28 Listopada 2024 05:49:00
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· Nowe routery: UX, UC...
· [MOD] FreshTomato-MI...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· DIR868l OFW asus vs ...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
Najpopularniejsze obecnie wątki
· [MOD] FreshTomato... [908]
· [MOD] FreshTomato... [414]
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [3]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
18.217.4.250
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj wątek
Kilka pytań odnośnie Tomato.
M@rio
Witam,
kilka pytań;
1. Zakładka: [Podstawy] -> [Sieć] -> [WiFi] -> [Tryb B/G]
Tam mamy do wyboru [Tryb B] i [Tryb G] lub [Obydwa]
Oznacza praktyce? czy to znaczy że antena nadawcza będzie do jednego klienta nadaje w danym w danej prędkości, czy sumarycznie ta antena na wszystkich klientów tyle wyda?

2. Zakładka: [Zaawansowane] -> [WiFi] -> [Prędkość transmisji] -> w liście rozwijanej mamy [Auto] albo zakres od 1 do 54Mbit.
Co tym razem oznacza to praktyce?
Jak się ten punkt ma do poprzedniego (1.) ?

3. Zakładka: [Moc transmisyjna] gdy zmniejszam moc to sygnału to u klientów zauważalnie rosną natomiast na bazie czułość się nie zmniejsza. Czemu to tak?

4. Co to jest [Turbodopalacz] (w zakładka: [Zaawansowane] -> [WiFi] )

Z góry dziękuję,
pozdrawiam,
M.

shibby
1) tryb b ogranicza predkosc pracy routera do 11mbps i wspolprace z urzadzeniami ktore posiadaja karty wifi w tym standarcie. Tryb G umozliwia nawiązanie transmisji do 54mbps i wspolprace z urzadzeniami w rtym standarcie. Tryb b/g to suma obu standardow, w sensie oba dzialaja jednoczesnie, czyli i urzadznia w trybie b i g mogą się łączyć do routera, kazdy ze swoja maksymalna predkoscia

2) Czasami jest potrzeba ograniczenia transfery np w trybie G do max 24mbps bo przy wyzszych predkosciach transmisja sie zrywa. Do tego sluzy wlasnie ta opcja

3) Bo zwiekszajac moc zwiekszasz tez czulosc radia i wiecej zaklocen lapiesz, dlatego zwiekszanie mocy radia nie zawsze jest dobrym pomyslem. Czasami lepiej zmniejszyc moc a moze sie okazac ze jakosc polaczenia bedzie lepsza bo mniej zaklocej generowanych przez inne sieci wifi bedzie wylapywanych

4) jezeli dwa urzadzenia sa kompatybilne z tym trybem to uzyskiwane predkosci mogą byc wyzsze.

BTW taka moja rada: nie rusza ustawien zaawansowanych jezeli nie wiesz do czego sluza. Ustawienia domyslne w Tomato są naprawde dobrze dobrane i nie ma koniecznosci w nich "mieszac".
Router: Unifi Cloud Gateway Max
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Unifi USW-Flex-Mini - szt. 2
Wi-Fi: Unifi U6-Lite - szt. 2
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM #1: Synology SA6400
VM #2: Debian, WWW
VM #3: Home Assistant OS

M@rio
1. Nadal nie znam odpowiedzi na moje pytanie. Bo pytam czy jak 3 klientów będzie ściągać plik z ogromnym transferem (jednocześnie) to;
a.) każdy będzie miał prędkość 11Mbitów (czyli łączna wydajność bazy to 33Mbity)
b.) 11Mbitów rozkłada się równomiernie na wszystkich ludzi czyli 11/3=2,66Mbita
?

2. Myślałem że Tryb B=11Mbit, a Tryb G=54Mbit.
Czyli co oznacza gdy ustawie Tryb B w pierwszym punkcie i 24Mbity w drugim punkcie?

3. Pisałem o RSSI a nie o jakości sygnału.

4. Gdzie znajduje się lista urządzeń kompatybilnych z tym?
Edytowany przez M@rio dnia 30-12-2010 14:00

shibby
1) jezeli ustawic tryb B to maksymalna wydajnosc radia jest 11mbps i wiecej radio nie uciagnie, nie wazne ilu userów bedzie siedziec. Nie rozklada sie rownomiernie tylko dynamicznie.

2) nie równa się tylko ma maksymalny trasnsfer do...
jak ustawisz B to mozesz oscylowac w przedziale 1-11mbps, jak tryb G to 1-54.

3) nie przeczytales ze zrozumieniem tego co napisalem

4) odpusc sobie i zostaw ustawienie domyslne.

