Mając nadzieję, że przedstawiony przeze mnie problem nie wykracza aż tak bardzo poza tematykę tego forum, pozwalam sobie sklecić kilka słów.
W ostatnich dniach zakupiłem nieco sprzętu planując postawienie w przyszłości bezprzewodowego serwera udostępniającego dane. Wybór padł na płytę d525mw intela (micro-itx), do której dołączyłem ram kość 1 gB ddr3 1066, dysk intel x25-v, obudowę cbi-a8989, oraz monitor lg e1940s.
Po podłączeniu do sieci, pojawia się napięcie na płycie, a uruchomienie przycisku na obudowie skutkuje uruchomieniem płyty. Całkowicie niezrozumiałe jest jednak to że płyta nie wysyłając za pośrednictwem styku power-led komunikatu błędu (z braku głośniczka, może postępować w ten sposób), nie wysyła sygnału na monitor. Zero reakcji moniotora (z wyjątkiem przyznawania się do tego że podłączony jest do gniazda d-sub).
Wymiana sprzętu towarzyszącego płycie na inny nic nie daje. Podłączałem zasialacz be quiet, zwykły dysk magnetyczny (hałasuje - czyli działa), wkładany był również inny ram (kość 2 gB ddr3 1333). Podłączane były oczywiście różne inne monitory. Nic to nie pomaga. Płyta ta ma tylko jedno wyjście do przekazywania obrazu (d-sub). Nie pomaga reset biosu, nie pomaga przekładanie ramu do innego gniazda, kable zasilające podłączone są prawidłowo (nagrzewajacy się radiator wskazuje że procesor działa).
Ktoś używa podobnego sprzętu, ma jakiś pomysł co z tym ustrojstwem począć. Płyta jest nowa, więc mogę ją oddać do naprawy, ale póki co chciałbym jeszcze się zasiegnąć opinii na tym forum.
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?