 [32-bity].Gdy podłączę samego TD-8840t internet chodzi [mam 6mega [adres dynamiczny] od firmy ETOP po linii TPSA].Dokupiłem Linksysa WRT54Gl V.1.1.żeby miec wifi [ wgrane -tomato-ND-SM_1.28PL.004H.trx- wcześniej próbowałem na orginlnym tomato 1.28 i by Victek, a także na oryginalnym Lynksysa].W TD-8840t adres 10.0.0.1 maska w klasie 255.255.255.0 [ próbowałem też 255.0.0.0] ustawiony na 1483 Bridged VC-Mux, VPI 0 i VCI 35.W statusie jest synchronizacja [ downstrem 7456 uploadstrem 639 itd], ale nie mogę się połączyc z internetem poprzez PPPoE w kompie -wyskakuje błąd 651- pierwszy problem.Chciałbym używać tp linka tylko jako modem i podłączyć go do Linksysa poprzez bridge.
Tak oto zrobiłem:
Wyjście LAN z tp linka do WAN Linksysa.
W ustawieniach Tp-linka adres 10.0.0.1 maska w klasie 255.255.255.0.Odznaczyłen 1483 Bridged VC-Mux choc jest też Encapsulation: 1483 Bridged IP LLC . Próbowałem ustawiać obie opcje. Dodatkowo mam ustawione VPI 0 i VCI 35. W ustawieniach LAN DHCP Server jest wyłączony. Linksys wyczyściłem NVRAM + restart, ustawiłem PPPoE na włącz oraz wpisałem login i hasło od dostarczyciela. Włączone DHCP.adresy w klasie 192.168.1.1 maska255.255.255.0.I nie ma internetu.Wogóle Linksys nie dostaje żadnych adresów.Próbowałem to na różnych kablach [ rj45- a może nie wiemjakie???] i nic.Nie jestem za mocny w tych sprawach[kolejarz].Przeczytałem wiele różnych podpowiedzi na różnych
forach. i nic.Proszę o jakiś sugestie.

Z góy dziękuję.
Leszek
Edytowany przez lesio169 dnia 24-01-2011 22:55

hermes-80
- Najpierw odwiedź stronę TP-Linka w poszukiwaniu nowszego FW do TD-8840t - upgrade.
- Wstaw go w tryb bridge i podłącz bezpośredni do kompa, na kompie zestaw połączenie PPPoE by sprawdzić poprawność działania modemu w bridge.
- Jeśli uda ci się połączyć z internetem podłącz WRT i zgodnie ze sztuka zestaw PPPoE na nim.

Gdzieś czytałem, że te modemy TP-L maja problemy z trybem bridge i coś tam trzeba zaznaczyć ale nie pamiętam gdzie to widziałem.

lesio169

Cytat

hermes-80 napisał(a):
- Najpierw odwiedź stronę TP-Linka w poszukiwaniu nowszego FW do TD-8840t - upgrade.
- Wstaw go w tryb bridge i podłącz bezpośredni do kompa, na kompie zestaw połączenie PPPoE by sprawdzić poprawność działania modemu w bridge.
- Jeśli uda ci się połączyć z internetem podłącz WRT i zgodnie ze sztuka zestaw PPPoE na nim.

Gdzieś czytałem, że te modemy TP-L maja problemy z trybem bridge i coś tam trzeba zaznaczyć ale nie pamiętam gdzie to widziałem.

W TP-linku najnowsze FW ze strony TP-linka.A napisałem tak''W TD-8840t adres 10.0.0.1 maska w klasie 255.255.255.0 [ próbowałem też 255.0.0.0] ustawiony na 1483 Bridged VC-Mux, VPI 0 i VCI 35.W statusie jest synchronizacja [ downstrem 7456 uploadstrem 639 itd], ale nie mogę się połączyc z internetem poprzez PPPoE w kompie -wyskakuje błąd 651''

hermes-80
Fakt nie zauważyłem bo strasznie nadziubdziałeś. Czyli problem leży po stronie modemu. A jak uruchomisz go w trybie routera to wszystko gra ??

lesio169
Gdy podłączę samego TD-8840t internet chodzi

hermes-80
Spróbuj wgrać najstarsze FW ze strony producenta i jak nie działa to wgrywaj po kolei może któryś zaskoczy.

lesio169
Już tak próbowałem i nic.

nav
Ja mam ruter tp-linkai jest ok, ale to model bez T, wiec moj jest na chipie Broadcoma, a twoj na Trednecie.
Sprobuj ustawic na tp-linku tryb pppoe, bo moze to nie jego wina, tylko starej centrali, ktora obsluguje tylko pppoa.
Jezeli zaskoczy, to pozostaje wymienic modem lub zostawic pppoa, a linksysa podlaczyc z dhcp na wan lub polaczyc oba rutery miedzy portami lan i uzywac tylko apeka. Ale wiem, ze to nie to co bys chcial :)
Ovislink WL-1600GL @ tomato by Shibby
Tp-link mr3220 @ mifi by Obsy + huawei e3372h mod

lesio169
Chyba masz rację z tą centralą.Gdy tylko w tp linku załączę PPPoA natychmiast jest internet.Nie rozumię tylko - cytuję''jezeli zaskoczy, to pozostaje wymienic modem lub zostawic pppoa, a linksysa podlaczyc z dhcp na wan''.Wymienić modemu chyba nie ma po co, bo pożyczyłem od sąsiada Linksys WAG325N Wireless-N ADSL2+Gateway, przełączyłem w Bridge i chciałem połączyć się przez PPOE w kompie, wyskakuje ten sam błąd 651.Próby połączenia tych dwóch linksysów też nic nie dało.Taka sama sytuacja jak z TP linkim i linksysem.WRT54gl wogóle nie dostsje adreów.Pozostaje druga twoja podpowiedź ''lub zostawic pppoa, a linksysa podlaczyc z dhcp na wan''Nie wie jak to połączyć i skonfigurować.Dodam tylko, że po to kupiłem Linksysa [oprocz wifi] bo z tp linkiem nie można normalnie korzystać z netu.Objawia się to tym, że gdy włączę tp linka internet działa dobrze, na speedtest.net jest około 6mega.Po 15-tu min.nie ma już nawet 2 mega, a tp link nałapał kilkamaście albo i kilkadziesiąt tysięcy pakietów CRC.Reset tp linka znów jest chwilę dobrze i znowu bryndza.W statusie tp linka cały czas downstrem ponad 7400 uploadstrem 639- czyli od dostawcy neta jest ok..Proszę o radę czy muszę koniecznie coś dokupić [wolałbym nie], albo z tym co mam [TD-8840T+ Linksys WRT54GL z tomato + ta moja centrala] jak to wszystko połączyć i skonfigurować, żeby net chodził jako tako.Może wynienić tego Linksysa na jakiś ruter z modemem gdzie można wgrać alternatywny soft i internet będzie chodził dobrze.

Bardzo proszę o jakieś sugestie.

Leszek.

Wiem, że jest to dział Linksysa, ale może ktoś doradziłby mi co dokupic [jaki router z modemem za rozsądną cenę] zamiast TP-linka, bo znim nie można wyrobic - z powodu mojej centrali - brak obsługi Bridge-muszę Linksysa zwróci do sklepu, albo zamienic, tylko na co.
Proszę o radę
Edytowany przez lesio169 dnia 26-01-2011 22:01

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 78

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

96,037,340 unikalnych wizyt