BTW o czym my w ogole rozmawiamy. Zostaw wszystkie ustawienia na domyslne, lacznie z trybem pracy wifi. Ustaw jedynie ssid i szyfrowanie, ew kanal i ciesz sie dzialajaca siecia wifi bez zbednego grzebania i kombinowania. Nie od parady te opcje są w "zaawansowanych".

Ja od 2 lat mam domyslne ustawienia i dziala wszystko rewelacyjnie. Im wiecej chec sie "przedobrzyc" grzebiac w czyms czego nie ma sie pojecia tym wiecej problemow powstaje.
Edytowany przez shibby dnia 30-12-2010 14:20

M@rio
Będę miał łącze od dostawy na 5GHz o wielkości 20Mbit, a mam kilka klientów i chciałbym im to rozdzielić w miarę optymalnie.

W trybie B teraz zimą mam rewelacyjne sygnały - w okolicach -65 i jeszcze więcej, natomiast w trybie G wszystko drastycznie maleje - do -77, co latem da pewnie jeszcze poniżej -80 (a co jest już niedopuszczalne).

To co polecasz w takiej sytuacji żeby łącze od mojego operatora nie leżało w połowie odłogiem?
Edytowany przez M@rio dnia 30-12-2010 14:26

shibby
router N

20mbps obsluzysz przy predkosci 54g ale tylko w idealnych warunkach. Skoro teraz musisz wymuszac tryb B to max co z tego lacza po wifi poleci to jakies 5mbps wiec to nawet nie polowa a 1/4 dostepnego lacza.

Musisz zainwestowac w router N. Przy dobrym zasiegu poleci jakies 100mbps a wiec w zapasie jak widzisz.

M@rio
Rozumiem że w tej technologii N pozostaje na 2,4 i nie muszę wymieniać u nikogo anten (ani u siebie nadawczej)?

A czy mógłbyś polecić jakiś analogiczny sprzęt do Linksysa WRT54GL (a fajnie żeby Tomato na nim poszło) Smile
Bo bardzo przyjemnie chodzi mi to co mam.
Edytowany przez M@rio dnia 30-12-2010 15:44

shibby
tak to nadal 2.4GHz

najtanszy bedzie asus rtn10. Co prawda ma Nlite ale to juz 150mbps a wiec realne jakies 60mbps. więc 3x wiecej niz w przypadku 54g.

Jeżeli chcesz już coś z pełna Nka 300mbps to asus rt-n16 ale w sumie sam nie wiem jak to wtedy udostepnic na zewnatrz bo on ma 3 anteny Wink

M@rio
ok, ale to oznacza że u klientów którzy mają black ap lub TL-WR543G też będę musiał wymienić sprzęt?

shibby
jezeli maja korzystac z pelnego pasma to tak bo na 11b to wyciagna max 5mbps. Z drugiej jednak strony Skoro juz teraz u ciebie tryb 11G nie daje rady to trzeba sie zastanowic powaznie czy z N nie bedzie podobnie. Moze to wlasnie wina anten (zly dobor, slaba jakosc wykonania lub poprostu za słabe).

Może to juz czas by pomyslec bardziej profesjonalnie i zainwestowac w mikrotiki u siebie i klientow i przejsc na 5GHz.

M@rio
Anteny u klientów mam dobre (cyberteam, dipol), sygnały też ok - wszystkie oscylują teraz zimą na -65dBm, latem w upały spada do maks. -75, u wszystkich mam widoczność optyczną, maks. odległość 1,5km, eter dość czysty - "Poziom szumów: -94 dBm" (jest to wieś). Na bazie interline horizon 12dBi. Więc nie powiesz że źle mam to zrobione.

Nie powiedziałem że tryb G nie daje rady tylko zauważam wyraźny spadek sygnału. Nie testowałem tego pod obciążeniem. Ustawie na tryb G i dam prędkość jakieś 36Mbit zobaczymy jak to się zachowa.

Ta N'ka wygląda bardzo ciekawie ale jak mam wymieniać 12 urządzeń + baza dla takiej malutkiej, sąsiedzkiej sieci to jest jest kłopot...
5GHz to też zbyt spory zachód - muszę wymienić wszystko.
Klienci są raczej niewymagający - 2-3 osobników tak naprawdę będzie mocniej ciągnęło. Reszta tylko www.

shibby
no to sprobuj wymienic tylko AP u siebie na N. Ciekawi mnie czy wtedy paru klientów na raz bedzie moglo wyciągnąć te 54mbps. Nie wiem tez jakie pasma udostepniasz klientom ale moze dobrym pomyslem byloby ustawienie u siebie Nki lub nawet narazie 54g a stacjach kienckich wymusic 11mbps. Wtedy kazdy bedzie mial max 5mbps ale łącznie osiagna wiecej niz marne 11mbps.

