22 Listopada 2024 20:17:20
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [S] Asus RT-AC56U
· DIR868l OFW asus vs ...
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· Szukam zaproszeni... [19]
· DIR868l OFW asus ... [8]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
18.119.248.214
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » TP-Link
 Drukuj wątek
stabilność TL-WR1043ND
FUTURISTA
Witam
Chciałbym poznać opinie innych użytkowników routera TL-WR1043ND na temat stabilnej pracy tego modelu.
Od niespełna miesiąca posiadam w/w router i szczerze mówiąc jestem trochę podłamany. Wcześniej używałem Edimaxów (BR-6104K i BR-6226n) i tam po podłączeniu i konfiguracji spokojnie zapominałem o ich istnieniu, a tu nic z tego.
Pomijając już fakt, że router (na oryginalnym sofcie TP-Linka) nie daje możliwości "przemapowania" portów (przekierowania np. zewnętrznego portu X na wewnętrzny Y) to jeszcze pracuje bardzo niestabilnie (przynajmniej w porównaniu ze wspomnianymi Edimaxami). Soft najnowszy - TL-WR1043ND_V1_100820. Czasem kilka dni popracuje poprawnie, by innym razem zwiesić się kilkakrotnie w ciągu jednego dnia. Do routera podłączone są w sumie tylko dwa kompy pracujące od czasu do czasu oraz stale pracujący dekoder na linuxie (w którym podmontowany jest pen wpięty do routera).

Dwa dni temu, po zaniku zasilania nie potrafił popracować nawet godziny. Zrobiłem reset do ustawień fabrycznych, wrzuciłem na nowo konfigurację (z pliku) i zaczął śmigać, ale niestety nie na długo. Dziś znowu zaliczył zwiechę. Znowu zrobiłem mu reset "fabryczny", od nowa skonfigurowałem (tym razem "ręcznie") i znowu zwiecha.
Już mi brakuje nerwów na ten sprzęt.
Czy Waszym zdaniem jest to wadliwy egzemplarz i powinienem go zareklamować, czy może to być wina jakichś być może nietypowych ustawień?
Za wszystkie odpowiedzi z góry dziękuję.
Edytowany przez FUTURISTA dnia 14-01-2011 22:27

anonim747874734

Cytat

FUTURISTA napisał(a):
Czy Waszym zdaniem jest to wadliwy egzemplarz i powinienem go zareklamować, czy może to być wina jakichś być może nietypowych ustawień?

zawieszanie się ? hmm... ja bym w ogóle zapomniał o fabrycznym sofcie skoro działą na nim ddwrt lub openwrt.
zapal ddwrt i zobacz co się dzieje ... jak to samo wracasz do fabrycznego i wysyłka na serwis...
miałem go przez 4 dni i mi na openwrt działał bardzo stabilnie.

FUTURISTA
No zapomniałem napisać na czym polegają te zwiechy. Z tego co zaobserwowałem to dioda SYS przestaje pulsować (jest zgaszona albo świeci się na stałe), komunikacja z innymi sprzętami w sieci lokalnej jest, jednak nie można się zalogować do routera i nie ma połączenia z internetem (PPPoE).
Czy może to być wina np. tego wpiętego na stałe i podmontowanego (cifs) pena 4GB?
Zastanawiałem się nad softem alternatywnym (ze względu na brak doświadczenia myślałem o Gargoyle PL), ale czy skoro na oryginalnym sofcie dzieją się takie rzeczy to na alternatywnym może być stabilnie?

anonim747874734

Cytat

FUTURISTA napisał(a):
Zastanawiałem się nad softem alternatywnym (ze względu na brak doświadczenia myślałem o Gargoyle PL), ale czy skoro na oryginalnym sofcie dzieją się takie rzeczy to na alternatywnym może być stabilnie?

nie może a musi i zazwyczaj bywa, reszta przypadków to niewiedza użyszkodników Smile

FUTURISTA
No i niestety lipa.
Kilka dni temu wrzuciłem do routera Gargoyle PL, przedwczoraj uaktualniłem (sysupgrade), wczoraj wieczorem próbowałem się zalogować na router i nie mogłem, ping na router też nie szedł, sieć lokalna działa ale netu na uruchomionym kompie nie było. Jedyna różnica w tym zawieszeniu, w stosunku do softu oryginalnego, była taka że tutaj nadal działało połączenie klientów łączących z internetu (czyli poprzez WAN) z non stop działającym serwerem w mojej sieci lokalnej.
W dalszym ciągu jestem ciekaw doświadczeń innych użytkowników tego routera. Czy u innych ten model pracuje stabilnie i tylko mi trafił się taki bubel?
Edytowany przez FUTURISTA dnia 20-01-2011 10:03

Xarlith
Ja mam jedynie resety w przypadku gdy zabraknie ramu, ale to wina uruchomionego klienta torrent, a nie routera, albo zwiechy gdy coś z mojej winy popsuję. Poza tym stabilny jak skała.

