Witam. Na początku napiszę jaki mam sprzęt do Internetu:
modem: Scientific-Atlanta WebSTAR
router: D-Link DIR-300 B1 (zmieniłem softa na DD-WRT)
Łącze: 2 mb/s z kablówki
Mam problem: Niedawno kupiłem laptopa i posiadam jeszcze stacjonarnego kompa, podzieliłem internet za pomocą routera i strasznie mi się zwolnił. Pogrywam sobie w CS'a i drastycznie rośnie ping (kiedy laptop wyłączony to pingi rzędu 15-23, a jeżeli
jest włączony i korzysta z internetu przez Wi-fi to pingi od 30-60), występuje również zjawisko klatke i celownik lata jak głupi. Jak myślicie da się zrobić coś aby pingi były max 30 ? Jeżeli tak to jak zrobić ? Może podział hubem, switchem czy jakoś inaczej?
Próbowałem jakiegoś podziału łącza Qos'em w DD-WRT ale nie dało to prawie nic - ustawiałem priorytety z tutejszego testu i nic.. Gdzieś przeczytałem, że wpływ na to ma również scrossowany kabel - czy to prawda?
Co robić? Chce jak najwięcej wydusić ayb grać normalnie w csa przy minimalnumdziałaniu laptopa na wi-fi
PS. Dostawca Internetu powiedział mi, że za router nie trzeba dopłacać, a jeżeli podzieliłbym internet switchem to musiałbym dopłacić - czym to jest spowodowane?
Kolega z elektrody powiedział mi, że: Na dd-wrt to chyba tylko skrypt z htb zobacz jak się to robi w tomato i jakie są podstawowe zasady. [i] szukania informacji i skrypcie Robsona i zasadach jak go poprawnie używać.
Albo jak chociaż ustawić priorytety na csa 1.6 bo w usługach jest jedynie source?
Edytowany przez kapucha94 dnia 30-12-2010 09:50
oj oj oj
dożo się oczytałeś, ale nic konkretnego się nie dowiedziałeś
oczywiście, że się da to ustawić,
ale nie wystarczy włączyć "magicznej" opcji żeby internet "zapier..." jak głupi
trzeba ustalić pare kwesti
odpowiednio ustawić QoS
i będzie działać bez "zakłóceń", czytaj ping wzrośnie o parę ms...
konkretnie:
ustal jakie masz łącze internetowe
jaki SĄ REALNE PRĘDKOŚCI UPLOAD I DOWNLOAD
a i jeszcze jedno
czy jak laptop jest tylko włączony, ale nie korzysta z neta
to cs działa normalnie?
Jeszcze dodam:
tak 'łopatologicznie'
Jeśli podzielisz samym switchem 'z zewnątrz' widoczne są wszysktie komputery podłączone do switcha(czyli i stacjonarka i laptop - czytaj podwójny abonament), natomiast jeśli podłaczysz do routera do widoczny jest tylko 1 użytkownik - router do którego możesz podłączyć ile urządzeń Ci sie podoba
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?