M@rio
ale sądzisz że sama N'ka na bazie (klienci bez zmian) może zmienić stan rzeczy?

czyli że mimo że zepnę ich na 54Mbit, to będzie to bardziej realne 54 niż w zwykłym G?
jak dla mnie nic się nie zmieni, bo technologia się nie przełączy póki po obu stronach nie będzie N...

shibby
nie wiem, polemizuje bo w sieciach wifi nie siedze. Sprawdz czy beda jakies pozytywne zmiany gdy baze ustawisz na 54g a klientow na 11b w stosunku do ustawienia bazy i klientow na 11b. Jezeli bedzie zauwazalna roznica to tak samo zachowa sie radio w przypadku ustawienia stacji na N a klietow na G niz stacji i klientow na G.

M@rio

Cytat

shibby napisał(a):
a klientow na 11b w stosunku do ustawienia bazy i klientow na 11b.

Cytat

shibby napisał(a):
stacji na N a klietow na G niz stacji i klientow na G.

Nie zrozumiałem tego dwukrotnego powtórzenia słowa 'klientów'... ? Wink

Na bazie daje tryb G i coś jeszcze?

aha, chodzi Ci żeby punkt 1. dać na G, a punkt 2. (z pierwszego postu) dać na 11Mbit?
Edytowany przez M@rio dnia 30-12-2010 17:19

jarek7714

Cytat

M@rio napisał(a):
Witam,
kilka pytań;
1. Zakładka: [Podstawy] -> [Sieć] -> [WiFi] -> [Tryb B/G]
Tam mamy do wyboru [Tryb B] i [Tryb G] lub [Obydwa]
Oznacza praktyce? czy to znaczy że antena nadawcza będzie do jednego klienta nadaje w danym w danej prędkości, czy sumarycznie ta antena na wszystkich klientów tyle wyda?

2. Zakładka: [Zaawansowane] -> [WiFi] -> [Prędkość transmisji] -> w liście rozwijanej mamy [Auto] albo zakres od 1 do 54Mbit.
Co tym razem oznacza to praktyce?
Jak się ten punkt ma do poprzedniego (1.) ?

3. Zakładka: [Moc transmisyjna] gdy zmniejszam moc to sygnału to u klientów zauważalnie rosną natomiast na bazie czułość się nie zmniejsza. Czemu to tak?

4. Co to jest [Turbodopalacz] (w zakładka: [Zaawansowane] -> [WiFi] )

Z góry dziękuję,
pozdrawiam,
M.
korzystam z netu wifi od 4,5roku-2lata na 2,4GHz w B i pózniej w G a od 2,5 roku na 5GHz-odległość od bazy ok.1km ISP ma wszystko na mikrotiku i moje zdanie jest takie że jeżeli ma to być 20mega i w promieniu 1,5km to żaden router obsługujący tomato się do tego nie nadaje-owszem jako router centralny połączony po lanie tak, ale radia we wszystkich tego typu routerach to jest użytek domowy, a nie jako rozwiązanie nawet półprofesjonalne, jeżeli nie chcesz wchodzić w mikrotika to do routera z tomato podłączasz w trybie bridge np. http://www.ubnt.com/rocketm - do tego produktu też są tanie rozwiązania klienckie, masz całą serię tego typu produktów-wszystko w N i do wyboru 2,4 lub 5GHz, a producent pewny i sprawdzony (dla przykładu: u mnie Lite Station5 połączona z mikrotikiem z kartą radiową tego samego producenta przez 6-miesięcy zrobiła 1 błąd w połączeniu przy jakości sygnału 39 SNR, ale współczynnik ten to w statusie nie latał ale był cały czas na tym samym poziomie) Grin
jareq

M@rio
jarek7714, tylko że ja nie mam żadne większej sieci. To sąsiedzka sieciunia na 12 niewymagających osób, 2-3 czasami odpalą jakieś ssanie (ale na pewno nie jednocześnie), dlatego nie chce inwestować, tylko wykorzystać optymalnie co mam, ewentualnie zrobić coś tylko z bazą. Zadowoli mnie jak baza będzie produkować te 15Mbit co chyba nie jest jakimś większym osiągnięciem...

M@rio
shibby, odpowiedź na moje pytanie 3. z pierwszego postu jest w tym temacie: http://openlinksys.info/forum/viewthr...ad_id=7709
Edytowany przez M@rio dnia 31-12-2010 12:40

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 83

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

96,049,074 unikalnych wizyt