FUTURISTA
No w moim przypadku to chyba raczej "psucie" nie wchodzi w grę, no bo co można popsuć używając oryginalnego oprogramowania? Ustawia się względem swoich potrzeb i ma chodzić.

czarekgr
Mam praktycznie to samo. Nie wiem jak na oryginalnym sofcie TP Linka bo wgrałem od razu DD-WRT. I kicha. Dzałał czasami kilka tygodni, a czasami brak połączenia, zarówno przez ethernet jak i wifi. I najczęsciej restart następował. Przelutowałem co się dało i nic. Ostatnio odkryłem, że jak Operę uruchamiałem to się to działo. Zwiększyłem limit połączeń, bo miałem zmniejszony. Ustąpiło, ale nie na długo. Teraz wgrałem open wrt, i objawy trochę inne. Wifi hula, ale utraciłem łączność przez ethernet. DHCP przydziela adres, ale coś nie tak jest. Pewnie mój błąd w konfiguracji, ale nie wykluczam uszkodzenia. Od poczatku coś nie szło, długo ładowała się strona konfiguracyjna (to Gargoyle.pl), czasami połowa tła się wyswietliła i stało. Sróbuję jeszcze zresetować ustawienia, a potem inna wersję wgrać. Jak się uda, bo coś słabo z tym ethernetem.
Czarekgr

qbencki
Witam; Sam używam WL-1600 z Tomato, ale w opisanej przez kolegów sytuacji, nawet bym się nie zastanawiał, wgrać soft producenta i do reklamacji ( jak już radził house )

czarekgr
Pewnie, że do reklamacji, ale ja już nie mogę Sad Otwierałem go i trochę zatrzaski nie trzymają. No i lutowałem co się dało, bo sądziłem, że jak kablami poruszam to się dzieje.
Tak czy tak wgram soft od producenta i na nim sprawdzę.
Walczyłem trochę dzisiaj, wgrałem openwrt po raz kolejny, starałem się nic nie konfigurować oprócz macadresu i wifi i mam taki objaw. Wifi działa, jest dostęp do internetu, a przez ethernet nie. Na stacjonarnym nie ma internetu, pinguje onet i po paru sekundach wypisze 1 wiersz z przyzwoitym czasem ok 10-15 ms. Potem stoi, czasami wypisze trochę jeszcze. To się przenosi mimo zmiany softu. Nie wiem, czy jest możliwość, że jakieś błędne ustawienia zostają?
Czarekgr

czarekgr
Wgralem najnowszy soft od producenta i wszystko ruszylo. Oczywiscie wszysto co skonfigurowalem napredce. Nie mam pojecia skad te problemy na dd-wrt i openwrt. Zrobilem kopie ustawien, zeby miec mozliwosc szybkich eksperymentow i za jakis czas ponowie badania. Tylko poczekam, zeby sprawdzic jak na sofcie fabrycznym jest. Sorry za brak polskich liter, ale zmuszony jestem z windy pisac.
Czarekgr

krisux
no i jak czarek wyglada sprawa bo ja ten router testuje od kilku dni i caly czas mam problemy... ktory wgrales soft producenta ? ja mam tak ze robie restart routera wszystko dziala przez chwile w koncu tak sie zapyycha... az do takiego momentu ze nie moge sie polaczyc na router
Edytowany przez krisux dnia 02-06-2011 15:55

czarekgr
Teraz mam wgrany soft TP Linka, konkretnie TL-WR1043ND_V1_110429 i już dobę działa. Takie zapychanie (?) miałem na DD-WRT, choć nieraz działał i kilka tygodni, może sasiadka jakieś mułki zapuszczała i to zapychało. Bo nie dawało się nawet paru minut popracować, restartował się, nie było dostępu przez żaden interfejs. Co do openwrt to chyba popełniłem błąd i wgrałem obraz sysupgrade. Na 100% nie jestem pewien, spróbuję w wolnej chwili jak będę mógl poświęcić więcej czasu, żeby to na spokojnie zrobić. Ale chcę potestowac na fabrycznym sofcie jakiś czas. DD-WRT na pewno wgrywałem z obrazu factory, tu mam pewność. No i było dość mało wolnej pamieci ok 15%, a może i mniej.
Czarekgr

krisux
dobra ja przywrocilem ustawienia fabryczne ustawilem najwazniejsze i 15 min juz dziala ha... zobaczymy co bedzie dalej

25 min pozniej ! znowu to samo...

do switcha wpiete 2 urzadzenia na wifi 2 komputery w standardzie g i j 1 n

z lacza 25/25 zrobilo mi sie wlasnie 5/5, a zaraz spadnie do 0

PS

po h jakby wszystko wrocilo do normy... zobacze co dalej
Edytowany przez krisux dnia 02-06-2011 21:33

krisux
dobra ustawilem na sztywno ip i w tej chwili nie mam problem z zanikaniem samego internetu... na kablu jest elegancja... cisnie ile fabryka dala... jednak zostala sytuacja z samym wifi...

dobra dziala wszystko na 100 % teraz zobaczymy jaki zalicze uptime !

uptime wyniosl zaledwie kilka h hehe

WSTALEM RANO I BRAK JAKIEJKOLWIEK KOMUNIKACJI CZY PO KABLU CZY WIFI (NAWET NIE WIDOCZNA SIEC)
Edytowany przez krisux dnia 03-06-2011 10:55

czarekgr
Dziś rano powalczyłem. Wgrałem http://ecco.selfip.net/gargoyle-pl/ar71xx/openwrt-ar71xx-tl-wr1043nd-v1-squashfs-factory.bin - brak internetu po kablu. Radiowo już nie sprawdzałem. Duża zajętość pamięci. Następnie wgrałem ftp://artekw.cerbero.pl/openwrt/backfire/ar71xx/r26917/openwrt-ar71xx-tl-wr1043nd-v1-squashfs-factory.bin to samo, tylko mniej pamięci zajęte, trochę ponad 50%. Radiowo już nawet nie sprawdzałem, poprzednio działał.
Na: http://eko.one.pl/?p=openwrt-konfiguracja jak wół jest:
"Wystarczy więc wpiąć go z jednej strony np. do modemu kablówki czy modemu adsl w wyjściem RJ45, podłączyć komputer przy pomocy kabla do portu LAN rutera i wszystko powinno działać prawidłowo". Adres IP od strony WAN pobiera, trochę kulawo jest z przydzielaniem IP dla kompa podłączonego kablem, ale po ustawieniu ręcznym ip za pomocą ifconfig można dostać się do routera przez ssh i przeglądarkę. Ale internetu brak. Wróciłem do oprogramowania fabrycznego i działa.
Czarekgr

krisux
25 godzin hohoho ja jeszcze takiego uptime'a nie mialem... chociaz dzis tak z 20 min mialem lekka zamulke jak wstalem i sie podpialem po wifi ale przeszlo mu, moze sprzety sasiadow chcialy poszczuc tplinka bo widze ze teraz zmienily kanaly i uciekaja z dala od niego... zobaczymy dalej...

czarekgr
Chyba znalazłem rozwiązanie mojego problemu:
http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=1360
Nawet miałem takie podejrzenie, że mac adres może bruździć, ale podłączyłem laptopa i też nie było. Ale dokładnie nie sprawdziłem, czy laptop pobrał adres z dhcp itd. Więc może to być to. Na razie dodałem u operatora adres mac routera i jutro przebadam. O wynikach oczywiście poinformuję. Oby się udało, strasznie mi pasuje openwrt, a tyle podejść się nie udało, że prawie się załamałem.
Czarekgr

czarekgr
Faktycznie występuje konflikt adresów sprzętowych. Wgrałem openwrt i pobierał nie taki adres od strony wan pomimo, że na oryginalnym sofcie było ok. Trochę dziwne. Zmieniłem więc na adres który na początku miałem zarejestrowany w Aster. Pobrał IP i po zmianie adresu MAC kompa podłączonego do wan internet jest. Wygląda jakby adres mac na sofcie tp-linka był inny niż na openwrt. Ale to przebadam w dalszej kolejności.
Czyli ostrożnie z klonowaniem mac adresu, niestety wystepuje konflikt.
Czarekgr

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 84

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,288,884 unikalnych wizyt